Tintelende benen: oorzaken van tintelende of prikkende benen

Tintelende benen: oorzaken van tintelende of prikkende benen Tintelende benen of tintelingen in een been is een veel voorkomend symptoom dat optreedt als gevolg van een gecomprimeerde of beknelde zenuw. Dit kan ook gepaard gaan met pijn, maar dat is lang niet altijd het geval. Tintelingen kan een aantal oorzaken hebben die elk een andere behandeling behoeven. Afhankelijk van de oorzaak kunnen tintelende benen ook gepaard gaan met andere klachten, zoals jeuk, krampen, een gevoel van onrust in de benen, etc. De belangrijkste oorzaken van tintelende benen of prikkende benen passeren de revue. Algemene tintelingen in een been, linkerbeen of rechterbeen, kan bij meerdere aandoeningen voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van tintelingen in je been bij rusteloze benen, wat ook vaak voorkomt tijdens de zwangerschap. Soms kunnen tintelingen in de benen een teken zijn van zenuwbeschadiging of neuropathie. Maak bij aanhoudende klachten een afspraak met je huisarts, zodat onderzocht kan worden wat de oorzaak is van de prikkende, tintelende benen.
Tintelende benen / Bron: Composita, PixabayTintelende benen / Bron: Composita, Pixabay

Tintelingen in de benen: wie krijgt ermee te maken en waarom?

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: je benen voelen alsof er duizend kleine naaldjes in prikken of alsof ze in slaap vallen. Maar waar komen die tintelingen eigenlijk vandaan? Dit veelvoorkomende symptoom kan een breed scala aan oorzaken hebben en komt voor bij mensen van alle leeftijden. Laten we eens kijken naar wie er meer kans heeft om dit te ervaren en wat de cijfers ons kunnen vertellen.

Hoe vaak komt het voor?
Tintelingen in de benen zijn verrassend vaak een probleem. Studies tonen aan dat tussen de 10% en 30% van de volwassenen ooit te maken krijgt met tintelingen. Dit kan variëren van een ongemakkelijk gevoel dat snel weer verdwijnt, tot een chronische klacht die dagelijkse activiteiten beïnvloedt. Bepaalde groepen mensen hebben echter meer kans om dit te ervaren.

Leeftijd en geslacht: wie loopt meer risico?
Ouderen: Tintelingen komen vaker voor bij mensen boven de 60 jaar. Dit komt door de toename van leeftijdsgerelateerde aandoeningen zoals artrose, diabetische neuropathie, en slechte bloedcirculatie. Wist je dat bijna de helft van de mensen ouder dan 60 last heeft van perifere neuropathie, een aandoening die vaak begint met tintelingen in de benen?

Vrouwen: Vrouwen lijken vaker last te hebben van tintelingen dan mannen. Dit kan te maken hebben met aandoeningen zoals fibromyalgie en hypothyreoïdie, die beide vaker bij vrouwen voorkomen. Ongeveer 70% van de mensen met fibromyalgie rapporteert sensorische symptomen zoals tintelingen in de benen. Vrouwen in de overgang of zwangerschap hebben ook een hoger risico door hormonale veranderingen die de zenuwen kunnen beïnvloeden.

Aandoeningen die tintelingen veroorzaken
Tintelingen zijn vaak een waarschuwingssignaal van een onderliggend probleem. Hier zijn enkele veelvoorkomende aandoeningen die dit symptoom kunnen veroorzaken:

  • Diabetische neuropathie: Tot wel 50% van de mensen met diabetes ontwikkelt neuropathie, wat vaak begint met tintelingen of gevoelloosheid in de benen. Dit is een van de vroegste signalen dat de zenuwen schade oplopen door hoge bloedsuikerspiegels.
  • Multiple sclerose (MS): Maar liefst 90% van de mensen met MS ervaart tintelingen en gevoelloosheid, vooral in de benen. Dit is vaak een van de eerste symptomen van deze neurologische aandoening.
  • Ziekte van Raynaud: Dit komt voor bij ongeveer 5% tot 10% van de bevolking en veroorzaakt tintelingen in de ledematen door een verminderde bloedtoevoer, vaak getriggerd door kou of stress.
  • Schildklieraandoeningen: Tot 10% van de mensen met hypothyreoïdie meldt tintelingen in de benen. Dit komt doordat een trage schildklier het zenuwstelsel kan beïnvloeden en leiden tot prikkelende sensaties.

Regionale verschillen en toegang tot zorg
De kans op tintelingen in de benen kan ook afhangen van waar je woont en hoe goed je toegang hebt tot gezondheidszorg. In landen of regio’s met beperkte medische zorg komt onbehandelde diabetes vaker voor, wat betekent dat mensen in deze gebieden een hoger risico hebben op diabetische neuropathie en dus tintelingen in de benen.

Ook spelen sociaaleconomische factoren een rol. Mensen met minder middelen hebben vaak minder toegang tot preventieve gezondheidszorg, waardoor aandoeningen zoals neuropathieën later of helemaal niet worden behandeld, met als gevolg een toename van klachten zoals tintelingen.

Impact op het dagelijks leven: meer dan alleen een ongemak
Hoewel tintelingen in de benen vaak worden gezien als een relatief mild symptoom, kan het een enorme impact hebben op de kwaliteit van leven. Veel mensen met chronische tintelingen melden:

  • Slaapstoornissen: Het prikkelende gevoel kan ’s nachts verergeren, wat leidt tot slechte nachtrust en vermoeidheid overdag.
  • Beperkte mobiliteit: Sommige mensen vermijden activiteiten zoals lange wandelingen of sporten omdat het tintelende gevoel hen hindert.
  • Emotionele stress: Tintelingen kunnen leiden tot angst en zelfs depressieve klachten, vooral wanneer ze deel uitmaken van een chronische aandoening zoals diabetes of MS.

Studies tonen aan dat mensen met chronische tintelingen vaak hogere gezondheidszorgkosten hebben en zelfs een verhoogd risico op werkloosheid. Dit benadrukt hoe belangrijk het is om de oorzaak van tintelingen te identificeren en tijdig te behandelen.

Toekomst van onderzoek: waar moeten we naartoe?
Er is nog veel te leren over tintelingen in de benen en hoe we dit beter kunnen behandelen. Grootschalige studies zijn nodig om meer inzicht te krijgen in de risicofactoren en de invloed op het dagelijks leven. Door meer te weten te komen over de oorzaken van tintelingen, kunnen we effectievere behandelingsstrategieën ontwikkelen en misschien zelfs preventieve maatregelen bedenken.

Tintelende benen: wat kunnen de oorzaken zijn?

Het gevoel van tintelende benen – dat prikkende, kruipende gevoel alsof er kleine naaldjes door je benen gaan – kan voor veel mensen een bekend, maar vervelend symptoom zijn. Hoewel het vaak tijdelijk en onschuldig is, zoals wanneer je even in een verkeerde houding hebt gezeten en je benen "slapen", kunnen tintelingen in de benen ook wijzen op een breed scala aan onderliggende gezondheidsproblemen. Deze sensaties, ook wel paresthesieën genoemd, kunnen worden veroorzaakt door alles van een slechte bloedsomloop tot zenuwbeschadiging of tekorten aan voedingsstoffen.

