Gevoelloze vingers: oorzaken van gevoelloosheid in vingers

Gevoelloze vingers: oorzaken van gevoelloosheid in vingers Gevoelloze vingers of vingertoppen is de sensatie alsof de vingers of vingertoppen in slaap zijn gevallen, dat wil zeggen er is verlies van gevoel. Gevoelloosheid in de vingertoppen wordt ook beschreven als tintelend gevoel in de vingertoppen. Sensorische neuronen in het ruggenmerg helpen bij het doorgeven van de gewaarwordingen van het lichaam naar de hersenen. Als er een belemmering of vernauwing is in de bloedtoevoer naar de zenuwen of als er enige zenuwbeschadiging is, kan dit gevoelloosheid in de vingertoppen veroorzaken. Onvoldoende doorbloeding (ischemie) kan permanente zenuwbeschadiging veroorzaken. Schade aan de zenuwen die in de vingers aanwezig zijn, kan ook optreden als de bloedtoevoer naar de vingers afneemt, zoals bij diabetes. De gevoelloosheid kan in één of meerdere vingers optreden, zoals pink, duim, wijsvinger, ringvinger en middelvinger.

Oorzaken van gevoelloosheid in de vingers

De oorzaak van gevoelloosheid in de vingers of vingertoppen kan te wijten zijn aan beschadiging, compressie (beknelling), irritatie van de zenuwen naar pols en hand. Een ziekte als diabetes, die de perifere zenuwen kan aantasten, kan ook gevoelloosheid in de vingertoppen veroorzaken. Problemen in het ruggenmerg of de hersenen kunnen ook gevoelloze vingers veroorzaken. Daarbij ervaar je ook verlies van functie of zwakte in de hand of in de arm. Gevoelloze vingers wijzen meestal niet op ernstige problemen, zoals een beroerte of tumor.

Gevoelloosheid in pink of duim

Gevoelloosheid in de vingers (pink, duim, wijsvinger, ringvinger en/of middelvinger) kan op vele manieren invloed hebben op je leven. De gewaarwordingen van gevoelloosheid kunnen een prikkelend of tintelend gevoel veroorzaken dat aanvoelt als een naald die in je vingers prikt. Het kan ook van invloed zijn op de manier waarop je dingen oppakt; hierdoor voel je je onhandig of treedt er krachtverlies in de hand op. Er zijn vele mogelijke oorzaken van gevoelloze vingers en de impact ervan op het dagelijkse leven varieert. Je kunt af en toe last hebben van vervelende symptomen die af en toe opvlammen of de klachten zorgen ervoor dat je je dagelijkse taken op je werk of in het huishouden niet meer goed kunt uitvoeren. In de meeste gevallen van gevoelloosheid van de vingers zijn niet-invasieve behandelingen beschikbaar.

Gevoelloze duim, wijsvinger en middelvinger door het carpaletunnelsyndroom (CTS) / Bron: Alexonline/Shutterstock.nlGevoelloze duim, wijsvinger en middelvinger door het carpaletunnelsyndroom (CTS) / Bron: Alexonline/Shutterstock.nl

Oorzaken van gevoelloze vingers

De gevoelloosheid die je voelt in je vinger is te wijten aan iets dat van invloed is op je zenuwen. Onze zenuwen zijn verantwoordelijk voor het verzenden van complexe signalen. Wanneer de zenuwen die berichten aan je handen doorgeven worden samengedrukt, beschadigd raken, geïrriteerd of belemmerd worden, kan dit gevoelloze vingers veroorzaken. Veel voorkomende oorzaken van gevoelloosheid in de vingers zijn:

Carpaletunnelsyndroom

Een van de meest voorkomende aandoeningen die verantwoordelijk is voor gevoelloosheid in de vingers, is het carpaletunnelsyndroom (CTS) dat optreedt als de zenuw door de carpale tunnel aan de zijkant van je pols, wordt samengedrukt. CTS is vaak van invloed op de duim en wijsvinger, middelvinger of (een deel van de) ringvinger, maar vaak niet de pink. Symptomen kunnen bestaan uit:
 • Je hand kan vaak in slaap vallen.
 • Voorwerpen uit je handen laten vallen.
 • Gevoelloosheid, tintelingen en pijn in de duim en de eerste drie vingers van je hand (niet de pink).
 • Pijn en branderig gevoel richting de arm.
 • 's Nachts pijn die de slaap verstoort.
 • Zwakte in de spieren van de hand.

Fenomeen van Raynaud / Bron: Tcal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Fenomeen van Raynaud / Bron: Tcal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Fenomeen van Raynaud

Bij het fenomeen van Raynaud verkrampen tijdelijk kleine slagaders, waardoor de aanvoer van bloed naar de achtergelegen weefsels afneemt. Doordat de doorbloeding tijdelijk slecht is, verandert de kleur van je vingers en/of tenen. Ook kan de verkramping tijdelijke gevoelloosheid veroorzaken. Je krijgt tijdelijke aanvallen van koude, gevoelloze en soms pijnlijke vingers of tenen.

Diabetes

Als je diabetes hebt, heb je meer kans op gevoelloosheid in je voeten en handen. De aandoening die hiervoor verantwoordelijk is, staat bekend als diabetische neuropathie en kan leiden tot zenuwbeschadiging. Deze toestand is normaal eerst aanwezig in de voeten, maar kan ook in de handen worden gevoeld. Het is een langetermijncomplicatie van diabetes.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte die gevoeligheid, zwelling en pijn in de gewrichten kan veroorzaken. Na verloop van tijd kan reumatoïde artritis ook leiden tot gevoelloosheid, tintelingen en brandend gevoel in de handen en vingers.

