Hidradenitis suppurativa: abcessen in lies, oksel en billen

Hidradenitis suppurativa: abcessen in lies, oksel en billen Heb je abcessen in lies, oksel of billen? Hidradenitis suppurativa is een chronische inflammatoire huidziekte, die wordt gekenmerkt door een terugkerende ontsteking van de haarzakjes en talgklieren. Er vormen zich bij deze niet-besmettelijke huidaandoening tal van pijnlijke en zeer hinderlijke abcessen, waarvan sommige zo groot kunnen worden als een pingpongballetje. Deze abcessen treden vooral op in de liezen, genitaliën, bilspleet en oksels, nek, oren, hals, tepels, alsook onder de borsten en in buikplooien. Er zijn een aantal risicofactoren voor HS: roken, erfelijke aanleg, overgewicht en hormonen. Vrouwen worden vaker getroffen door deze huidaandoening fan mannen. Hidradenitis suppurativa treedt meestal op tussen 20-40 jaar, maar het kan op elk leeftijd voorkomen.

Alternatieve benamingen HS

Hidradenitis suppurativa (afgekort HS), wordt ook acné inversa, ectopisch acné (acne ectopica) of ziekte van Verneuil genoemd. Hidradenitis suppurativa betekent letterlijk 'etterende zweetklierontsteking'.

Littekens bij hidradenitis suppurativa / Bron: BRI72783, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Littekens bij hidradenitis suppurativa / Bron: BRI72783, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Wat is hidradenitis suppurativa?

Hidradenitis suppurativa is een chronische inflammatoire huidziekte, die wordt gekenmerkt door een terugkerende ontsteking van de haarzakjes en talgklieren. Er vormen zich bij deze niet-besmettelijke huidaandoening tal van pijnlijke en zeer hinderlijke abcessen, waarvan sommige zo groot kunnen worden als een pingpongballetje. Deze abcessen treden vooral op in de liezen, genitaliën, bilspleet en oksels, nek, oren, hals, tepels, alsook onder de borsten en in buikplooien. De ziekte is zeer moeilijk te behandelen en is voor patiënten emotioneel erg belastend.

Hidradenitis suppurativa oorzaak

Ontstekingen van haarzakjes

Bij hidradenitis suppurativa treden er ontstekingen van haarzakjes op, doordat de uitvoergang van de haarzakjes en de talgklieren geblokkeerd raakt door een hoornprop of door een lokale zwelling. Er ontstaat te dientengevolge ophoping van talg en de talgklieren zwellen vervolgens op en raken ontstoken. Bacteriën kunnen zich vermeerderen in de afgesloten ruimten en de ontstekingen breiden zich door de huid uit en vormen abcesholtes en fistels, met kans op verlittekening.

Hidradenitis suppurativa komt bij mannen minder vaak voor dan bij vrouwen / Bron: Ziyad Alharbi / Jens Kauczok / Norbert Pallua, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Hidradenitis suppurativa komt bij mannen minder vaak voor dan bij vrouwen / Bron: Ziyad Alharbi / Jens Kauczok / Norbert Pallua, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Uitlokkende factoren

Het exacte ontstaansmechanisme van hidradenitis suppurativa blijft onduidelijk, maar waarschijnlijk spelen het schuren van de huid, genetische aanleg, immunologisch bepaalde gevoeligheid voor bacteriële infecties en geslachtshormonen een rol. Bij vrouwen lijken er soms hormonale invloeden een rol te spelen, aangezien hidradenitis suppurativa kan verergeren rond de menstruatie en verdwijnen rond de menopauze. Aangezien de aandoening vaker optreedt bij vrouwen dan mannen, wordt verondersteld dat er een verband is tussen de huidziekte en de geslachtshormonen. Een direct verband tussen hormonale veranderingen en het ontstaan van HS is tot dusverre echter nooit vastgesteld.

Daarnaast lijkt er een verband te zijn met hirsutisme (een vorm van overbeharing bij vrouwen), obesitas (overgewicht) en het roken van sigaretten. Bekend is dat door roken de haarzakjes kan verstoppen. Voorts lijkt er een verband te zijn tussen hidradenitis suppurativa en chronische ontstekingsziekten van de darm, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Sommige mensen met HS hebben ook last van artritis, kanker of ernstige acne.

Erfelijke aanleg

Erfelijkheid speelt mede een rol bij HS. Bij ongeveer een op de drie mensen met hidradenitis suppurativa heeft een familielid ook deze huidaandoening.

