Hand-, voet- en mondziekte bij volwassenen

Hand-, voet- en mondziekte bij volwassenen De hand-, voet- en mondziekte is een virus die vooral voorkomt bij kinderen. Maar ook bij volwassenen komt deze ziekte soms voor. Dit artikel geeft informatie over deze ziekte bij volwassenen. Wat zijn de klachten? Wat is het verloop van de ziekte? Hoe ziet het eruit? Deze pagina inclusief foto`s geeft u wellicht antwoord op veel van uw vragen. De hand-, voet-, mondziekte is een ziekte welke vaak wordt veroorzaakt door het coxsackievirus. De ziekte is zeer besmettelijk en wordt gezien als een kinderziekte. Echter, net als bij andere kinderziektes kan deze ook voorkomen bij volwassen. In Nederland hoort u niet vaak over deze ziekte, bij ons zijn kinderziektes als bijvoorbeeld waterpokken meer bekend. In andere landen als bijvoorbeeld Frankrijk komt deze ziekte vaker voor bij voornamelijk kinderen (maladie mains-pieds-bouche). Ook daar komt het zelden voor bij volwassenen, waardoor de ziekte niet snel wordt herkend.

Klachten en symptomen

Griepverschijnselen zoals koorts, keelpijn (keelontsteking) en hoesten.

Na 1 a 2 dagen ontstaan er kleine rode vlekjes op handen, voeten en in de mond. De handen en voeten geven een gevoel in brand te staan. Dit is zeer pijnlijk! Verder ervaart men nog erge keelpijn, er ontstaan blaren op de tong en er is verhoging/koorts.

Dag 2 tot 6: De rode vlekjes worden (onderhuidse) blaren en zweren. De vingertoppen/tenen zijn rood en opgezwollen. (zie eigen foto artikel). Ook is er nog steeds keelpijn (ontsteking). Het branderige gevoel op handen en voeten nemen langzaam af.

Na de 6e dag, beginnen handen en voeten te vervellen. Vingertoppen en tenen vervellen als eerst, daarna de gehele (onderkant van de) voet en hand(palm). Alle eelt laat los en u ziet nieuwe (rood en kwetsbaar) huid. De huid voelt verdoofd, alsof deze verbrand is geweest. Het vervellen kan wel 3 a 4 weken aanhouden en is niet pijnlijk.

Hoe ziet het er uit?

Eerst ontstaan er een paar kleine rode vlekjes. In 24 uur tijd worden dit er steeds meer en ontstaat het gevoel van brand in vooral de vingertoppen en de tenen. De rode vlekjes worden groter en er ontstaan onderhuidse blaren en zweren. Het lijkt op de waterpokken, maar beperkt zich tot de handen (vooral handpalmen), voeten (vooral onderkant/zolen) en de mond. In de mond zoals; de binnenkant van de lip, op de tong, binnenkant van de wang, maar ook rondom de neus kan hier en daar een vlekje ontstaan. Na bijna een week gaan handen en voeten heel erg vervellen. Plakkaten eelt kunnen los laten. Nogmaals, dit is niet pijnlijk. Alleen de nieuwe huid is kwetsbaar.

Is er een behandeling van de Hand-, voet-, mondziekte?

Er is geen speciale behandeling voor de Hand-, voet-, mondziekte. Wel kan er pijnstilling zoals (paracetamol/aspirine)ingenomen worden voor de koorts en voor het branderige gevoel. Voor de keelontsteking zou de huisarts een antibioticakuur kunnen uitschrijven. Over het algemeen is het gewoon uitzieken. Een koelcompres kan tijdelijk verlichting brengen bij het branderige gevoel. Als laatste kan de huisarts eventuele zalfjes voorschrijven voor verlichting van de klachten.

Is het te voorkomen?

Nee, het is niet te voorkomen. Alhoewel de meeste volwassenen de ziekte niet krijgen, zijn er net als andere kinderziektes altijd uitzonderingen.

Hoelang is het besmettelijk?

De incubatietijd (tijd tussen het besmet raken en ziek worden) is meestal tussen de 3 tot 6 dagen. Besmetting vindt vooral plaats via de lucht (o.a. hoesten). Ook is het vocht van de blaasjes besmettelijk en is de ziekte zelfs overdraagbaar via de ontlasting.
De ziekte is vooral vlak voor er klachten zijn en tijdens de ziekte zelf zeer besmettelijk.
© 2011 - 2024 Dominique2008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectieziekten bij kinderen Hand-, voet- en mondziekteAls een kindje pijnlijke blaasjes in de mond, uitslag op de handpalmen en voetzolen en daarnaast ook misselijk is en koo…
Hand-, voet- en mondziekte: symptomen, oorzaak & behandelingHand-, voet- en mondziekte: symptomen, oorzaak & behandelingWat is hand-, voet- en mondziekte bij kinderen en volwassenen en hoe wordt het veroorzaakt? Hand-, voet- en mondziekte i…
Kinderziekte - Handvoet-mondziekteEr zijn veel ziektes die kinderen treffen, omdat zij hun weerstand nog niet voldoende hebben opgebouwd. Helaas zijn kind…

Sclerodermie: symptomen, oorzaken, diagnose en behandelingSclerodermie: symptomen, oorzaken, diagnose en behandelingSclerodermie is een ernstige zeldzame reumatische ziekte, die zich kenmerkt door een toename van bindweefsel in de huid…
Wat een blaasontsteking isWat een blaasontsteking isVeel vrouwen en enkele mannen hebben wel eens een blaasontsteking gehad. Maar wat is nu eigenlijk een blaasontsteking? E…
Dominique2008 (3 artikelen)
Laatste update: 02-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.