Gezichtsveldonderzoek: Onderzoek uitval gezichtsveld

Gezichtsveldonderzoek: Onderzoek uitval gezichtsveld Wanneer iemand zijn ogen fixeert op een bepaald punt, ziet hij meer dan dat punt alleen. Hij ziet, zonder dat hij zijn oog beweegt, ook nog zijn omgeving. Dit noemen we het “gezichtsveld”, eveneens bekend als “omgevingszien” of “perifere zien”. Dat gebied is groot maar weliswaar minder scherp dan het punt waarnaar de persoon kijkt. Met een gezichtsveldonderzoek (GVO) spoort de oogarts een mogelijke uitval in het gezichtsveld op. Bovendien is een oogaandoening hierdoor beter op te volgen.

Gezichtsveld van het oog

In het dagelijks leven maakt iedereen veel gebruik van het gezichtsveld. Met een prima gezichtsveld lopen mensen en nergens tegen, struikelen ze niet over stoepranden, en wordt niet snel iets omvergegooid. Maar wanneer het gezichtsveld een defect alias een scotoom (zien van blinde vlek in het gezichtsveld) vertoont, levert dit alles mogelijk problemen op. Meestal is iemand zich weinig bewust van een uitval in het gezichtsveld. De aandacht is immers gericht op het centrale punt waarnaar de persoon kijkt (lezen, tv kijken, …). Er zijn verschillende redenen waarom een oogarts graag een gezichtsveldonderzoek bij een patiënt wil laten uitvoeren: glaucoom, een onverklaarbaar laag gezichtsvermogen, een herseninfarct, oogzenuwafwijkingen, medicijngebruik, … Met een gezichtsveldonderzoek is het opsporen van de oorzaak van bepaalde klachten mogelijk. De vorm van de uitval is vaak kenmerkend voor een bepaalde aandoening.

Defecten: Kokervisus en glaucoom

Kokervisus

Wanneer er zich een gezichtsvelddefect voordoet, ziet een patiënt personen of dingen snel “over het hoofd” omdat deze uitval een soort “dode hoek” is. Een typisch voorbeeld van een gezichtsvelddefect is “kokerzien”, ook wel “kokervisus”, “tunnelzicht” of “tunnelzien” genoemd. Een patiënt ziet als het ware door een heel klein kokertje omdat grote delen van het gezichtsveld ontbreken. Meestal echter ziet hij toch 100% scherp. Tunnelzicht is meestal het gevolg van een netvliesaandoening, al kent dit veel meer oorzaken.

Glaucoom

Glaucoom is gezichtsveldafwijking die in het begin niet altijd opvalt. Hiervoor is een gezichtsveldonderzoek erg belangrijk. De druk op het oog is bij glaucoom veel te hoog waardoor een patiënt minder goed gaat zien. Glaucoom start steeds met een uitval van het gezichtsveld. Het totale gezichtsveld is groter wanneer beide ogen tegelijk gebruikt worden dan met ieder oog afzonderlijk (blikveld). De gezichtsvelden van beide ogen vallen voor een groot deel samen. Wanneer iemand echter een oogafwijking heeft in het éne oog, vangt gezichtsveld van het andere oog dat defect mogelijk op wanneer die persoon met beide ogen kijkt. Om die reden valt beginnend glaucoom bijvoorbeeld niet altijd op. Een veelvuldig gezichtsveldonderzoek bij glaucoom is van primordiaal belang voor het opvolgen van de aandoening.

Voor het gezichtsveldonderzoek

Dit onderzoek vraagt behoorlijk veel concentratie van de patiënt en is daardoor een moeilijk onderzoek. De patiënt krijgt het advies om goed uitgerust naar het ziekenhuis of de oogarts te komen. Tijdens het onderzoek is deze concentratie mogelijk wisselend en daarenboven is het afhankelijk van dag tot dag hoe de patiënt zich voelt. Een patiënt die dit onderzoek reeds kent, doet het vaker wat beter dan de niet-vertrouwde patiënt omdat hij reeds weet hoe hij naar het vaste punt moet kijken.

