Shin splints symptomen, oorzaken, voorkomen en genezen

Shin splints, scheenbeenvliesontseking, MTSS en springschenen vallen in de volksmond samen onder de noemer shin splints. Het zijn vervelende klachten aan het scheenbeen die pijnlijk kunnen zijn. In dit artikel vind je de redenen waarom je het krijgt, hoe je het kunt voorkomen en hoe je er van kunt genezen. Shin splints, het is de meest voorkomende blessures onder hardlopers. Hoe kom je er van af? Hoe voorkom je het? Hoe krijg je het? In dit artikel beantwoord worden deze vragen beantwoord.

Symptomen van shin splints

  • Gevoel van spierpijn en/of vermoeidheid in het onderbeen
  • Zeurende pijn in onderbeen, deze pijn kan later een stekende of kloppende pijn worden. Deze pijn bevindt zich zo'n 5 tot 10 centimeter boven de enkel.
  • De pijn wordt vaak minder tijdens inspanning en na de inspanning komt de pijn terug.
  • Soms zijn er zogenaamde rijstkorreltjes aanwezig op het scheenbeen.
  • Soms is er roodheid of zwelling.
  • Drukken op de betreffende plek doet (extra) pijn

Waarom krijg je shin splints? (Oorzaken)

Shin splints krijg je door overbelasting van het scheenbeen. Het scheenbeen wordt overbelast. Door te sporten komen er krachten vrij op het bot, als de spieren in het onderbeen niet sterk genoeg zijn zal de kracht op het bot toenemen. Door deze krachten die vrijkomen op het bot ontstaan er scheurtjes in het bot. Dit is heel normaal, maar in het geval van shin splints krijgt het scheenbeen niet genoeg tijd om te herstellen en nieuw botweefsel aan te maken. Het wordt wordt zo dus overbelast. Oorzaken van overbelasting van het scheenbeen zijn:
  • Geen goede trainingsopbouw, er wordt te snel te vaak, te lang, of te intensief gelopen.
  • Er wordt teveel op harde ondergrond gelopen (de klappen op het scheenbeen zijn op zachtere ondergrond kleiner)
  • Er wordt op oud of ongeschikt schoeisel gelopen
  • De spieren in het onderbeen zijn "gewoon veel te slap"
  • Er wordt geen goede warming-up en cooling-down gehouden

Voorkomen van shin splints

Nu de oorzaken van shin splints bekend zijn kun je een aantal preventieve maatregelen nemen:
  • Zorg voor een juiste trainingsopbouw. Je moet je trainingen rustig opbouwen. Je kan conditioneel misschien veel meer aan, maar je conditie wordt sneller beter dan je pezen en botten sterker worden. Geef hen ook de tijd om zich aan de belasting aan te passen.
  • Doe onderbeenversterkende oefenigen. Vooral oefeningen voor de scheenspieren zijn belangrijk. Voorbeelden van oefeningen zijn: het lopen op je hielen, het lopen op je tenen, het steeds optrekken van je voet (met weerstand)
  • Koop regelmatig nieuw (geschikt) schoeisel.
  • Train ook regelmatig op zachte ondergrond (gras, bos)
  • Doe een goede warming-up en cooling down
  • Laat je kuitspieren (regelmatig) masseren

Genezen van shin splints en dan opnieuw beginnen

Helaas, jij hebt de shin splints al te pakken. Maar wat kun je er aan doen om er van af te komen? Het antwoord is simpel: eerst rust. Je hebt je scheenbeen immers overbelast. Als je pijn voelt bij je scheen kun je met een ijsblokje ijzen op de pijnlijke plek. Neem minimaal een hele week looprust. Na deze week begin je met oefeningen die je onderbeen sterker maken. Het lopen mag ook weer langzaam opgebouwd worden. Het beste is om met een beginnerschema te beginnen en de eerste trainingen op gras te lopen. Maar pas op. Als je opbouwt op gras tot een behoorlijk niveau en je gaat weer al je trainingen op harde ondergond doen is de kans op een terugkeer van de shin splints erg groot. Houd je trainingen goed bij in een logboek en houdt daarin ook bij of je last had van je scheen of niet. Door dit goed bij te houden weet je hoeveel belasting je scheenbeen aankan. Als je pijn voelt moet de belasting omlaag.