Tintelingen kunnen een signaal zijn van eenvoudige problemen, zoals een tijdelijke zenuwcompressie, maar ze kunnen ook wijzen op ernstigere aandoeningen zoals diabetische neuropathie, multiple sclerose (MS), of problemen met de wervelkolom zoals een hernia. Bovendien kunnen tekorten aan vitamines en mineralen, zoals vitamine B12 of magnesium, bijdragen aan dit symptoom. Andere oorzaken, zoals slechte bloedcirculatie door spataderen of vasculaire problemen zoals de ziekte van Raynaud, kunnen ook tintelingen in de benen veroorzaken. Het is belangrijk om de oorzaak van aanhoudende of terugkerende tintelingen te achterhalen, aangezien het een aanwijzing kan zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem dat behandeling vereist.

Tintelingen in been door slapende ledematen

Ieder mens heeft wel eens last van dit verschijnsel: een 'slapende' arm, been of hand. Slapende ledematen ontstaan door een tijdelijk slechte doorbloeding, bijvoorbeeld doordat je te lang op je arm hebt gelegen of met je benen over elkaar hebt gezeten. In de ledematen komt dit fenomeen vaker voor, omdat de gevoelszenuwen daar relatief lang zijn. Door een afknelling wordt niet alleen de bloedtoevoer maar ook bepaalde zenuwen afgekneld en worden signalen van en naar het lichaamsdeel, de zogeheten 'elektrochemische pulsen', niet meer goed doorgegeven via de zenuwen. De hersenen verliezen deels het contact met het afgeknelde lichaamsdeel en er ontstaat een tintelend gevoel doordat sommige zenuwen geen en andere zenuwen juist zeer veel signalen gaan doorgeven. Ook wordt je been of arm slap als gevolg van de verslechterde bloedvoorziening. Aldus wordt je gedwongen een andere houding aan te nemen, waardoor je hersenen je afgeknelde ledemaat heeft behoed voor permanente schade als gevolg van een afknelling.

Prikkende benen door hyperventilatie, paniek of angst

Mensen met angst en paniek ervaren diverse klachten die variëren in frequentie, duur en ernst. Bij chronische angst of chronische stress ervaar je mogelijk tintelingen, gevoelloosheid of pijn in de ledematen. Dit kan ook optreden tijdens een paniekaanval en hyperventilatie. Ook kan de klacht optreden bij een burn-out of een depressie.

Tintelende benen door neuropathie

Perifere neuropathie

Soms kan een tinteling ook een teken zijn van zenuwbeschadiging. Dit kan voortvloeien uit verschillende oorzaken, variërend van traumatisch letsel, bacteriële of virale infecties en systemische ziekten zoals diabetes. Deze beschadiging van het perifere zenuwstelsel (welke de verbinding vormt tussen het centraal zenuwstelsel en de spieren en zintuigen) wordt 'perifere neuropathie' genoemd en het tast de structuur en functie van de zenuwen in de ledematen aan. De gevolgen kunnen tijdelijk van aard of permanent zijn. De klachten doen zich vooral aan de voeten en de handen, maar soms ook aan de benen. De klachten kunnen bestaan uit pijn, doofheid, tintelingen, krachtvermindering en verminderde mobiliteit. In grofweg 30% van de gevallen van perifere neuropathie, is de oorzaak onbekend. Dit staat bekend als 'idiopatische perifere neuropathie'. Zenuwschade door diabetes is goed voor 30% van de gevallen van perifere neuropathie.

Diabetisch neuropathie

Diabetische neuropathie kun je krijgen als je een paar jaar diabetes hebt. Vaak spreekt men van diabetische polyneuropathie, dat wil zeggen een ziekte van vele zenuwen tegelijkertijd (poly). Polyneuropathie wordt veroorzaakt door een hoge bloedsuikerspiegel en verslechterde bloedtoevoer. Hierdoor verandert de structuur van de zenuwen en vermindert hun werking. Het geeft vooral klachten aan de uiteinden van de armen en benen, meestal beginnend in de voeten en geleidelijk aan stijgt het op naar boven.

Alcoholische (poly)neuropathie

Polyneuropathie is een aandoening van de zenuwen, vooral de lange zenuwen. Alcoholische (poly)neuropathie is het gevolg van chronisch overmatig alcoholgebruik. Het risico op polyneuropathie bij stevige drinkers neemt toe als zij 9 glazen of meer per dag drinken. De aandoening ontstaat door een gebrek van vitamine B1. Deze vitamine is van essentieel belang voor het goed functioneren van zenuwcellen. Klachten van alcoholische (poly)neuropathie zijn:
  • pijn en brandend gevoel in de vingers;
  • Uitvalverschijnselen zoals dove tenen en voeten;
  • Verlammingen, vooral optredend bij de onderbenen;
  • De persoon kan met een klapvoet gaan lopen, wat het gevolg is van een verlamming die de voet en tenen heffen.

Tintelende benen door medicijnen / Bron: Stevepb, PixabayTintelende benen door medicijnen / Bron: Stevepb, Pixabay

Neuropathie of zenuwschade door medicijnen

Neuropathie is een veel voorkomende bijwerking van bepaalde medicijnen, vooral medicijnen die worden gebruikt om hiv/aids te behandelen en medicijnen die worden gebruikt bij chemotherapie ter behandeling van kanker. Bij sommige mensen kunnen deze medicijnen zenuwschade veroorzaken die resulteert in een verlies van gevoel of beweging in een deel van het lichaam. Hoewel ongemakkelijk en misschien pijnlijk, is deze aandoening niet levensbedreigend. Perifere neuropathie verdwijnt vaak als andere medicijnen worden voorgeschreven, of als de dosis wordt verlaagd. Het kan enkele maanden duren voordat perifere neuropathie volledig geneest na het stoppen van deze geneesmiddelen, maar je kunt je al binnen enkele weken beter beginnen te voelen. In extreme gevallen kan de zenuwbeschadiging echter permanent zijn.

