Uveïtis: Ontsteking uvea, middelste laag oog (oogontsteking)

Uveïtis: Ontsteking uvea, middelste laag oog (oogontsteking) Uveïtis is een ontsteking van de uvea, de middelste laag van het oog. De uvea bestaat uit de iris, het straallichaam (corpus ciliare) en het vaatvlies (choroidea). De uvea is erg belangrijk, omdat vele aders en slagaders bloed transporteren naar de delen van het oog die essentieel zijn voor een goed gezichtsvermogen. Tal van mogelijke oorzaken leiden tot deze oogaandoening die bestaat uit diverse vormen.

Epidemiologie oogontsteking

Patiënten tussen de twintig en zestig jaar lopen het meeste risico op het krijgen van de oogaandoening uveïtis. Anterieure uveïtis is de meest voorkomende vorm, met een jaarlijkse incidentie van ongeveer 8 tot 15 patiënten per 100.000 personen. Deze vorm van uveïtis treft mannen en vrouwen in gelijke mate. Informatie over een geografische voorliefde is niet gevonden in de geraadpleegde bronnen.

Indeling uveïtis

Uveïtis kent vier types, afhankelijk van de locatie van de ontsteking in de uvea: diffuse uveïtis, intermediaire uveïtis, posterieure uveïtis en uveïtis anterior.

Diffuse uveïtis

Een andere naam voor diffuse uveïtis is panuveïtis. Hierbij zijn alle delen van de uvea ontstoken. De ziekte van Behçet is één van de meest bekende vormen van panuveïtis, wat zorgt voor ernstige schade aan de retina. Retina is de medische term voor "netvlies".

Intermediaire uveïtis

Dit is een ontsteking van het straallichaam, ook gekend als een cyclitis. Jongvolwassenen hebben vaak een ontsteking die zich in het midden in het glasvocht bevindt. Dit gaat gepaard met mogelijk verschillende aandoeningen, waaronder, sarcoïdose en multiple sclerose (chronische neurologische auto-immuunaandoening). De oogziekte presenteert zich soms vrij plotseling en blijft soms maanden aanhouden.

Posterieure uveïtis

Deze vorm van uveïtis is gekend als choroditis of chorioretinitis. Het netvlies en vaatvlies zijn bij dit type uveïtis ontstoken. Posterieure uveïtis is de minst voorkomende vorm van uveïtis. Het komt voornamelijk voor in de achterkant van het oog, waarbij vaak zowel het netvlies als het vaatvlies aangetast zijn. Er zijn vele infectieuze en niet-infectieuze oorzaken aan posterior uveïtis.

Uveïtis anterior

Hierbij is de iris ontstoken (iritis) of is zowel de iris als het straallichaam ontstoken (iridocyclitis). Anterieure uveïtis treedt op in de voorkant van het oog. Het is de meest voorkomende vorm van uveïtis, die zich voornamelijk presenteert bij jongvolwassen patiënten en patiënten van middelbare leeftijd. Vaak zijn gezonde patiënten getroffen en is slechts één oog aangetast, maar mogelijk gaat dit type uveïtis gepaard met reumatologische, huid-, maag-, long- en infectieziekten. Dit type uveïtis ontstaat soms vrij plotseling en blijft soms weken aanhouden, zelfs met een snelle behandeling. Zelden is dit type chronisch, maar als dat het geval is, is een langdurige behandeling vereist.

Oorzaken en erfelijkheid oogziekte

Uveïtis heeft mogelijk tientallen oorzaken, waaronder virale, fungale en bacteriële infecties. Ook een oogletsel en auto-immuunaandoeningen resulteren mogelijk in uveïtis. Blootstelling aan giftige chemicaliën zoals pesticiden en zuren gebruikt in de productieprocessen veroorzaken mogelijk eveneens de oogziekte. Daarnaast verhoogt roken eveneens de kans op het krijgen van uveïtis. De oorzaak van uveïtis is in vele gevallen echter onbekend.

Enkele van de vele verschillende (systemische) oorzaken van uveïtis omvatten:

Symptomen oogontsteking: Ontsteking uvea, middelste laag oog

De symptomen van de oogontsteking zijn afhankelijk van het type ontsteking. Symptomen van uveïtis anterior zijn lichtgevoeligheid (fotofobie), een wazig gezichtsvermogen, een verminderde gezichtsscherpte, oogpijn en rode ogen. Bij sommige patiënten is de pupil anders gevormd of verkleint de pupilgrootte niet in een goed verlichte ruimte (miosis). Deze symptomen treden in één of beide ogen op. Meestal krijgt een patiënt tussen twintig en veertigjarige leeftijd aan beide ogen intermediaire of posterieure uveïtis. Deze uveïtistypes geven meestal geen pijn maar de patiënt heeft wel in beide ogen last van floaters (drijvers). Posterieure uveïtis valt vrijwel enkel te detecteren via een oogonderzoek en veroorzaakt veel verlies van het gezichtsvermogen. Bij diffuse uveïtis heeft de patiënt last van alle voorgenoemde symptomen. Uveitis brengt tot slot mogelijk frontale hoofdpijn (pijn aan het voorhoofdsgebied) met zich mee.