Hidradenitis suppurativa onder de oksel / Bron: Samuel Freire da Silva, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Hidradenitis suppurativa onder de oksel / Bron: Samuel Freire da Silva, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Hoe vaak komt HS voor?

Hidradenitis suppurativa steekt meestal na de puberteit de kop op en houdt vaak jaren aan, waarbij de aandoening kan verergeren. De aandoening kan beginnen ergens in de leeftijd van 11-50 jaar met. De gemiddelde leeftijd waarop je er last van krijgt, is 23 jaar. Het komt slechts zeer zelden voor dat het zich manifesteert voor de puberteit of na de menopauze. Als dat het geval is, is het verloop meestal ernstiger. Ongeveer 1% van de bevolking heeft hidradenitis suppurativa, waarbij vrouwen vaker zijn getroffen dan mannen.

Vrouwen meer kans op HS
Vrouwen lopen drie keer meer kans op het ontwikkelen van deze aandoening dan mannen. De reden hiervoor is onbekend. Vaak ontstaat de ziekte in periodes dat het lichaam aan hormonale veranderingen onderhevig is aangezien hormonale invloeden een rol spelen.

Hidradenitis suppurativa symptomen: abcessen in lies, oksel en billen

De omvang en de ernst van de aandoening varieert sterk tussen individuen. De aandoening kent een progressief verloop. De ziekte kan zich echter stabiliseren en er kunnen spontane remissies optreden van enkele maanden of zelfs jaren.

Er worden drie fasen onderscheiden:

FaseOmschrijving
1Enkele of meerdere (terugkerende) afzonderlijke abcessen zonder litteken- of fistelvorming. De pijnlijke bulten en abcessen manifesteren zich in de liezen, onder de borsten, op de billen of aan de binnenkant van de dijen. Er zijn ook perioden zonder klachten.
2Terugkerende abcessen, enkele of meerdere ver uit elkaar liggende afzonderlijke abcessen met fistel- en littekenvorming.
3Gespreide of volledige deelname van een bepaald gebied met verschillende onderling verbonden fistelgangen en abcessen.

De abcessen en fistels kunnen zeer pijnlijk en hinderlijk zijn voor de patiënt. Plaatselijk kun je last hebben van gezwollen lymfeklieren.

Diagnose en onderzoek

Anamnese en lichamelijk onderzoek
De arts zal allerlei vragen stellen over je klachten, hij onderzoekt de aangetaste huid en neemt je medische voorgeschiedenis door. Er is geen laboratoriumtest beschikbaar om hidradenitis suppurativa diagnosticeren. Maar de arts kan een monster nemen van de vloeistof in het abces en in een laboratorium laten onderzoeken om andere huidaandoeningen uit te sluiten. Bloedonderzoek kan ook worden verricht.

Kattenkrabziekte: besmetting vindt plaats via een krab van een kat / Bron: Mydegage/Shutterstock.comKattenkrabziekte: besmetting vindt plaats via een krab van een kat / Bron: Mydegage/Shutterstock.com
Differentiële diagnose
De volgende aandoeningen kunnen qua verschijningsvorm veel gelijkenis vertonen met hidradenitis suppurativa:
 • Blastomycose (ziekte van Gilchrist), een infectie die wordt veroorzaakt door de schimmel Blastomyces dermatitidis;
 • Dermatologische aspecten van Actinomycose, een zeldzame infectieziekte veroorzaakt door de bacterie Actinomyces israelii;
 • Dermatologische Manifestaties van lymphogranuloma venereum, een agressieve vorm van chlamydia;
 • Dermatologische Manifestaties van nocardiose, een ernstige systemische en opportunistische infectie;
 • Donovanosis of granuloma inguinale, een bacteriële seksueel overdraagbare aandoening;
 • Erysipelas (wondroos, belroos);
 • Kattenkrabziekte; en
 • Nodulo-ulceratieve syfilis.

