Gonioscopie: Inspectie van de drainagehoek bij glaucoom

Gonioscopie: Inspectie van de drainagehoek bij glaucoom Een oogarts voert een gonioscopie uit om te kijken naar het voorste deel van het oog (voorkamer) tussen het hoornvlies en de iris. Dit oogonderzoek is pijnloos en is standaard bij een uitgebreid oogonderzoek. De oogarts bekijkt hiermee of het gebied dat kamerwater afvoert uit het oog (de drainagehoek) geopend of gesloten is, wat met name interessant is om te weten bij de ontwikkeling van glaucoom. Daarnaast is het mogelijk om via een gonioscopie een behandeling uit te voeren bij de patiënt.

Oogaandoening glaucoom

Glaucoom is een sluipende oogziekte waarbij de oogdruk te hoog is. Dit leidt tot slechtziend- of zelfs blindheid bij de patiënt als de oogzenuw is aangetast. Met gonioscopie bepaalt de oogarts het glaucoomtype van de patiënt. Voor het opsporen van glaucoom voert de oogarts mogelijk nog andere onderzoeken uit zoals een spleetlamponderzoek, tonometrie (medische term voor "oogdrukmeting"), oftalmoscopie (controleert de oogzenuw), en perimetrie (gezichtsveldonderzoek). Een gonioscopie zit meestal standaard verweven in een uitgebreid oogonderzoek.

Indicatie gonioscopie

De oogarts voert een gonioscopie uit omdat hij hiermee glaucoom opspoort, controleert en behandelt.
  • Hij behandelt hiermee glaucoom. Tijdens de gonioscopie voert hij een laserbehandeling uit, waarbij hij een speciale contactlens op de drainagehoek plaatst. Een laserbehandeling verlaagt de oogdruk in het oog en is een goede behandeloptie van deze oogziekte. Helpt de laserbehandeling niet, dan gaat hij over tot een trabeculectomie of een drainage-implant om de oogdruk chirurgisch te verlagen.
  • Hij bekijkt of de drainagehoek van het oog gesloten of nagenoeg gesloten is. Hierdoor bepaalt de oogarts het type glaucoom bij de patiënt. Gonioscopie geeft eveneens littekens of andere schade aan de drainagehoek weer.
  • Hij bekijkt de voorzijde van het oog om dit op glaucoom te controleren.
  • Hij controleert met een gonioscopie aangeboren afwijkingen die mogelijk glaucoom veroorzaken.

Voor het onderzoek

De patiënt verwijdert de contactlenzen voor het onderzoek. Daarnaast regelt hij best vervoer naar huis daar hij na het onderzoek nog wazig ziet (wazig gezichtsvermogen).

Tijdens het onderzoek

Het onderzoek duurt minder dan vijf minuten en verloopt pijnloos. De oogarts verdooft namelijk eerst de ogen van de patiënt via oogdruppels. Hierdoor voelt de patiënt de gonioscoop niet en heeft hij geen ongemak tijdens het onderzoek. Soms prikken of branden de druppels een beetje, maar dit verdwijnt snel. Soms ligt de patiënt of soms zit hij op een stoel tijdens het onderzoek. De oogarts gebruikt een microscoop (spleetlamp) om in de ogen te kijken. Bij een zittend onderzoek plaatst de patiënt zijn kin tegen een kinsteun en plaatst hij zijn voorhoofd tegen een hoofdsteun. Daarna kijkt hij op vraag van de oogarts omhoog zodat de oogarts het onderste ooglid opent en de gonioscoop (een speciale grote contactlens) in dit gleufje plaatst. De patiënt kijkt daarna recht vooruit. De oogarts ziet vervolgens een smalle lichtbundel in het oog. De oogarts kijkt door de spleetlamp naar de breedte van de drainagehoek. De patiënt knippert hierbij zo weinig mogelijk. Het onderzoek gebeurt meestal in een verdonkerde ruimte. Een helder verlichte kamer vernauwt namelijk de pupil waardoor de drainagehoek opent.

