Slechte adem: Wat zijn de oorzaken?

Slechte adem: Wat zijn de oorzaken? Slechte adem komt bij meer mensen voor dan je eerst zult verwachten. Meer dan 20% van de Nederlandse bevolking heeft last van slechte adem. Dit kan een tijdelijke of blijvende slechte adem zijn. Slechte adem heeft een grote invloed op iemands leven. Wat zijn precies de oorzaken van Slechte adem?

Wat zijn de oorzaken van slechte adem?

Slechte adem is een vervelende aandoening die per persoon verschilt. Voor sommige mensen ligt het simpel aan een slechte mondhygiëne terwijl voor andere mensen het probleem ergens anders ligt. Wanneer iemand slechte adem heeft is dit vervelend voor de persoon in kwestie, maar ook voor de omgeving. De persoon met slechte adem komt er vaak past achter wanneer iemand hem of haar hier op wijst. Dit zorgt natuurlijk voor een gênante situatie. Voor de persoon met slechte adem begint hier pas de onzekerheid maar ook de onduidelijkheid. Wat is de oorzaak van mijn slechte adem? Hieronder staan verschillende oorzaken beschreven.

Slechte mondhygiëne

Vaak is slechte adem te verwijten aan een slechte mondhygiëne. Niet goed tandenpoetsen en flossen kan er voor zorgen dat voedselresten achterblijven. Deze voedselresten trekken bacteriën aan die voor een stinkende geur zorgen. Om ervoor te zorgen dat er geen voedselresten achterblijven is het belangrijk om ten minste twee keer per dag je tanden te poetsen en te flossen. Daarnaast kan mondwater een goed hulpmiddel zijn naast het poetsen voor een goede mondhygiëne.

Een witte tong

Een witte tong kan een indicatie zijn dat je last hebt van slechte adem. Een witte tong geeft aan dat je tong vol zit met voedselresten en vooral bacteriën. Het is een voedingsbron voor bacteriën geworden en de schroeven/scheuren in je tong zitten helemaal vol. Deze bacteriën produceren een slechte adem. Een tong kan zelfs de kleuren geel en zwart krijgen. Om de tong schoon te maken kun je gebruik maken van een tongschraper. Met deze tongschraper schraap je de voedselresten en afvalstoffen weg. Vaak blijft echter nog de bacteriën achter en deze kun je verwijderen door een klein laagje tandpasta toe te passen. Vooral het achterste gedeelte van je tong is de plek waar bacteriën zich verzamelen.

Kanker

De oorzaak van een slechte adem kan ook ergens anders liggen, namelijk op het gebied van kanker. Deze vervelende ziekte kan slechte adem veroorzaken. Er zijn twee soorten kanker die geassocieerd worden met kanker namelijk slokdarmkanker en maagkanker. In beide gevallen zullen deze in een gevorderd stadium zijn wanneer deze slechte adem veroorzaken. Wanneer je hier last van hebt zul je niet alleen slechte adem ervaren, maar ook symptomen als misselijkheid, hoofdpijn en vermoeidheid.

Wat valt er tegen slechte adem te doen?

Er zijn een aantal manieren om van slechte adem af te komen. Je dient eerst te beginnen met het twee keer per dag poetsen van je tanden en eventueel flossen. Daarnaast kan het helpen om gebruik te maken van mondwater. Mondwater is echter geen vervanging van het tandenpoetsen en alleen maar een hulpmiddel. Een tongschraper kan de tong schoonmaken en houden en zorgt ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om zich neer te nestelen. Blijft het probleem van slechte adem bestaan dan is zeker aan te raden om advies te vragen bij je tandarts en deze kan je eventueel ook door verwijzen naar een mondhygiëniste. Heb je twijfels of je wel of niet lijdt aan slechte adem? Vraag dan iemand in je omgeving ter bevestiging.
© 2011 - 2024 Misterlak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slechte adem - wat kan je er aan doen?Slechte adem - wat kan je er aan doen?Veel mensen hebben er last van, een slechte adem. Sommige mensen hebben het zelf niet door en andere mensen denken dat z…
Wat zijn natuurlijke middelen tegen slechte ademWat zijn natuurlijke middelen tegen slechte ademHet hebben van slechte adem is zeer onprettig en kan voor een grote belemmering zorgen op je leven. Het kan zelfs leiden…
Een slechte ademEen slechte ademEen slechte adem is een probleem waar veel mensen last van hebben. Niet alleen voor jezelf heel vervelend, maar ook voor…

Toxoplasmose: Wat is het en wat kun je ertegen doen?Toxoplasmose: Wat is het en wat kun je ertegen doen?Heel wat zwangere vrouwen krijgen bij het bezoek aan de dokter of gynaecoloog te horen dat ze moeten opletten voor het e…
Blaasontsteking tijdens zwangerschap: symptomen en oorzakenBlaasontsteking tijdens zwangerschap: symptomen en oorzakenEen blaasontsteking of cystitis is een ontsteking van het slijmvlies in de blaas en wordt vaak veroorzaakt door Escheric…
Bronnen en referenties
  • http://www.slechteademverhelpen.nl/
Misterlak (90 artikelen)
Laatste update: 06-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.