Pijn in onderbeen: zeurende of stekende pijn aan onderbeen

Pijn in onderbeen: zeurende of stekende pijn aan onderbeen Wat is de oorzaak van pijn in je onderbeen? De spieren van het onderbeen met hun aanhechtingen aan de voet brengen de krachten over om bewegingen van de voet mogelijk te maken en zorgen voor stabiliteit. Toename van activiteit of verandering van schoenen, kan derhalve soms leiden tot pijnlijke spieren of pezen. Terwijl de toename van fysieke activiteit een belangrijke oorzaak is van onderbeenpijn, zijn er vele andere aandoeningen die kunnen leiden tot pijn in het been. Pijn in het been kan variëren in ernst van matig tot fors en kan zeurend of juist stekend zijn. De pijn kan steeds aanwezig zijn of met onderbrekingen. Pijn in je onderbeen kan plotseling de kop opsteken of geleidelijk ontstaan. Het ongemak kan gepaard gaan met andere klachten, zoals zwelling of roodheid. Bij aanhoudende pijn is het verstandig je huisarts te raadplegen.

Pijn in onderbeen: botten, gewrichten en spieren

Spierkrampen

Bij spierkrampen trekt de spier plotsklaps samen, waardoor je even niet meer kunt bewegen en hevige pijnlijke krampen ervaart. Deze plotselinge, intense onderbeenpijn wordt vaak veroorzaakt door spiervermoeidheid, warmte of uitdroging. Spierkrampen komen vaker voor bij ouderen, duursporters of sporters die niet goed voorbereid zijn. In de meeste gevallen kun je eenvoudig spierkrampen verlichten door te stoppen met de activiteit waar je mee bezig was. Indien nodig helpt het om voorzichtig te rekken of de spieren van je onderbeen te masseren. Als je kramp hebt in je kuit (kuitkrampen), kun je proberen je voet omhoog te bewegen. Hierdoor maak je de spier langer en ga je de kramp tegen. In sommige gevallen kun je spierkramp simpelweg bestrijden met warmte door het toepassen van een hot pack. Een goede voorbereiding en warming-up kan helpen om dit euvel in de toekomst te voorkomen als je gaat sporten.

Pijn aan scheenbeen bij basketbal / Bron: Tpsdave, PixabayPijn aan scheenbeen bij basketbal / Bron: Tpsdave, Pixabay

Shin splints

Shin splints is de term voor een gevoel van pijn langs de binnenrand van je scheenbeen en wordt veroorzaakt door overbelasting. Het staat ook bekend als 'beenvliesontsteking'. Dit euvel treedt vaak op na hardlopen of springen, in het bijzonder op een harde ondergrond, of bij de uitoefening van 'stop-start-sporten', zoals tennis of basketbal. De pijn verdwijnt meestal met rust. Het helpt ook om een cold pack op de pijnlijke plek toe te passen, anti-inflammatoire geneesmiddelen te nemen en alles wat pijn veroorzaakt te vermijden. Zodra de pijn vermindert, kun je oefeningen doen om je onderbeen te versterken. Om toekomstige problemen te voorkomen, kun je het beste ondersteunende schoenen met schokabsorberende zolen dragen en voorkomen dat je op een harde ondergrond gaat hardlopen. Lopen op een zachte ondergrond heeft echter ook nadelen. Zo zijn bospaden voorbeeld zelden egaal. Hierdoor kun je sneller struikelen, wat de kans op acute blessures, zoals verrekken of scheuren van enkelbanden, vergroot.

Ontstoken of gescheurde pezen of spieren

Een van de eerste tekenen van tendinitis (een ontstoken pees) is pijn en irritatie in de onderste kuit of achterkant van de hiel. Voorts kan er zwelling en roodheid optreden rond de ontstoken pees en kan de plek warm aanvoelen. Tijdens het bewegen van de enkel of knie voel je pijn en stijfheid. Soms hoor je gekraak of geknisper tijdens het bewegen. Bij zwelling kun je de rode en warme plek na de activiteit koelen. Ontstekingsremmende medicatie is effectief om de pijn en de irritatie te laten afnemen. Voorts is het aan te bevelen om rust in enkel en/of knie toe te passen, opdat de ontsteking goed kan herstellen.