Na het onderzoek

Na één uur na het onderzoek mag de patiënt zijn contactlenzen weer indoen. De verdoving is dan namelijk uitgewerkt.

Risico's

Als de pupillen verwijd zijn, ziet de patiënt wazig na het onderzoek. Dit houdt nog enkele uren aan. De patiënt mag zeker gedurende twintig minuten na het onderzoek niet in de ogen wrijven totdat de verdoving is uitgewerkt. Verder is er een zeer klein risico op een ooginfectie of een allergische reactie op de gebruikte verdovende oogdruppels.

Resultaten

Gonioscopie is een oogonderzoek waarbij de oogarts kijkt naar het voorste deel van het oog (voorkamer) tussen het hoornvlies en de iris. Bij een gonioscopie controleert de oogarts de drainagehoek van het oog. Hij meet de drainagehoek, de breedte, en bepaalt of deze open of gesloten is. De drainagehoek is normaal wanneer deze wijd open en niet geblokkeerd is. Bij een abnormale drainagehoek ziet deze er smal uit, is er een sleuf in of is de hoek gesloten. Dit betekent dat de hoek gedeeltelijk of volledig geblokkeerd is. Daarnaast loopt de patiënt risico op een gesloten hoek in de toekomst. Bij een gedeeltelijk of volledig geblokkeerde drainagehoek heeft de patiënt gesloten hoek glaucoom. Een geblokkeerde en drainagehoek heeft verschillende oorzaken. Deze omvatten littekenweefsel, abnormale bloedvaten, verwonding, infectie en extra kleurpigment van de iris.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gesloten hoek-glaucoom: Oogaandoening met oogpijnGesloten hoek-glaucoom: Oogaandoening met oogpijnGlaucoom is een groep oogziekten die leiden tot schade aan de oogzenuw, wat resulteert in een verlies van het gezichtsve…
Glaucoom: Verhoogde oogdruk met verlies van gezichtsvermogenGlaucoom: Verhoogde oogdruk met verlies van gezichtsvermogenGlaucoom is een oogaandoening waarbij vaak (maar niet altijd!) de normale oogdruk (intra-oculaire druk) langzaam of snel…
Neovasculair glaucoom: Vorming abnormale bloedvaten op irisNeovasculair glaucoom: Vorming abnormale bloedvaten op irisNeovasculair glaucoom is een zeldzame maar ernstige vorm van secundaire glaucoom. Deze oogziekte ontstaat als gevolg van…
Buftalmie: Vergrote oogbol, vaak door aangeboren glaucoomBuftalmie: Vergrote oogbol, vaak door aangeboren glaucoomCirca 1 op de 30.000 baby’s komt ter wereld met buftalmie. Dit is de medische term voor een vergroting van de oogbol in…

Oftalmoscopie (fundoscopie): Onderzoek achterkant van oogOftalmoscopie (fundoscopie): Onderzoek achterkant van oogOftalmoscopie is van onschatbare waarde voor het opsporen van tal van oogaandoeningen. De oogarts bekijkt via een oftalm…
Oogkleuring met fluoresceïne bij hoornvliesletselsOogkleuring met fluoresceïne bij hoornvliesletselsBij dit onderzoek gebruikt de oogarts de oranje kleurstof fluoresceïne en een blauw licht om vreemde voorwerpen, krassen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tpsdave, Pixabay
  • http://eyewiki.aao.org/Gonioscopy
  • http://home.zonnet.nl/jcamps/goniosco.htm
  • http://www.hopkinsmedicine.org/wilmer/glaucoma_center_excellence/book/ch06s02.html
  • http://www.oogartsdevogelaere.be/Onderzoeken%20-%20Gonioscopie
  • http://www.webmd.com/children/gonioscopy
  • http://www.webmd.com/children/gonioscopy?page=2
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.