Cayennepeper: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffen
Cayennepeper is een cultivar van en afkomstig van rode peper oftewel chilipeper, een plantensoort uit de nachtschadefamilie. Cayennepeper staat bij de meeste mensen bekend als een specerij uit de keuken. Cayennepeper heeft vele goede en gezonde eigenschappen. Hij kan helpen bij het reguleren van specifieke gezondheidsproblemen. In de regel treden er geen bijwerkingen op als je het op de juiste manier en in normale hoeveelheden toepast.
Wat is cayennepeper?
Oorsprong
De cayennepeperplant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Duizenden jaren voor Christus werden in Peru al de eerste pogingen gedaan om de plant te cultiveren. Cayennepeper bereikte uiteindelijk in de vijftiende eeuw Europa door de Spanjaarden.
Smaak en heetheid
Tegenwoordig wordt cayennepeper vooral in poedervorm gebruikt. De naam cayennepeper is bedrieglijk: het is niet de vrucht van een peperplant, maar van een chiliplant. In gemalen vorm produceert dit cayennepeper. De smaak van cayennepeper wordt ervaren als licht bitter, rokerig en scherp. Op de schaal van Scoville, ontwikkeld door Wilbur Scoville in 1912 en de heetheid van chilipeper en pittige sauzen meet, bereikt het kruid een waarde van 30.000 tot 50.000. Bepalend voor de scherpte is vooral de aanwezige capsaïcine met een aandeel van minder dan één procent.
Bloemen, bladeren en vruchten
Cayennepeper behoort tot de nachtschadefamilie en bereikt een hoogte van ongeveer 30 tot 50 centimeter. Het is een struikachtige plant. De cayennepeper heeft groene, ovale bladeren en en witte bloemen. De bloemen noch de bladeren kunnen in de keuken of voor medische doeleinden worden gebruikt. Hiervoor worden de rode vruchten van de plant gebruikt, die zich kort na de vorming van de bloemen ontwikkelen. In lage dosering kan de cayennepeper bijvoorbeeld worden gebruikt voor oosterse gerechten. Bovendien is cayennepeper een van de ingrediënten in de meeste peppersprays, dat in Nederland verboden is.
Voedingsstoffen in cayennepeper
In cayennepeper komen carotenoïden, flavonoïden, olie en
vitamine C voor. Ten behoeve van medische doeleinden zijn vooral de capsaïcinoïden in cayennepeper relevant, waaronder capsaïcine. Deze leiden tot irritatie van de slijmvliezen, die bepaalde receptoren in de huid irriteren en de bloedcirculatie verhogen. Deze zijn verantwoordelijk voor zowel
pijn als het gevoel van warmte.
In cayennepeper zit ook het stofje CAY-1 (Med Mycol. 2003 Feb;41(1):75-81). Deze blijkt schimmels zoals
candida te bestrijden door het membraan van een schimmel te verstoren waardoor de schimmel niet meer verder kan leven. In cayennepeper is ook relatief veel
vitamine A,
B2,
B6,
E en de mineralen
kalium en
mangaan aanwezig.
Toepassingen
Inwendig gebruik
Wie van het effect van cayennepeper wil profiteren, moet de plant dagelijks gebruiken of als onderdeel van een kuur van meerdere weken. De plant kan zowel inwendig als uitwendig worden toegepast. Je kunt deze specerij verwerken in voedsel of innemen in de vorm van capsules en tabletten. Dergelijke supplementen kunnen meestal zonder recept in de apotheek worden gekocht. Ze moeten vaak tweemaal daags worden ingenomen om een medicinaal effect te veroorzaken; dit staat op de bijsluiter vermeld. Het is het beste om het supplement tijdens het eten in te nemen.
Uitwendig gebruik
Voor uitwendig gebruik wordt de cayennepeper bijvoorbeeld op de huid aangebracht. De ingrediënten zitten in sommige zalven, crèmes of specifieke pleisters. Cayennezalf is een verwarmende zalf die verlichting geeft bij spier- en gewrichtspijn. Vooral in het gebied van de nek en de wervelkolom wordt het aanbevolen om de spierspanning en pijn te behandelen met behulp van cayennepeper-ingrediënten. Een andere mogelijkheid voor zelfzorg is gorgelen met cayennepeper. Dit helpt bij keelpijn als je het meerdere keren per dag doet. En snufje cayennepeper is daarvoor genoeg.
Waar helpt cayennepeper tegen?
Cayennepeper wordt inwendig of uitwendig gebruikt voor de volgende kwalen:
Verkoudheid /
Bron: Istock.com/DirimaGezondheidsvoordelen van cayennepeper
Cayennepeper helpt bij aandoeningen van de bloedsomloop en spier- en gewrichtspijn. De plant kan de symptomen behandelen of voorkomen. De externe toepassing leidt eerst tot roodheid van het getroffen gebied, wat duidt op een verhoogde bloedstroom. De warmte die vervolgens ontstaat leidt al snel tot een ontspanning van de spieren en een vermindering van de pijn. Cayennepeper reguleert zenuwpijn en ongemak van het maag-darmkanaal.
De bevorderde bloedcirculatie voorkomt de ontwikkeling van
gastritis of
maagslijmvliesontsteking. Bovendien heeft cayennepeper een positief effect op de
lever. Het kan zowel de vorming van
levercirrose als
leverkanker tegengaan. Zodra de
leverwaarden verbeteren, kan meestal een verlaging van het
cholesterolgehalte worden waargenomen. Dit heeft op zijn beurt een positief effect op de gezondheid van het cardiovasculaire systeem. Met zijn antioxiderende eigenschappen kan cayennepeper het immuunsysteem versterken en de frequentie van infecties en andere symptomen verminderen.
Cayennepeper /
Bron: Hans, PixabayBijwerkingen
Maag-darmklachten en zwangerschap
Langdurig gebruik van cayennepeper kan echter leiden tot klachten van het maag-darmkanaal, die zich bijvoorbeeld uiten in een overprikkelde darm. Zwangere vrouwen moeten afzien van een grotere dosering.
Huid en ogen
Mensen met een gevoelige huid kunnen bij externe toepassing van cayennepeper last krijgen van irritatie. Bovendien moet ervoor worden gezorgd dat de ingrediënten niet in de ogen komen, omdat dit anders kan leiden tot irritatie van het hoornvlies en pijn.
Lees verder