Een ontsteking van de achillespees veroorzaakt stijfheid en pijn die minder worden als de pees is opgewarmd. Als de pijn ernstig is, kan de achillespees zijn gescheurd (achillespeesruptuur). Deze pijn maakt lopen vrijwel onmogelijk.

Gebroken been of een verstuikte knie of enkel

Een fractuur (botbreuk) of verstuiking (verstuikte knie of enkel) kan ook leiden tot pijn in het been. Bij lichte verstuikingen, helpt rust, ijs, compressie en elevatie. Voor een meer ernstige verstuiking of een botbreuk, is medische hulp noodzakelijk.

Aanhoudende onderbeenpijn: aders en slagaders

Dit zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van onderbeenpijn door problemen met de bloedvaten:

Bloedstolsel

Een bloedstolsel die zich in een ader diep in het lichaam ontwikkelt, wordt een diep-veneuze trombose of DVT, ook bekend als trombosebeen, genoemd. DVT is de vorming van een bloedstolsel in de diep gelegen aderen van het been. De meeste bloedstolsels ontwikkelen zich in het onderbeen of de dij. Ze hebben meer kans om zich te ontwikkelen als je gedurende langere periodes inactief bent (bijvoorbeeld bedlegerig), rookt of medicijnen neemt die het risico op bloedstolsels verhogen. Stukjes bloedstolsels kunnen naar de longen reizen en een longembolie veroorzaken.

Spataderen in de benen kunnen pijn en ongemak veroorzaken / Bron: Self, Wikimedia Commons (Publiek domein)Spataderen in de benen kunnen pijn en ongemak veroorzaken / Bron: Self, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Spataderen

Spataderen zijn verwijde bloedvaten in de benen die blauw-paars door de huid schijnen. Spataderen kunnen een doffe pijn veroorzaken, vooral na langdurig staan. Steunkousen kunnen nuttig zijn. Gedurende de dag is het verstandig om afwisselend te staan ​​en te zitten. Als je spataderen zeer pijnlijk zijn, win dan medisch advies in over andere vormen van behandeling.

Infectie

Een huid- of weefselinfectie kan zich presenteren als een rode, gezwollen, pijnlijke en warme plek. Warme kompressen kunnen helpen om de klachten te verlichten. Je huisarts kan een antibioticum voorschrijven. Als de symptomen verergeren of als je een flinke koorts krijgt, moet je een arts raadplegen.

Arterieel vaatlijden van de onderste extremiteit

Net als bij het hart, kan de bekleding van de slagaders in de benen beschadigd en versmald zijn. Dit wordt slagaderverkalking of atherosclerose genoemd. Deze vernauwing vermindert de bloedstroom (circulatie). Dit kan leiden tot pijn in de onderbenen of kramp tijdens het lopen, traplopen of andere vormen van lichaamsbeweging (de zogenaamde claudicatio), omdat de bloedtoevoer naar de spieren niet voldoende is. Rust kan verlichting brengen. Als slagaders ernstig vernauwd raken of geblokkeerd, kan de pijn aanhouden, zelfs wanneer je rust. Ook kunnen wondjes niet goed genezen. Onbehandeld kan dit leiden tot het afsterven van weefsel (gangreen). Mensen met een hoog risico op aderverkalking zijn patiënten met diabetes, hoge bloeddruk en/of hoog cholesterol en rokers

Streef een gezond gewicht na / Bron: Istock.com/VladimirFLoydStreef een gezond gewicht na / Bron: Istock.com/VladimirFLoyd
De behandeling bestaat uit het aanbrengen van leefstijlveranderingen, zoals:
 • Stoppen met roken;
 • Het verminderen van de inname van cholesterolrijke voeding en voedingsmiddelen met veel verzadigde vetten;
 • Streef een gezond gewicht na (wat je kunt berekenen aan de hand van je BMI en je middelomtrek);
 • Ga wandelen en en vergroot geleidelijk je loopafstand.