Sommige van de medicijnen die perifere neuropathie kunnen veroorzaken, zijn onder meer:
  • Anti-alcohol medicijnen (Disulfiram)
  • Anticonvulsiva Fenytoïne (Dilantin®)
  • Medicijnen tegen kanker (Cisplatine, Vincristine)
  • Hart- of bloeddrukmedicatie (Amiodaron, Hydralazine, Perhexiline)
  • Infectiebestrijdingsmiddelen en antibiotica (Metronidazol, Flagyl®, Fluoroquinolones: Cipro®, Levaquin®, Nitrofurantoin, Halidomide)
  • Geneesmiddelen voor de behandeling van huidaandoeningen (Dapsone)

Waar ligt je schildklier? / Bron: Arnavaz, Wikimedia Commons (Publiek domein)Waar ligt je schildklier? / Bron: Arnavaz, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Perifere neuropathie door trage schildklier

Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij je schildklier niet voldoende schildklierhormoon produceert. Dit is een ongewone oorzaak van perifere neuropathie. Perifere neuropathie is schade aan je perifere zenuwen, de zenuwen die informatie van en naar je hersenen en ruggenmerg (centraal zenuwstelsel) en de rest van je lichaam zendt, zoals je armen en benen. Perifere neuropathie kan worden veroorzaakt door ernstige, langdurige, onbehandelde hypothyreoïdie. Hoewel het verband tussen hypothyreoïdie en perifere neuropathie anno 2024 niet volledig wordt begrepen, is het bekend dat hypothyreoïdie vochtretentie kan veroorzaken, wat resulteert in gezwollen weefsels die druk uitoefenen op perifere zenuwen. Een van de meest voorkomende gebieden waarin dit voorkomt, zijn de polsen, omdat de zenuw die de handen bedient door een 'tunnel' van zacht weefsel gaat, die kan opzwellen en op de zenuw drukt, wat resulteert in het carpaal tunnelsyndroom (CTS). Mogelijke symptomen van perifere neuropathie kunnen bestaan uit pijn, een branderig gevoel of gevoelloosheid en tintelingen in het gebied dat door de zenuwbeschadiging is aangetast. Het kan ook spierzwakte of verlies van spiercontrole veroorzaken.

Prikkende benen door Guillain Barré syndroom

Guillain Barré syndroom is een ziekte van de zenuwen, waarbij het immuunsysteem de eigen zenuwen aanvalt. Vaak wordt dit syndroom voorafgegaan door een infectie, bijvoorbeeld keelpijn of darmklachten met als gevolg dat deze het eigen lichaam aanvalt. Het Guillain Barré syndroom presenteert zich meestal met prikkelingen in de tenen en vingers, waarna de spieren verzwakken. De spierzwakte begint meestal in de benen. Het kan jaren duren voordat je weer volledig hersteld bent.

Hernia van de rug

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf, meestal in de onderrug, die op een zenuw drukt. Vaak begint het met prikkelingen of tintelingen of schietende pijn in één been, richting het onderbeen en/of de voet. Bij hoesten, niezen of persen worden de klachten erger. Een doof gevoel of het gevoel dat je been slaapt, kan ook voorkomen. Bij hevige druk op de zenuw kan tevens spierzwakte, controleverlies over het been en zelfs uitval van het been optreden. In dat geval is een operatie geboden.

Ischiasneuralgie / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Ischiasneuralgie / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Ischias

Ischias is een uitstralende zenuwpijn in de bil en/of het been. Andere klachten zijn:

  • een doof gevoel of tintelingen in been, voet of tenen
  • spierkramp in het been
  • soms uitstraling van pijn naar twee benen, maar in de meeste gevallen pijn in één been

Tintelende benen door rusteloze benen

Bij 'restless legs' (ook wel 'rusteloze benen' genoemd) heb je last van een onaangenaam gevoel in de vorm van krampende pijn of tintelingen, in de onderbenen en soms ook in de bovenbenen of armen. Bij deze aandoening ontstaat een sterke drang om je benen te bewegen, vandaar de benaming 'rusteloze benen', als gevolg van een beperkte zuurstoftoevoer naar de weefsels van de benen hetgeen wordt veroorzaakt door een slechte bloedsomloop. Nadat je een stukje hebt gelopen komt er pijn, kramp of vermoeidheid in je benen opzetten. Rusteloze benen is een veel voorkomende kwaal tijdens de zwangerschap.

Chronische nierinsufficiëntie

Chronische nierinsufficiëntie duidt op een langzame progressieve afname van het vermogen van de nieren om afvalproducten van de stofwisseling uit het bloed te filtreren. Hierdoor ontstaat een ophoping van afvalproducten van de stofwisseling en van overtollige dan wel schadelijke opgenomen stoffen, wat allerlei klachten tot gevolg kan hebben. Naarmate er zich meer afvalstoffen in het bloed ophopen, kan beschadiging van spieren en zenuwen de volgende klachten veroorzaken:
  • spiersamentrekkingen;
  • spierzwakte;
  • kramp en pijn;
  • tintelingen en gevoelsverlies in de armen en de benen.

Tintelingen aan been door voedingstekort

Vitamine B12-tekort

Mensen met een vitamine B12-tekort kunnen jaren last hebben van onverklaarde lichamelijke en psychische klachten, zoals moeheid en algemene zwakte. Op den duur kan een vitamine B12-tekort neurologische gevolgen hebben, doordat het zenuwstelsel wordt aangetast. Mensen kunnen dan klagen over tintelingen en een dof gevoel in handen en voeten en later over een zwaar gevoel en moeilijkheden met lopen.

Kalium, calcium, magnesium en natrium

Uitdroging gaat vaak met een elektrolytentekort gepaard en kan tintelingen in de benen. Kalium, calcium, magnesium en natrium zijn de vier belangrijkste elektrolyten die een elektrische lading hebben en spelen een rol bij overdracht van zenuwimpulsen. Bij een tekort of een onbalans kan dit tot gevoelloosheid of tintelingen in de ledematen leiden.

Prikkende benen door multiple Sclerose (MS)

Multiple sclerose is een auto-immuunziekte waarbij het weefsel van het zenuwstelsel aangevallen wordt. Doordat de zenuwen steeds minder impulsen doorgeven, kan iemand met MS last krijgen van allerlei verschijnselen die te maken hebben met de aantasting van het zenuwstelsel zoals krachtvermindering in de benen, of tintelingen of prikkelingen in de ledematen.

Tintelende benen na het sporten of hardlopen / Bron: Istock.com/MartinanTintelende benen na het sporten of hardlopen / Bron: Istock.com/Martinan

Tintelende benen na het sporten

Tijdens het sporten verhoog je de bloedtoevoer naar het hart. Je spieren worden groter om dit bloed te accommoderen. Hoewel dit je kracht en uithoudingsvermogen ten goede komt tijdens het sporten, kunnen die gezwollen spieren op zenuwen en aders drukken, waardoor je benen tintelen na het sporten. Dit is een veel voorkomende oorzaak van tintelingen in de spieren na het sporten.

Wanneer het gevoel na het sporten langs beide benen naar beneden loopt, is de kans groot dat het probleem in je onderrug zit. Het is belangrijk om je huisarts te bezoeken. Spinale stenose is een compressie van het ruggenmerg in de onderrug en kan een aanwijzing zijn voor artritis, letsel of veroudering. Een andere oorzaak van een gevoel van speldenprikken in beide benen is neuropathie, veroorzaakt door structurele problemen of diabetes.

Zwangerschap, menstruatie en overgang

Tintelende benen tijdens zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayTintelende benen tijdens zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Zwangerschap

Naarmate je baarmoeder groeit, kan deze op de zenuwen in je benen drukken. Dit kan enige gevoelloosheid en tintelingen (gevoel van spelden en naalden) in je benen en tenen veroorzaken. Dit is normaal en verdwijnt na de bevalling (dit kan enkele weken tot maanden duren).

