Een slechte adem of halitose: oorzaken en oplossingen

Een slechte adem of halitose: oorzaken en oplossingen Een slechte adem na het eten van bijvoorbeeld knoflook is niet zo erg, maar als je altijd last hebt van een slechte adem kan dat een groot probleem zijn. Een op de vier mensen heeft chronisch last van een niet frisse adem, dit wordt halitose genoemd. Wat zijn de oorzaken en hoe kun je een slechte adem verhelpen.

Inhoud artikel


Hoe reageert de omgeving meestal op een slechte adem

Mensen durven veel tegen elkaar te zeggen, maar als iemand een slechte adem heeft zal dat niet vaak opgenoemd worden. Jammer want nagenoeg altijd kan er iets aan gedaan worden.

Mogelijke oorzaken van een slechte adem

Om een probleem aan te pakken is het nuttig om eerst naar de mogelijke oorzaken te kijken. Bij halitose kunnen deze zijn:
  • Uitdroging van de mond: bacteriën houden van een droge mond, zij kunnen zorgen voor de vieze geur. Het is dus van belang dat er voldoende speeksel wordt aangemaakt en je moet voldoende drinken per dag.
  • Onvoldoende bijhouden van het gebit: goed en regelmatig poetsen is heel belangrijk, als bacteriën zich gaan ophopen kan dat een onaangename geur veroorzaken. Ook tandvleesproblemen kunnen de oorzaak zijn.
  • Aandoeningen van keel-, neus- en oren: een ontsteking van bijvoorbeeld de amandelen kan een slechte adem veroorzaken.
  • Problemen bij het spijsverteringsstelsel: bij bijvoorbeeld een verstopping in de darmen kun je door het gistingsproces van de ontlasting (omdat die te lang blijft zitten) extra gasvorming krijgen. Dit kan via de mond weer uit het lichaam komen: een vieze geur.
  • Aanslag op de tong: dit komt het meeste voor als oorzaak. Achter op de tong zitten dan bacteriën die de vieze geur veroorzaken. Ze laten zich zien als witte aanslag.
  • Roken

Hoe kun je een slechte adem verhelpen

  • Twee keer per dag tanden poetsen met een goede tandpasta, vul dit aan met flossen om werkelijk alle hoekjes te bereiken.
  • Twee keer per jaar een bezoek brengen aan de tandarts. Je gebit wordt dan goed in de gaten gehouden, problemen zoals een ontsteking van het tandvlees zullen aangepakt worden.
  • Poetsen van de tong als je last hebt van witte aanslag, je hebt speciale tongreinigers.
  • Gebruiken van een mondspoeling: na het poetsen, flossen en het poetsen van de tong kun je spoelen met een antibacteriële mondspoeling om alle bacteriën weg te krijgen uit je mond. Je kun spoelmiddelen kopen die de geur wegnemen, maar belangrijker is dat de oorzaak wordt aangepakt van het probleem, anders schiet je er nog niet veel mee op. Neem bij voorkeur een mondspoeling zonder alcohol, dan zal de balans van de mondflora behouden blijven (en de bacteriën worden gedood). Een mondspoeling moet je niet doorslikken, ook niet naspoelen. Spoel je het weg met water of slik je het door, dan kan de spoeling zijn werk niet meer doen.
  • Drink een glas water direct na het opstaan.
  • Let op je voeding (knoflook, uien met mate of helemaal niet).
  • Stoppen met roken.

Doorverwijzing naar KNO-arts

Mocht de huisarts of tandarts de oorzaak van de slechte adem niet kunnen vinden, overleg dan of je een doorverwijzing kunt krijgen naar een KNO-arts. Soms zijn er speciale halitose-spreekuren in ziekenhuizen.
© 2010 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slechte adem - wat kan je er aan doen?Slechte adem - wat kan je er aan doen?Veel mensen hebben er last van, een slechte adem. Sommige mensen hebben het zelf niet door en andere mensen denken dat z…
Slechte adem (halitose)?Slechte adem (halitose)?Iedereen kan al wel eens last hebben van een slechte adem maar in bepaalde gevallen zijn de oorzaken ernstig. Hoe komt h…
Slechte adem: een poeplucht in de mondSlechte adem: een poeplucht in de mondEen stinkende geur uit de mond: niets is zo vervelend. Vaak heb je het zelf niet eens in de gaten, totdat iemand zo lief…
Slechte adem: Wat zijn de oorzaken?Slechte adem: Wat zijn de oorzaken?Slechte adem komt bij meer mensen voor dan je eerst zult verwachten. Meer dan 20% van de Nederlandse bevolking heeft las…

Hidradenitis suppurativa: abcessen in lies, oksel en billenHidradenitis suppurativa: abcessen in lies, oksel en billenHeb je abcessen in lies, oksel of billen? Hidradenitis suppurativa is een chronische inflammatoire huidziekte, die wordt…
Talgkliercyste: knobbel/knobbeltje oksel, rug, schouder, nekTalgkliercyste: knobbel/knobbeltje oksel, rug, schouder, nekEen talgkliercyste of atheroomcyste is een onschuldige aandoening. Een talkliercyste is een onderhuids knobbeltje dat on…
Bronnen en referenties
  • De website van de Maag Lever Darm Stichting
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 04-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.