Slechte adem - wat kan je er aan doen?

Slechte adem - wat kan je er aan doen? Veel mensen hebben er last van, een slechte adem. Sommige mensen hebben het zelf niet door en andere mensen denken dat ze een slechte adem hebben maar dat is niet zo. Hier enkele tips om van een slechte adem af te komen.

Slechte Adem

Veel volwassen mensen ruiken uit hun mond. Het is een veelvoorkomend verschijnsel wat heel ongemakkelijk kan zijn. Als je altijd het idee hebt dat je niet fris uit je mond ruikt zal je hier last van krijgen bij het onderhouden van sociale contacten. Mensen die niet lekker uit hun mond ruiken zullen direct contact proberen te vermijden, de andere kant op praten en daardoor de gesprekspartner niet aan durven kijken. ook kan het niet prettig zijn met iemand te praten die een slechte adem heeft. Je zal het niet direct zeggen als je iemand niet of niet goed kent want het kan heel beledigend overkomen. Een chronische slechte adem wordt ook wel halitose genoemd.

Bacteriën

Een grote oorzaak voor een slechte adem zijn de bacteriën die zich nestelen op de tong, tanden en tussen het tandvlees. Veel mensen weten niet dat ze ontstoken tandvlees hebben en hierdoor ontstaat er een slechte adem. De bacteriën leven van de voedsel resten in de mond en tijdens het verteren hiervan ontstaat er een vieze lucht. Heb je last van ontstoken tandvlees? (Dit kun je testen door je tandvlees te poetsen, als het gaat bloeden is het inderdaad ontstoken) Dan is het verstandig een bezoekje te brengen aan de tandarts.

Ook de aanslag op de tong is een grote boosdoener. Achter op de tong kan er een wit/gele aanslag ontstaan die afkomstig is uit de neusholte. Als deze aanslag in contact komt met de bacteriën in je mond kan deze erg gaan stinken. Je kunt deze aanslag verwijderen door een tongschraper aan te schaffen. Het is het beste om deze tongschraper 's avonds te gebruiken omdat je dan minder snel gaat kokhalzen dan 's morgens.

Slechte adem voorkomen:

Om een slechte adem te voorkomen is het noodzakelijk je mond goed te verzorgen. Twee keer per dag je tanden poetsen, spoelen met mondwater, flossen en het gebruik van een tongschraper doet wonderen. het is aan te raden s'morgens meteen na het opstaan een glas water te drinken. Hierdoor heb je meteen een laagje water in je maag waardoor de slechte geuren 'afgedekt' worden. Verder is het belangrijk regelmatig te eten en te drinken. Wanneer je maag leeg raakt en klaar is met het verteren van alle voedingsstoffen ontstaan er gassen die uitgestoten worden in je adem. Het is aan te raden 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Matig het gebruik van koffie en alcohol omdat deze dranken uitdrogen. Ook roken veroorzaakt een slechte adem.

Tips:

  • Poets 2x per dag je tanden
  • Spoel 2x per dag met een bacterie dodende mondwater
  • Gebruik 's avonds een tongschraper
  • Flos regelmatig je tanden
  • Gebruik na een maaltijd een tandenstoker
  • Neem altijd een mondspray of kauwgom mee
  • Drink voldoende water
  • Eet en drink regelmatig
  • Matig het gebruik van koffie en alcohol
© 2011 - 2024 Nice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slechte adem: Wat zijn de oorzaken?Slechte adem: Wat zijn de oorzaken?Slechte adem komt bij meer mensen voor dan je eerst zult verwachten. Meer dan 20% van de Nederlandse bevolking heeft las…
Wat zijn natuurlijke middelen tegen slechte ademWat zijn natuurlijke middelen tegen slechte ademHet hebben van slechte adem is zeer onprettig en kan voor een grote belemmering zorgen op je leven. Het kan zelfs leiden…
Slechte adem: een poeplucht in de mondSlechte adem: een poeplucht in de mondEen stinkende geur uit de mond: niets is zo vervelend. Vaak heb je het zelf niet eens in de gaten, totdat iemand zo lief…
Abrasie van tanden, huid en andere lichaamsdelenAbrasie van tanden, huid en andere lichaamsdelenAbrasie betekent afslijting van een oppervlak. Dit komen we tegen in de natuur, zoals het afslijten van gesteente of aar…
Bronnen en referenties
Nice (48 artikelen)
Laatste update: 01-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.