Je kunt ook gevoelloosheid of tintelingen in je vingers en handen hebben. Je merkt het misschien vaker als je 's ochtends wakker wordt. Mogelijk heb je last van het carpaal tunnelsyndroom (CTS) door het vocht dat je lichaam vasthoudt. Dit verdwijnt ook nadat je bent bevallen, alhoewel dat soms even kan duren.

Menstruatie

Gevoelloosheid, prikken, tintelingen of verhoogde gevoeligheid van armen en/of benen kan wijzen op premenstruele dysfore stoornis (PMDD), een ernstige vorm van premenstruele klachten (PMS). Het kan alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd treffen. Het is een ernstige en chronische medische aandoening die aandacht en behandeling behoeft. Veranderingen in levensstijl en soms ook medicijnen kunnen de symptomen helpen beheersen. De symptomen van PMDD beginnen in de week vóór de menstruatie en eindigen binnen enkele dagen nadat je menstruatie begint. Deze symptomen verstoren dagelijkse taken. De symptomen van PMDD zijn zo ernstig dat vrouwen gedurende deze tijd problemen hebben om thuis, op het werk en in relaties te functioneren. Dit is aanzienlijk anders dan andere tijden tijdens de maand. Naast tintelingen in armen en benen, kun je last krijgen van een waaier aan andere klachten.

Overgang

In de meeste gevallen zijn tintelende ledematen tijdens de overgang het gevolg van natuurlijke hormoonschommelingen. De hoeveelheid oestrogeen in je lichaam verandert tijdens de overgang. Dit hormoon heeft een complex effect op het centrale zenuwstelsel. Terwijl oestrogene schommelingen een hoofdoorzaak zijn van tintelende ledematen tijdens de menopauze, kunnen andere aandoeningen tintelingen in de handen, voeten, armen en benen veroorzaken.

XTC-pil / Bron: StockStudio/Shutterstock.comXTC-pil / Bron: StockStudio/Shutterstock.com

Tintelingen door XTC (MDMA)

MDMA is de stof die in XTC zou moeten zitten. Mogelijke bijwerkingen tijdens gebruik zijn onder meer:

Overige oorzaken van tintelende benen

Mogelijke andere oorzaken van een tintelend been zijn:
  • Lumbaal kanaalstenose: Een vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug kan leiden tot druk op de zenuwen die naar de benen lopen, wat tintelingen of gevoelloosheid kan veroorzaken.
  • Fibromyalgie: Deze aandoening, gekenmerkt door wijdverspreide pijn en vermoeidheid, kan ook tintelingen en een prikkelend gevoel in de benen veroorzaken door overactieve zenuwen.
  • Slechte bloedcirculatie: Aandoeningen zoals atherosclerose (slagaderverkalking) of diepe veneuze trombose (DVT) kunnen de bloedstroom naar de benen beperken, wat kan leiden tot een gevoel van tintelingen of prikkeling.
  • Tarsaal tunnel syndroom: Dit is een aandoening waarbij de zenuwen in de voet bekneld raken, wat kan leiden tot tintelingen en pijn die naar de benen uitstralen.
  • Ziekte van Parkinson: Dit is een neurologische aandoening waarbij het zenuwstelsel progressief wordt aangetast, wat kan leiden tot tintelingen in de benen en andere ledematen.
  • Amyotrofische laterale sclerose (ALS): Hoewel zeldzaam, kan deze neurodegeneratieve ziekte tintelingen en zwakte in de benen veroorzaken, doordat de zenuwen die spierbewegingen aansturen, beschadigd raken.
  • Infecties: Bepaalde virale of bacteriële infecties, zoals Lymeziekte of herpes zoster (gordelroos), kunnen de zenuwen in de benen aantasten en tintelingen veroorzaken.
  • Chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie (CIDP): Dit is een chronische vorm van Guillain-Barré-syndroom, waarbij de zenuwen worden aangetast, wat kan leiden tot langdurige tintelingen in de benen.
  • Toxische blootstelling: Blootstelling aan bepaalde chemicaliën of zware metalen zoals lood of kwik kan zenuwbeschadiging veroorzaken, wat leidt tot tintelingen in de benen.
  • Fenomeen van Raynaud: hierbij vernauwen de bloedvaten zich in reactie op kou of stress, wat leidt tot een verminderde bloedtoevoer naar de ledematen, inclusief de benen. Dit kan tintelingen, gevoelloosheid en verkleuring van de huid veroorzaken, vooral tijdens blootstelling aan lage temperaturen.

Risicogroepen en -factoren van tintelende benen

Tintelende benen kunnen door iedereen worden ervaren, maar sommige groepen mensen hebben een hoger risico om dit vervelende symptoom vaker of langduriger te ervaren. Van chronische gezondheidsproblemen tot hormonale veranderingen, er zijn specifieke factoren en omstandigheden die de kans op tintelingen aanzienlijk vergroten. Laten we eens kijken naar de belangrijkste risicogroepen en factoren die bijdragen aan dit gevoel.

Ouderen: meer kans op zenuw- en vaatproblemen
Naarmate we ouder worden, neemt de kans op tintelende benen toe. Dit komt vooral doordat veroudering invloed heeft op zowel de bloedcirculatie als het zenuwstelsel. Bij mensen boven de 60 is er vaak sprake van een verminderde bloedtoevoer naar de benen door vaatproblemen zoals atherosclerose (vernauwing van de slagaders) of spataderen. Tegelijkertijd wordt het zenuwstelsel kwetsbaarder, waardoor de kans op perifere neuropathie toeneemt.

Uit onderzoek blijkt dat bijna 50% van de mensen boven de 60 ooit last krijgt van perifere neuropathie, wat vaak begint met tintelingen en gevoelloosheid in de benen. De combinatie van verouderende bloedvaten en zenuwen maakt ouderen extra gevoelig voor dit soort sensaties.

Mensen met diabetes: diabetische neuropathie als stille boosdoener
Een van de meest bekende risicogroepen voor tintelende benen zijn mensen met diabetes. Diabetische neuropathie, een aandoening waarbij de zenuwen worden beschadigd door hoge bloedsuikerspiegels, is een van de meest voorkomende complicaties van diabetes. Dit proces begint vaak subtiel, met tintelingen of een doof gevoel in de tenen of voeten, maar kan na verloop van tijd verergeren en zich uitbreiden naar de benen.

Ongeveer 50% van de mensen met diabetes ontwikkelt op enig moment diabetische neuropathie. Dit maakt hen een belangrijke risicogroep voor chronische tintelingen en andere sensorische problemen. Tijdige controle van de bloedsuikerspiegel en behandeling van neuropathie is cruciaal om verdere schade aan de zenuwen te voorkomen.