Complicaties

Complicaties van hidradenitis kunnen bestaan uit:
 • Wondroos of erysipelas; een acute infectieziekte van de huid en het bindweefsel;
 • Bloedvergiftiging of sepsis;
 • Koorts;
 • Hartklep vegetaties, een klontering van bloedplaatjes en ontstekingscellen;
 • Plaveiselcelcarcinoom (een vorm van huidkanker) in langdurig bestaande ontstoken gebieden;
 • Andere immunologische ziekten als er bij ernstige en langdurige hidradenitis grote hoeveelheden ontstekingseiwitten circuleren in het bloed en een enkele keer geeft dit nierschade;
 • Sinus pilonidalis (een haarnestcyste), meestal in de bilspleet; en
 • Acne tetrade: een combinatie van acne conglobata, hidradenitis suppurativa, dissecting folliculitis en sinus pilonidalis.

Wat kan jezelf doen aan hidradenitis suppurativa?

Gewichtsverlies bij obesitaspatiënten en stoppen met roken worden aanbevolen.

Zelfzorgmaatregelen
Algemene maatregelen zijn onder meer:
 • Een goede lokale hygiëne van belang: houd de oksels en liesgebieden dagelijks goed schoon. Maak hierbij eventueel gebruik van een bacteriedodende zeep zoals Unicura of Hibiscrub.
 • Draag droog, schoon en goed absorberend ondergoed.
  Het effect van stoppen met scheren lijkt nihil / Bron: Stevepb, PixabayHet effect van stoppen met scheren lijkt nihil / Bron: Stevepb, Pixabay
 • Draag loszittende kleding om wrijving te voorkomen.
 • De oksels, liezen en andere aangetaste huidplooien kunnen af en toe gewassen worden met bijvoorbeeld desinfecterende jodiumzeep.
 • Het effect van (stoppen met) scheren lijkt nihil.
 • De Gezondheidsraad vindt niet dat GI (Glycemische Index) kan worden gebruikt bij voedingsadviezen. De glycemische index geeft informatie over de snelheid waarmee koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen (Bron: Voedingscentrum).
 • Streef naar een ideaal lichaamsgewicht.
 • Niet roken.

Behandeling hidradenitis suppurativa

Het behandelen van hidradenitis suppurativa is moeilijk. Het is het beste als de aandoening in een vroeg stadium behandeld wordt, voordat zich uitgebreide littekenvorming heeft ontwikkeld. Een vroege diagnose van de aandoening is derhalve belangrijk.

Hieronder volgen de belangrijkste behandelmogelijkheden, waarbij een combinatie mogelijk kan zijn. Zo kan het bij ernstige hidradenitis suppurativa nodig zijn antibiotica, biologicals en chirurgie te combineren.

Antibiotica bij hidradenitis suppurativa / Bron: Stevepb, PixabayAntibiotica bij hidradenitis suppurativa / Bron: Stevepb, Pixabay

Antibiotica

Orale antibiotica kan ontstekingsvorming onderdrukken en dan vooral in lichte gevallen. Het geneest de ziekte niet. Dezelfde antibiotica die kan worden gebruikt voor acne, kan worden gebruikt voor hidradenitis suppurativa, alleen in hogere doses. Deze antibiotica zijn erytromycine, tetracycline, minocycline en doxycycline. Het langdurig gebruik van antibiotica maakt het ziektebeeld tijdelijk rustiger. De combinatie van clindamycine (300 mg 2-4 dd) en rifampicine (300 mg 2 dd) gedurende 2-4 maanden, is een nieuwe antibiotische behandeling in geval van ernstige, therapieresistente hidradenitis. Dit laat goede verbetering zien bij de meeste patiënten.[1]

Lokale middelen

Milde vormen van hidradenitis kunnen plaatselijk behandeld worden met antiseptica (povidonjodium/chloorhexidinescrub). Dit kan worden gecombineerd met anti-acnepreparaten gericht op voorkómen van comedonen, bijvoorbeeld resorcinol (15% in lanettecrème) of lokale retinoïden.

Isotretinoïne

Het geneesmiddel isotretinoïne (merknaam 'Roaccutane') kan nuttig zijn in milde gevallen, maar de reactie is onvoorspelbaar. Soms wordt isotretinoïne ingezet om de grootte van de getroffen gebieden te verminderen, voorafgaand aan een ingreep.

Steroïde injectie

Het injecteren van een steroïde in een ontstoken gebied. De injectie vermindert de ontsteking en kan gebruikt worden als het aangedane gebied erg veel pijn doet. Steroïde injecties worden doorgaans in combinatie met andere behandelingen gebruikt.

