Cayennepeper: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffen

Cayennepeper: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffen Cayennepeper is een cultivar van en afkomstig van rode peper oftewel chilipeper, een plantensoort uit de nachtschadefamilie. Cayennepeper staat bij de meeste mensen bekend als een specerij uit de keuken. Cayennepeper heeft vele goede en gezonde eigenschappen. Hij kan helpen bij het reguleren van specifieke gezondheidsproblemen. In de regel treden er geen bijwerkingen op als je het op de juiste manier en in normale hoeveelheden toepast.
Cayennepeper / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Cayennepeper / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wat is cayennepeper?

Oorsprong

De cayennepeperplant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Duizenden jaren voor Christus werden in Peru al de eerste pogingen gedaan om de plant te cultiveren. Cayennepeper bereikte uiteindelijk in de vijftiende eeuw Europa door de Spanjaarden.

Smaak en heetheid

Tegenwoordig wordt cayennepeper vooral in poedervorm gebruikt. De naam cayennepeper is bedrieglijk: het is niet de vrucht van een peperplant, maar van een chiliplant. In gemalen vorm produceert dit cayennepeper. De smaak van cayennepeper wordt ervaren als licht bitter, rokerig en scherp. Op de schaal van Scoville, ontwikkeld door Wilbur Scoville in 1912 en de heetheid van chilipeper en pittige sauzen meet, bereikt het kruid een waarde van 30.000 tot 50.000. Bepalend voor de scherpte is vooral de aanwezige capsaïcine met een aandeel van minder dan één procent.

Bloemen, bladeren en vruchten

Cayennepeper behoort tot de nachtschadefamilie en bereikt een hoogte van ongeveer 30 tot 50 centimeter. Het is een struikachtige plant. De cayennepeper heeft groene, ovale bladeren en en witte bloemen. De bloemen noch de bladeren kunnen in de keuken of voor medische doeleinden worden gebruikt. Hiervoor worden de rode vruchten van de plant gebruikt, die zich kort na de vorming van de bloemen ontwikkelen. In lage dosering kan de cayennepeper bijvoorbeeld worden gebruikt voor oosterse gerechten. Bovendien is cayennepeper een van de ingrediënten in de meeste peppersprays, dat in Nederland verboden is.

Verse cayennepepers kunnen worden gebruikt om kip te marineren / Bron: Csaszar.viktor, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Verse cayennepepers kunnen worden gebruikt om kip te marineren / Bron: Csaszar.viktor, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Voedingsstoffen in cayennepeper

In cayennepeper komen carotenoïden, flavonoïden, olie en vitamine C voor. Ten behoeve van medische doeleinden zijn vooral de capsaïcinoïden in cayennepeper relevant, waaronder capsaïcine. Deze leiden tot irritatie van de slijmvliezen, die bepaalde receptoren in de huid irriteren en de bloedcirculatie verhogen. Deze zijn verantwoordelijk voor zowel pijn als het gevoel van warmte.

In cayennepeper zit ook het stofje CAY-1 (Med Mycol. 2003 Feb;41(1):75-81). Deze blijkt schimmels zoals candida te bestrijden door het membraan van een schimmel te verstoren waardoor de schimmel niet meer verder kan leven. In cayennepeper is ook relatief veel vitamine A, B2, B6, E en de mineralen kalium en mangaan aanwezig.

Toepassingen

Inwendig gebruik

Wie van het effect van cayennepeper wil profiteren, moet de plant dagelijks gebruiken of als onderdeel van een kuur van meerdere weken. De plant kan zowel inwendig als uitwendig worden toegepast. Je kunt deze specerij verwerken in voedsel of innemen in de vorm van capsules en tabletten. Dergelijke supplementen kunnen meestal zonder recept in de apotheek worden gekocht. Ze moeten vaak tweemaal daags worden ingenomen om een ​​medicinaal effect te veroorzaken; dit staat op de bijsluiter vermeld. Het is het beste om het supplement tijdens het eten in te nemen.

Grote cayennepeper / Bron: André Karwath aka Aka, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Grote cayennepeper / Bron: André Karwath aka Aka, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Uitwendig gebruik

Voor uitwendig gebruik wordt de cayennepeper bijvoorbeeld op de huid aangebracht. De ingrediënten zitten in sommige zalven, crèmes of specifieke pleisters. Cayennezalf is een verwarmende zalf die verlichting geeft bij spier- en gewrichtspijn. Vooral in het gebied van de nek en de wervelkolom wordt het aanbevolen om de spierspanning en pijn te behandelen met behulp van cayennepeper-ingrediënten. Een andere mogelijkheid voor zelfzorg is gorgelen met cayennepeper. Dit helpt bij keelpijn als je het meerdere keren per dag doet. En snufje cayennepeper is daarvoor genoeg.