Hopelijk helpt dit artikel je om shin splints te voorkomen of ervan te genezen. Als je na een paar weken nog niet van de shin splints af bent raad is het verstandig een fysiotherapeut of sportarts te raadplegen. Mogelijk raadt hij een (aantal) behandeling(en) met shockwave aan. Sommige mensen kunnen na een aantal behandelingen met shockwave alweer pijnvrij lopen. Let wel: Ook dan moet je rustig opbouwen. Ook kan hij compressiekousen aanraden. Mijn eigen ervaring met compressiekousen is niet zo goed. Het kostte veel werk om die dingen aan en uit te doen en het heeft me niet merkbaar geholpen.

Succes met het herstel of voorkomen van shin splints!

Vragen, opmerkingen of reacties kunnen onderaan het artikel gemeld worden. Ik zal proberen er zo goed mogelijk antwoord op te geven, maar ik ben geen medisch specialist, wel een ervaringsdeskundige. Ik loop nu (mei 2012) een jaar lang blessurevrij
© 2012 - 2024 Infoteuryannick, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zeurende of stekende pijn aan scheenbeen door shin splintsZeurende of stekende pijn aan scheenbeen door shin splintsZeurende of stekende pijn aan je scheenbeen of beide scheenbenen zou kunnen wijzen op shin splints. De term 'shin splint…
Pijn in schenen: zeurende of stekende pijn door shin splintsPijn in schenen: zeurende of stekende pijn door shin splintsPijn in de schenen is een klacht die veel voorkomt bij hardlopers. Deze pijn in de schenen kan behoorlijk vervelend zijn…
Shin splints aan de schenen is pijnlijke hardloopblessureShin splints aan de schenen is pijnlijke hardloopblessureShin Splints van de schenen. Het is een van de klassieke lopersblessures. Hoe kom je er eigenlijk aan en nog belangrijke…
Periostitis: Ontsteking van scheenbeenvlies met pijnPeriostitis: Ontsteking van scheenbeenvlies met pijnPeriostitis is een aandoening waarbij de weefselband rond het periosteum (scheenbeenvlies) ontstoken is. Zowel een acute…

De griepprik en bijwerkingenTegenwoordig kunnen mensen die het risico lopen om ernstig ziek te worden door griep, een griepprik krijgen. Deze is gra…
Gamen is goed voor jeGamen is goed voor jeVeel onderzoekers zijn het ermee eens dat games slecht voor je zijn, slecht voor je ontwikkeling en slecht voor je herse…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring
  • http://www.shinsplint.nl/html/med_tib_stress.html
  • http://www.zowerkthetlichaam.nl/1934/shin-splints-medial-tibial-stress-syndrome-mtss/
Reactie

Marie-Anne, 13-07-2015
Hallo,
Ik ben een vrouw van bijna 60 jaar. Ik loop al 4 jaar de vierdaagse van Nijmegen, 4x 40 km. Alle keren probleemloos, zonder blessures uitgelopen.
Ik loop vanaf februari bijna dagelijks 13 km. De laatste tijd is dat 1 x per week opgebouwd naar 25 km, 37 km en nu dus 40 km. Nu heb ik een rode pijnlijke plek onder aan het scheenbeen. Dit voelde ik al toen ik nog 10 km moest lopen om thuis te komen. Nu ik zit, voel ik een lichte irritatie, maar als ik eraan kom, doet hij pijn. Volgende week loop ik weer de vierdaagse van Nijmegen. Is een week rust genoeg om hem uit te kunnen lopen.
Als ik hem dit jaar niet loop, mag ik volgend jaar niet meelopen met de 100ste editie van dit festijn. U begrijpt, dat het voor mij dus heel belangrijk is dat ik volgende week, graag pijnloos, mee kan lopen.
Vertrouwende op een spoedig antwoord, teken ik,
M. de Bruin Reactie infoteur, 16-04-2017
Hoi Marie-Anne,

Ik begrijp dat dit antwoord te laat komt, maar toch zal ik een antwoord geven. Allereerst, dit is een algemeen artikel en ik kan uw situatie niet beoordelen zoals een fysiotherapeut of andere medisch specialist dat wel kan.

In zo'n situatie zou ik het sterk afraden om de vierdaagse te gaan lopen. De belasting van de vierdaagse is zo groot dat de blessure hoogstwaarschijnlijk roet in het eten gaat gooien. Een week is te weinig om volledig te herstellen, schat ik in. Je kunt het natuurlijk wel proberen en doorlopen als je geen last krijgt, maar die kans acht ik zeer gering.

Met vriendelijke groet,
infoteuryannick

Infoteuryannick (36 artikelen)
Laatste update: 20-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.