Iritis: Ontsteking iris in oog met pijn en fotofobie

Iritis: Ontsteking iris in oog met pijn en fotofobie De iris is een cirkelvormig en gekleurd deel aan de voorzijde van het oog met in het midden de donkere pupil. De iris zorgt voor het licht dat de pupil binnengaat voor het verkrijgen van een duidelijk zicht. De iris verkleint daarom de pupil bij fel licht en vergroot deze bij weinig licht. Sommige personen hebben iritis, is een soort van uveïtis (uveïtis anterior), waarbij de iris ontstoken is. De patiënt moet deze ontsteking zo snel mogelijk laten behandelen voor het voorkomen van complicaties.

Epidemiologie iritis

De prevalentie van iritis bedraagt ongeveer 8-15 op 100.000. Verder zijn er geen significante raciale of verschillen. Voorts hebben evenveel mannen als vrouwen iritis. Iritis treedt op alle leeftijden op maar vooral bij patiënten tussen de 40 en 60 jaar.

Oorzaken ontsteking van de iris

Onbekend

In een groot aantal gevallen treedt iritis, een vorm van uveïtis, spontaan op en is de oorzaak onbekend.

Trauma

Een oogtrauma (traumatische iritis) zoals een stomp voorwerp in het oog, brandwonden enz. veroorzaakt soms acute iritis.

Auto-immuunaandoening

Sommige patiënten met een auto-immuunaandoening ontwikkelen daarnaast vaak acute iritis. Voorbeelden hiervan zijn patiënten met:

Infectie

Infectieuze oorzaken die leiden tot acute of chronische iritis zijn onder meer:

Medicatie

Bepaalde medicijnen veroorzaken tot slot soms iritis.

Symptomen: Gevoelig aan licht (fotobie), pijn, kleine pupil aan één oog

Iritis ontwikkelt zich meestal snel (acute iritis) en in het algemeen is slechts één oog getroffen, maar bilateraal komt dit ook voor. De patiënt heeft één of meer van volgende symptomen: drijvende vlekjes of vlekken in het gezichtsveld, gevoeligheid voor licht (fotofobie), hoofdpijn, kleine gevormde pupil, pijn in het oog (oogpijn) of aan het voorhoofd, oogpijn bij het knipperen van de ogen, een rood oog (vooral nabij de iris) en een wazig gezichtsvermogen. Bij chronische iritis blijven de symptomen meer dan zes weken aanwezig. Frontale hoofdpijn (pijn aan het voorhoofdsgebied) presenteert zich af en toe bij patiënten met iritis.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van iritis gebeurt bij een oftalmoscopie aan de hand van een spleetlamp (een speciale microscoop). De oogarts ziet cellen (witte bloedcellen) en een gloed (eiwitdeeltjes) in de vloeistof die het oog produceert. Daarnaast verlichten topische anesthetica de pijn gepaard met iritis niet. Bovendien heeft de patiënt veel pijn in het aangetaste oog wanneer de oogarts licht schijnt in het normale, niet aangetaste oog. De pupillen vernauwen wanneer licht in de ogen schijnt. Het bewegen van de getroffen iris veroorzaakt pijn. Tot slot doet de oogarts soms enkele onderzoeken om glaucoom te detecteren zoals een tonometrie (medische term voor een "oogdrukmeting") en/of gonioscopie tijdens een uitgebreid oogonderzoek.

Behandeling iritis

Een behandeling gebeurt zo snel mogelijk om ernstige complicaties te voorkomen. De patiënt neemt medicatie of gaat geregeld op controle bij de oogarts. Verder draagt hij een donkere bril als de pijn verergert bij licht aan de ogen.

