Fluorescentieangiografie (onderzoek bloedvaten netvlies)

Fluorescentieangiografie (onderzoek bloedvaten netvlies) Met behulp van een fluorescentieangiografie, ook wel FAG-onderzoek genoemd, fotografeert de oogarts de bloedvaten van het netvlies van het oog. Dit stelt de arts in staat om de locatie en ernst van netvliesaandoeningen in beeld te brengen. Voor dit onderzoek wordt fluoresceïne of indocyanine groen (ICG) gebruikt, twee speciale, onschadelijke, in water oplosbare kleurstoffen. De kleurstof maakt afwijkingen aan de binnenbekleding van het oog zichtbaar. Het onderzoek duurt meestal ongeveer twintig minuten en is doorgaans niet pijnlijk.

Fluorescentieangiografie: Controle van het oog

Fluorescentieangiografie wordt vaak ingezet om het verloop van een ziekte en het effect van een behandeling te evalueren. Het onderzoek is ook nuttig wanneer de oogarts vermoedt dat er afwijkingen zijn in het achterste deel van het oog. Dit onderzoek wordt veelal uitgevoerd bij patiënten met suikerziekte (diabetes mellitus), maculadegeneratie (netvliesveroudering), occlusies (afsluitingen van aders of slagaders van het netvlies), uveïtis (inwendige oogontsteking) en andere, minder vaak voorkomende afwijkingen. Voor zwangere patiënten wordt dit onderzoek meestal uitgesteld tot na de bevalling.

Voorbereiding op het onderzoek

De patiënt wordt geadviseerd om één uur voor het onderzoek niets meer te eten of te drinken. Diabetespatiënten mogen echter gewoon ontbijten en lunchen. Voor de procedure wordt een verpleegkundige of arts met een naald kleurstof in de ader van de arm van de patiënt geïnjecteerd. Het is aan te raden om gemakkelijk zittende bovenkleding te dragen. De kleurstof, die op waterbasis is, maakt de bloedvaten zichtbaar. Hoewel de kleurstof over het algemeen onschadelijk is, kunnen in zeldzame gevallen allergische reacties optreden. Patiënten moeten daarom vooraf melden als ze allergisch zijn voor kleurstoffen of schelpdieren. Bijwerkingen zoals misselijkheid kunnen kort na de injectie optreden, maar verdwijnen meestal snel. Voor de foto’s wordt gebruik gemaakt van gewoon licht, zonder röntgenstralen. Vervolgens worden er druppels in de ogen van de patiënt geplaatst, meestal twee of drie keer, wat ongeveer een half uur duurt. Deze druppels zorgen ervoor dat de pupillen verwijd worden, zodat er meer licht op het netvlies valt en de oogarts een beter zicht heeft op het netvlies.

Onderzoek van de bloedvaten van het netvlies

Tijdens het onderzoek leunt de patiënt met de kin op een steun en rust het voorhoofd tegen een band. Voor de patiënt staat een camera opgesteld. Het is belangrijk om stil te blijven zitten, vooral aan het begin van het onderzoek. Eerst maakt de camera een aantal kleurenfoto’s als voorbereiding. De patiënt kijkt naar een knipperend lichtje om de ogen voor te bereiden. Na de injectie van de kleurstof maakt de camera snel veel foto’s met een speciale (fundus)camera, waardoor de kleurstof in de bloedvaten van het oog zichtbaar wordt. De kleurstof bereikt meestal het oog binnen tien seconden, waardoor de oogarts kan observeren hoe de kleurstof door de bloedvaten stroomt en afwijkingen in het netvlies kan opsporen. Bij een normaal oog vullen de bloedvaten zich met kleurstof, maar bij netvliesaandoeningen kan de vloeistof uit het netvlies lekken. Tijdens het onderzoek kan de patiënt lichtflitsen zien en mogelijk moeten de oogleden open worden gehouden om te voorkomen dat ze automatisch sluiten. Meestal worden foto's van beide ogen gemaakt, zelfs als de aandoening zich slechts in één oog bevindt.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kan de patiënt enkele uren wazig zien (wazig gezichtsvermogen) door het druppelen en de fotosessies. Het is daarom niet aanbevolen om te autorijden; het is verstandig om van tevoren ander vervoer naar huis te regelen. Het dragen van een donkere zonnebril kan prettig zijn op zonnige dagen. De huid van de patiënt kan tijdelijk een gele kleur krijgen door de kleurstof, wat onschadelijk is en in de loop van de dag verdwijnt. Het drinken van veel water helpt om de kleurstof sneller uit het lichaam te verwijderen via de urine, die tot 24 uur na de injectie een donkeroranje kleur kan hebben. Zonnebaden wordt afgeraden tot 24 uur na de injectie, omdat dit mogelijk een allergische reactie kan veroorzaken.