Tijdens het onderzoek: Oogarts spoort uitval gezichtsveld op

Het onderzoek kent een duurtijd van ongeveer tien à vijftien minuten per oog en doet geen pijn. Vooreerst schermt de onderzoeker één oog met een kapje af zodat een onderzoek van het hele gezichtsveld van het andere oog mogelijk is. Daarna gaat de patiënt achter een meetapparaat zitten. Hierin zit een zwakverlichte bol met in het midden een lichtpunt. De patiënt kijkt tijdens het onderzoek continu naar dit centrale lichtpunt (fixeren) met één oog. Vervolgens verschijnen op verschillende plaatsen in de bol kleine kortdurende lichtjes met een verschillende helderheid (sterkte). De ingebouwde computer bepaalt de plaats, volgorde en sterkte van de lichtjes. Wanneer de patiënt een lichtpunt ziet, moet hij op een knop drukken. De computer registreert vervolgens de locatie en lichtsterkte van het lichtje. Op die manier verloopt een onderzoek van het ganse gezichtsveld. De patiënt mag niet gaan zoeken naar het lichtpunt of dit blijven nakijken, maar hij moet zich blijven concentreren op het centrale lichtpunt. De computer test dit eveneens om betrouwbare gegevens over het gezichtsveldonderzoek te krijgen. Tot slot blijft de onderzoeker alert tijdens de procedure van het onderzoek.

Na het onderzoek

In principe zijn de uitslagen meteen bekend. Als de oogarts vrij is, bespreekt hij deze meteen met de patiënt. Indien hij er niet is, maakt een arts of medewerker een andere afspraak om dit samen door te nemen met de patiënt.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezichtsveldonderzoek bij de oogarts, hoe gaat dat?Gezichtsveldonderzoek bij de oogarts, hoe gaat dat?Een gezichtsveldonderzoek is een onderzoek waarbij onderzocht wordt of het gezichtsveld van de patiënt in orde is. Het g…
Gonioscopie: Inspectie van de drainagehoek bij glaucoomGonioscopie: Inspectie van de drainagehoek bij glaucoomEen oogarts voert een gonioscopie uit om te kijken naar het voorste deel van het oog (voorkamer) tussen het hoornvlies e…
Pachymetrie: Oogonderzoek - Meten van dikte van hoornvliesPachymetrie: Oogonderzoek - Meten van dikte van hoornvliesEen oogarts voert een pachymetrie uit bij o.a. een patiënt op verdenking van glaucoom of een patiënt die een refractieve…
Tonometrie: Oogdrukmeting om glaucoom op te sporenTonometrie: Oogdrukmeting om glaucoom op te sporenWie ouder is dan 40 jaar laat best regelmatig een oogonderzoek uitvoeren om glaucoom vroegtijdig op te sporen. Vooral Af…

OCT-onderzoek: Oogonderzoek - NetvliesscanOCT-onderzoek: Oogonderzoek - NetvliesscanOCT, wat staat voor “Optical Coherence Tomography” maakt het mogelijk om dwarsdoorsneden van het oog te maken. Het OCT-a…
Fluorescentieangiografie (onderzoek bloedvaten netvlies)Fluorescentieangiografie (onderzoek bloedvaten netvlies)Met behulp van een fluorescentieangiografie, ook wel FAG-onderzoek genoemd, fotografeert de oogarts de bloedvaten van he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
  • http://www.oogartsen.nl/oogartsen/onderzoeken/gezichtsveld_onderzoek/
  • https://www.jeroenboschziekenhuis.nl/Publicaties/102457/Patienteninformatie-Patintenfolders?spec=101060
  • http://www.uzgent.be/nl/zorgaanbod/mdspecialismen/NKO/Paginas/traanzakobstructie.aspx
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 15-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.