Ziekte van Kawasaki: Ontstoken bloedvaten in de slagaders

Ziekte van Kawasaki: Ontstoken bloedvaten in de slagaders De ziekte van Kawasaki is een multisystemische aandoening waarbij de bloedvaten in de slagaders ontstoken zijn. Hierdoor heeft de patiënt zwelling in combinatie met symptomen aan de huid en slijmvliezen en de maag en darmen. De patiënt heeft daarnaast een aanhoudende koorts die niet met gewone medicatie omlaag te krijgen valt. Deze zeldzame aandoening die vooral bij kinderen optreedt, heeft een onbekende oorzaak. Bij een snelle behandeling herstellen de meeste patiënten volledig, al treedt soms ondanks een snelle diagnose en behandeling schade op aan de kransslagaders van het hart. De Japanse kinderarts Tomisaku Kawasaki beschreef voor het eerst dit syndroom in 1967.

Synoniemen ziekte van Kawasaki

De ziekte van Kawasaki (MCLS, MLNS) is ook gekend onder deze synoniemen
  • infantiele polyarteriitis
  • Kawasaki syndroom
  • mucocutaan lymfekliersyndroom

Epidemiologie aandoening

De ziekte van Kawasaki komt wereldwijd voor, maar de meeste patiënten presenteren zich in Japan, waar de ziekte eerst werd ontdekt. Ook is een hogere prevalentie bekend in Taiwan en Korea. De prevalentie bedraagt ongeveer 8 op de 100.000 patiënten die wereldwijd getroffen zijn. Voorts tast de ziekte vooral kinderen en zelden adolescenten of volwassenen aan. Jongens lijden hierbij net iets vaker dan meisjes aan de ziekte. Blanken zijn het minst vaak aangetast. De meeste patiënten met deze aandoening zijn jonger dan vijf jaar. De piekincidentie is meestal in de late winter en het vroege voorjaar.

Oorzaken: Ontstoken bloedvaten in de slagaders

De exacte oorzaak van de Kawasaki-ziekte is nog onbekend. Mogelijk is dit een auto-immuunaandoening. Bij de aandoening zijn de bloedvaten in de slagaders ontstoken.

Symptomen: Koorts, huid en slijmvliezen, maag, darmen en zwelling

De ernst en uitgebreidheid van de symptomen is bij elke patiënt verschillend. De symptomen presenteren zich meestal bij een patiënt die tussen de één en twee jaar oud is. Bij kinderen ouder dan acht jaar, komt de ziekte van Kawasaki minder voor.

Aanhoudende koorts

Meestal heeft de patiënt eerst koorts van 38,9°C tot 40°C die minstens vijf dagen tot zelfs twee weken aanhoudt en niet omlaag te krijgen is met gewone medicatie.

Rode ogen bij conjunctivitis / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Rode ogen bij conjunctivitis / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Huid en slijmvliezen
De patiënt heeft bloeddoorlopen, rode ogen (zonder pus), wat in medische termen gekend is als conjunctivitis (oogbindvliesontsteking). Daarnaast treedt een aardbeientong op. Hierbij heeft de patiënt een witte laag op de tong, tongvlekken of zichtbare rode bulten op de achterkant van de tong. Ook is een rood mondslijmvlies mogelijk (stomatitis). De lippen zijn voorts helderrood en droog en hierdoor gesprongen of gebarsten. Jeukende lippen zijn ook mogelijk. Ook presenteert de patiënt zich met een huiduitslag zonder blaren op het midden van het lichaam. Rode handpalmen en voetzolen behoren ook tot de mogelijke symptomen. De huid komt tot slot los in het genitale gebied en aan de handen en voeten (meestal rond de nagels, handpalmen en voetzolen).

Maag en darmen

De patiënt moet braken, en hij heeft buikpijn en diarree. Een loopneus of hepatitis (leverontsteking) treden soms eveneens op.

Zwelling

De handen en voeten zijn gezwollen, ook treedt een zwelling op aan de lymfeklieren in de hals (halslymfomen). Vaak is slechts één lymfeklier gezwollen. Daarnaast zijn vaak beide zijden van het lichaam gezwollen.

Bijkomende symptomen

Hoesten, prikkelbaarheid en gewrichtspijn zijn andere mogelijke symptomen van de aandoening.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

Bij een kind dat koorts heeft van langer dan vijf dagen en dat enkele van de vele symptomen heeft, vermoedt de arts de ziekte van Kawasaki. Meerdere onderzoeken zijn echter nodig om de diagnose te bevestigen.