Chirurgie (operatieve ingreep)

In matige tot ernstige gevallen, kan een operatieve ingreep nodig zijn. Het wegsnijden (excisie) en drainage van abcessen kan in dat geval toegepast worden. Hierbij is echter de kans op recidief groot. Een effectieve en beproefde methode is 'deroofing', dat is het (ruim) openleggen van alle onderhuidse holtes, waarbij de wond vanzelf moet dichtgroeien. Deze procedure waarbij het getroffen gebied en het omringende normale weefsel chirurgisch wordt weggesneden, ontstaat beperkte littekenvorming. Huidtransplantaties kunnen zo nodig worden geplaatst in het uitgesneden gebied om de genezing te versnellen.

Daarnaast is er de zogeheten Skoog procedure voor hidradenitis, waarbij selectieve resectie van de zweetklieren plaatsvindt. Skoog en Thyresson waren de eersten die deze methode beschreven, waarbij middels een soort kaasschaafprocedure de onderhuidse laag met daarin de apocriene klieren wordt verwijderd. Daarna wordt de huid, die door de resectie teruggebracht was tot de dikte van een huidtransplantaat van volledige dikte, over de wond gesloten.[2] Er wordt middels deze methode in veel gevallen een goed of redelijk resultaat bereikt. Op termijn geneest de huid vrijwel altijd.

Een simpele incisie en drainage moet met terughoudendheid worden toegepast, aangezien littekens die in het gebied ontstaan de kans op herhaling doen vergroten. Gezien de complexiteit van de anatomie, moet deze ingreep bij voorkeur door een ervaren specialist worden uitgevoerd.[3]

TNF-alfa blokkerende middelen

Tot slot kunnen TNF-alfa blokkerende middelen bij ernstige, therapieresistente hidradenitis suppurativa uitkomst bieden. TNF-alfa blokkerende geneesmiddelen zijn krachtige ontstekingsremmende middelen, waarvan de werking berust op krachtige immuunsuppressie door blokkade van TNFα. In Nederland zijn drie anti-tumornecrosisfactor(TNF)α-biologicals beschikbaar die de werking van TNF-alfa blokkeren: infliximab, etanercept en adalimumab. Over toepassing van deze middelen bij ernstige therapieresistente hidradenitis wordt bij de meerderheid van de patiënten verbetering waargenomen, soms al na enkele weken. Abcessen en fistels kunnen geheel verdwijnen, met als positief gevolg dat pijn, zwellingen en pusuitvloed snel afnemen. Wel is het zo dat bij een deel van de patiënten het effect slechts tijdelijk is.[4]

Overige medicatie

Bij ernstige hidradenitis kunnen ook middelen worden voorgeschreven die in feite ergens anders voor zijn geregistreerd, zoals retinoïden, dapson, prednison, anti-androgenen, oestrogenen en 5α-reductaseremmers. Goed opgezette studies naar de effectiviteit van deze middelen ontbreekt echter. Dit komt doordat ernstige hidradenitis maar weinig voorkomt. Wanneer bovenstaande reguliere behandelingen geen effect sorteren, kan echter behandeling hiermee, door een ervaren en deskundig behandelaar, gerechtvaardigd zijn.[5]

Laserbehandeling

Het behandelen van hidradenitis met lasertherapie heeft een heel goed effect. Door met laserbehandeling haargroei in het aangedane gebied definitief te verwijderen, kun je pijn en ontstekingen verminderen en HS draaglijker maken in het dagelijkse leven.

Prognose

Er is geen remedie bekend voor hidradenitis suppurativa. De vooruitzichten (prognose) zijn afhankelijk van de ernst van de ziekte.

'Wijdbeens lopen uit noodzaak'

"De eerste klachten kreeg ik toen ik begin twintig was. Ik kreeg een ontsteking aan de binnenkant van mijn bovenbeen, tijdens de menstruatie. Een maand later was het weer raak, maar op een andere plek. Zo ging dat een tijdje door totdat ik lukraak, dus buiten de menstruatietijden om, plekken kreeg in mijn liezen én mijn oksels. Dat waren ontstekingen op steeds dezelfde plekken. De huisarts gaf antibiotica, maar dat hielp nauwelijks. Een dermatoloog stelde toen de diagnose."