Mogelijke bijwerkingen

Hoewel zeldzaam, kunnen er bijwerkingen optreden tijdens of na het FAG-onderzoek. Deze kunnen omvatten:
  • Allergische reacties op de kleurstof, zoals huiduitslag, jeuk of zwelling
  • Misselijkheid of braken na de injectie van de kleurstof
  • Lichte oogirritatie of ongemak door de gebruikte druppels
  • Korte termijn visuele veranderingen, zoals tijdelijke wazigheid of lichtflitsen

Alternatieve onderzoeksmethoden

In sommige gevallen kan een fluorescentieangiografie worden aangevuld of vervangen door andere beeldvormingstechnieken, zoals:
  • [ARTIKEL=170346]OCT (Optische Coherentie Tomografie)
  • [ARTIKEL=172751]Retinale fotografie
  • [ARTIKEL=194829]Echografie van het netvlies

Deze alternatieve methoden kunnen aanvullende informatie verschaffen of worden gebruikt wanneer FAG niet mogelijk is.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diabetisch maculaoedeem: Oogaandoening door diabetesDiabetisch maculaoedeem: Oogaandoening door diabetesEen hoge bloedsuikerspiegel bij diabetes mellitus (suikerziekte) leidt tot tal van aandoeningen, ook oogziekten. De mees…
Natte maculadegeneratie: Lekkende nieuwe bloedvaten in oogNatte maculadegeneratie: Lekkende nieuwe bloedvaten in oogMaculadegeneratie is een belangrijke oorzaak van gezichtsverlies bij mensen ouder dan zestig jaar. Ongeveer tien procent…
Diabetische retinopathie: Oogaandoening door diabetesDiabetische retinopathie: Oogaandoening door diabetesDiabetische retinopathie is een ernstige complicatie van diabetes mellitus (suikerziekte) die ontstaat door langdurig ve…
Droge leeftijdsgebonden maculadegeneratie: OogziekteDroge leeftijdsgebonden maculadegeneratie: OogziekteMeer dan negentig procent van de patiënten met leeftijdsgebonden maculadegeneratie krijgt te maken met de droge vorm, te…

Gezichtsveldonderzoek: Onderzoek uitval gezichtsveldGezichtsveldonderzoek: Onderzoek uitval gezichtsveldWanneer iemand zijn ogen op een bepaald punt fixeert, ziet hij meer dan alleen dat punt. Hij ervaart ook zijn omgeving z…
Doofblind: Bij welke organisaties kan je terecht?Doofblind: Bij welke organisaties kan je terecht?Tijdens gesprekken over handicap en beperkingen wordt vaak de vraag gesteld: "Zou jij liever doof of blind zijn?" Sommig…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tpsdave, Pixabay
  • http://www.oogartsen.nl/oogartsen/onderzoeken/fluorescentie_angiografie_fag/
  • http://www.ziekenhuis.nl/onderzoek-diagnose/f/fluorescentie-angiografie/item717
  • https://www.jeroenboschziekenhuis.nl
  • https://www.oogziekenhuis.nl/artikelen/fluorescentie-angiografie.html
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.