Elektrocardiografie (hartfilmpje) / Bron: CardioNetworks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Elektrocardiografie (hartfilmpje) / Bron: CardioNetworks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Diagnostisch onderzoek
De arts voert een volledig bloedonderzoek en urineonderzoek uit. Mogelijk ontdekt de arts pyurie (pus in de urine). Daarnaast zijn enkele beeldvormende onderzoeken nodig om andere aandoeningen uit te sluiten en de uiteindelijke diagnose te stellen met name een echocardiografie, een elektrocardiografie (ECG: meting van de elektrische activiteit van het hart) en een radiografisch onderzoek van de borstkas (thoraxfoto).

Differentiële diagnose

Enkele aandoeningen en syndromen verwart de arts soms met de ziekte van Kawasaki, met name:

Behandeling van ziekte

Een snelle diagnose en behandeling van dit syndroom is vereist. De behandeling gebeurt in het ziekenhuis waarbij de arts onmiddellijk tracht om eventuele schade aan de kransslagaders van het hart te voorkomen. De patiënt krijgt intraveneus (in een ader) hoge doses gammaglobuline (immunoglobulinen) toegediend in combinatie met hoge doses aspirine. Verder krijgt de patiënt elk jaar een echocardiografie of om hartproblemen tijdig te detecteren. Een cardioloog behandelt verder mogelijke hartproblemen.

Prognose

Dankzij een snelle behandeling verbeteren 75% tot 95% van de getroffen kinderen meestal al binnen de 24u nadat de gammaglobuline en aspirine zijn toegediend. De andere patiënten krijgen ondanks de snelle behandeling toch problemen met de kransslagaders van het hart. Ongeveer 1% van de patiënten komt door hartproblemen te overlijden. Wanneer een kind de behandeling succesvol heeft gekregen, is hij wel nog gedurende gemiddeld een maand moe en kieskeurig. In deze periode houdt een droge huid ook nog aan, waarbij huidlotion helpt.

Complicaties: Vooral aan het hart

Door een ontsteking van de bloedvaten in de slagaders, vooral de coronaire arteriën (van het hart), ontstaat mogelijk een aneurysma. Dit is een slagaderbreuk, veroorzaakt door de verwijding van een slagader. Een aneurysma is een erg gevaarlijke situatie die soms resulteert in een shock en een plotse dood als de verwijding scheurt. In zeldzame gevallen krijgt de patiënt een hartaanval wat op elke leeftijd mogelijk is.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Kawasaki of Kawasaki syndroom: symptomenZiekte van Kawasaki of Kawasaki syndroom: symptomenDe ziekte van Kawasaki of Kawasaki syndroom is een zeldzame ziekte die voor de eerste keer werd vermeld in Japan in het…
Syndroom van KawasakiSyndroom van KawasakiHet syndroom van Kawasaki is een ziekte waarbij er koorts optreedt en afschilfering van de vingertoppen. De grote bloedv…
Polyarteriitis nodosa: symptomen, diagnose en behandelingPolyarteriitis nodosa: symptomen, diagnose en behandelingPolyarteriitis nodosa (ook wel bekend als periateriitis nodosa of PAN) is een ernstige ziekte die leidt tot ontsteking v…
Ziekte van KawasakiZiekte van KawasakiDe ziekte van Kawasaki is een zeldzame aandoening die vooral kinderen onder de vijf jaar treft. De ziekte werd voor het…

Radiotherapie (behandeling via bestraling): Tumor verkleinenRadiotherapie (behandeling via bestraling): Tumor verkleinenRadiotherapie is de medische term voor “behandeling met behulp van straling”. Hierbij behandelt of geneest de arts de aa…
Kwashiorkor: Hongeroedeem met opgezette buikKwashiorkor: Hongeroedeem met opgezette buikKwashiorkor is een vorm van ondervoeding die zich vooral voordoet in de derde wereld. Bij deze aandoening neemt de patië…
Bronnen en referenties
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 9 mei 2016
  • Kawasaki Disease – Differntial Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/965367-differential, geraadpleegd op 9 mei 2016
  • Kawasaki Disease – Overview, http://emedicine.medscape.com/article/965367-overview#showall, geraadpleegd op 9 mei 2016
  • Kawasaki Disease - Topic Overview (1), http://www.webmd.com/children/tc/kawasaki-disease-topic-overview, geraadpleegd op 9 mei 2016
  • Kawasaki Disease - Topic Overview (2), http://www.webmd.com/children/tc/kawasaki-disease-topic-overview?page=2, geraadpleegd op 9 mei 2016
  • Kawasaki Disease, http://www.healthline.com/health/kawasaki-disease, geraadpleegd op 9 mei 2016
  • Kawasaki Disease, http://www.nhs.uk/conditions/Kawasaki-disease/Pages/Introduction.aspx, geraadpleegd op 9 mei 2016
  • Kawasaki disease, https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000989.htm, geraadpleegd op 9 mei 2016
  • Afbeelding bron 1: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: CardioNetworks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.