Menstruatie: de Mooncup UK

Wanneer een vrouw ongesteld is, heeft zij verschillende middelen tot haar beschikking om haar menstruatie zo goed mogelijk door te komen. Tampons en maandverband zijn de middelen die veelvuldig gebruikt worden, maar dit zijn niet de enige opties die de vrouw heeft. Één minder bekende en minder besproken optie is de menstruatiecup. Deze wordt in verschillende vormen geproduceerd. Een soort is de Mooncup UK.

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een kelkvormig voorwerp dat gemaakt wordt van rubber of siliconen. Het kelkje wordt tijdens de menstruatie ingebracht in het begin van de vagina. Daar trekt de cup zichzelf vacuüm, wat er voor zorgt dat het bloed dat de vrouw verliest, wordt opgevangen in de cup. Er worden een aantal redenen gegeven die verklaren waarom het goed zou zijn om als vrouw een cup te gebruiken tijdens de menstruatie.

Veiligheid:

Wanneer vrouwen een menstruatiecup gebruiken komen zijn niet in aanraking met onnatuurlijke producten waar sommigen allergische reacties van kunnen krijgen. Verder is er geen kans op het toxischeshocksyndroom, een infectie die zich kan ontwikkelen bij vrouwen die tampons dragen, omdat het cupje bloed opvangt in plaats van absorbeert. Dit brengt tevens een ander voordeel met zich mee: vrouwen zullen geen last hebben van droogheid omdat er geen vocht meer wordt geabsorbeerd.

Groen:

Het wordt gezien als een groene optie om te gaan voor een menstruatiecup omdat deze hergebruikt kunnen worden. Wanneer er goed om wordt gegaan met de cup, kan deze jaren gebruikt worden. Als je de hoeveelheid afval van een menstruatiecup vergelijkt met de hoeveelheid maandverband en tampons die een vrouw anders zou gebruiken, dan is het duidelijk waarom de menstruatiecup gezien wordt als een groen product.

Goedkoper:

Omdat de menstruatiecup keer na keer gebruikt kan worden is het een groen en goedkoop middel. Immers, men hoeft maar eens in de zoveel jaren een exemplaar aan te schaffen.

Gemak:

Omdat een menstruatiecup lang kan blijven zitten (tot wel 12 uur) wordt er ook wel gezegd dat het een erg gemakkelijk ding is. Dit komt omdat het cupje ruim drie keer zoveel bloed kan opvangen als een tampon of een maandverbandje kan absorberen. Voor vrouwen die heftig bloeden kan het dus een uitkomst zijn een menstruatiecup te gebruiken. Verder wordt er door verschillende vrouwen aangegeven dat de pijn die zij voor het gebruik van de menstruatiecup ervoeren tijdens hun menstruatie, verminderde door het gebruik van de cup. Dit kan te maken hebben met het feit dat de cup lager in de vagina is aangebracht en dat hij geen vocht uit het lichaam absorbeert.

Er zijn ook een aantal nadelen te benoemen voor het gebruik van een menstruatiecup.

Ongemak:

Hoewel velen de menstruatiecup als gemaksbevorderend zien, zijn er ook mensen die het ongemakkelijk vinden om het cupje in te brengen en te verschonen. Het kan even duren voordat men doorheeft hoe de cup het best in- en uitgehaald kan worden. Wanneer men het onplezierig vind om iets in de vagina in te brengen of wanneer men niet graag veel bloed ziet is het wellicht geen goed idee de menstruatiecup te gebruiken

Lekken:

Er klinkt nu en dan de klacht dat er ondanks het plaatsen van de cup lekkingen plaats vinden. Dit is natuurlijk vervelend. De oorzaak van de lekkingen is echter meestal het verkeerd inbrengen van de cup. Dit vergt oefening maar het feit dat het mis gaat als de cup niet goed is geplaatst, zal sommigen ervan weerhouden de menstruatiecup te gaan gebruiken.

Mooncup UK algemeen

Hoewel er vele soorten menstruatiecups te verkrijgen zijn, zal er in deze sectie aandacht besteedt worden aan de Mooncup UK.
 • De Mooncup UK werd in 2002 op de markt gebracht.
 • De menstruatiecup is gemaakt van zachte siliconen, wat betekend dat de cup erg flexibel is.
 • De cup is ongeveer vijf centimeter lang.
 • De Mooncup UK heeft een matte doorzichtige kleur.
 • De cup wordt geleverd in een organisch katoenen zakje waarin hij tussen menstruaties in bewaard kan worden.
 • Er staan twee maatstreepjes op de cup. De een geeft 6 ml aan en de ander 12 ml. Dit is handig wanneer men wil weten hoeveel bloed er tijdens een menstruatie verloren wordt.
 • De cup is verkrijgbaar in twee maten. Deze worden aangeduid met de A en de B. Wanneer men ouder is dan 30 jaar of een kind heeft gebaard, dan wordt de A aangeraden. Anders wordt het aanbevolen de B te gebruiken.
 • Er wordt geadviseerd de Mooncup UK elke vier tot acht uur te legen.