Cervicale radiculopathie

Cervicale radiculopathie duidt op een beknelde zenuwwortel in de nek, waardoor in het verzorgingsgebied van de zenuw klachten ontstaan. Wanneer een zenuw die uit je nek komt samengedrukt of ontstoken raakt, kan deze cervicale radiculopathie veroorzaken. Deze aandoening kan een vergelijkbaar verdoofd gevoel veroorzaken als bij het carpaletunnelsyndroom. Deze toestand wordt vaak aangeduid als een beknelde zenuw in de nek.

Een ganglion cyste op de pols / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een ganglion cyste op de pols / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Minder vaak voorkomende oorzaken

Minder vaak voorkomende aandoeningen die gevoelloze vingers kunnen veroorzaken zijn:
 • cubitaal tunnel syndroom (een zenuwbeknelling van de elleboogzenuw)
 • amyloidose (een aandoening waarbij er een opeenhoping van zetmeelachtige eiwitten of amyloïden optreedt in een of meer organen)
 • ganglion cyste (goedaardige uitstulping of zwelling, die ontstaat vanuit het gewrichtskapsel of een peesschede)
 • zenuwschade door chronisch fors alcoholgebruik
 • Guillain-Barré syndroom (een aandoening van de zenuwen buiten het centrale zenuwstelsel)
 • hiv/aids
 • ziekte van Lyme
 • multiple sclerose
 • een bijwerking zijn van chemotherapie of andere medicijnen

Geassocieerde symptomen van gevoelloosheid in vingertoppen

Schakel in de volgende gevallen onmiddellijk medische hulp in:
 • Als de gevoelloosheid in de vingers of vingertoppen aanhoudt of zich verspreidt naar andere delen van het lichaam.
 • Als de gevoelloosheid in de vingers of vingertoppen verergert.
 • Als de gevoelloosheid van de vingers plotseling begint en gepaard gaat met zwakte of verlamming, problemen met praten, verwardheid, duizeligheid of een ernstige c.q. plotselinge hoofdpijn.
 • Als gevoelloze vingers verband lijken te houden met bepaalde activiteiten, die repetitieve bewegingen met zich meebrengen.

Onderzoek en diagnose

De arts zal vragen stellen over je klachten en daarna lichamelijk onderzoek verrichten. Soms is vervolgonderzoek nodig in de vorm van:
 • Elektromyografie (EMG), waarbij de elektrische activiteit van je spieren wordt gemeten, evenals de activiteit van de zenuw die de spier aanstuurt.
 • Beeldvormend onderzoek (echo, CT-scan, MRI-scan)..
 • Zenuwbiopsie, waarbij een stukje zenuwweefsel wordt weggenomen voor onderzoek in het laboratorium.

Stoppen met roken bij het fenomeen van Raynaud / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.comStoppen met roken bij het fenomeen van Raynaud / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com

Behandeling van gevoelloze vingers

Behandeling van gevoelloze vingers hangt af van de onderliggende oorzaak. Behandeling van het carpaletunnelsyndroom bestaat uit afwachten, een spalk, een injectie met medicijnen of een operatie. Bij het fenomeen van Raynaud wordt geadviseerd om te stoppen met roken en om erachter proberen te komen wat de aanvallen uitlokt, zodat je deze situaties kunt proberen te vermijden. Om diabetische neuropathie te voorkomen, is het van belang dat je bloedsuikerspiegel niet te hoog of te laag is. De arts schrijft bloedsuikerverlagende tabletten, insuline-injecties of soms een insulinepomp voor. Bij de behandeling van reumatoïde artritis staan medicijnen centraal. Fysiotherapie is een effectieve behandeling voor cervicale radiculopathie; de fysiotherapeut geeft onder meer houdingsinstructies.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anatomie - Spieren en functies van de hand en onderarmAnatomie - Spieren en functies van de hand en onderarmOm de hand (vingers, duim en pols) te laten bewegen, zijn er spieren nodig. Deze spieren bevinden zich hoofdzakelijk in…
Gevoelloze benen: oorzaken gevoelloosheid in been of benenGevoelloze benen: oorzaken gevoelloosheid in been of benenGevoelloze benen of been duidt op het verschijnsel dat je minder voelt of waarneemt in je benen of been. Gevoelloosheid…
Gevoelloze borsten: oorzaken van een doof gevoel in de borstGevoelloze borsten: oorzaken van een doof gevoel in de borstGevoelloze borsten of een gevoelloze borst is een euvel dat niet vaak voorkomt bij een vrouw. Het kan voor onrust zorgen…
Gebroken duim: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseGebroken duim: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseLetsel aan de vingers komt veel voor. Aangezien je je handen en vingers constant nodig hebt om dingen te pakken en erg b…

Jeukende handen: Oorzaken van jeuk aan handpalm en handrugJeukende handen: Oorzaken van jeuk aan handpalm en handrugDe handen zijn erg belangrijk voor het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten. Jeuk aan de handen is een heel vervelen…
Neoblaas, een alternatief voor een verwijderde blaasNeoblaas, een alternatief voor een verwijderde blaasWanneer je blaaskanker hebt in een gevorderd stadium, beslist de chirurg soms om de volledige blaas weg te nemen. Dit is…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • https://www.nativeremedies.com/ailment/numbness-in-body.html
 • https://www.epainassist.com/sports-injuries/finger-injuries/what-can-cause-numbness-in-fingertips
 • http://www.londonorthopaedic.com/possible-causes-numb-fingers/
 • https://www.webmd.com/pain-management/carpal-tunnel/carpal-tunnel-syndrome#1
 • https://www.thuisarts.nl/carpale-tunnelsyndroom/ik-heb-carpale-tunnelsyndroom
 • Afbeelding bron 1: Alexonline/Shutterstock.nl
 • Afbeelding bron 2: Tcal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 28-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.