Oculaire toxoplasmose: Parasitaire ooginfectie

Oculaire toxoplasmose: Parasitaire ooginfectie Toxoplasmose (toxoplasmosis) is wereldwijd de meest voorkomende oorzaak van een ooginfectie. Oculaire toxoplasmose is een aangeboren of verworven ziekte die die resulteert uit een infectie met Toxoplasma gondii. Meestal veroorzaakt de infectie geen symptomen en verdwijnt deze na enkele maanden uit het lichaam zonder behandeling. Vooral bij patiënten met een zwak immuunsysteem ontstaan klachten zoals een wazig gezichtsvermogen en oogpijn. Oculaire toxoplasmose heeft een behandeling nodig met verschillende combinaties van geneesmiddelen om de parasiet en bijbehorende ontsteking te verwijderen uit het lichaam. Onbehandeld leidt de ziekte namelijk soms tot een permanent verlies van het gezichtsvermogen.

Oorzaken

Katten zijn de gastheer van toxoplasma / Bron: George Ag., Flickr (CC BY-ND-2.0)Katten zijn de gastheer van toxoplasma / Bron: George Ag., Flickr (CC BY-ND-2.0)

Parasiet

Oculaire toxoplasmose is een ooginfectie veroorzaakt door de parasiet Toxoplasma gondii. Toxoplasma gondii is een eencellige protozoaire parasiet. Katten zijn de definitieve gastheer voor T. gondii, maar mensen en een breed scala aan zoogdieren, vogels en reptielen zijn soms ook tussengastheer.

Verspreiding van infectie

Toxoplamose is verworven of aanwezig bij de geboorte. Een pas besmette moeder kan dit namelijk via de placenta doorgeven aan de foetus. De meeste patiënten krijgen toxoplasmose door het eten van rauw of onvoldoende verhit vlees, groenten of melkproducten of door in contact te komen met een geïnfecteerde kattenbak of zandbakken. Een bloedtransfusie en orgaantransplantatie zorgen soms ook voor de verspreiding van de infectie.

Wazig zien is een symptoom van oculaire toxoplasmose / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Wazig zien is een symptoom van oculaire toxoplasmose / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Symptomen: Wazig zicht en oogpijn

De systemische ziekte presenteert zich als een griepachtige ziekte met koorts, gezwollen lymfeklieren achter het oor, spierpijn en een algemeen ziek gevoel (malaise). Meestal verdwijnt de infectie. Na een acute systemische ziekte worden de retina (het netvlies) en het choroïdea (vaatvlies) enkele weken tot enkele jaren na de eerste systemische ziekte door de parasiet geïnfecteerd. De heractivatie van de parasiet gebeurt vooral bij patiënten met een zwak immuunsysteem.

Afhankelijk van de plaats van de infectie verschijnen de ooggerelateerde symptomen van oculaire toxoplasmose geleidelijk of plots. De meest voorkomende oogklachten bij oculaire toxoplasmose is toxoplasmische retinochoroïditis (ontsteking van het netvlies en vaatvlies). Retinale vasculitis komt ook vaak voor bij patiënten met oculaire toxoplasmose.

Patiënten met oculaire toxoplasmose kampen met volgende symptomen:

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van oculaire toxoplasmose gebeurt op basis van een grondig oogonderzoek en een medische geschiedenis. Wanneer deze klinische diagnose niet definitief vast te stellen is door middel van een fundoscopie, gebeurt een aspiratie van oogvloeistoffen. Ook een speciaal bloedonderzoek onthult de aanwezigheid van de parasiet.

Behandeling van parasiet

Bij patiënten met een gezond immuunsysteem die milde symptomen ervaren waarbij het gezichtsvermogen of de oogfunctie niet getroffen is, hebben geen behandeling nodig. Bij deze patiënten verdwijnen de symptomen meestal binnen de vier tot acht weken. Patiënten die een verlies van het gezichtsvermogen ervaren, hebben een dringende behandeling met antiparasitaire geneesmiddelen, corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers) en antibiotica nodig.

Prognose van parasitaire ooginfectie

De prognose voor oculaire toxoplasmose is afhankelijk het aangetaste ooggebied.

Complicaties van oculaire toxoplasmose

Oculaire toxoplasmose is een progressieve en terugkerende oogaandoening, met complicaties zoals een netvliesloslating, cataract, choroïdale neovascularisatie (nieuwvaatvorming in de vaatvliezen) en glaucoom, die op elk moment tijdens het klinische beloop kunnen optreden. Voorts is het verlies van het gezichtsvermogen mogelijk permanent als zich een litteken rond de macula vormt of als er schade aan de oogzenuw optreedt (oogzenuwatrofie).

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toxoplasmose: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakToxoplasmose: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakToxoplasmose is een infectieziekte die van dieren via parasieten op mensen wordt overgebracht. De infectie kan niet alle…
Congenitale (aangeboren) toxoplasmose: Infectie bij baby'sCongenitale (aangeboren) toxoplasmose: Infectie bij baby'sToxoplasmose wordt veroorzaakt door een infectie met de parasiet Toxoplasma gondii. Het is één van de meest voorkomende…
Toxoplasmose bij kinderen en volwassenenToxoplasmose bij kinderen en volwassenenToxoplasmose is een infectieziekte, die ongeveer de helft van de bevolking eens in zijn leven treft. Heb je het eenmaal…
Toxoplasma gondii: een parasiet die gedrag verandertToxoplasma gondii: een parasiet die gedrag verandertToxoplasma gondii is een parasiet die het gedrag van zijn gastheer kan veranderen. De parasiet komt in veel warmbloedige…

Virale conjunctivitis: Oogbindvliesontsteking door virusVirale conjunctivitis: Oogbindvliesontsteking door virusHet oogbindvlies (conjunctiva) is het membraan dat het witte deel van het oog bedekt. Bij virale conjunctivitis ontstaat…
Zere keel: keelpijn verhelpen en snel van keelpijn afkomenZere keel: keelpijn verhelpen en snel van keelpijn afkomenEen zere keel is normaal gesproken een symptoom van een bacteriële of virale infectie, zoals verkoudheid. In ongeveer ee…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
 • Geraadpleegd op 9 oktober 2018:
 • Clinical Features and Treatment of Ocular Toxoplasmosis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3770869/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Management of Ocular Toxoplasmosis, https://www.aao.org/current-insight/management-of-ocular-toxoplasmosis
 • Ocular toxoplasmosis, https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/7238/ocular-toxoplasmosis
 • Recent Developments in the Diagnosis and Treatment of Ocular Toxoplasmosis, https://www.karger.com/Article/FullText/449169
 • Toxoplasmose: Infectie met symptomen aan hersenen en ogen, https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/177831-toxoplasmose-infectie-met-symptomen-aan-hersenen-en-ogen.html#oorzaken-infectie-parasiet-toxoplasma-gondii
 • Toxoplasmosis, http://eyewiki.aao.org/Toxoplasmosis
 • Afbeelding bron 1: George Ag., Flickr (CC BY-ND-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 26-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.