Diagnose en onderzoeken

De oogarts voert een grondig oogheelkundig onderzoek uit via oftalmoscopie om de fundus (medische term voor "bodem") van het oog te bestuderen. Hiervoor verwijdt hij eerst de ogen via pupil verwijdende oogdruppels (mydriatica). Tevens gaat hij de medische geschiedenis van de patiënt na. Hij meet de gezichtsscherpte en voert een tonometrie uit om de oogdruk te controleren. Fluorescentieangiografie is in sommige gevallen eveneens nuttig. Bij een onderliggende oorzaak voltooit een andere arts mogelijk nog andere onderzoeken zoals röntgenfoto’s (radiografisch onderzoek) maken, een huidbiopt, een bloedonderzoek, …

Behandeling

Medicatie zoals steroïden (oogdruppels, tabletten of injectie) verminderen de ontsteking in het oog. Oogdruppels neemt de patiënt via correcte oogdruppelrichtlijnen. Het is voorts belangrijk uveïtis zo snel mogelijk te diagnosticeren en behandelen om een permanent verlies van het gezichtsvermogen en andere mogelijke complicaties te voorkomen.

Prognose aandoening in het oog

De prognose varieert enorm. Sommige soorten zijn mild en acuut, en treden slechts eenmaal op, zonder ooit nog terug te komen. Andere vormen van uveïtis keren herhaaldelijk terug in schijnbaar willekeurige en onvoorspelbare tussenpozen. Nog andere soorten verdwijnen nooit helemaal en zijn chronisch.

Veel gevallen van chronische uveïtis veroorzaken talrijke mogelijke complicaties, zoals vertroebeling van de cornea, cataract, neovascularisatie, schade aan de oogzenuw, een verhoogde oogdruk (glaucoom), zwelling van de retina of netvliesloslating. Deze complicaties leiden tot een permanent verlies van het gezichtsvermogen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uveamelanoom, symptomen de diagnose en de behandelingUveamelanoom, symptomen de diagnose en de behandelingDe uvea, ook we het druifvlies genoemd, is een onderdeel van het menselijk oog. Wanneer we naar iemand zijn ogen kijken…
Oogproblemen bij de ziekte van Lyme, een bacteriële infectieOogproblemen bij de ziekte van Lyme, een bacteriële infectieDe ziekte van Lyme is een goed gekende aandoening die is overgebracht door teken. De tekenaandoening tast diverse lichaa…
Synechie: Verklevingen tussen oogstructurenSynechie: Verklevingen tussen oogstructurenBij synechie treden vergroeiingen of verklevingen op tussen aangrenzende oogstructuren. De vorming van synechie gebeurt…
Iritis: Ontsteking iris in oog met pijn en fotofobieIritis: Ontsteking iris in oog met pijn en fotofobieDe iris is een cirkelvormig en gekleurd deel aan de voorzijde van het oog met in het midden de donkere pupil. De iris zo…

Peters anomalie: Oogafwijking met vertroebeld hoornvliesPeters anomalie: Oogafwijking met vertroebeld hoornvliesBij Peters anomalie treden oogproblemen op aan het voorste segment van het oog. Het voorste segment omvat de lens, het g…
Codeïne: werking, toepassing en bijwerkingenCodeïne: werking, toepassing en bijwerkingenCodeïne (codeïnefosfaat) is een hoestremmend en pijnstillend middel dat wordt ingezet bij pijn, verkoudheid en griep. Co…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jonathan Trobe, M.D., Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • http://www.aao.org/eye-health/diseases/uveitis-treatment
 • http://www.allaboutvision.com/conditions/uveitis.htm
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uveitis/basics/causes/con-20026602
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uveitis/basics/complications/con-20026602
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uveitis/basics/tests-diagnosis/con-20026602
 • http://www.medicinenet.com/uveitis/article.htm
 • http://www.medicinenet.com/uveitis/page4.htm
 • http://www.nhs.uk/conditions/uveitis/Pages/Introduction.aspx
 • http://www.webmd.com/eye-health/uveitis-inflammation-eye
 • https://nei.nih.gov/health/uveitis/uveitis
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 02-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.