Andere behandeling zijn medicijnen om cholesterol, diabetes en/of hypertensie te controleren, en om de vorming van bloedstolsels tegen te gaan. Een operatie kan nodig zijn om de bloedtoevoer naar het aangedane gebied te verbeteren.

Pijn in onderbeen: zenuwen

Dit zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van onderbeenpijn als gevolg van zenuwproblemen:

Vernauwing van het wervelkanaal (stenose)

Een veel voorkomende oorzaak van pijn aan het onderbeen, is een vernauwing van het wervelkanaal. Met het voortschrijden der jaren wordt het wervelkanaal nauwer. De klachten manifesten zich vooral als je een tijdje loopt of staat. Als je gaat zitten, fietsen of vooroverbuigt, klaren de klachten op. Het versterken van de spieren van buik en rug kan helpen.

Ischiasneuralgie / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Ischiasneuralgie / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Ischias

Ischias is een zenuwpijn die komt en weer gaat. Bij verschillende bewegingen kan deze pijn worden opgewekt. De zenuwpijn begint in de rug en loopt via de bil door tot in je been. Ischias kan gezien worden als een waarschuwingssignaal voor een dreigende hernia. De pijn kan ook te maken hebben met een vernauwing van het wervelkanaal (zie boven).

Diabetische neuropathie

Door diabetes kunnen zenuwen beschadigd raken als gevolg van een te hoge bloedsuikerspiegel. Dit staat bekend als diabetische neuropathie. Dit is een veel voorkomende complicatie van diabetes. Het kan leiden tot pijn in beide benen, samen met gevoelloosheid en een verminderd gevoel in de onderbenen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Shin splints symptomen, oorzaken, voorkomen en genezenShin splints, scheenbeenvliesontseking, MTSS en springschenen vallen in de volksmond samen onder de noemer shin splints.…
Pijn in scheenbeen na lopen, hardlopen of sportenPijn in scheenbeen na lopen, hardlopen of sportenPijn in scheenbeen na hardlopen of sporten? Scheenbeenklachten zijn courante overbelastingsblessures bij vooral hardlope…
Kuitbeen / scheenbeen gebroken, en nu?Kuitbeen / scheenbeen gebroken, en nu?Na een val, een schop of ander ongeluk kan het gebeuren dat je kuitbeen of scheenbeen is aangetast. In sommige gevallen…
Shin splints aan de schenen is pijnlijke hardloopblessureShin splints aan de schenen is pijnlijke hardloopblessureShin Splints van de schenen. Het is een van de klassieke lopersblessures. Hoe kom je er eigenlijk aan en nog belangrijke…

Seksueel overdraagbare aandoeningen bij mannen en vrouwenSeksueel overdraagbare aandoeningen bij mannen en vrouwenSeksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) zijn wereldwijd één van de meest voorkomende oorzaken van een ziekte. De lic…
Polyarteritis nodosa: Bloedvatziekte met variabele symptomenPolyarteritis nodosa: Bloedvatziekte met variabele symptomenPolyarteritis nodosa is een ernstige bloedvatziekte. De kleine en middelgrote slagaders zijn hierbij opgezwollen en besc…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Melodia plus photos/Shutterstock.com
 • http://www.jbz.nl/Publicaties/124102/Voetenkel-Gescheurde-of-ontstoken-achillespees-
 • http://www.centrumevers.nl/pijn-in-onderbeen/peesontsteking/
 • http://www.braceadvies.nl/sporters/atletiek.htm
 • https://www.verywell.com/causes-of-lower-leg-pain-1337679
 • http://www.webmd.boots.com/pain-management/guide/lower-leg-pain-causes-and-treatments
 • http://www.webmd.com/pain-management/guide/lower-leg-pain-causes-and-treatments#1
 • http://www.centrumevers.nl/pijn-in-onderbeen/
 • http://www.pijn.com/nl/patienten/oorzaak-pijn/waar-zit-de-pijn/pijnwijzer/onderbeen-pijn/
 • Afbeelding bron 1: Tpsdave, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Self, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/VladimirFLoyd
 • Afbeelding bron 4: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 04-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.