Oorontsteking bij kinderen herkennen en behandelen

Oorontsteking bij kinderen herkennen en behandelen Een oorontsteking is een ontsteking van het middenoor die meestal wordt veroorzaakt door bacteriën, die zich manifesteren wanneer vocht zich opstapelt achter het trommelvlies. Hoewel iedereen een oorontsteking kan krijgen zijn baby’s en kinderen hier extra gevoelig voor. Zo krijgt vijf op zes kinderen wel eens te maken met deze aandoening voor zijn derde verjaardag. Bovendien zijn oorinfecties de meest voorkomende reden waarom ouders met hun kind op doktersbezoek gaan.

Wat is een oorontsteking?

Er bestaan twee soorten oorinfecties die kunnen voorkomen bij kinderen. Beide soorten oorinfecties worden veroorzaakt door bacteriën. De binnenoorontsteking of otitis interna is de meest voorkomende vorm van oorontstekingen. Dergelijke infectie wordt veroorzaakt wanneer bacteriën en vocht vast komen te zitten in de gehoorgang van het kind. Meestal is dit het gevolg van een virale infectie zoals een verkoudheid of pijnlijke keel. De buis van Eustachius die de gehoorgang verbindt met de sinussen zal opzwellen waardoor het vocht geblokkeerd geraakt in de gehoorgang en deze niet meer zal kunnen verlaten.

Een buitenoorontsteking of otitis externa wordt ook wel zwemmersoor genoemd omdat deze zich vooral manifesteert wanneer besmet zwembadwater in het oor van het kind komt en daar een infectie veroorzaakt. De oorschelp wordt in dit geval besmet door bacteriën.

Hoe herkennen?

Hoe weet je nu dat je kind last heeft van een oorontsteking? Aangezien kleine kinderen dit niet zelf kunnen vertellen zijn er enkele symptomen waarop je kan letten:
  • Roodheid binnenin het oor
  • Herhaaldelijk aan de oren trekken
  • Gehoorproblemen
  • Wazige blik
  • Objecten in de oren steken om de druk te verlichten
  • Recente verkoudheid
  • Koorts
  • Huilen wanneer het kind ligt
  • Verlies van eetlust

Wanneer het kind reeds kan spreken en aangeeft dat er constant iets in het oor zit of wanneer hij klaagt over pijn aan de oren kan dit een teken zijn voor een potentiële oorontsteking.

Behandeling

Daar oorinfecties worden veroorzaakt door bacteriën zal de behandeling bestaan uit een antibioticakuur. Uiteraard zal deze worden voorgeschreven door een arts na een grondig onderzoek. Na enkele dagen zul je reeds merken dat je kind minder pijn zal hebben. Het is essentieel dat de voorgeschreven antibiotica wordt uitgenomen om resistentie te vermijden.

Tijdens de antibioticakuur kunnen enkele eenvoudige toepassingen helpen om de pijn te verzachten:
  • Hou het geïnfecteerde oor warm
  • Gebruik eventueel pijnstillers om de pijn te verzachten. (let op de exacte dosis per leeftijd)
  • Kauwen of zuigen zal de druk verlichten
  • Gebruik een decongestivum waardoor de zwelling zal afnemen en de oren vrij komen
  • Voedt de baby rechtop
  • Gorgelen met zout water (enkel voor oudere kinderen)

Is een oorontsteking besmettelijk?

Een oorontsteking is niet besmettelijk. Ze worden immers veroorzaakt door een bacterie in de gehoorgang. Het virus dat de secundaire bacteriële ontsteking veroorzaakt is echter wel besmettelijk. Je neemt dus beter je voorzorgen wanneer je in de buurt van je kleine dreumes komt.
  • Was regelmatig je handen
  • Neem vitamine C en zink supplementen tijdens de winter
  • Leer kinderen om te hoesten en niezen in de elleboogpit.
  • Drink voldoende water
  • Slaap voldoende

Terugkerende oorontstekingen

Wanneer je kind herhaaldelijk lijdt aan een oorontsteking en de antibioticakuur niet meer aanslaat kan de arts aanbevelen om de amandelen te laten verwijderen of buisjes in de oren te plaatsen.

Bij deze laatste zal de chirurg een klein buisje plaatsen in het trommelvlies waarlangs vuil en vocht kan worden afgevoerd. Deze buisjes vallen na gemiddeld een jaar vanzelf uit het oor. Wanneer dit te vroeg gebeurt kan de arts adviseren om ze terug te plaatsen zodat de oorontsteking niet weer zal opduiken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorontsteking van het middenoor, symptomenOorontsteking van het middenoor, symptomenDe symptomen van een oorontsteking van het middenoor zijn een pijnlijk gevoel in het oor en het gevoel van druk dat op h…
Oorontsteking: middenoorOorontsteking: middenoorDe meest voorkomende vorm van oorontsteking is een oorontsteking van het middenoor. Bij kinderen komt een oorontsteking…
Oorontsteking van de gehoorgang, symptomenOorontsteking van de gehoorgang, symptomenDe symptomen van een oorontsteking van de gehoorgang uiten zich in een pijnlijke rode gehoorgang. Vaak is de gehoorgang…
Oorontsteking kinderen: klachten en behandelingOorontsteking kinderen: klachten en behandelingOorontsteking of Otitis Media komt vooral bij jonge kinderen voor. Dit komt doordat bij kinderen de buizen van Eustachiu…

Onderzoek baarmoederhalskanker bij vrouwen: het uitstrijkjeOnderzoek baarmoederhalskanker bij vrouwen: het uitstrijkjeBaarmoederhalskanker komt meestal voor bij vrouwen tussen de dertig en zestig jaar. Deze groep vrouwen krijgt dan ook om…
Jeuk bilspleet of jeuk bilnaad: oorzaken en behandelingJeuk bilspleet of jeuk bilnaad: oorzaken en behandelingJeuk tussen bilspleet of bilnaad is een courante klacht. De bilnaad of bilspleet is de scheiding of spleet tussen beide…
Bronnen en referenties
  • http://www.menselijk-lichaam.com/kinderziekten/buitenoorontsteking-bij-kinderen
  • https://www.salusi.nl/binnenoorontsteking-symptomen-oorzaken-behandeling/
  • http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/peuter-kleuter/buisjes-in-de-oren-oplossing-voor-kinderkwaaltjes/
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 05-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.