Blauwe voeten of paarse voeten: oorzaken blauw-paarse voeten

Blauwe voeten of paarse voeten: oorzaken blauw-paarse voeten Paarse of blauwe voeten kunnen een teken zijn van een onderliggende aandoening. Enkele mogelijke oorzaken van verkleuring van de voet zijn verwondingen of trauma, het fenomeen van Raynaud (een vaataandoening waarbij de bloedtoevoer stopt naar de vingers of tenen), perifeer arterieel vaatlijden (PAV) en bevriezing van de huid. De huid kan blauw of paars verkleuren als gevolg van blauwe plekken door een trauma, maar deze kleurverandering kan er ook op duiden dat er onvoldoende zuurstofrijk bloed het betreffende gebied bereikt. De voeten zijn relatief ver van het hart verwijderd en zijn daarom kwetsbaarder voor een gebrek aan zuurstof in de weefsels wat voor een blauw-paarse kleur kan zorgen. Raadpleeg je huisarts bij aanhoudende of verergerende klachten of als blauwe voeten gepaard gaan met andere symptomen.

Symptomen blauw-paarse voeten

Afhankelijk van de oorzaak, kunnen blauw-paarse voeten gepaard gaan met de volgende symptomen:

Blauwe plekken of slechte doorbloeding?

Als je blauwe of paarse plekken opmerkt op je voet, dan is er mogelijk sprake van kneuzingen. Dergelijke verwondingen genezen meestal binnen enkele dagen, zonder behandeling. Maar als je voet een paarse of blauwe kleur krijgt zonder bulten of blauwe plekken, dan is het verstandig je huisarts te raadplegen. Paarse voeten zijn een teken van een probleem met de bloedsomloop dat mogelijk ernstig kan zijn. Wanneer de bloedsomloop in de voeten in orde is, genezen snijwonden snel en behoudt je huid haar natuurlijke kleur. Bloed bereikt je voeten door een netwerk van bloedvaten, dat zijn de bloedvaten die bloed uit je hart vervoeren. Op zijn weg terug neemt het bloed afvalstoffen mee.

Oorzaken van blauwe voeten

Veel aandoeningen kunnen de gezonde bloedstroom tussen je hart en je voeten onderbreken. In veel gevallen kan adequate behandeling de bloedsomloop verbeteren, waardoor je voeten weer een gezonde kleur krijgen. Er zijn meerdere mogelijk oorzaken van blauw-paarse voeten.

Hoge bloeddruk als risicofactor van een ischemische voet / Bron: Bacho/ShutterstockHoge bloeddruk als risicofactor van een ischemische voet / Bron: Bacho/Shutterstock

Ischemische voet

Ischemie staat voor 'onvoldoende doorbloeding' en verwijst naar een vermindering van de gezonde bloedstroom in een of meer slagaders. Als jeeen ischemische voet hebt, dan betekent dit dat je voet onvoldoende zuurstofrijk bloed krijgt. Een ischemische voet kan het gevolg zijn van een opeenhoping van cholesterolplaque in een van de belangrijkste slagaders die bloed aan je voet leveren. Je kunt ook een bloedstolsel hebben dat de bloedstroom in een slagader blokkeert. Soms kan een slagader verwond raken door een punctie-wond of door bottrauma. Risicofactoren voor ischemische voet omvatten:

Naast het blauw of paars worden van tenen en voeten, kun je tijdens het lopen pijn in je voeten en onderbenen ervaren. In ernstige gevallen kun je ook pijn voelen wanneer je in rust bent.

Stoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com
Een ischemische voet kan voorkomen worden door je cholesterol-, bloeddruk- en bloedsuikerspiegel onder controle te houden. De huisarts kan medicijnen voorschrijven, maar ook regelmatige lichaamsbeweging, afvallen als je te zwaar bent en gezond en gevarieerd eten zijn daarbij belangrijk. Je zult ook meten stoppen met roken, omdat dit je bloedvaten ernstig kan schaden.

