Menstruatiecup: het gebruik en onderhoud
Vrouwen worden in hun leven tientallen keren ongesteld, de twee bekende hygiëneproducten voor vrouwen zijn de tampon en het maandverband. Deze producten werken echter niet voor iedereen optimaal. Een alternatief voor deze hygiëneproducten is de menstruatiecup. Dit is een bakje in de vorm van een eierdopje dat in de vagina wordt gebracht en het menstruatiebloed opvangt in plaats van het te absorberen. De cup is herbruikbaar en daardoor een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan andere producten.
De menstruatiecup
Veel mensen kennen twee methoden om bloed op te vangen tijdens de menstruatie, de tampon en het maandverband, er is echter ook een andere optie: de menstruatiecup. Het eerste patent voor de menstruatiecup stamt uit 1932, het is dus geen nieuw idee. Een menstruatiecup is en klein bekertje dat in verschillende vormen op de markt is lijkend op een kelk of een eierdopje. Vaak is de cup gemaakt van iets buigbaars zoals rubber of siliconen. De cup draag je inwendig, er steekt dan ook niks uit de vagina. De cup vangt het bloed op in plaats van het te absorberen.
Het gebruik van de menstruatiecup
De menstruatiecup zul je afhankelijk van het bloedverlies ongeveer 2 tot 4 keer per dag moeten legen. Daarna moet de cup schoongemaakt worden en weer worden ingebracht. De cup moet in ieder geval iedere 12 uur worden geleegd en kan 's nachts gedragen worden.
Wanneer kun je de menstruatiecup gebruiken?
Met een mestruatiecup kun je alle activiteiten uit blijven voeren die je wilt doen. Je kunt er mee zwemmen, sporten, slapen en reizen. De menstruatiecup is verkrijgbaar via verschillende merken, vaak in verschillende maten. Daarom is de cup geschikt voor elke leeftijd.
Inbrengen
Voordat je de cup inbrengt, is het van belang je handen grondig te wassen. Daarna moet je de cup wat opvouwen zodat deze makkelijk ingebracht kan worden, de vouwmethode is afhankelijk van de cup. De cup wordt vervolgens gevouwen ingebracht door deze iets omhoog en naar achteren te richten, de juiste hoek is voor iedere vrouw anders dus oefenen is hierbij van belang. Als de cup voor ongeveer twee derde is ingebracht kun je hem langzaam openvouwen waarna je de rest van de cup in kan brengen. De cup hoort onder in de vagina gedragen te worden, het steeltje aan de onderkant steekt net niet of net wel uit afhankelijk van het model. Om ervoor te zorgen dat er niks langs de cup lekt moet de cup vacuüm vast zitten, dit gebeurt door de cup volledig open te laten springen. Dit kan gedaan worden door de cup rond te draaien totdat deze volledig open is. De cup zit goed als je hem nauwelijks voelt zitten.
Verwijderen
Ook bij het verwijderen is het belangrijk eerst je handen goed te wassen. Probeer de bodem van de cup vast te pakken, lukt dit niet gebruik dan het steeltje aan de onderkant door het te pakken totdat je de bodem van de cup vast hebt. Om de cup pijnloos te verwijderen moet het vacuüm worden verbroken, dit doe je door met je duim en wijsvinger in de bodem te drukken. Om de cup te verwijderen houd je de cup iets ingedrukt vast zodat deze niet weer vacuüm trekt. Verwijder de cup met licht heen-en-weer gaande bewegingen. De inhoud van de cup kan worden weggegooid.
Schoonmaken
Het schoonmaken van de cup kan licht afwijken per model. Standaard kunnen deze stappen worden aangehouden tenzij anders bij de cup wordt vermeld. Na het legen van de cup spoel je deze met koud water, hierdoor gaat de cup niet ruiken. Was de cup dan met warm water en zeep, en spoel de cup goed. Droog de cup met een pluisvrije doek of laat hem drogen aan de lucht. De cup moet minimaal twee keer per dag schoon worden gemaakt met zeep.
De cup bewaren is erg makkelijk, maak de cup schoon volgens bovenstaande stappen en laat deze goed drogen. Bewaar de cup in iets van zacht katoen, vaak wordt er een bewaarzakje bij geleverd. Bewaar de cup op een koele, donkere en vochtvrije plek.
Voordelen van de menstruatiecup
Er zitten verschillende voordelen aan het gebruik van de menstruatiecup:
- Ten eerste is de menstruatiecup herbruikbaar en gaat jaren mee. Hierdoor is het goedkoper dan andere hygiëneproducten en is het milieuvriendelijker.
- De menstruatiecup hoeft maar een paar keer per dag te worden geleegd.
- Menstruatiecups zijn geurloos en zijn daarnaast niet met chloor gebleekt zoals maandverband en tampons.
Nadelen van de menstruatiecup
Er zitten echter ook enkele nadelen aan de menstruatiecup ten opzichte van andere hygiëneproducten voor vrouwen.
- Ten eerste is de aanschafprijs hoger dan die van tampons en maandverband.
- Schoonmaken in openbare toiletten is lastig.
- Ze zijn groter dan tampons.
- Het leren inbrengen en verwijderen duurt even.
- Daarnaast kan het verwijderen soms pijnlijk zijn als het vacuüm niet wordt verbroken.
Hoe kies ik een menstruatiecup?
Wanneer je een menstruatiecup bestelt zijn er verschillende eigenschappen waar naar gekeken moet worden. Ten eerste is het van belang van welk materiaal de cup is gemaakt. Daarnaast is ook de grootte van belang, hierbij zijn vooral de breedte en de lengte van belang, deze maten bepalen samen het volume dat de cup op kan vangen. Een grotere inhoud is van belang bij vrouwen die veel bloed verliezen tijdens de menstruatie.