"Pijn? Dat is het woord niet. Het doet hartstikke zeer namelijk! Alles gaat dan moeizaam: zitten, staan, lopen, noem maar op. Zelfs fietsen ging niet meer. Door de pijn was het lopen meer waggelen. Wijdbeens lopen uit noodzaak, het kon niet anders." Haar partner Mark valt haar bij: "Dan lopen we gewoon stevig gearmd door de stad. Dan valt het veel minder op." Zij zijn nu vijftien jaar bij elkaar. "Ik heb haar nooit anders gekend dan met die ziekte. Ik weet dus niet beter. Maar door die aandoening is ze toch geen andere vrouw? Het enige waar ik last van heb, is als ik haar pijn zie lijden. Dat is en blijft een naar gezicht. Verder passen we ons een beetje aan. Dan gaat het allemaal best wel", stelt hij nuchter.

Bron: Frans Meulenberg. Hidradenitis suppurativa: een pijnlijke onbekende. Huid & Haar, jaargang 16, uitgave 3, 2012. p.11.

Noten:
 1. Van der Zee HH, Boer J, Prens EP, et al. The effect of combined treatment with oral clindamycin and oral rifampicin in patients with hidradenitis suppurativa. Dermatology. 2009;219:143-7 Medline. doi:10.1159/000228337
 2. J.J. Hage en R.B. Karim. Behandeling van hyperhidrosis axillaris. Ned Tijdschr Geneeskd. 1991;135:1577-80
 3. Jascha E. Mooij, Leonie van 't Oost, Marjolein F. Leenarts en Jan R. Mekkes. Behandelopties bij ernstige hidradenitis suppurativa. Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A1912
 4. Mekkes JR, Bos JD. Long-term efficacy of a single course of infliximab in hidradenitis suppurativa. Br J Dermatol. 2008;158:370-4 Medline. doi:10.1111/j.1365-2133.2007.08332.x
 5. Jascha E. Mooij, Leonie van 't Oost, Marjolein F. Leenarts en Jan R. Mekkes. Behandelopties bij ernstige hidradenitis suppurativa. Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A1912

Lees verder

© 2010 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knobbels in de liezen en/of oksels, wat kan dit zijn?Knobbels in de liezen en oksels horen er niet te zitten, en vaak wordt dit meteen in verband gebracht met kanker. In de…
Hidradenitis suppurativa: Chronische huidziekteHidradenitis suppurativa: Chronische huidziekteHidradenitis suppurativa is een chronische huidziekte die vooral patiënten na de puberteit treft. De aandoening kenmerkt…
Hidradenitis suppurativa: huidaandoening met ontstekingenHidradenitis suppurativa: huidaandoening met ontstekingenHidradenitis suppurativa is een chronische ontsteking van de haarzakjes en het komt vooral voor in de oksels en liezen.…
Abces onder de oksel: oorzaken en symptomen van okselabcesAbces onder de oksel: oorzaken en symptomen van okselabcesEen abces onder de oksel of okselabces is een met pus gevulde zwelling die zich in het algemeen ontwikkelt als reactie o…

Beter horen met "Beter Horen"Bij Beter Horen kunt u prima terecht voor al uw hoorproblemen. Meestal gaat u eerst naar uw eigen huisarts, die kijkt of…
Een slechte adem of halitose: oorzaken en oplossingenEen slechte adem of halitose: oorzaken en oplossingenEen slechte adem na het eten van bijvoorbeeld knoflook is niet zo erg, maar als je altijd last hebt van een slechte adem…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Konstantin Chagin/Shutterstock.com
 • Cleveland Clinic. Hidradenitis Suppurativa: Outlook / Prognosis. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17716-hidradenitis-suppurativa/outlook--prognosis (ingezien op 7-8-2019)
 • Dr. Jannes J.E. van Everdingen (hoofdredactie): Het medisch handboek; Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, vijfde volledig herziene druk 2006.
 • Frans Meulenberg. Hidradenitis suppurativa: een pijnlijke onbekende. Huid & Haar, jaargang 16, uitgave 3, 2012.
 • Jascha E. Mooij, Leonie van 't Oost, Marjolein F. Leenarts en Jan R. Mekkes. Behandelopties bij ernstige hidradenitis suppurativa. Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A1912
 • J.J. Hage en R.B. Karim. Behandeling van hyperhidrosis axillaris. Ned Tijdschr Geneeskd. 1991;135:1577-80
 • Hidradenitis.nl. Lasertherapie. https://www.hidradenitis.nl/ontstekingen-in-huidplooien/behandelmogelijkheden-voor-hidradenitis/lasertherapie/ (ingezien op 28-5-2018)
 • Medscpae. Hidradenitis Suppurativa Differential Diagnoses. http://emedicine.medscape.com/article/1073117-differential-diagnoses#showall (ingezien op 16-1-2017)
 • Mekkes JR, Bos JD. Long-term efficacy of a single course of infliximab in hidradenitis suppurativa. Br J Dermatol. 2008;158:370-4 Medline. doi:10.1111/j.1365-2133.2007.08332.x
 • Van der Zee HH, Boer J, Prens EP, et al. The effect of combined treatment with oral clindamycin and oral rifampicin in patients with hidradenitis suppurativa. Dermatology. 2009;219:143-7 Medline. doi:10.1159/000228337
 • www.cvz.nl/binaries/live/CVZ_Internet/hst_content/nl/documenten/rapporten/2008/rpt0806+tnf-alfa+blokkerende+geneesmiddelen.pdf
 • www.hidradenitis.nl/wat-is-hidradenitis/nadere-informatie/complicaties-en-geassocieerde-aandoeningen/
 • www.voedingscentrum.nl
 • Afbeelding bron 1: BRI72783, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: Ziyad Alharbi / Jens Kauczok / Norbert Pallua, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
 • Afbeelding bron 3: Samuel Freire da Silva, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 4: Mydegage/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 6: Stevepb, Pixabay
Reacties