Vrouwen: hormonale schommelingen en specifieke aandoeningen
Vrouwen hebben een verhoogde kans op tintelingen in de benen, vooral door hormonale schommelingen die tijdens bepaalde levensfasen optreden. Zwangerschap, menstruatie en de overgang kunnen allemaal invloed hebben op de bloedcirculatie en het zenuwstelsel, waardoor prikkelende sensaties in de benen vaker voorkomen. Tijdens de zwangerschap kan de groeiende baarmoeder druk uitoefenen op de zenuwen, terwijl hormonale veranderingen tijdens de menstruatie en menopauze de bloedcirculatie kunnen beïnvloeden.

Daarnaast zijn vrouwen vatbaarder voor aandoeningen zoals fibromyalgie en hypothyreoïdie, die vaak gepaard gaan met tintelingen en gevoelloosheid. Fibromyalgie, een chronische pijnstoornis die in 70% van de gevallen vrouwen treft, veroorzaakt vaak sensorische symptomen zoals tintelingen. Bij hypothyreoïdie, een aandoening waarbij de schildklier te traag werkt, rapporteren ongeveer 10% van de patiënten tintelingen door de vertraging van het zenuwstelsel.

Mensen met voedingsstoftekorten: een stille oorzaak van tintelingen
Een gebrek aan bepaalde essentiële voedingsstoffen kan een grote rol spelen bij het ontstaan van tintelingen in de benen. Vitaminen en mineralen zoals vitamine B12, magnesium, kalium en calcium zijn onmisbaar voor een goede zenuw- en spierfunctie. Een tekort aan deze voedingsstoffen kan de zenuwen beschadigen en leiden tot chronische tintelingen.

Bij een vitamine B12-tekort, dat vaker voorkomt bij ouderen en mensen met een vegetarisch of veganistisch dieet, kan zenuwbeschadiging optreden als het tekort niet wordt aangevuld. Dit kan zich uiten in een prikkelend gevoel in de benen, maar ook in ernstige gevallen tot evenwichtsproblemen en spierzwakte. Magnesium, essentieel voor een goede spier- en zenuwfunctie, speelt ook een cruciale rol. Een langdurig tekort kan spiertrekkingen, krampen en tintelingen veroorzaken, vooral in de benen.

Mensen met rugproblemen of hernia: druk op de zenuwen
Een andere belangrijke risicogroep zijn mensen met rugklachten of een hernia. Een hernia ontstaat wanneer een tussenwervelschijf in de rug verschuift of uitpuilt, waardoor druk wordt uitgeoefend op nabijgelegen zenuwen. Dit kan leiden tot tintelingen, gevoelloosheid en pijn die uitstralen naar de benen, een aandoening die bekend staat als ischias. Deze zenuwcompressie kan tintelingen veroorzaken die variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de mate van druk op de zenuw.

Ook andere aandoeningen zoals lumbaal kanaalstenose (vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug) kunnen druk uitoefenen op de zenuwen die naar de benen leiden, wat resulteert in tintelingen en pijn bij het lopen of staan. Rugproblemen vormen dus een veelvoorkomende oorzaak van tintelingen in de benen.

Mensen met neurologische aandoeningen: het zenuwstelsel als veroorzaker
Neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose (MS), Guillain-Barré-syndroom, en perifere neuropathie door andere oorzaken kunnen ook tintelingen veroorzaken. MS is een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel waarbij de beschermende laag rond de zenuwen, de myeline, wordt beschadigd. Dit leidt tot verstoorde signalen tussen de hersenen en het lichaam, wat vaak resulteert in tintelingen in de ledematen, waaronder de benen.

Bij Guillain-Barré-syndroom, een zeldzame auto-immuunziekte die de zenuwen aanvalt, beginnen de symptomen vaak met tintelingen en gevoelloosheid in de benen voordat andere ernstige spierproblemen optreden.

Mensen met bloedcirculatieproblemen: slechte doorbloeding als oorzaak
Slechte bloedcirculatie kan ook leiden tot tintelende benen, vooral bij mensen met spataderen, veneuze insufficiëntie of aandoeningen zoals Raynaud's fenomeen, waarbij de bloedtoevoer naar de ledematen tijdelijk wordt beperkt. Bij slechte doorbloeding krijgen de zenuwen niet genoeg zuurstofrijk bloed, wat kan resulteren in dat prikkelende, tintelende gevoel.

Spataderen, die vooral bij ouderen en mensen die lang staan voorkomen, kunnen de bloedstroom naar de benen belemmeren, wat leidt tot pijn en tintelingen. Raynaud's fenomeen, dat ongeveer 5-10% van de bevolking treft, veroorzaakt tijdelijk verkrampte bloedvaten door kou of stress, wat resulteert in tintelingen en gevoelloosheid in de benen en andere ledematen.

Mensen met auto-immuunziekten
Auto-immuunziekten zoals lupus, reumatoïde artritis, en systeemziekten kunnen ontstekingen in het lichaam veroorzaken die zenuwen en bloedvaten aantasten. Dit kan leiden tot tintelingen, gevoelloosheid en andere sensorische symptomen. Auto-immuunziekten veroorzaken vaak ontsteking van de bloedvaten (vasculitis) of directe aanvallen op zenuwweefsel, wat zenuwschade kan veroorzaken.

Bij lupus, een chronische ziekte waarbij het immuunsysteem de eigen weefsels en organen aanvalt, kunnen tintelingen in de benen optreden als gevolg van zenuwbeschadiging of slechte doorbloeding door vasculitis. Mensen met deze aandoeningen hebben vaak last van episodes van verergering van symptomen, waaronder tintelingen.

Mensen met alcoholmisbruik of -verslaving
Langdurig en overmatig alcoholgebruik kan leiden tot alcoholische neuropathie, een aandoening waarbij de zenuwen in het lichaam beschadigd raken door de giftige effecten van alcohol. Deze zenuwschade kan tintelingen, gevoelloosheid en pijn in de benen veroorzaken. Chronisch alcoholgebruik leidt niet alleen tot zenuwbeschadiging, maar ook tot voedingsdeficiënties, zoals een gebrek aan vitamine B1 (thiamine), dat essentieel is voor een gezonde zenuwfunctie.

Alcoholische neuropathie treft naar schatting tussen de 25% en 66% van de chronische alcoholgebruikers, wat betekent dat alcoholmisbruik een belangrijke risicofactor is voor het ontwikkelen van tintelingen in de benen. Het vermijden of verminderen van alcoholconsumptie kan helpen om verdere schade te voorkomen.

Mensen met infectieziekten
Bepaalde infectieziekten kunnen het zenuwstelsel rechtstreeks beïnvloeden en tintelingen veroorzaken. Infecties zoals ziekte van Lyme (borreliose, tekenbeetziekte), veroorzaakt door een tekenbeet, en Gordelroos (herpes zoster) kunnen de perifere zenuwen beschadigen en leiden tot tintelingen in de benen.

Lymeziekte: Deze bacteriële infectie veroorzaakt aanvankelijk griepachtige symptomen, maar kan later neurologische complicaties veroorzaken, waaronder lymeneuropathie. Deze zenuwbeschadiging kan tintelingen en pijn in de ledematen, inclusief de benen, veroorzaken.

