Ziekte van Kawasaki of Kawasaki syndroom: symptomen

Ziekte van Kawasaki of Kawasaki syndroom: symptomen De ziekte van Kawasaki of Kawasaki syndroom is een zeldzame ziekte die voor de eerste keer werd vermeld in Japan in het jaar 1967. Een koorts die lang aanhoudt, waarbij het hart en de bloedvaten aangetast kunnen worden. Het komt vooral voor bij kinderen onder de vijf jaar en iets frequenter bij jongens dan bij meisjes. Een van de symptomen van de ziekte van Kawasaki is dat de handen rood worden en de huid van de vingertoppen kan vervellen. Het is belangrijk dat de diagnose vroeg wordt gesteld, de ziekte kan namelijk levensbedreigend worden. Wat zijn de oorzaken en hoe kan de ziekte behandeld worden? Hoe is de prognose?

Inhoud artikel


Ziekte van Kawasaki of Kawasaki syndroom

De ziekte staat ook wel bekend onder de namen: mucocutane lymfklier syndroom, infantiele periarteritis nodosa. De ziekte werd voor het eerst beschreven in het jaar 1967 door Dr. Tomisaku Kawasaki. Hij noemde de volgende symptomen: verhoogde lichaamstemperatuur, uitslag op de huid, cervicale lymfadenitis, rode ogen, overvulling van bloedcapillairen, ontstoken lippen en de mondholte. Verder erytheem en oedeem van handen en voeten. De ziekte komt tegenwoordig vaker voor in de westerse landen en iets vaker bij mensen van Aziatische en Afrikaanse afkomst. De ziekte van Kawasaki is de voornaamste oorzaak van een verkregen, dus niet-aangeboren hartaandoening bij kinderen.

Oorzaken ziekte van Kawasaki

De oorzaak is niet bekend, maar men denkt dat een infectie met een bacterie of een virus de schuldige is. Er lijkt een verband met het jaargetijde te zijn: vaker in de winter en het vroege voorjaar.

Symptomen ziekte van Kawasaki

De eerste symptomen treden op in de loop van enkele weken:
  • Koorts die lang duurt, meer dan vijf dagen;
  • Pijn in de keel;
  • Klieren in de hals kunnen opgezwollen zijn, ook in de oksels en liezen;
  • Uitslag kan optreden, deze oogt vlekkerig en heeft een roze kleur;
  • Rode handpalmen en voetzolen, vaak vervelt de huid op de puntjes bij vingers en tenen;
  • De lippen zijn kapot, doen pijn en zijn opgezwollen;
  • De ogen kunnen pijn doen, jeuken en er kan waterige vocht worden afgescheiden.

Complicaties ziekte van Kawasaki

De ziekte van Kawasaki kan ernstige problemen veroorzaken. Er kunnen bijvoorbeeld verwijdingen ontstaan in de wand van de kransslagaders. Deze slagaders voorzien de hartspier van bloed. De ziekte van Kawasaki kan ook leiden tot een ontstoken hartspier of beschadigde bloedvaten.

Diagnose ziekte van Kawasaki

Het is belangrijk dat de diagnose vroeg wordt gesteld, de ziekte kan namelijk levensbedreigend worden. In ongeveer één op de vijf gevallen van de ziekte van Kawasaki treedt letsel aan het hart op. De verschijnselen bij de ziekte van Kawasaki kunnen erg lijken op die van een verkoudheid, het stellen van de diagnose is daarom niet zo gemakkelijk. Ga zeker naar de huisarts als een kind een verhoogde lichaamstemperatuur heeft die langer dan drie dagen aanhoudt, maar eerder als je het niet vertrouwt! Als de huisarts het vermoeden heeft dat het om de ziekte van Kawasaki gaat dan zal het kind direct worden opgenomen in het ziekenhuis. Er zal waarschijnlijk bloedonderzoek worden gedaan. Met behulp van echografie kan worden gekeken of het hart en de bloedvaten aangetast zijn.