Het gebruik

Wanneer men een Mooncup UK bezit, zal duidelijk worden dat er in het doosje een uitgebreide handleiding zit. Hieronder volgt een beknopte uitleg van hoe de Mooncup UK gebruikt dient te worden.

Vouwen:

Het inbrengen van de cup gebeurd door de cup zo te vouwen dat hij ingebracht kan worden. Een van de makkelijkste vouwtechnieken is door een soort van U te vouwen.

Inbrengen:

Wanneer de cup gevouwen is breng je hem in de vagina. Anders dan bij de tampon zit de cup in het begin van de vagina. De cup is goed ingebracht wanneer je met je vinger de cup voelt zitten wanneer je je vagina aanraakt. Aan de cup zit een steeltje vast. Zorg er voor dat dit steeltje niet uitsteekt. Gebeurd dit wanneer de cup goed zit, dan moet je het steeltje afknippen.

Verschonen:

Het verschonen van de cup kan in eerste instantie een uitdaging zijn, maar wanneer men het trucje doorheeft, is het in feite net zo gemakkelijk als het verwisselen van een tampon. Stapsgewijs gaat het verwisselen als volgt.
 1. Ga ontspannen zitten in squat positie of ga gewoon op het toilet zitten met je benen een beetje uit elkaar.
 2. Breng je vingers een stukje naar binnen totdat je de cup voelt zitten. Dit is als het goed is vrijwel meteen.
 3. Probeer het vacuüm te verbreken door zachtjes met je vingers tegen de basis van de Mooncup te drukken. Als het vacuüm verbreekt zul je een soort van plopje voelen.
 4. Nu kun je de cup voorzichtig naar buiten trekken.
 5. Leeg het cupje en spoel het om.
 6. Breng de cup weer in.

Na de menstruatie:

Wanneer de menstruatie is afgelopen, is het belangrijk om de cup goed schoon te maken voordat hij weer hergebruikt kan worden. Dit kan gedaan worden door de cup voor 5 tot 7 minuten in een pan kokend water te leggen. Zorg er echter voor dat de cup gedurende het koken niet droog kookt. Naderhand moet je de cup droog opbergen in het katoenen zakje.

Eigen ervaring

Ik ontwikkelde mijn interesse voor menstruatiecups omdat ik erg veel last had van zowel tampons als maandverband. Toen ik ontdekte dat menstruatiecups bestaan vond ik dat ik dat natuurlijk moest proberen. Ik heb gekozen voor de Mooncup UK omdat ik er veel positieve reacties over had gelezen en omdat ik had gelezen dat het een goede beginners cup is omdat hij zeer flexibel is.
Ik ben zeer blij dat ik er voor gegaan ben, want ik heb me nog nooit zo goed gevoeld tijdens mijn menstruatie. De pijn die ik voel is niet minder geworden, wel anders en als de menstruatie afgelopen is, heb ik ook gewoon nergens meer last van. Verder vind ik het heel fijn dat de cup lang kan blijven zitten en vind ik het ook wel prettig dat ik me niet meer druk hoef te maken over de voorraad tampons die ik heb. Toen ik de cup voor de eerste keer inbracht ging dat heel soepel. Het eruit halen was echter wennen de eerste keer. Maar toen ik het de keer daarna probeerde besefte ik al snel dat ik me gewoon echt moet ontspannen. Sindsdien gaat het prima.
© 2012 - 2023 Niamh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maandverband, tampons & alternatieven tijdens de menstruatieMaandverband, tampons & alternatieven tijdens de menstruatieBen je net voor het eerst ongesteld geworden dan wil je waarschijnlijk wel wat meer weten over maandverband en tampons.…
Tampon voor de eerste keer inbrengen, hoe doe je dat?Tampon voor de eerste keer inbrengen, hoe doe je dat?Wanneer je voor de eerste keer ongesteld bent sta je voor een keuze. Wil ik maandverband gebruiken of tampons? De meeste…
Geschiedenis van het maandverband en de tamponElke vrouw wordt ongesteld. Al eeuwen lang. Maar hoe gingen vrouwen hier vroeger mee om? Sinds wanneer kennen wij het ma…
Menstruatiecup: het gebruik en onderhoudMenstruatiecup: het gebruik en onderhoudVrouwen worden in hun leven tientallen keren ongesteld, de twee bekende hygiëneproducten voor vrouwen zijn de tampon en…

Wat te doen tegen een slechte adem?Wat te doen tegen een slechte adem?Een slechte adem is vervelend, niet alleen voor jezelf, maar vooral ook voor anderen.. Nu je zelf doorhebt dat jouw adem…
Rust is belangrijk, neem er de tijd voorRust is belangrijk, neem er de tijd voorHoewel de meeste mensen gemiddeld acht uur slapen per nacht, rusten ze toch niet genoeg. Het soort rust dat we nodig heb…
Bronnen en referenties
 • Informatie: http://www.mooncup.co.uk/
 • Foto: http://www.mooncup.co.uk/
Niamh (113 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.