Gordelroos: Deze virale infectie kan leiden tot pijnlijke blaren en een tintelend of branderig gevoel langs de zenuwbanen. Als de benen worden aangetast, kan dit resulteren in langdurige tintelingen, zelfs nadat de blaren zijn genezen.

Mensen die medicijnen gebruiken
Bepaalde geneesmiddelen, vooral chemotherapie en medicijnen voor de behandeling van kanker, kunnen medicatie-geïnduceerde neuropathie veroorzaken, een bijwerking waarbij zenuwbeschadiging optreedt. Dit kan leiden tot tintelingen in de benen, evenals gevoelloosheid, pijn en zwakte. Chemotherapie kan de perifere zenuwen beschadigen, wat vooral gevoeld wordt in de ledematen, waaronder de benen.

Geneesmiddelen die vaak worden geassocieerd met neuropathie en tintelingen zijn onder andere:
  • Chemotherapie (vooral platina-gebaseerde therapieën zoals cisplatine).
  • Antiretrovirale therapieën voor de behandeling van HIV.
  • Sommige antibiotica zoals metronidazol en fluoroquinolonen.

Mensen met chronische nierziekten
Mensen met chronische nierinsufficiëntie of nierfalen lopen een hoger risico op het ontwikkelen van uremic neuropathie, een aandoening waarbij gifstoffen zich in het lichaam ophopen omdat de nieren niet goed functioneren. Deze gifstoffen kunnen zenuwen beschadigen, wat kan leiden tot tintelingen in de benen, vaak in combinatie met andere symptomen zoals spierkrampen, zwakte en gevoelloosheid.

Bij nierfalen kan het zenuwstelsel worden aangetast doordat de ophoping van afvalstoffen de zenuwen irriteert. Dit komt vaker voor bij mensen met gevorderde nierziekte die dialyse ondergaan.

Mensen met rusteloze benen syndroom (RLS)
Het rusteloze benen syndroom (RLS) is een neurologische aandoening waarbij mensen een onweerstaanbare drang voelen om hun benen te bewegen, vaak gepaard gaande met tintelingen, branderigheid en kriebels. Deze symptomen komen vooral 's avonds en 's nachts voor, waardoor het slapen verstoord wordt.

RLS komt voor bij ongeveer 7-10% van de bevolking, maar komt vaker voor bij oudere volwassenen, zwangere vrouwen en mensen met aandoeningen zoals diabetes of nierfalen. De exacte oorzaak van RLS is onbekend, maar het wordt vaak geassocieerd met tekorten aan ijzer of dopamine in de hersenen, en met genetische factoren.

Mensen met vaatziekten
Mensen met aandoeningen die de bloedvaten beïnvloeden, zoals perifeer arterieel vaatlijden (PAV), lopen een groter risico op tintelende benen door een verminderde bloedtoevoer naar de ledematen. PAV treedt op wanneer de slagaders die bloed naar de benen vervoeren worden vernauwd door atherosclerose, wat de bloedtoevoer naar de benen belemmert.

Mensen met PAV ervaren vaak pijn, krampen en tintelingen in de benen, vooral tijdens het lopen of inspanning. In ernstige gevallen kan de verminderde bloedstroom leiden tot weefselbeschadiging, zweren of zelfs amputaties.

Overgewicht / Bron: Kurhan/Shutterstock.comOvergewicht / Bron: Kurhan/Shutterstock.com
Mensen met overgewicht of een zittende levensstijl
Mensen met overgewicht of een zittende levensstijl lopen een verhoogd risico op tintelende benen. Obesitas kan de bloedcirculatie belemmeren en extra druk uitoefenen op de zenuwen in de benen, wat kan leiden tot tintelingen en gevoelloosheid. Een zittende levensstijl, vooral het langdurig zitten in dezelfde positie, kan de bloedstroom beperken en leiden tot tijdelijke zenuwcompressie, wat een "slapend" gevoel en tintelingen in de benen veroorzaakt.

Bovendien hebben mensen met overgewicht een verhoogd risico op aandoeningen zoals diabetes en spataderen, die tintelingen in de benen kunnen veroorzaken.

Symptomen van tintelende benen

Afhankelijk van de oorzaak, kunnen tintelende benen gepaard gaan met de volgende symptomen:

Deze symptomen treden mogelijk acuut op om dan binnen enkele dagen tot weken weer te verdwijnen. Sommige personen kampen echter langdurig met deze klachten. Tintelingen kunnen zich voordoen in één of beide benen, dus zowel de linkerbeen als de rechterbeen, en in de bovenbenen en/of onderbenen.

Flauwvallen / Bron: Andrey_Popov/Shutterstock.comFlauwvallen / Bron: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Alarmsymptomen

Raadpleeg direct ene arts als tintelende of prikkende benen gepaard gaan met een of meer van de volgende alarmsymptomen:

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek

Wanneer je last hebt van tintelingen in je benen, kan het onderzoek en de diagnose bij je huisarts helpen om de oorzaak te achterhalen. De huisarts zal meestal beginnen met het stellen van een aantal vragen over je klachten, zoals:
  • Hoe lang heb je al last van de tintelingen?
  • Komt het voor in één of beide benen?
  • Zijn er andere klachten, zoals pijn, krampen of een gevoel van onrust in de benen?
  • Verergeren de tintelingen in bepaalde situaties, zoals tijdens het zitten of liggen?
  • Heb je last van onderliggende aandoeningen, zoals diabetes of een hernia?

Lichamelijk onderzoek

Deze informatie helpt de arts om een beter beeld te krijgen van wat er aan de hand zou kunnen zijn. Vervolgens kan de huisarts besluiten om lichamelijk onderzoek te doen. Hierbij kan je arts controleren of er sprake is van veranderingen in je reflexen, spierkracht of gevoel in je benen. Dit kan helpen om vast te stellen of de zenuwen of de bloedsomloop goed functioneren.

Vervolgonderzoek

In sommige gevallen kan verder onderzoek nodig zijn, zoals:
  • Bloedonderzoek: Om te controleren op aandoeningen zoals diabetes of vitaminetekorten, die zenuwbeschadiging of tintelingen kunnen veroorzaken.
  • Beeldvormend onderzoek: Een MRI- of CT-scan kan worden uitgevoerd als de huisarts vermoedt dat er een beknelde zenuw is door bijvoorbeeld een hernia of een andere oorzaak in de wervelkolom.
  • Zenuwgeleidingsonderzoek: Deze test meet hoe goed de zenuwen in je benen signalen doorgeven en kan helpen om de oorzaak van de tintelingen op te sporen.

Op basis van de resultaten van deze onderzoeken kan je arts een diagnose stellen en een behandelplan opstellen. Afhankelijk van de oorzaak kan de behandeling variëren van fysiotherapie en medicatie tot veranderingen in je levensstijl of voeding. Door tijdig een afspraak met je huisarts te maken, kun je ervoor zorgen dat je de juiste diagnose en behandeling krijgt om de tintelingen in je benen te verlichten.