Behandeling ziekte van Kawasaki

Behandeling heeft het beste resultaat als er binnen tien dagen na het begin van de ziekte mee wordt gestart. Een kind krijgt immunoglobulinen via een infuus toegediend. Immunoglobuline bevat antistoffen, deze gaan de infectie tegen. Het zorgt er ook voor dat het kind minder kans heeft op een aneurysma en ontsteking van de hartspier. Meestal krijgt een kind hoge doses aspirine tot de verhoogde lichaamstemperatuur zakt. Daarna nog een paar weken lagere doses. Het Emma Kinderziekenhuis/AMC is het grootste behandel- en kenniscentrum voor de ziekte van Kawasaki in Nederland.

Prognose ziekte van Kawasaki

Het gros van de kinderen met de ziekte van Kawasaki zijn binnen drie weken genezen. Na genezing is controle belangrijk in de maanden erna. Mogelijk wordt er ook weer echocardiografie verricht. Aneurysma en myocarditis zijn meestal na een paar maanden verdwenen. De ziekte van Kawasaki is bij één op de vijftig gevallen fataal. Kinderen die genezen zijn, kunnen later in hun leven een ziekte krijgen aan de kransslagader. De kans hierop is echter klein.

Fonds Kind & Handicap

De ziekte van Kawasaki is moeilijk te herkennen en kan de dood tot gevolg hebben. Dat is de reden dat Fonds Kind & Handicap het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Kawasaki door Amsterdam UMC en het Emma Kinderziekenhuis ondersteunt. Het is van groot belang dat de ziekte in een zo vroeg mogelijk stadium wordt ontdekt.

Corona en ziekte van Kawasaki

Op 15 mei heeft de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) aangegeven dat ze gaan onderzoeken of er een verband is tussen COVID-19 en een zeldzame kinderziekte, waarvan de symptomen doen denken aan de ziekte van Kawasaki. De kinderziekte is opgedoken in Europa en in de Verenigde Staten, er zijn al meerdere kinderen aan overleden. Ook in Nederland zijn er kinderen met verschijnselen die doen denken aan de ziekte van Kawasaki. De klachten die op kunnen treden: hevige pijn in de buik, maag- en darmklachten, koorts. Enkele kinderen hadden hart- en longproblemen.
© 2013 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syndroom van KawasakiSyndroom van KawasakiHet syndroom van Kawasaki is een ziekte waarbij er koorts optreedt en afschilfering van de vingertoppen. De grote bloedv…
Ziekte van KawasakiZiekte van KawasakiDe ziekte van Kawasaki is een zeldzame aandoening die vooral kinderen onder de vijf jaar treft. De ziekte werd voor het…
Ziekte van Kawasaki: Ontstoken bloedvaten in de slagadersZiekte van Kawasaki: Ontstoken bloedvaten in de slagadersDe ziekte van Kawasaki is een multisystemische aandoening waarbij de bloedvaten in de slagaders ontstoken raken. Dit ver…
Hand-, voet- en mondziekte bij volwassenenHand-, voet- en mondziekte bij volwassenenDe hand-, voet- en mondziekte is een virus die vooral voorkomt bij kinderen. Maar ook bij volwassenen komt deze ziekte s…

Eetstoornis pica: het eten van niet eetbare dingenEetstoornis pica: het eten van niet eetbare dingenDe eetstoornis pica houdt in dat iemand een dwangmatige behoefte heeft om niet-eetbare dingen te eten, zoals steentjes,…
Ziekte van Perthes: oorzaak, symptomen, behandelingZiekte van Perthes: oorzaak, symptomen, behandelingBij de ziekte van Perthes is er sprake van langzame afbraak van bot, daarna wordt nieuw bot aangemaakt, het gaat om de k…
Bronnen en referenties
  • Gezondheidsplein.nl
  • Het Medisch Handboek
  • Stichtingstika.nl
  • https://www.nu.nl/coronavirus/6051668/who-bekijkt-mogelijk-verband-tussen-coronavirus-en-zeldzame-kinderziekte.html (geraadpleegd op 16 mei 2020)
  • https://www.fondskindenhandicap.nl/help-mee/steun-een-project/de-ziekte-van-kawasaki (geraadpleegd op 27 juni
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 27-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.