Jeukende handen: Oorzaken van jeuk aan handpalm en handrug

Jeukende handen: Oorzaken van jeuk aan handpalm en handrug De handen zijn erg belangrijk voor het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten. Jeuk aan de handen is een heel vervelend symptoom. Vaak gaan patiënten dan krabben om de jeuk te verminderen. Dit brengt echter slechts een tijdelijke verlichting van de jeuk. Voor de behandeling van jeuk aan de handen is het essentieel om de oorzaak te kennen. Milde tot ernstige tijdelijke of chronische problemen zijn gekend voor handenjeuk. De jeuk situeert zich aan één hand of beide handen en is constant of treedt met tussenpozen op. Andere symptomen gaan mogelijk gepaard met handen die jeuken, zoals een huiduitslag, een branderig gevoel, rode bultjes op de huid, een droge en schilferende huid en een verdikking van de huid.

Allergische reactie en jeuk aan handen

Een allergische reactie op bepaalde voedingsmiddelen, insectensteken of medicijnen brengt soms jeukende rode plekken met zich mee op de handen. Ook op andere lichaamsdelen verschijnen symptomen van een allergische reactie zoals op de handen, het gezicht, de tong, de keel of de oren. Deze jeukende plekken staan bekend als netelroos. Bij de meeste patiënten verdwijnt de handenjeuk vanzelf binnen 24 uur. Een onderhuidse zwelling die jeukt en rood is, is mogelijk een symptoom van angio-oedeem (zwelling van de diepere huidlagen), wat vergelijkbaar is met netelroos. Antihistaminica verminderen de effecten van een allergische reactie.

Het gebruik van vochtinbrengende crème verlicht jeukklachten / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het gebruik van vochtinbrengende crème verlicht jeukklachten / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Dermatitis en jeukende handen

Dermatitis (huidontsteking) is een veel voorkomende huidaandoening waarbij jeuk op de handpalmen en/of handruggen verschijnt. Ook handpijn komt hierbij tot stand. De chronische jeuk gaat gepaard met een zwelling, blaarvorming, een droge huid en schilfering. Een verzachtende, vochtinbrengende crème verlicht de klachten van jeuk aan de handen door handdermatitis.

Diabetes mellitus (suikerziekte) en handenjeuk

Eén van de eerste tekenen van diabetes mellitus is mogelijk een huidprobleem, met name eruptieve xanthomatose. Deze huidaandoening veroorzaakt rode jeukende bobbels op de handrug, de armen, de benen, de billen en de voeten. Suikerziekte veroorzaakt soms ook aantal andere jeukende huidaandoeningen. Om verlichting te krijgen van jeukende handen veroorzaakt door diabetes mellitus, is het belangrijk om de arts te raadplegen die de juiste behandeling aanbeveelt om de diabetes weer onder controle te krijgen.

Droge huid en handen die jeuken

Een droge huid leidt vaak tot jeuk en schilferende plekken aan de handen (en andere huidgebieden). Koud weer zorgt meestal voor een daling van de luchtvochtigheid. Door de lage temperatuur wordt de centrale verwarming geactiveerd, waardoor de huid nog meer uitdroogt. Ook harde zepen, het nemen van warme douches en het schrobben van de huid zijn omgevingsfactoren die het vocht uit de huid verwijderen en de handen laten jeuken. Om jeukende handen te voorkomen, is het noodzakelijk om de handen voldoende vochtig te houden. Het aanbrengen van kokosolie, een vochtige crème en havermout zijn enkele behandelingsopties.

Eczeem en jeukend gevoel aan handen

Sommige patiënten hebben last van dyshidrotisch eczeem. Dit type eczeem tast alleen de handen en voeten aan, maar veroorzaakt vooral blaasjes, blaren en jeuk aan de handpalmen en voetzolen (jeukende voeten).

Erythromelalgie

Erythromelalgie is een zeldzame aandoening die begint als een intens jeukende gewaarwording van de handen of voeten. Later ontstaat brandende handenpijn, voetpijn en brandende voeten. Meetstal zijn beide handen op hetzelfde moment getroffen. De kwaliteit van leven is door de pijn en jeuk wel aangetast. De duur van de uitbarstingen variëren tussen enkele minuten tot enkele dagen. De huidaandoening is lastig te behandelen. Ontstekingsremmende eigenschappen van capsaïcine-crème zijn nuttig voor veel patiënten.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen veroorzaken jeukende handen en ook jeukende voeten. Jeuk is slechts een bijwerking van een bepaald medicijn, omdat de patiënt mogelijk allergisch is voor het medicijn. Ook ontstaat hierbij een huiduitslag. De arts identificeert het medicijn dat problemen veroorzaakt en zet mogelijk andere medicatie in.