Miranda, 12-08-2015
Hoi, Een goede vriend van mij wordt vandaag voor de zoveelste keer geopereerd aan abces in zijn lies. De ontstekingen komen steeds terug en de artsen weten ook niet waar het vandaan komt. Hij is radeloos en heeft zoveel pijn. Kan iemand ons advies geven wat te doen? Reactie infoteur, 16-08-2015
Hidradenitis suppurativa is een lastig te behandelen en hardnekkige aandoening. Met de chirurgische ingreep 'deroofing' (zie artikel), worden goede resultaten geboekt. Vier op de vijf mensen is er dan vanaf voor minstens een half jaar. Daarnaast is het van belang om de leefstijladviezen in acht te nemen, zoals besproken in het artikel.

Tanja, 24-05-2015
Ik heb sinds mijn 25e last van deze ziekte. Ik stopte op mijn 25e met de Diane pil en ging over naar het hormonnvrije koperspiraaltje. Toen zijn de ontstekingen begonnen!
Ik heb toen ontstekingen gekregen op mijn beide schouders, deze barsten open en gingen vanzelf weg. Ik kreeg van mijn toenmalige huisarts zalf voor in de neus, antibiotica en zalf om erop te smeren, dit hielp vrij goed.
Ik heb na 5 jaar de spiraal laten verwijderen en ben op mijn 30e begonnen aan de Yasminpil, geen ontstekingen.

Op mijn 32e gestopt met de pil vanwege kinderwens en toen was het leed weer geschied. Elke 2/3 maanden een grote ontsteking. Wel lijkt het zo dat het in de maanden april tot oktober het ergst is?

Toen ik zwanger raakte 9 maanden geen ontsteking. Ook in de 6 maanden dat ik borstvoeding gaf daarna ook geen ontstekingen!

Helaas kan ik heel slecht tegen de pil, omdat ik er neerslachtige buien van krijg. Bijna depressief van wordt.

In 2013 had ik zo'n enorme bult op mijn rug dat ze deze operatief hebben verwijderen. Een heel groot gat in mijn rug dat open was een week lang zodat de etter en pus eruit kon gaan. Na 10 dagen werden de hechtingen verwijderd en wat ontstond was een groot vies afschuwelijk litteken! Mijn keizersnede litteken is nog mooier.

Vorig jaar zomer zeker iedere maand ontstekingen op mijn rug en onderrug gekregen dus mijn rug ziet er zeer ontsierend uit met al die littekens.

Nu in 2015 van januari tot april de yasmin pil geslikt en geen last van ontstekingen wel van een grote depressieve bui met erg neerslachtige gevoelens. Nu in mei 2 grote ontstekingen, een in mijn hald die dus voor iedereen zichtbaar is ieksssssssssssss. En een op mijn rug.

Ik denk ook dat het hormoongevoelig is want waarom heb ik het niet als ik de pil slik? Helaas wordt ik zwaar emotioneel labiel met de pil, is er iets anders wat ik zou kunnen gebruiken?

