Wat te doen tegen een slechte adem?

Wat te doen tegen een slechte adem? Een slechte adem is vervelend, niet alleen voor jezelf, maar vooral ook voor anderen.. Nu je zelf doorhebt dat jouw adem niet fijn ruikt, is het tijd om daar wat aan te doen. Gelukkig zijn er meer dan genoeg dingen die je kunt doen om een vieze adem tegen te gaan en helemaal te voorkomen.

Slechte adem

Halitose, ademgeur of mondgeur zijn allemaal benamingen voor hetzelfde fenomeen; een vieze adem. Een ademgeur is niet plezierig, niet voor jou en ook niet voor anderen. Bepaalde dingen die we eten kunnen een geur aan onze adem meegeven, denk hierbij aan bijvoorbeeld knoflook of uien. De oorzaak daarvan is dat knoflook en uien opgenomen worden in ons bloed, waardoor ze uiteindelijk in onze longen terecht komen en wij ze weer uitademen. Deze soort van ademgeur is maar tijdelijk en zal voor de meeste mensen niet zo'n probleem zijn. De oorzaak van het soort ademgeur waar de meeste mensen last van hebben, is anders. De geur komt van voedselonderdelen die vast zitten in onze mond. Als eten in onze mond blijft, wordt het een broedplaats voor bacteriën die een ademgeur kunnen veroorzaken. Andere oorzaken kunnen slechte orale gezondheid, geen goede schoonmaak van de tanden of ziektes zijn. Een voor de hand liggende oorzaak is ook nog roken. Als je een droge mond hebt, kan dit ook een ademgeur losmaken. Onze natuurlijke schoonmaak door middel van speeksel in de mond neemt dan namelijk af.

Wat te doen tegen een ademgeur

 • Poets en flos na elke maaltijd grondig je tanden, zodat er op geen enkele manier etensresten in je mond kunnnen achterblijven.
 • Poets behalve je tanden ook nog je tong. Op de tong zitten duizenden kleine haartjes die bacteriën vast kunnen houden. Het poetsen van de tong kan die bacteriën laten verdwijnen.
 • Ga regelmatig naar de tandarts voor een controle. Op deze manier kun je ziektes of problemen in je mond afstrepen als oorzaak van een ademgeur. Daarnaast kan de tandarts een grondigere schoonmaak van je mond doen.
 • Kauw regelmatig suikervrije kauwgom om de hoeveelheid speeksel toe te laten nemen. Speeksel is namelijk het natuurlijke schoonmaakmiddel van ons lichaam voor onze mond.
 • Als je vaak last hebt van een droge mond, drink dan genoeg water. Laat het water ongeveer twintig seconden in je mond om overige bacteriën eventueel mee te spoelen.
 • Neem nooit dingen voor een betere adem die alcohol bevatten, deze dingen helpen niet, maar maken het alleen maar erger. Ze kunnen de geur enkel voor een korte tijd laten verdwijnen, maar drogen de mond daarna alleen maar uit. Dat trekt juist weer meer bacteriën aan, aangezien die van een droge mond houden.
 • Eet tussendoor groentes zoals sla of wortels. Dit kan het vormen van een bacterienest voorkomen.
 • Hou er rekening mee dat verschillende soorten eten een slechte adem met zich meebrengen.
 • Drink geen tot weinig alcohol of cafeïne, deze drogen de mond uit.
 • Stop met roken. Nicotine en tabak laten altijd resten achter in je mond, aan de binnenkant van je wangen, op je tanden en op je tong. Ook droogt het de mond uit, er zal minder speeksel zijn.
 • Een paar druppels van pepermunt op de tong of op je tandenborstel kan voor een frisse adem zorgen. Daarnaast bevat het dingen waar bacteriën slecht tegen kunnen en zal het de aanwezige bacteriën in de mond verwijderen.
 • Bij sommige mensen helpt het eten van yoghurt ook met het voorkomen van een slechte adem.
 • Het kauwen op bepaalde kruiden kan ook helpen. Kruiden zoals: Koriander, eucalyptus, rozemarijn en pepermunt.
 • Het eten van vitamine C helpt tegen bacteriën. Een gezond vitamine C dieet zal dus ook een ademgeur kunnen voorkomen. Genoeg fruit en groente eten dus.

Als geen van deze dingen lijkt te werken, is het misschien handig om een bezoek aan de huisarts te brengen. Een slechte adem kan altijd een onderliggende oorzaak hebben die te maken kan hebben met bijvoorbeeld problemen in de longen of met ons bloed. De kans hierop is gering, maar je kan nooit voorzichtig genoeg zijn met lichamelijke problemen.
© 2012 - 2023 Sfinx, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn natuurlijke middelen tegen slechte ademWat zijn natuurlijke middelen tegen slechte ademHet hebben van slechte adem is zeer onprettig en kan voor een grote belemmering zorgen op je leven. Het kan zelfs leiden…
Slechte adem - wat kan je er aan doen?Slechte adem - wat kan je er aan doen?Veel mensen hebben er last van, een slechte adem. Sommige mensen hebben het zelf niet door en andere mensen denken dat z…
Een slechte adem of halitose: oorzaken en oplossingenEen slechte adem of halitose: oorzaken en oplossingenEen slechte adem na het eten van bijvoorbeeld knoflook is niet zo erg, maar als je altijd last hebt van een slechte adem…

Gamen is goed voor jeGamen is goed voor jeVeel onderzoekers zijn het ermee eens dat games slecht voor je zijn, slecht voor je ontwikkeling en slecht voor je herse…
Menstruatie: de Mooncup UKWanneer een vrouw ongesteld is, heeft zij verschillende middelen tot haar beschikking om haar menstruatie zo goed mogeli…
Sfinx (51 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.