Behandeling van tintelingen aan been

De behandeling van tintelende benen is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Hier zijn enkele mogelijke behandelingsopties:

Leefstijlaanpassingen

In veel gevallen kunnen eenvoudige veranderingen in je levensstijl de tintelingen verlichten. Dit kan onder meer het volgende omvatten:
  • Regelmatige lichaamsbeweging: Beweging helpt de bloedsomloop te verbeteren en kan zenuwcompressie voorkomen, wat vaak een oorzaak is van tintelingen.
  • Gezond dieet: Het eten van voedingsmiddelen rijk aan vitamines, met name vitamine B12, kan helpen bij het ondersteunen van een gezond zenuwstelsel.
  • Stoppen met roken en verminderen van alcoholgebruik: Roken en overmatig alcoholgebruik kunnen de bloedtoevoer naar de zenuwen verminderen en bijdragen aan zenuwschade.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de spierkracht en flexibiliteit, waardoor de druk op de zenuwen wordt verminderd. Je fysiotherapeut kan je specifieke oefeningen geven om de tintelingen te verlichten en je houding te verbeteren, wat helpt bij het voorkomen van zenuwcompressie.

Medicatie

Afhankelijk van de oorzaak kan je arts medicatie voorschrijven om de klachten te verlichten. Dit kan zijn:
  • Pijnstillers of ontstekingsremmers: Deze medicijnen kunnen helpen om ontstekingen te verminderen en pijn te verlichten die gepaard gaat met tintelingen.
  • Medicijnen voor zenuwpijn: In het geval van zenuwbeschadiging kunnen specifieke medicijnen, zoals anticonvulsiva of antidepressiva, worden voorgeschreven om zenuwpijn te verminderen.
  • Vitaminesupplementen: Als de tintelingen worden veroorzaakt door een vitaminetekort, zoals vitamine B12-tekort, kunnen supplementen worden voorgeschreven.

Chirurgische ingreep

In zeldzame gevallen, zoals bij een hernia of andere aandoeningen waarbij de zenuw ernstig bekneld is, kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn. De operatie is bedoeld om de druk op de zenuw te verlichten en zo de tintelingen in het been te verminderen of weg te nemen.

Behandeling van onderliggende aandoeningen

Als de tintelingen het gevolg zijn van een chronische aandoening, zoals diabetes of multiple sclerose, zal de behandeling gericht zijn op het beheersen van de onderliggende ziekte. Dit kan bijvoorbeeld het aanpassen van medicatie voor diabetes zijn of specifieke behandelingen voor multiple sclerose.

Regelmatige controle door een arts is belangrijk om te zorgen dat de gekozen behandeling effectief is en om eventuele aanpassingen aan het behandelplan door te voeren.

Prognose

De prognose van tintelingen in de benen hangt grotendeels af van de onderliggende oorzaak en hoe snel je de juiste behandeling krijgt.

Als je tintelingen het gevolg zijn van een tijdelijk probleem, zoals een zenuw die bekneld is door een slechte houding, zullen de symptomen vaak verdwijnen zodra de oorzaak is verholpen. Regelmatige beweging, goede houding en een gezond dieet kunnen helpen om herhaling te voorkomen.

Wanneer de tintelingen veroorzaakt worden door een aandoening zoals diabetes of een chronische zenuwziekte, kan de behandeling helpen om de symptomen te beheersen, maar ze kunnen niet altijd volledig verdwijnen. In dit geval is het belangrijk om de onderliggende aandoening goed onder controle te houden, zodat verdere zenuwschade kan worden voorkomen en de tintelingen minimaal blijven.

Met de juiste medische zorg en leefstijlaanpassingen kun je de kans op complicaties verminderen en je symptomen vaak aanzienlijk verbeteren.

Complicaties

Complicaties van tintelingen in de benen kunnen variëren, afhankelijk van de onderliggende oorzaak en of deze tijdig wordt behandeld. Hier zijn enkele mogelijke complicaties:

Zenuwbeschadiging

Als de tintelingen veroorzaakt worden door aandoeningen zoals diabetes of langdurige druk op een zenuw, kan er blijvende zenuwbeschadiging optreden. Dit kan leiden tot chronische pijn, gevoelloosheid of zelfs problemen met het bewegen van het been.

Slechte wondgenezing

Bij mensen met diabetes of slechte bloedsomloop kunnen tintelingen een symptoom zijn van neuropathie. Dit kan leiden tot een verminderde gevoeligheid, waardoor kleine verwondingen aan de benen of voeten mogelijk niet worden opgemerkt. Dit vergroot het risico op infecties en slecht genezende wonden.

Mobiliteitsproblemen

Bij ernstige of onbehandelde tintelingen kunnen de symptomen zich uitbreiden en je balans en coördinatie beïnvloeden. Dit kan leiden tot moeilijkheden met lopen en een verhoogd risico op vallen.

Verergering van onderliggende aandoeningen

Indien tintelingen in de benen worden veroorzaakt door aandoeningen zoals multiple sclerose, een hernia of perifere neuropathie, kan het uitblijven van behandeling de symptomen verergeren en mogelijk leiden tot verdere gezondheidsproblemen, zoals zwakte in de benen of verlies van functie.

Chronische pijn en ongemak

Bij sommige aandoeningen, zoals ischias of fibromyalgie, kunnen tintelingen gepaard gaan met chronische pijn. Dit kan je dagelijkse activiteiten beperken en de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden.

Preventie

Preventie van tintelingen in de benen hangt af van de onderliggende oorzaak, maar er zijn een aantal algemene maatregelen die je kunt nemen om het risico op tintelingen te verminderen:

Zorg voor voldoende beweging

Regelmatige lichaamsbeweging helpt om de bloedsomloop te verbeteren en voorkomt dat zenuwen langdurig worden samengedrukt. Je kunt bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen om je bloedstroom op peil te houden en de spieren sterk te houden.

Vermijd langdurig in dezelfde houding zitten of staan

Probeer te vermijden dat je te lang in dezelfde houding zit of staat, omdat dit kan leiden tot beknelde zenuwen of een slechte doorbloeding. Wissel regelmatig van positie en neem pauzes om te bewegen als je langdurig zit.

Pas op met strakke kleding

Strakke kleding kan de bloedsomloop en zenuwen beknellen, vooral rond je benen. Kies voor comfortabele kleding die niet te strak zit om de doorbloeding te bevorderen.

Let op je houding

Een slechte houding kan druk uitoefenen op je zenuwen en bloedvaten, wat kan leiden tot tintelingen in de benen. Zorg voor een goede zithouding en let op je rug en benen tijdens het zitten of staan.

Eet een gezonde en uitgebalanceerde voeding

Een voeding rijk aan vitamines, zoals B-vitamines en mineralen zoals magnesium, helpt om je zenuwen gezond te houden. Eet gevarieerd en zorg dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om een gezonde zenuwfunctie te ondersteunen.

Beheer onderliggende aandoeningen

Als je last hebt van diabetes, hoge bloeddruk of andere chronische aandoeningen, is het belangrijk om deze goed te beheren. Door deze aandoeningen onder controle te houden, verklein je het risico op complicaties, zoals zenuwbeschadiging die tintelingen kan veroorzaken.