Medicatie

Milde pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen zijn toegelaten. Iritis vereist verder medicatie die de patiënt precies moet gebruiken zoals voorgeschreven. De oogarts schrijft mogelijk pijnstillende tabletten of oogdruppels voor die hij gebruikt via correcte oogdruppelrichtlijnen. Met pupil verwijdende oogdruppels voorkomt de patiënt spasmen van de irisspieren. Hierdoor rust de ontstoken iris waardoor het oog geneest en de pijn vermindert. De oogarts schrijft steroïde oogdruppels voor, tenzij een virus of bacterie de iritis veroorzaakt. Door steroïde oogdruppels neemt de ontsteking van de iris af. Als het oog binnen een week niet geneest, schrijft de oogarts mogelijk steroïde pillen of een steroïde injectie rond de ogen voor. De duur van de behandeling is afhankelijk van de ernst van de ziekte en hoe goed het oog verbetert met de behandeling.

Controlebezoek

De patiënt moet geregeld op controlebezoek bij de oogarts. In geval van traumatische iritis beoordeelt de oogarts de aanwezigheid van mogelijk geassocieerde ziekten.

Prognose oogontsteking

Onbehandelde iritis leidt mogelijk tot glaucoom, cataract (staar), een onregelmatige pupil, kalkafzettingen op het hoornvlies en maculaoedeem waardoor de patiënt het gezichtsvermogen gedeeltelijk of geheel verliest. Traumatische iritis verdwijnt meestal binnen één tot twee weken. Niet-traumatische iritis duurt soms weken en zelfs maanden. Infectieuze iritis verdwijnt na het opstarten van de behandeling. Bij sommige patiënten met een systemische ziekte zoals sarcoïdose en spondylitis ankylopoetica (ziekte van Bechterew: blijvende gewrichtsontsteking met symptomen aan de huid en ogen), is de oogontsteking chronisch of terugkerend.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anterieure uveïtis: Oogontsteking van straallichaam en irisAnterieure uveïtis: Oogontsteking van straallichaam en irisDe uvea is de middelste laag van het oog. Anterieure uveïtis (uveïtis anterior) is de medische term voor een ontsteking…
Synechie: Verklevingen tussen oogstructurenSynechie: Verklevingen tussen oogstructurenBij synechie treden vergroeiingen of verklevingen op tussen aangrenzende oogstructuren. De vorming van synechie gebeurt…
Regenboogvliesontsteking (iridocyclitis): gevaar voor oogRegenboogvliesontsteking (iridocyclitis): gevaar voor oogAls je een oog goed bekijkt, zie je in het midden de pupil (het zwarte rondje). Het licht valt via de pupil in het oog.…
Oogproblemen bij reumatoïde artritis (ontsteking gewrichten)Oogproblemen bij reumatoïde artritis (ontsteking gewrichten)Reumatoïde artritis is een aandoening waarbij de gewrichten ontstoken zijn. Deze auto-immuunaandoening, die chronisch va…

Tintelende benen: oorzaken van tintelende of prikkende benenTintelende benen: oorzaken van tintelende of prikkende benenTintelende benen of tintelingen in een been is een veel voorkomend symptoom dat optreedt als gevolg van een gecomprimeer…
Bijensteek: wat te doen en zwelling behandelen en verzorgenBijensteek: wat te doen en zwelling behandelen en verzorgenEen bijensteek symptomen zijn lokale roodheid en zwelling van de huid en soms ontstaat bij een bijensteek eerst een witt…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Dplanet, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://emedicine.medscape.com/article/1209595-clinical#showall
 • http://www.emedicinehealth.com/iritis/article_em.htm
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/iritis/basics/causes/con-20034315
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/iritis/basics/complications/con-20034315
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/iritis/basics/definition/con-20034315
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/iritis/basics/symptoms/con-20034315
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/iritis/basics/tests-diagnosis/con-20034315
 • http://www.mdguidelines.com/iritis
 • http://www.rightdiagnosis.com/symptoms/iritis/common.htm
 • http://www.webmd.com/eye-health/iritis
 • http://www.webmd.com/eye-health/iritis?page=2
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 24-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.