Wat te doen bij een oorontsteking?
Wat is een oorontsteking? Een oorontsteking is een ontstekingsreactie binnen in het middenoor. Een oorontsteking is makkelijk te herkennen aan een aantal symptomen. Wanneer je een oorontsteking op hebt gelopen zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de pijn te verzachten en het herstelproces te stimuleren. Als er moeite met horen ontstaat is het aangeraden naar de huisarts te gaan. Meer hierover in het onderstaande artikel.Wat is een oorontsteking?
Wat is een (midden)oorontsteking? Een oorontsteking is een ontstekingsreactie binnen in het middenoor. Dit wordt vaak veroorzaakt door een virus van buitenaf. Wanneer de patiƫnt geen goede weerstand heeft is hij vatbaarder voor virussen. Het virus kan dan gemakkelijk binnendringen in het lichaam en zo een oorontsteking veroorzaken. Kinderen zijn extra vatbaar voor een oorontsteking. Ook adolescenten met de ziekte van pfeiffer krijgen sneller een oorontsteking. Een oorontsteking is te herkennen aan een aantal symptomen.Symptomen
- Hoge Koorts
- Oorpijn
- Keelpijn
- Verkoudheid
- Drukverschillen in het oor
- Vervormt horen
- Oorsuizen
- Problemen met evenwicht
Wat te doen tegen een (midden)oorontsteking?
Een oorontsteking is normaal gesproken geen ernstige aandoening. Het komt nauwelijks voor dat er gehoorschade optreedt na een oorontsteking. Om het herstelproces te versnellen en de pijn te verzachten zijn er een aantal ding die je zelf kunt doen.Wat kun je zelf doen?
- Veel water drinken
- Paracetamol innemen
- Klaren (alleen is dit pijnloos gaat)
- Hoofd kantelen naar het ontstoken oor
Het is belangrijk veel water te drinken wanneer je een oorontsteking hebt, dit brengt de koorts omlaag en helpt het lichaam om de afvalstoffen uit het lichaam te krijgen. Paracetamol verlaagt de pijn. Klaren kan de drukverschillen in je oor weer op "normaal" krijgen. Doe dit alleen als het niet pijnlijk is. Wanneer je op bed ligt is het verstandig om op het oor van de ontsteking te gaan liggen. Er loopt dan soms een beetje "troep" uit je oor naar buiten. Was de ochtend daarna wel je kussensloop even!
Wat kan de huisarts doen?
- Pijnstillers voorschrijven
- Ontstekingsremmers voorschrijven
- Antibiotica voorschrijven
- Doorverwijzen naar ziekenhuis
Pijnstillers spreken voor zich, deze verlichten de pijn.
De huisarts kan ook ontstekingsremmers voor schrijven, deze hebben bijna dezelfde werking als antibiotica maar veroorzaken meestal resistentie bij het virus of de bacterie. Wanneer de oorontsteking veel pijn veroorzaakt of als er kans is op gehoorschade zal de huisarts antibiotica voorschrijven. De antibiotica zal de oorontsteking binnen 10 dagen moeten verhelpen. In sommige gevallen kun je doorverwezen worden naar het ziekenhuis. Bijvoorbeeld als je al langere tijd meer dan 40 graden koorts hebt. Dit gebeurt gelukkig zelden.