Waar helpt cayennepeper tegen?

Cayennepeper wordt inwendig of uitwendig gebruikt voor de volgende kwalen:

Verkoudheid / Bron: Istock.com/DirimaVerkoudheid / Bron: Istock.com/Dirima

Gezondheidsvoordelen van cayennepeper

Cayennepeper helpt bij aandoeningen van de bloedsomloop en spier- en gewrichtspijn. De plant kan de symptomen behandelen of voorkomen. De externe toepassing leidt eerst tot roodheid van het getroffen gebied, wat duidt op een verhoogde bloedstroom. De warmte die vervolgens ontstaat leidt al snel tot een ontspanning van de spieren en een vermindering van de pijn. Cayennepeper reguleert zenuwpijn en ongemak van het maag-darmkanaal.

De bevorderde bloedcirculatie voorkomt de ontwikkeling van gastritis of maagslijmvliesontsteking. Bovendien heeft cayennepeper een positief effect op de lever. Het kan zowel de vorming van levercirrose als leverkanker tegengaan. Zodra de leverwaarden verbeteren, kan meestal een verlaging van het cholesterolgehalte worden waargenomen. Dit heeft op zijn beurt een positief effect op de gezondheid van het cardiovasculaire systeem. Met zijn antioxiderende eigenschappen kan cayennepeper het immuunsysteem versterken en de frequentie van infecties en andere symptomen verminderen.

Cayennepeper / Bron: Hans, PixabayCayennepeper / Bron: Hans, Pixabay

Bijwerkingen

Maag-darmklachten en zwangerschap

Langdurig gebruik van cayennepeper kan echter leiden tot klachten van het maag-darmkanaal, die zich bijvoorbeeld uiten in een overprikkelde darm. Zwangere vrouwen moeten afzien van een grotere dosering.

Huid en ogen

Mensen met een gevoelige huid kunnen bij externe toepassing van cayennepeper last krijgen van irritatie. Bovendien moet ervoor worden gezorgd dat de ingrediënten niet in de ogen komen, omdat dit anders kan leiden tot irritatie van het hoornvlies en pijn.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfgemaakt broodbeleg met groentenZelfgemaakt broodbeleg met groentenDe volgende recepten voor zelfgemaakt broodbeleg bestaan uit een mengsel van gepureerde groenten en verse kruiden. Op br…
Cayennepeper, gezondheidsaspecten en toepassingCayennepeper, gezondheidsaspecten en toepassingCayennepeper is zo’n product dat we allemaal in de keuken hebben, maar veel mensen weten er nauwelijks echt wat vanaf. H…
De lekkerste warme chocolademelkDe dagen worden korter, het weer is guur, nat en koud, je bent verkouden, kortom het is weer najaar. En dat is maar goed…
Zomerse slaatjes met kamutDeze kleurrijke zomerse slaatjes zijn opbeurende, voedzame maaltijden die in slechts enkele minuten klaar zijn. Kamut is…

Dermatofagie: Psychische aandoening met bijten op de huidDermatofagie: Psychische aandoening met bijten op de huidDermatofagie (dermatodaxie) is een dwangstoornis waarbij een patiënt knaagt, kauwt of bijt of de eigen huid of deze opee…
Maturity-Onset Diabetes of the Young (MODY)Maturity-Onset Diabetes of the Young (MODY)In 2018 lijden in Nederland vermoedelijk circa 20.000 patiënten aan Maturity-Onset Diabetes of the Young (MODY). Dit is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: JillWellington, Pixabay
  • Frank J. Lipp. Kruidenleer. Librero, 2004.
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cayennepeper
  • https://goedgezond.info/2016/10/27/wonder-van-cayennepeper/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Cayenne_pepper
  • https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-cayenne-pepper
  • https://www.mijntuin.org/plants/7839-chilipeper-de-cayenne
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Scovilleschaal
  • https://www.thehealthy.com/home-remedies/health-benefits-cayenne-pepper/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Capsa%C3%AFcine
  • https://aromalifestyle.nl/cayenne-zalf/
  • http://theepicentre.com/spice/cayenne-pepper/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/gezondheid/a24481333/keelpijn-tegengaan/
  • Med Mycol. 2003 Feb;41(1):75-81.
  • Afbeelding bron 1: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Csaszar.viktor, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • Afbeelding bron 3: André Karwath aka Aka, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • Afbeelding bron 4: Istock.com/Dirima
  • Afbeelding bron 5: Hans, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 23-06-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 19
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.