Acrocyanose

Acrocyanose vermindert een gezonde bloedstroom in de slagaders van je voeten. De betekenis van de term acrocyanose is blauwachtige verkleuring van de huid door verminderde zuurstoftoevoer naar de extremiteiten. Het wordt meestal veroorzaakt door spasmen van kleine bloedvaten in de buurt van het huidoppervlak. Wanneer een slagader spasmen vertoon, vernauwt het plotseling. Deze korte vernauwing kan de bloedstroom in je ader drastisch verminderen of zelfs stoppen. Acrocyanose kan ook je handen treffen, waardoor de huid blauw of paars wordt. Het is een pijnloze aandoening die meestal geen andere zichtbare symptomen veroorzaakt. De aandoening treft meer vrouwen dan mannen. Aanhoudende stress en koud weer kunnen acrocyanose veroorzaken. Vermijden dat je handen en voeten worden blootgesteld aan extreem lage temperaturen kan voorkomen dat je de toekomst weer last krijgt van een aanval.

Fenomeen van Raynaud in de handen / Bron: Tcal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Fenomeen van Raynaud in de handen / Bron: Tcal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Fenomeen van Raynaud

Het fenomeen van Raynaud is in sommige opzichten vergelijkbaar met acrocyanose. Beide toestanden worden vaak getriggerd door koud weer en beide zorgen ervoor dat de huid blauw of lichtpaars wordt. Het fenomeen van Raynaud is een vaataandoening waarbij de bloedtoevoer stopt naar de vingers of tenen, waardoor je aanvallen krijgt van koude, gevoelloze vingers of tenen die eerst wit, dan paars en rood. kleuren en vervolgens gaan tintelen en gloeien.

Er worden twee soorten onderscheiden: primair en secundair. Primair Raynaudfenomeen is niet gekoppeld aan een onderliggende aandoening en kan zo mild zijn dat je het zou kunnen hebben zonder dat je het realiseert. Secundair Raynaudfenomeenis is meestal een complicatie van een ernstiger aandoening, zoals:
  • sclerodermie (een reumatische aandoening waarbij het bindweefsel in je lichaam steeds stugger wordt)
  • andere bindweefselziekten
  • carpaal tunnel syndroom (CTS)
  • aandoeningen van de bloedvaten

Vrouwen hebben meer kans dan mannen om het fenomeen van Raynaud te krijgen. Iedereen kan het ontwikkelen, maar de aandoening begint meestal in je tienerjaren of als je twintiger bent.

Diabetes

Diabetes kan je voeten op twee belangrijke manieren beïnvloeden: verlies van de gezonde zenuwfunctie en vermindering van de gezonde bloedsomloop. Als je bloedsomloop wordt beïnvloed door diabetes, kun je verkleuring van je tenen en voeten opmerken. De huid aan je voeten kan blauw, paars of grijs worden. Je kunt ook huiduitslag of vlekken, of een rode of paarse huid krijgen. Diabetes leidt tot problemen met de bloedsomloop omdat een hoge bloedsuikerspiegel de wanden van de bloedvaten kan beschadigen. In de loop van de tijd kan dit de normale bloedsomloop verminderen, vooral naar je onderbenen en voeten. Je krijgt mogelijk last van gezwollen onderbenen en enkels en snijwonden of kneuzingen die niet goed genezen. Het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel helpt complicaties als gevolg van diabetes te voorkomen.

Bevriezing

Koude temperaturen kunnen de bloedsomloop in handen en voeten verminderen, omdat je lichaam prioriteit geeft aan een gezonde bloedsomloop naar je inwendige organen in plaats van de normale bloedtoevoer naar de ledematen. Het is vaak voldoende om een paar handschoenen of sokken aan te trekken om de normale bloedsomloop in je vingers en tenen weer op gang te brengen. Bij extreem koud weer is de situatie echter drastisch anders. Bevriezing treedt op wanneer je huid wordt blootgesteld aan ernstige vrieskou. Meestal lopen je voeten, handen, oren en gezicht het meeste risico. Oppervlakkige bevriezing is een lichte vorm van koudeletsel van de huid en het oppervlakkige onderhuids bindweefsel en maakt je huid rood van kleur. Maar diepe bevriezing kan de huid paars doen kleuren. Zelfs nadat de huid is opgewarmd, kan deze paars blijven. Dit wordt beschouwd als een medisch noodgeval. De beste manier om bevriezing te voorkomen is om blootstelling aan extreme koude temperaturen te voorkomen. Zorg ervoor dat je kleding draagt die alle delen van je lichaam beschermt tegen blootstelling aan kou.

Behandeling en preventie van paarse voeten

De behandeling van blauwe of paarse voeten richt zich op de oorzaak en bestaat meestal uit medicijnen of procedures om een ​​gezonde bloedsomloop te handhaven. Soms zijn een gezonde leefstijl en eenvoudige preventieve maatregelen voldoende om het euvel te verhelpen. Als de schade aan de circulatie van je voet zo ernstig is dat het risico bestaat dat voetweefsel afsterft, kan amputatie nodig zijn.

