Oorontsteking: middenoor
De meest voorkomende vorm van oorontsteking is een oorontsteking van het middenoor. Bij kinderen komt een oorontsteking van het middenoor het vaakst voor. Een oorontsteking kan gemeen pijn doen. Soms komt er bloed uit het oor. Een oorontsteking verdwijnt in de meeste gevallen vanzelf.
Middenoor
De meest voorkomende vorm van oorontsteking is een oorontsteking van het middenoor. Achter het trommelvlies bevind zich de buis van Eustachius. Deze buis is verbonden met de keel. Dit gebied wordt ook het middenoor genoemd. Een ontsteking van het middenoor komt vaak via de buis van Eustachius binnen. Of via een gaatje in het trommelvlies.
Kinderen en oorontsteking
Bij kinderen komt een oorontsteking van het middenoor het vaakst voor. Waarom dit is, komt doordat kinderen een kortere buis van Eustachius hebben. Hierdoor is de weg die bacteriën moeten afleggen veel korter. En daardoor ontstaat er makkelijker een ontsteking van het middenoor. Een oorontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie of door een verkoudheidsvirus. Kinderen die vaak een oorontsteking hebben, kunnen ook een onderliggende ziekte hebben. Dit kan bijvoorbeeld zijn: een allergie, de mazelen, of soms tuberculose. Maar ook een andere onderliggende ziekte kan de oorzaak zijn. Ga in ieder geval naar de (huis)arts wanneer er vaak sprake is van een oorontsteking.
Symptomen
Een oorontsteking kan gemeen pijn doen. Bij kleine kinderen ziet men vaak dat ze veel huilen en naar het oor grijpen. Oudere kinderen klagen over oorpijn. Volwassenen voelen een druk achter het trommelvlies en een stekende pijn. Vaak treedt er ook koorts op of misselijkheid, soms met braken. Ook gaat het gehoor achteruit doordat het trommelvlies niet meer goed zijn werk kan doen. Bij een acute oorontsteking vult het middenoor zich zo snel met pus, dat er een hevige pijn ontstaat. Soms scheurt het trommelvlies. Dit is niet ernstig en juist een opluchting voor de patiënt. De druk verdwijnt dan van het trommelvlies en het pus kan weglopen. Vaak ziet men dit s'morgens op het kussen liggen. Het kussen kan dan vol liggen met pus, maar er kan ook bloed bijzitten.
Behandeling
Een oorontsteking verdwijnt in de meeste gevallen vanzelf. Na ongeveer drie dagen is de druk en de pijn grotendeels weg. Na één tot twee weken is de oorontsteking volledig genezen. Pus en bloed dat uit het oor loopt, kan geen kwaad maar verlicht juist de druk op het trommelvlies. Er zijn meestal geen medicijnen nodig. Een paracetamol verlicht de oorpijn en de koorts. Stop geen watten in de oren, de pluisjes die achterblijven kunnen alleen maar meer leed veroorzaken. Gebruik regelmatig een neusspray. Hierdoor lost het slijm op en dit vermindert de druk achter het trommelvlies. Wanneer de koorts bij kinderen oploopt tot boven de 40 graden of wanneer het loopoor meer dan twee weken aan blijft houden, is een bezoek aan de arts wel aan te raden. Een oorontsteking die verwaarloosd wordt, kan overgaan in een hersenvliesontsteking.
Medicijnen
Wanneer de oorontsteking lang aanhoudt, worden er medicijnen voorgeschreven. Dit in de vorm van een antibioticum. Het antibioticum doodt de bacteriën die de ontsteking veroorzaken. Het antibioticum polymyxine B bestrijdt meerdere soorten bacteriën. De pijn verdwijnt binnen enkele dagen, maar de kuur moet wel helemaal worden afgemaakt. Dit omdat met het verdwijnen van de pijn nog niet alle bacteriën weg zijn. Wanneer er toch eerder gestopt wordt met de kuur, krijgen bacteriën opnieuw de kans.
Reacties
Jan, 17-02-2013
Ik heb al 4 weken oorontsteking en last van een loop oor ook komt er veel bloed uit, ik ben ten einde raad wat kan ik doen ik heb al een antiobiotica kuur gehad maar dat hielp niet en druppels helpt ook niet. Help!
Jan
Reactie infoteur, 17-02-2013
4 weken is wel erg lang. Laat een kweek maken om te achterhalen welke bacterie of schimmel verantwoordelijk is voor de ontsteking.
E. C. Verhoev, 17-07-2011
Ik heb al 6dagen oorpijn en druk er op.zuredruppels helpen niet.
wat kan ik doen?
Reactie infoteur, 27-07-2011
Wanneer er sprake is van een hardnekkige infectie, kan een antibioticakuur helpen. Zie ook: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/78631-antibiotica-bijwerkingen-alcohol-de-pil-zon-resistentie.html