Ik heb geen overgewicht, rook en drink niet dus dit kan de oorzaak niet zijn. Ik denk dus echt dat het met hormonen te maken heeft. Misschien heb ik teveel testeron als ik geen pil slik? Reactie infoteur, 25-05-2015
Hormonale invloeden spelen zeker een rol.
Het artikel is aangepast aan de nieuwste inzichten en behandelmogelijkheden. Bij ernstige hidradenitis worden de beste resultaten bereikt door gecombineerd antibiotisch, anti-inflammatoir en chirurgisch behandelen, afgestemd op de specifieke situatie van de patiënt. Wanneer reguliere behandelingen onvoldoende effect hebben gesorteerd, kan behandeling met middelen onder 'overige medicatie' op zijn plaats zijn.
Veel sterkte gewenst met uw situatie!

Jeff, 12-03-2015
Ik durf met zekerheid te stellen dat de hormonen absoluut een rol spelen, naast het feit dat je er wellicht een aanleg voor hebt.

Mijn verhaal in het kort.

Ik heb in mijn "real life" fase van man naar vrouw testosteron blokkers geslikt en oestrogeen.
Na 2 en een half jaar heb ik besloten om niet door te gaan met de transitie.
Toen ben ik ook gestopt met het nemen van de blokkers en oestrogeen.
Vanaf dat moment heb ik een explosie aan ontstekingen in de schaamstreek.
Het jeukt ook, dus het lijkt ook te genezen. Maar dat is niet het geval.
Ze komen en gaan, soms kan ik ze, met een beetje druk 'schoonduwen' naar buiten toe.
Maar de meesten zitten onderhuids. Met grote (donker) rode plekken. En soms zo diep dat je niets ziet maar wel voelt.
Het behoeft geen uitleg dat dit op vele vlakken uiterst vervelend is.

Ik ben geminderd met roken, dat helpt niet echt.
Om de twee dagen masseer ik het gebied voorzichtig met olijfolie, onder de douche.
Dit lijkt het wat rustiger te maken en heb ik minder pijn en meer jeuk. Dus denk ik dat het meer heelt dan erger wordt.

Voeding is nu mijn laatste 'redmiddel' omdat ik geen antibiotica wil nemen, of welk medicijn dan ook.
Het weglaten van suiker uit mijn eten lijkt wat te doen maar het is nog te vroeg om dit echt te kunnen stellen.
Ik eet ook veel groente en weinig vlees, geen vis, geen fruit (krijg ik niet door mijn keel) maar wel weer veel noten en als alternatief voor brood neem ik speltbrood. Heel af en toe aardappelen, pasta of rijst. (meestal rijst en dan zilvervlies).

Ik heb altijd een gevoelige huid gehad en niet altijd goed verzorgd (alcohol, roken, wiet, andere drugs, fastfood etc…) maar dit heeft nooit geleid tot een explosie van ontstekingen in de schaamstreek. Dit is echt pas ontstaan na het stoppen met de oestrogeen. dus ik vermoed een soort 'overgang'.

De dokter zegt dat het zijn tijd wel zal duren en dat mijn lichaam zich moet stabiliseren.
Omdat ik ook gestopt ben met de testosteron blokkers is de testosteron weer toegenomen.
Wellicht dat de combinatie stoppen van oestrogeen en toenemen van testosteron dit allemaal inderdaad veroorzaakt en dat de dokter gelijk heeft. Ik hoop dat dan ook en verheug me al op een jaar verder om te zien of dit zo is.

Want het is echt geen fijne aandoening. Gelukkig is mijn partner heel begrijpend en voel ik mij niet vies. Maar echt comfortabel is het in bed voor mij nu ook niet meer. Je denkt er toch aan de hele tijd. En dit geld ook voor werk en zo. Ik kan niet in mijn jogging broek naar het werk en eigenlijk is iedere andere soort broek niet te doen. Er gaat er wel eens eentje open. (sorry). en dat is echt zo gênant. Niemand ziet het maar ik voel het en dan moet ik nog 6 uur door of zo (maak het wel schoon op het toilet dan, maar toch).

Ik weet niet of mijn verhaal iets toevoegt aan het geheel hier maar ik vind het al fijn om er eens open over te kunnen zijn.

Anoniempje Reactie infoteur, 29-03-2015
Eigen ervaringen voegen zeker iets toe! Ik denk dat veel mensen met hidradenitis er veel aan kunnen hebben om te lezen hoe anderen hiermee omgaan. Fijn dat u een begrijpende partner hebt en dat u zich niet vies voelt.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 02-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 19
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.