Psoriasis en jeukend gevoel aan handpalmen en handruggen

Rode, dikke, schilferige huidplekken op de handen zijn soms een teken van de chronische huidziekte psoriasis. De jeuk is brandend en bijtend. Daarnaast treedt mogelijk veel pijn op omdat de huid openbarst. Schade aan de huid resulteert bovendien sneller in een secundaire bacteriële infectie. Als de huid van de handen geïnfecteerd raakt, verergeren de roodheid, jeuk en ontsteking. De handen vochtig houden is nodig. Dit is mogelijk met het aanbrengen van kokosolie of olijfolie.

Schurft en jeuk aan handpalm en handrug

Schurft is een besmettelijke, intens jeukende huidaandoening die resulteert uit een kleine mijt. Naast de handen zijn ook mogelijk andere lichaamsdelen getroffen door intense jeuk. De jeukende huid gaat vaak gepaard met een vlekkerige rode huiduitslag die lijkt op kleine rode bultjes. Dit stelt de reactie van het lichaam voor op de mijten van schurft. Krabben is bijna onvermijdelijk door de enorme jeuk, maar dit leidt tot bacteriële infecties met nog meer ernstige jeuk. De mijten banen zich een weg onder de huid, hetgeen op te merken is door donkere of zilveren lijnen op de handpalmen of de handruggen. Tijdens de nacht zijn de mijten actiever waardoor handenjeuk verergert. Het aanbrengen van neemolie op de jeukende rode uitslag op de handen is een effectieve manier om van de mijten af te komen. Bovendien krabben mensen hierdoor minder snel aan de huid. Neemolie is een natuurlijk pesticide dat de schurftmijten vernietigt. Tea tree-olie is ook een effectieve natuurlijke remedie voor schurft. Het doodt de mijten die schurft veroorzaken en helpt ontstekingen te verminderen.

Stress en jeukklachten aan handen

Stress is een bekende oorzaak van een jeukende huid. Ook doet stress onderliggende huidaandoeningen verergeren, zoals dermatitis en psoriasis, met nog meer jeuk als gevolg. Stress maakt de huid gevoeliger waardoor deze sneller reageert op bepaalde uitlokkende factoren. Daarnaast verhoogt stress de productie van cortisol door het lichaam en wordt de huid hierdoor vetter. Regelmatig bewegen, voldoende slapen (zeven tot acht uur per nacht) en kamillethee drinken (of kamillecapsules nemen) zijn enkele rustgevende activiteiten die stress verlichten.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeukende handen: jeuk aan handpalm en handrugJeukende handen: jeuk aan handpalm en handrugJeukende handen of jeuk aan de handpalm of handrug is een zeer vervelende klacht. Jeuk aan de handen kan behoorlijk irri…
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Jeukende handen en voeten: oorzaken en symptomenJeukende handen en voeten: oorzaken en symptomenJeukende handen en jeukende voeten kunnen een symptoom zijn van een huidaandoening of een andere onderliggende aandoenin…
Tinea manuum (handschimmel): Schimmelinfectie van handTinea manuum (handschimmel): Schimmelinfectie van handTinea manuum is een besmettelijke schimmelinfectie van de handen veroorzaakt door dermatofyten, een schimmelsoort. De hu…

Acrodermatitis continua van Hallopeau: OntstekingsziekteAcrodermatitis continua van Hallopeau: OntstekingsziekteAcrodermatitis continua van Hallopeau (ACH) is een zeldzame ontstekingsziekte waarbij steriele pustels op de vinger- en…
Gevoelloze vingers: oorzaken van gevoelloosheid in vingersGevoelloze vingers: oorzaken van gevoelloosheid in vingersGevoelloze vingers of vingertoppen is de sensatie alsof de vingers of vingertoppen in slaap zijn gevallen, dat wil zegge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Susanlu4esm, Pixabay
  • Geraadpleegd op 30 april 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Itchy hands, https://www.enkiverywell.com/itchy-hands.html
  • Itchy Hands: Common Causes and Natural Treatments, https://www.healthyandnaturalworld.com/itchy-hands/
  • Itchy Palms Can Be a Serious Condition, Not Just a Superstition, https://blog.usdermatologypartners.com/blog/itchy-palms-can-be-a-serious-condition-not-just-a-superstition
  • Problem Solved: What is Causing your Itchy Hands and Feet, https://ritely.com/itchy-hands-and-feet/
  • Why Do I Have Itchy Palms?, https://www.healthline.com/health/itchy-palms#causes
  • Afbeelding bron 1: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.