Toxoplasmose: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaak

Toxoplasmose: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaak Toxoplasmose is een infectieziekte die van dieren via parasieten op mensen wordt overgebracht. De infectie kan niet alleen optreden bij mensen, maar ook bij vogels en zoogdieren, zoals katten en honden. Mensen met een zwak afweersysteem door bijvoorbeeld aids of chemokuren zijn extra vatbaar voor toxoplasmose. Een toxoplasmose-infectie kan worden opgelopen via het eten van rauw of niet goed verhit vlees (vooral bij lams- en varkensvlees), contact met kattenpoep en ongewassen groenten en fruit. Zwangere vrouwen moeten goed uitkijken, omdat de infectie ook het ongeboren kind kan treffen. Het kan leiden tot een miskraam of afwijkingen bij de foetus. Bij de meeste mensen verloopt de ziekte toxoplasmose zonder klachten. Personen hebben dan ook niet door dat ze 'besmet' zijn. Toxoplasmose kan mensen echter ook goed ziek maken.

Symptomen

  • Moe/hangerig
  • Koorts
  • Pijn
  • Spierpijn
  • Hoofdpijn
  • Opgezette en pijnlijke klieren

Symptomen die kunnen optreden bij mensen met een verzwakt afweersysteem en baby's

  • Verwardheid/stuipen (bij aantasting van hersenen)
  • Onscherp zicht (door aantasting ogen)

Diagnose en behandeling

De dokter kan aan de hand van klachten en lichamelijk onderzoek tot de conclusie komen dat een patiënt toxoplasmose heeft. Ook bloedonderzoek kan uitsluitsel geven. Die laat eventueel antistoffen zien die het lijf tegen de parasiet aanmaakt. Bij mensen met een goede gezondheid gaat toxoplasmose vanzelf over. Mensen met een verzwakt afweersysteem, kinderen, baby's en zwangere vrouwen worden meestal wel behandeld met medicijnen als sulfonamiden, clindamycine en trimethoprim. Wanneer verzwakte mensen niet worden behandeld kunnen ze dood gaan. Baby's kunnen gehandicapt raken.

Hoe voorkom je toxoplasmose?

Verklein het risico op het het krijgen van toxoplasmose door geen rauw of onvoldoende verhit vlees en ongewassen groenten en fruit te eten. Raak uitwerpselen van dieren niet aan. Draag latex handschoenen bij het verschonen van de kattenbak en deponeer die daarna meteen in de prullenbak. Was daarna de handen. Zwangere vrouwen kunnen het verschonen van de kattenbak beter aan iemand anders overlaten. Werk ook met latex handschoenen in de tuin als katten daar hun behoefte doen. Was een mes waarmee je vlees hebt gesneden goed af met heet water en zeep.
© 2011 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toxoplasmose bij kinderen en volwassenenToxoplasmose bij kinderen en volwassenenToxoplasmose is een infectieziekte, die ongeveer de helft van de bevolking eens in zijn leven treft. Heb je het eenmaal…
Toxoplasmose: oorzaken, symptomen en behandelingToxoplasmose: oorzaken, symptomen en behandelingToxoplasmose wordt ook wel eens de kattenziekte genoemd. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de parasiet “Toxoplasma gond…
Toxoplasma gondii: een parasiet die gedrag verandertToxoplasma gondii: een parasiet die gedrag verandertToxoplasma gondii is een parasiet die het gedrag van zijn gastheer kan veranderen. De parasiet komt in veel warmbloedige…
Zwangerschap: dingen die je maar beter kunt vermijdenZwangerschap: dingen die je maar beter kunt vermijdenVeel vrouwen die zwanger willen worden, of zwanger zijn, zijn bewust bezig met hun gezondheid. In dit artikel gaan we ve…

De ziekte van Tay-Sachs: een erfelijke stofwisselingsziekteDe ziekte van Tay-Sachs: een erfelijke stofwisselingsziekteDe ziekte van Tay-Sachs is een erfelijke stofwisselingsziekte die vooral bij Joodse mensen voor komt. Het is een ziekte…
Mazelen: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakMazelen: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakDe kinderziekte mazelen is wereldwijd nog altijd een groot probleem. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat 50 tot 60…
Bronnen en referenties
  • www.kennisring.nl
  • www.erfelijkheid.nl
  • www.medicinfo.nl
Tina2011 (164 artikelen)
Laatste update: 03-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.