Ischemische voet behandelen

Naast een goede controle van de bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker en stoppen met roken, moet je mogelijk antistollingsmedicijnen gebruiken, zoals aspirine. In ernstige gevallen is een operatie nodig om een ​​bloedvat uit een ander deel van je lichaam aan de aangetaste slagader te bevestigen, waardoor er een route ontstaat waardoor bloed het versmalde deel van de slagader kan passeren (een bypass).

Behandeling van acrocyanose

De arts kan calciumantagonisten voorschrijven. Deze medicijnen houden de bloedvaten open teneinde een ​​gezonde bloedstroom te behouden en de bloeddruk in je bloedvaten te verlagen. De plaatselijke toepassing van nicotinezuurderivaten (cholesterolverlagers) en minoxidil (een vaatverwijder) kan ook de symptomen verlichten.

Fenomeen van Raynaud behandelen

Het dragen van handschoenen en dikke sokken bij lage temperaturen kan helpen om een aanval te voorkomen. Medicijnen zoals calciumblokkers of vasodilatoren, die helpen kleinere slagaders open te houden, kunnen ook nodig zijn. Meer invasieve behandelingen zijn meestal niet nodig. In ernstige gevallen kan een zenuwoperatie die kleine zenuwen verwijdert rond de bloedvaten in je aangedane voeten of handen, de reactie op lage temperaturen helpen verminderen.

Diabetes behandelen

De arts kan medicijnen voorschrijven om je bloedsuikerspiegels binnen een gezond bereik te houden. Als je diabetes type 1 hebt, is mogelijk behandeling met insuline-injecties nodig.

Behandeling van bevriezing

Oppervlakkige bevriezing en andere verwondingen door koud weer kunnen worden behandeld door de getroffen lichaamsdelen geleidelijk weer op temperatuur te brengen door ze tegen het lichaam te houden (bijvoorbeeld handen onder de oksels steken) of door ze in lauw water te dompelen. Neem contact op met huisarts of huisartsenpost bij ernstige bevriezing.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blauwe of paarse voeten: Oorzaken van verkleuring van voetBlauwe of paarse voeten: Oorzaken van verkleuring van voetPaarse of blauwe voeten wijzen mogelijk op een onderliggende aandoening, zoals de ziekte van Raynaud, een perifere arter…
Last van opgezette, dikke voetenLast van opgezette, dikke voetenVeel mensen hebben wel eens last van opgezette, dikke voeten, de voeten zijn erg dik en de schoenen passen niet goed. Ho…
Paarse urinezaksyndroom: symptomen, oorzaak en behandelingPaarse urinezaksyndroom: symptomen, oorzaak en behandelingPaarse urinezaksyndroom (PBS) is een zeldzaam verschijnsel waarbij de plastic urinekatheter en slangetjes paars worden.…
Lichaamstaal: overduidelijk sprekende voetenLichaamstaal: overduidelijk sprekende voetenLichaamstaal vertelt veel over iemand; maar zijn/haar voeten verklappen alles! Onze voeten verraden onze gedachten waars…

Medicatie: Bijwerkingen aan huid (huidreacties)Medicatie: Bijwerkingen aan huid (huidreacties)Sommige medicijnen veroorzaken bijwerkingen aan de huid. De meeste door geneesmiddelen veroorzaakte huidreacties zijn mi…
Warmtehoofdpijn: oorzaken en symptomen hoofdpijn door warmteWarmtehoofdpijn: oorzaken en symptomen hoofdpijn door warmteWarmtehoofdpijn duidt op hoofdpijn die is veroorzaakt door warmte. Ernstige hoofdpijn en migraine komen relatief vaak vo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jackmac34, Pixabay
  • https://www.rodekruis.nl/ehbo-wat-te-doen-bij/bevriezing/
  • https://www.buoyhealth.com/symptoms-a-z/blue-legs-or-feet-or-toes/
  • https://www.healthline.com/health/purple-feet#treatments
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/323802.php
  • https://www.livestrong.com/article/354403-are-cold-purple-feet-caused-by-bad-circulation/
  • https://www.thuisarts.nl/fenomeen-van-raynaud/ik-heb-fenomeen-van-raynaud
  • Afbeelding bron 1: Bacho/Shutterstock
  • Afbeelding bron 2: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: Tcal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 06-11-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.