Vermijd roken en overmatig alcoholgebruik

Roken en overmatig alcoholgebruik kunnen je zenuwen en bloedsomloop negatief beïnvloeden. Stoppen met roken en matig alcoholgebruik kan helpen om de gezondheid van je zenuwen en bloedvaten te behouden.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnlijke, tintelende, vermoeide, slap gevoel in de benen?Pijnlijke, tintelende, vermoeide, slap gevoel in de benen?Een vreemd slap gevoel in je benen? Het gevoel dat je niet meer kan staan? Een slap, moe gevoel in de benen die trillen…
Pijnlijke benen voorkomen en genezenHeb jij al nu enige tijd last van vermoeide benen? Zware, vervelende en pijnlijke benen komen meer voor dan je wel denkt…
Ulcus cruris (open been)Ulcus cruris (open been)Dit is een open wond onder aan het been. Meestal op de enkel of op de ondervoet en is moeilijk te genezen. Het doet vaak…
Tintelende voeten: oorzaken, symptomen en behandelingTintelende voeten: oorzaken, symptomen en behandelingTintelende voeten is de sensatie van speldenprikjes of tintelingen. Deze stoornis in de gevoelssensatie staat ook wel be…

Tranende ogen: Oorzaken, symptomen en behandelingTranende ogen: Oorzaken, symptomen en behandelingNiets is zo vervelend als tranende ogen hebben. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden beschikbaar, af…
Iritis: Ontsteking iris in oog met pijn en fotofobieIritis: Ontsteking iris in oog met pijn en fotofobieDe iris is een cirkelvormig en gekleurd deel aan de voorzijde van het oog, met in het midden de donkere pupil. De iris r…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Greyerbaby, Pixabay
  • Consumentenbond. Mineralen. https://www.consumentenbond.nl/gezond-eten/mineralen (ingezien op 25-7-2019)
  • Foundationforpn. Other drugs. https://www.foundationforpn.org/what-is-peripheral-neuropathy/causes/other-drugs/ (ingezien op 25-7-2019)
  • Fysiotherapieinhoorn. Wat is een ischias? https://www.fysiotherapieinhoorn.nl/aandoeningen/wat-is-een-ischias/ (ingezien op 25-7-2019)
  • Fysio de Hofstraat Aalten. Tintelingen been. https://www.fysiodehofstraat.nl/klachten/rug-en-bekkenregio/tintelingen-been/ (ingezien op 25-8-2024)
  • http://www.pijn.com/nl/patienten/oorzaak-pijn/diagnoses-per-regio/overal-pijn-/diabetisch-polyneuropathie/
  • https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/wat-is-polyneuropathie/
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/117912-tintelende-voeten-en-tintelende-handen-mogelijke-oorzaken.html
  • https://www.mchaaglanden.nl/stimulansz/ziekten-a-z/guillain-barr%C3%A9-syndroom
  • Livestrong. What Causes Tingling in the Legs After Exercise? https://www.livestrong.com/article/484735-tingling-legs-after-exercise/ (ingezien op 25-7-2019)
  • Mayo Clinic. Hypothyroidism: Can it cause peripheral neuropathy? https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/peripheral-neuropathy/expert-answers/hypothyroidism/faq-20058489 (ingezien op 25-7-2019)
  • MedlinePlus. Aches and pains during pregnancy. https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000580.htm (ingezien op 6-8-2019)
  • Menopause centre. Tingling extremities during menopause. https://www.menopausecentre.com.au/tingling-extremities/ (ingezien op 6-8-2019)
  • Mrmc.Rochester. Premenstrual Dysphoric Disorder (PMDD). https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=85&contentid=p00580 (ingezien op 6-8-2019)
  • Afbeelding bron 1: Composita, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Arnavaz, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 4: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 5: Istock.com/Martinan
  • Afbeelding bron 6: Zerocool, Pixabay
  • Afbeelding bron 7: StockStudio/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 8: Kurhan/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 9: Andrey_Popov/Shutterstock.com
Reacties

Wouterse, 02-06-2020
Hallo, ik heb al verschillende jaren last van tintelende onderbenen, is zeer vervelend. Wat kan ik daar aan doen? ik heb al 7 jaar c.m.l cronische meoliede leukemie en gebruik daarvoor Tasigna tabletten, kan dat de oorzaak zijn? Reactie infoteur, 08-06-2020
Een van de bijwerkingen van Tasigna (werkzame stof: nilotinib) zijn zenuwaandoeningen. Dit kunt u merken aan een doof of tintelend gevoel in de huid of aan een branderige pijn in armen of benen. U kunt dit het beste met de arts of apotheker bespreken.

Muller Michiel, 20-12-2019
2 jaar terug is door de neuroloog polyneuropathie vastgesteld. Heb langzaam toenemend last van tintelende onderbenen. Met name in de ochtend. Vraag me toch af of er geen medicijnen, zalf of iets dergelijks of oefeningen zijn om e.e.a. te verminderen. Zou een reactie bijzonder op prijs stellen.
Met vriendelijke groet. Reactie infoteur, 20-12-2019
Het volgende artikel gaat over pijnstillende crèmes bij neuropathie: https://neuropathie.nu/onze-pijnstillende-cremes.

Joop, 26-06-2019
Heb 4 weken geleden bij het bukken een hevige scheut pijn in de rug opgelopen. Daarbij ook tintelingen en prikkelingen in mijn onderbeen.net onder de knie. Inmiddels via, fysiotherapie van de rugpijn af, . Heb echter nog steeds een doof gevoel, knellende band om en onder mijn knie. Reactie infoteur, 29-06-2019
Dit kunt u het beste laten beoordelen door de huisarts.

Anita Meertens, 10-05-2017
Ik heb sinds ik geopereerd ben aan mijn heup, last van mijn goede been, dat rusteloosheid prikkelend gevoel net of ik ieder moment kramp krijg. Dat gaat de hele nacht zo door, houd me uit mijn slaap. Ik heb zoals ze zeggen etalagebenen, maar hier moet toch iets tegen te doen zijn. Word er moedeloos en krijg er een slaaptekort van. Reactie infoteur, 04-06-2017
Over etalagebenen en wat je eraan kunt doen, heb ik het volgende artikel geschreven: https://goo.gl/V8IB8t.

L. V. D. Valk, 07-01-2016
40 jaren veel te veel alcohol gedronken, laatste jaar, nu heden, last van tintelende beide voeten (slaapvoeten). Is hier nog iets aan te doen, ik ben al verminderd met alcohol. Reactie infoteur, 15-01-2016
Polyneuropathie is het gelijktijdig niet goed functioneren van veel perifere zenuwen door het gehele lichaam. De arts kan polyneuropathie gemakkelijk aan de hand van de symptomen herkennen. De behandeling hangt af van de oorzaak. Lees hier verder: http://goo.gl/cLkXAc.

Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 11-10-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 23
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.