Gamen is goed voor je
Veel onderzoekers zijn het ermee eens dat games slecht voor je zijn, slecht voor je ontwikkeling en slecht voor je hersenen en ogen. Maar dat is eigenlijk helemaal niet zo.
Waarom is games spelen goed?
Games spelen is meer dan op de bank hangen en op verschillende knopjes drukken. Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat gamen eigenlijk helemaal niet slecht voor je is, maar juist goed.
Denk aan quiz spelletjes, op het eerste gezicht een leuke bezigheid, maar het blijkt dat deze simpele quiz spelletjes je brein stimuleren. Niet alleen dat, ze leren je ook algemene kennis. Dan zul je denken, er zijn niet alleen maar quiz spelletjes er zijn veel meer spelletjes. Dat is ook zo, en die zijn ook goed voor je. Zo zorgen bijvoorbeeld sport en schiet spellen voor een betere hand-oog coördinatie.
Het is ook gebleken dat gamen goed is voor je ruimtelijke inzicht, dit komt vooral omdat games de laatste paar jaren sterk zijn geëvolueerd. Spelletjes worden steeds groter, mooier en beter. Games betrekken mensen ook meer in het spel, ze worden steeds interactiever ook worden spellen worden ingewikkelder en uitgebreider.
Samenleving
Het spelen van games zorgt er ook tevens voor dat je in de nieuwe moderne maatschappij kunt functioneren, tegenwoordig gaat bijna alles met een computer, het spelen van games op bijvoorbeeld de computer zorgt er dus voor dat je goed, of tenminste beter, gewend raakt aan een computer en zo dus later makkelijker kunt functioneren in de moderne samenleving.
Games worden steeds vaker ook gezien als een vorm van kunst, net als muziek en schilderijen, worden games meer gewaardeerd als ze mooi zijn. Men krijgt een fijner of beter gevoel bij het spelen van een spel dat erg mooi is, dit kan tevens ook emoties losmaken bij de speler. Het zorgt ervoor dat de speler meer gaat waarderen en zich openstelt voor de wereld.
Braintrainer
Een erg bekend spelletje dat laat zien dat games spelen goed is, is Nintendo's Braintrainer. Braintrainer is een spelletje waarbij je een paar opgaven moet doen binnen een bepaalde tijd, hierna rekent het spel uit wat de leeftijd van je brein is. Hoe jonger, hoe beter.
Het spel rekent niet alleen je brein leeftijd uit, maar zorgt er ook voor dat je lange termijn geheugen verbeterd door je te laten denken. De prikkels die je hersenen dan ontvangen trainen dus je lange termijn geheugen.
Motoriek
Het spelen van een game kan ook je motoriek verbeteren, zo zijn er chirurgen die voor een operatie bijvoorbeeld een spelletje spelen om zo hun motoriek te verbeteren, of warm te draaien, net voor de operatie. Het is ook bewezen dat veel chirurgen die vaak gamen er baat bij hebben omdat ze namelijk beter kunnen opereren doordat ze een getrainde fijne motoriek hebben van het gamen.
Gamen versterkt ook je reactie vermogen, je wordt sneller en kan eerder reageren op plotselinge gebeurtenissen. Je kan dus bijvoorbeeld eerder iets vangen wat je richting opkomt of je ziet en reageert sneller bij een gevaarlijke situatie in het verkeer.
Internet
Het is al een tijdje mogelijk om ook online te gamen, mensen kunnen met elkaar praten, socializen en samen gamen. Dit versterkt ook het sociale leven van mensen. Mits dit met mate wordt gebruikt. Online gamen kan je sociale leven versterken, maar ook isoleren tot een sociaal 'virtueel' leven.