Jeuk in het oor: oorzaak en behandeling

Jeuk in het oor: oorzaak en behandeling Er is niets meer irritant of storend dan een jeukend oor. Iedereen die hier wel eens last van heeft gehad weet hoe frustrerend het kan zijn om constant jeuk in het oor te moeten ervaren. Door even in het oor te krabben lijkt het gevoel tijdelijk te verdwijnen maar toch doe je dit beter niet. Door te krabben in het oor kan je immers ernstige schade aanrichten maar gelukkig bestaan er tal van veilige remedies om je van deze jeuk af te helpen.

Wat is een jeukend oor?

Een jeukende gehoorgang is vaak het gevolg van een ontstoken of schilferige huidaandoening die zich manifesteert wanneer de gevoelige huid in het oor beschadigd of geïnfecteerd geraakt door een bacterie of schimmel. Vaak gaat de jeuk dan ook gepaard met een droge schilferige huid, oorpijn en afscheiding van een sterk ruikende waterige substantie uit het oor.

Een jeukend oor is echter niets om je ernstig zorgen over te maken. Iedereen heeft er wel eens last van en zal het gehoor zeker niet in gevaar brengen. Het zijn net die objecten die gebruikt worden om te krabben in het oor om de jeuk te verhelpen die de grootste bedreiging vormen voor het gehoor. De tere huid in het oor wordt hierdoor aangetast waardoor de ontsteking zal verergeren en de jeuk enkel zal toenemen. Bovendien loop je het risico dat het trommelvlies geraakt wordt en beschadigd geraakt.

Oorzaken van de jeuk

Er zijn heel wat factoren die aan de basis kunnen liggen van een jeukend oor. De belangrijkste boosdoeners omvatten:
 • Schimmelinfecties: Wanneer je gevoelig bent voor schimmelinfecties op bepaalde delen van het lichaam is de kans groot dat het oorkanaal ook geïnfecteerd zou kunnen geraken.
 • Huidaandoeningen: Bepaalde huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis kunnen zich vrij gemakkelijk verspreiden naar de gehoorgang.
 • Zwemmen: Zwemmers behoren tot de risicogroep voor het ontwikkelen van een jeukend oor. Water kan bacteriën en schimmels behouden die kunnen leiden tot infecties, vooral als de huid in het oor reeds beschadigd is. Ook kan overtollig vocht in het oor leiden tot eczeem.
 • Wattenstaafjes: Het gebruik van wattenstaafjes om het oor te reinigen is volledig uit den boze. Het oor is perfect in staat om zichzelf te reinigen. Wanneer je toch merkt dat je oren vuil lijken bestaan er veiligere en efficiëntere manieren om deze te reinigen.
 • Weersomstandigheden: Warm weer is een mogelijke oorzaak van jeukende oren. Door het verhoogde
 • Haar- of badproducten: Bepaalde producten zoals haarlak, shampoo, douchegel, badschuim en haarverf kunnen in het oor terecht komen en irritatie veroorzaken.
 • Allergieën: Jeukende oren kunnen net zoals een loopneus, gezwollen ogen en roodheid optreden bij een allergische reactie. Jeuk in de oren komt vooral voor bij allergieën voor stof, voedingsstoffen, huisdieren en pollen.

Behandeling en preventie

Behandeling

Hoewel een jeukend oorkanaal soms vanzelf geneest kan deze vaak hardnekkige vormen aannemen. Het is toch belangrijk om je af te vragen hoe je deze zal behandelen of wat je kunt doen om dit probleem in de toekomst te vermijden.

De behandeling van een jeukend oor gebeurt in twee fasen: de jeuk verminderen om vervolgens de infectie of andere oorzaak aan te pakken. Het is zeker raadzaam om een arts te raadplegen wanneer je last hebt van een jeukend oor zodat het oor gereinigd kan worden en eventueel oordruppels voorgeschreven kunnen worden. De arts kan bovendien een uitstrijkje nemen van de gehoorgang om na te gaan of er schimmel aanwezig is.

Oordruppels bevatten minstens twee actieve bestanddelen waaronder hydrocortison om de jeuk aan te pakken en een antibioticum om de bacteriën te doden die de infectie hebben veroorzaakt. In geval van een schimmelinfectie zal de arts bijkomende anti-schimmel druppels voorschrijven.

Preventieve maatregel

Tijdens de behandeling is het de ideale moment om enkele preventieve maatregelen te nemen om te voorkomen dat de jeuk of de infectie terugkeert. De oordruppels zullen immers niet voorkomen dat je voorgoed verlost bent van deze kwaaltjes. De preventieve maatregel bestaat voornamelijk uit waakzaamheid en alertheid van de initiële symptomen.

Natuurlijke remedies

Wanneer je enkel last hebt van een jeukend oor zonder pijn en andere symptomen die kunnen wijzen op een oorontsteking bestaan er enkele natuurlijke remedies waardoor je toch een doktersbezoek uitspaart.

Meng een deeltje alcohol met een deeltje azijn. Kantel het hoofd en laat de oplossing in het oor lopen met behulp van een theelepel. Hou het vocht gedurende enkele seconden in het oor en laat het er vervolgens weer uitlekken. Dit is een veelgebruikte methode om het oor te reinigen en een beginnende ontsteking aan te pakken. Let wel op dat je dit niet te vaak doet daar alcohol en azijn het oor kunnen uitdrogen waardoor het probleem juist zal verergeren. Een of twee maal per dag volstaat om de infectie te laten verdwijnen.

Ook olijfolie, kokosolie en knoflookolie worden gezien als natuurlijke alternatieven voor oordruppels. De combinatie van olijfolie en knoflook zou zelfs werken als een natuurlijk antibioticum en anti-schimmel remedie.

Lees verder

© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorontsteking van de gehoorgang, symptomenOorontsteking van de gehoorgang, symptomenDe symptomen van een oorontsteking van de gehoorgang uiten zich in een pijnlijke rode gehoorgang. Vaak is de gehoorgang…
Oorproblemen bij de hond: Oormijt en oorontstekingOorproblemen bij de hond: Oormijt en oorontstekingAlle honden kunnen soms last krijgen van hun oren. De ene hond is er wel gevoeliger voor dan de andere hond. Er zal vloe…
Oorontsteking bij volwassenenOorontsteking bij volwassenenEen oorontsteking bij volwassenen komt minder vaak voor dan bij kinderen. De duur van een oorontsteking is even lang als…
Verstopt oor; oorzaak en behandelingVerstopt oor; oorzaak en behandelingEen verstopt oor is lastig, je hoort bijna niets meer en de geluiden van binnenuit, zoals je hartslag en je eigen stem z…

Branderig gevoel vagina: mogelijke oorzaken en behandelingenBranderig gevoel vagina: mogelijke oorzaken en behandelingenHeb je last van wat zich het beste laat omschrijven als een branderig gevoel van de vagina, de hele dag door of alleen b…
De meidenknie: een pijnlijk probleemDe meidenknie: een pijnlijk probleemOuders met opgroeiende kinderen en dan met name meisjes die in de puberteit zitten, hebben vast te maken gehad met kniep…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • http://www.dokter.nl/forum/keel-neus-oren/62212-jeukende-oren
 • http://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/gehoorgangoorontsteking
 • https://www.salusi.nl/jeuk-in-je-oren-betreft-doorgaans-een-gehoorgangontsteking/
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.