Intermediaire uveïtis: Oogontsteking met ontstoken glasvocht

Intermediaire uveïtis: Oogontsteking met ontstoken glasvocht De uvea is de middelste laag van het oog die veel van de bloedvaten van het oog bevat. Hierdoor kunnen makkelijk ontstekingscellen het oog binnendringen. De uvea bestaat uit de iris, het straallichaam en het vaatvlies. Bij intermediaire uveïtis ontstaat er een ontsteking van het glasvocht, het straallichaam en het gebied achter het straallichaam. Diverse infecties en andere aandoeningen leiden mogelijk tot intermediaire uveïtis, al is de oorzaak niet altijd te achterhalen. De verraderlijke oogontsteking veroorzaakt aan beide ogen geen of milde symptomen zoals wazig zien en drijvers of vlekken zien. Een medicamenteuze behandeling is nodig om een verlies van het gezichtsvermogen te voorkomen.

Oorzaken van intermediaire uveïtis

Bij intermediaire uveïtis is het glasvocht, het straallichaam en het gebied achter het straallichaam (pars plana) ontstoken. Dit gebied is direct achter de ooglens gelegen (tussen de iris = regenboogvlies en de choroidea = vaatvlies).

Risicofactoren van ontsteking van straallichaam en glasvocht

Intermediaire uveïtis (pars planitis) komt vaak voor bij patiënten tussen twintig en veertig jaar. De oogaandoening komt geïsoleerd tot stand of is soms onderdeel van een systemische ziekte.

Infectieus

Enkele infecties leiden mogelijk tot intermediaire uveïtis:

Niet-infectieus

Intermediaire uveïtis is in verband gebracht met verschillende niet-infectieuze aandoeningen, waaronder:

Geen oorzaak

Intermediaire uveïtis komt vaak voor zonder bekende oorzaak (idiopathisch).

Symptomen

Intermediaire uveïtis treft vaak beide ogen maar is asymmetrisch in beide ogen. Dit type oogontsteking leidt in het begin tot weinig symptomen. Minder zien, wazig zien, troebel zien en drijvers of vlekken (floaters) zien zijn de vaakst voorkomende tekenen. Meestal komen oogpijn, rode ogen, fotofobie (overgevoeligheid voor licht) niet tot stand.

Een uitgebreid oogonderzoek is nodig / Bron: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een uitgebreid oogonderzoek is nodig / Bron: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Diagnose en onderzoeken

Voor de diagnose van intermediaire uveïtis is een grondig oogonderzoek nodig. Daarnaast heeft de oogarts een volledige medische geschiedenis van de patiënt nodig. De oogarts voert volgende oogonderzoeken uit:

Een bloedonderzoek sluit een infectie of een auto-immuunziekte uit. Röntgenfoto’s van de borstkas en/of een CT-scan van de borstkas bieden ook informatie, bijvoorbeeld om tuberculose op te sporen. De arts voert vaak een MRI-scan van de hersenen uit bij patiënten met (een vermoeden van) multiple sclerose, omdat ze vaak lijden aan pars planitis.

Behandeling van ontstoken glasvocht

Intermediaire uveïtis behandelt de oogarts vaak met injecties rond het oog of medicijnen die via de mond worden toegediend. Bij patiënten met weinig of geen klachten is een behandeling vaak niet nodig.

Prognose van oogontsteking

De natuurlijke geschiedenis van intermediaire uveïtis is variabel. Hoewel dit een goedaardige oogontsteking is, is vaak sprake van een langdurig beloop met episodes van een verergering van de symptomen. Bij slechts 10% van de patiënten verdwijnt de ziekte dankzij de behandeling. Regelmatige controlebezoeken bij de oogarts zijn nodig om de ontstekingen te controleren en problemen snel op te sporen. Kinderen hebben een slechtere prognose dan volwassenen, en kinderen jonger dan zeven jaar zijn gevoeliger voor complicaties en slechtere visuele resultaten dan oudere kinderen. Ondanks het ziekteverloop en de vele complicaties is de algemene prognose van intermediaire uveïtis redelijk goed, waarbij de meeste patiënten een gezichtsscherpte van ten minste 20/40 behouden.

Complicaties

Veel patiënten ontwikkelen complicaties die soms leiden tot het verlies van het gezichtsvermogen en permanente schade aan oogstructuren. Dit gebeurt vooral wanneer de diagnose te laat gesteld wordt.

Volgende complicaties komen vaak voor:

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sympathische oogontsteking: Vorm van uveïtisSympathische oogontsteking: Vorm van uveïtisEen sympathische oogontsteking, ook gekend als “sympathische oftalmie”, is een ontsteking van de uvea (vaatvlies, straal…
Oogproblemen bij de ziekte van Lyme, een bacteriële infectieOogproblemen bij de ziekte van Lyme, een bacteriële infectieDe ziekte van Lyme is een goed gekende aandoening die is overgebracht door teken. De tekenaandoening tast diverse lichaa…
Uveïtis: vaatvlies ontsteking ogen, verminderd of wazig zienUveïtis: vaatvlies ontsteking ogen, verminderd of wazig zienDe ogen vormen een zeer belangrijke methode om informatie uit de omgeving te verkrijgen, zodat we weten wat er om ons he…
Floaters: Drijvers (mouches volantes, vlekken) in oog zienFloaters: Drijvers (mouches volantes, vlekken) in oog zienFloaters zijn bewegende vliegjes, kleine zwarte puntjes of schimmige stippen, grote wolkachtige vlekken of lange, smalle…

Hoornvliestroebeling: Littekens op cornea van oogHoornvliestroebeling: Littekens op cornea van oogHet hoornvlies (cornea) is de heldere structuur aan de voorkant van de oogbol. Een vertroebeld hoornvlies is een hoornvl…
Knaltrauma: symptomen, oorzaken, behandeling en herstelKnaltrauma: symptomen, oorzaken, behandeling en herstelIn de otologie of oorheelkunde kent men verschillende trauma's die worden veroorzaakt door geluidsoverlast. Knaltrauma b…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 15 december 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Intermediate uveitis, https://eyewiki.aao.org/Intermediate_Uveitis
  • Intermediate uveitis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2841370/
  • Uveitis, https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/uveitis
  • Uveïtis, https://www.oogartsen.nl/oogartsen/overige_oogziekten/inwendige_oogontsteking_uveitis_infectie/
  • Uveïtis, https://www.uza.be/behandeling/uveitis
  • Afbeelding bron 1: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 27-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.