Oorontsteking bij volwassenen

Oorontsteking bij volwassenen Een oorontsteking bij volwassenen komt minder vaak voor dan bij kinderen. De duur van een oorontsteking is even lang als bij kinderen. Bij een volwassene is vaak de huid van het oor ontstoken, maar ook het middenoor kan ontstoken raken. Het belangrijkste symptoom is oorpijn.

Waarom krijgen kinderen vaker een oorontsteking?

Dat kinderen vaker een oorontsteking krijgen dan volwassenen, is een feit. Dit heeft te maken met de buis van Eustachius. Bij kinderen ligt deze horizontaler dan bij volwassenen. Vloeistof blijft hierdoor makkelijker in de buis achter waardoor er een ontsteking kan ontstaan.

Oorontsteking bij volwassenen

Wanneer een volwassenen een oorontsteking krijgt, betreft het in de meeste gevallen de buitenste gehoorgang. Omdat de buis van Eustachius bij volwassenen verticaler ligt en vocht goed wordt afgevoerd, zal hier zelden een oorontsteking ontstaan.

Het is belangrijk om te weten of het een ontsteking van het middenoor of van de buitenste gehoorgang betreft. Hier kan nogal verschil in zitten. Een middenoorontsteking kan op iedere leeftijd voorkomen, maar het meest bij kinderen tot een jaar of zes. Daarna neemt de kans op een middenoorontsteking af.

Verschil middenoorontsteking en ontsteking van de buitenste gehoorgang

Een middenoorontsteking begint vaak met een verkoudheid. Er is sprake van slijmvorming in de neus en/of de keel. Het slijmvlies zwelt op. De neus- en keelholte staat in directe verbinding met de buis van Eustachius. Door de zwelling van slijmvlies, valt deze verbinding weg. De buis van Eustachius raakt afgesloten. Bacteriën of virussen die zich in het middenoor bevinden, kunnen zich ongestoord gaan vermenigvuldigen en een middenoorontsteking veroorzaken. Het vocht in de buis van Eustachius hoopt zich op en kan door de verstopping niet afgevoerd worden. Er ontstaat druk op het trommelvlies, dat pijn doet.

Bij veel druk op het trommelvlies kan deze scheuren. Hierdoor loopt het vocht uit het oor. Dit kan bloederig zijn. De pijn verdwijnt snel doordat de druk afneemt. Net zoals bij veel ontstekingen, kan er ook koorts optreden.

Een ontsteking van de buitenste gehoorgang wordt vaak veroorzaakt doordat schimmels of bacteriën zich in een vochtige omgeving hebben kunnen ontwikkelen. De oorontsteking bevindt zich hier altijd vóór het trommelvlies. Ook kan er eczeem optreden in het oor, dat schilfers en jeuk veroorzaakt. Door krabben worden bacteriën naar binnen gebracht, die een ontsteking van de huid kunnen veroorzaken.

Behandeling van oorontsteking

Een middenoorontsteking wordt anders behandeld dan een oorontsteking van de buitenste gehoorgang. Ga daarom nooit zomaar aan de slag met allerhande middelen.

Een oorontsteking zal veelal vanzelf binnen drie weken genezen. Wanneer de duur langer is, kan er een arts geraadpleegd worden. Ook wanneer er vocht uit het oor loopt, al dan niet met bloed vermengd, kan er beter een arts geraadpleegd worden.

Een oorontsteking geneest niet sneller door de behandeling met antibiotica. Wel zal er sneller verlichting optreden. Een middenoorontsteking kan met een antibioticum behandeld worden wanneer de veroorzaker een bacterie is. Echter, in de helft van de gevallen betreft een middenoorontsteking een virus en zal antibiotica niet inslaan. Een antibioticumkuur moet altijd volledig afgemaakt worden, omdat de oorontsteking anders terug kan komen. Wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van een antibioticum, kan paracetamol de pijn verlichten. Veel drinken helpt. Neusdruppels kunnen de zwelling van het neusslijmvlies verminderen, waardoor de buis van Eustachius minder verstopt raakt.

Om een nieuwe middenoorontsteking in de toekomst te voorkomen, is het belangrijk dat het oor goed droog gehouden wordt. Na het zwemmen of douchen moet de gehoorgang droog gemaakt worden met een tissue of handdoek. Het dragen van watten in de oren heeft vaak als gevolg dat er pluizen in de oren achter blijven, die een bron voor bacteriën kunnen worden. Gebruik nooit wattenstaafjes in de gehoorgang. De oorschelp mag allen met water schoongemaakt worden. Het oor heeft een zelfreinigende werking: oorsmeer zal er vanzelf uitkomen en uiteindelijk zichtbaar zijn in de oorschelp.

Een prop oorsmeer kan soepel gemaakt worden door gedurende enkele dagen lauwe olie in het oor te druppelen: enkele druppels volstaat. Het trommelvlies mag echter niet beschadigd zijn. Olie mag nooit achter het trommelvlies terecht komen. Zwemmen met een middenoorontsteking mag: de ontsteking bevindt zich immers in het middenoor waar geen water komt.

Een ontsteking van het buitenste oor wordt behandeld middels zure oordruppels. Deze worden rechtstreeks in het oor gedruppeld. In ernstige gevallen kan een antibioticumkuur worden voorgeschreven. Belangrijk is om niet in het oor te peuteren, geen wattenstaafjes te gebruiken en het oor goed droog te houden. Dit voorkomt een verdere ontsteking of een nieuwe ontsteking. Zwemmen met een ontsteking van het buitenste oor is af te raden.
© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij een oorontsteking?Wat is een oorontsteking? Een oorontsteking is een ontstekingsreactie binnen in het middenoor. Een oorontsteking is makk…
Oorontsteking: middenoorOorontsteking: middenoorDe meest voorkomende vorm van oorontsteking is een oorontsteking van het middenoor. Bij kinderen komt een oorontsteking…
Oorontsteking van de gehoorgang, symptomenOorontsteking van de gehoorgang, symptomenDe symptomen van een oorontsteking van de gehoorgang uiten zich in een pijnlijke rode gehoorgang. Vaak is de gehoorgang…
Oorontsteking van het middenoor, symptomenOorontsteking van het middenoor, symptomenDe symptomen van een oorontsteking van het middenoor zijn een pijnlijk gevoel in het oor en het gevoel van druk dat op h…

Bestrijd winterblues en jetlag met de Philips goLITE BLUBestrijd winterblues en jetlag met de Philips goLITE BLUHeeft u regelmatig behoefte aan extra licht tijdens donkere dagen? Heeft een donkere dag invloed op uw humeur? Lijdt u a…
Veel voorkomende afwijkingen van het oogVeel voorkomende afwijkingen van het oogZe weerspiegelen uw gemoedstoestand en emoties, ze werken de ganse dag onvermoeibaar voort en zijn een meesterwerk van d…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 14-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.