Glaucoom: Baerveldt drainage implant om oogdruk te verlagen

Glaucoom: Baerveldt drainage implant om oogdruk te verlagen Voor een patiënt met een te hoge oogboldruk (glaucoom) bestaan er diverse behandelingsmogelijkheden. In eerste instantie krijgt hij vaak oogdruppels voorgeschreven van de oogarts. Indien deze niet helpen, is een laserbehandeling een mogelijke optie. Helpt dat evenmin, dan is een oogoperatie vereist. Wanneer een trabeculectomie niet het gewenste resultaat behaalt, stelt de chirurg een glaucoomdrainage-implant (Baerveldt-implantatie) voor om de oogdruk te verlagen.

Glaucoom: Te hoge oogdruk

De oorzaak van glaucoom is meestal een verstoorde afvoer van het kamerwater uit het oog. Hierdoor treedt beschadiging van de oogzenuw aan de achterzijde van het oog op. Het gezichtsvermogen van de patiënt verslechtert. Een behandeling dringt zich op zodat de oogzenuw geen verdere schade krijgt. De hoge oogdruk resulteert soms in een slechte werking van het hoornvlies dat aan de voorzijde van het oog ligt. Het hoornvlies voelt bijgevolg pijnlijk aan en is troebel. Hierbij helpt een verlaagde oogdruk zodat de pijn afneemt en de cornea, de medische term voor "het hoornvlies", weer werkt. Een patiënt met glaucoom moet regelmatig naar de oogarts voor de controle van zijn oogdruk en ook voor een gezichtsveldonderzoek.

Operatie: Chirurg plaatst Baerveldt-implantaat om oogdruk te verlagen bij de patiënt

Soms heeft een patiënt al eerder een laserbehandeling of een trabeculectomie gehad om zijn oogdruk te verlagen maar blijft de oogdruk ondanks deze ingreep toch oncontroleerbaar. Door de Baerveldt-implantatie blijft het resterende gezichtsvermogen zo goed mogelijk behouden en heeft de patiënt minder pijn. Het helpt om langdurig oncontroleerbare glaucoom te verlagen, is eenvoudig en vrij snel chirurgisch te implanteren, geneest snel en bezorgt de patiënt geen trauma. Het oppervlak van Baerveldt is groot zodat het kamerwater maximaal wegvloeit en de druk verlaagt. Indicaties voor het gebruik van het Baerveldt drainage implantaat zijn onder andere een eerdere mislukte oogdruk verlagende ingreep, bindvlieslittekens van een oogtrauma of een vorige oogingreep, neovasculair glaucoom en uveïtis. Baerveldt is niet de enige soort glaucoomimplant; er bestaan namelijk diverse soorten maar Baerveldt en ook Ahmed zijn de bekendste en meest gebruikte. Deze hebben een gelijkaardige werking.

Voor de operatie

De patiënt stopt best met bloedverdunners om de kans op bloedingen tijdens de operatie te verkleinen. Verder neemt de patiënt nog wel zijn gewone oogdruk verlagende druppels tot de dag van de operatie.

Praktisch

De ingreep gebeurt poliklinisch waardoor de patiënt na de behandeling weer naar huis mag. De patiënt krijgt afhankelijk van zijn medische status en het ziekenhuis een narcose of plaatselijke verdoving.

Tijdens de operatie: Chirurg plaatst de Baerveld drainage implant

De chirurg hecht bij een Baerveldt-implantatie een plaatje op het oog, onder de oogspieren. Het drainagebuisje dat zich aan het implant bevindt, brengt de chirurg in via een kleine opening in het oog, onder het oogwit (bindvlies, conjunctiva) aan de bovenzijde van het oog. Het eigen lichaam produceert vervolgens rond het plaatje een kapseltje. Dit impliceert dat het kamerwater door het slangetje stroomt en het kapsel dit verder afvoert. De chirurg dekt het slangetje voor de bescherming af met donormateriaal uit het menselijk donoroog. De patiënt krijgt hiervan geen afstotingsreacties.

Na de operatie

De chirurg dekt het oog af met een oogverband en een beschermkapje. De patiënt dient meermaals op controle te komen en de dag na de operatie verwijdert de arts reeds het verband. Daarna moet de patiënt enkel ’s nachts nog zijn oog af te dekken met het beschermkapje en een pleister over het oog. Bukken, persen en zwaar tillen zijn de eerste weken na de operatie ten stelligste af te raden, evenals hard wrijven in het oog. Haren wassen en douchen mag pas na enkele dagen weer, al dient hij wel de ogen te sluiten want er mag geen (kraan)water in het geopereerde oog lopen. Voorts komt de patiënt nog vaak op controle bij de oogarts; het aantal keren is afhankelijk van het ziekenhuis.

Medicatie: Oogdruppels

De eerste zes tot acht weken na de operatie moet de patiënt intensief oogdruppels toedienen via correcte oogdruppelrichtlijnen. Omdat de oogdruk de eerste weken nog niet meteen laag is, neemt de patiënt nog zijn vroegere oogdruk verlagende oogdruppels. De oogarts bespreekt na enkele weken, wanneer het slangetje is opengaan, welke oogdruppels de patiënt daarna moet nemen. Voorts neemt de patiënt ook tijdelijk antibioticadruppels om een infectie te voorkomen. Ook ontstekingsremmende oogdruppels zijn nodig (corticosteroïddruppels). Op termijn verlaagt de oogdruk hierdoor eveneens.

Complicaties operatie

Normaalgezien behaalt de patiënt dan een lage oogdruk, maar soms is het toch moeilijk om dit te bereiken met één operatie, en zijn aanvullende oogdruppels of soms een tweede Baerveldt-operatie vereist. Een tweede Baerveldt is eveneens nodig wanneer het slangetje in het oog niet meer goed is of het bindvlies niet meer goed het slangetje boven het oog bedekt. De oogdruk is soms te laag bij de patiënt, en dan dient de chirurg het plaatje operatief wat te verkleinen. Sporadisch treedt chronische irritatie van het oog op waarvoor druppels nodig zijn. Zelden ziet een patiënt dubbel (diplopie) en heeft hij hiervoor een prismabril of een operatie nodig. Een hoornvliestransplantatie bij een troebel hoornvlies is in uiterst zeldzame gevallen vereist. Bij een infectie of bloeding verliest de patiënt mogelijk zijn gezichtsvermogen. De patiënt dient in ieder geval ten alle tijden contact op te nemen met een oogarts of het ziekenhuis als hij merkt dat hij plots slechter ziet, meer pijn krijgt of het oog roder wordt.

Resultaat Baerveldt drainage implant

De patiënt heeft niet meteen een uiteindelijk niveau van de oogdruk. Onder het oogbindvlies lekt het water aanvankelijk weg wat zorgt voor een lagere oogdruk, maar dit neemt wel geleidelijk aan af. Het slangetje gaat echter open na vier tot acht weken zodat de oogdruk weer daalt en het uiteindelijke resultaat behaalt.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oogziekte glaucoom: laat je oogdruk meten vóór 't te laat isOogziekte glaucoom: laat je oogdruk meten vóór 't te laat isGlaucoom is een oogaandoening die geleidelijk en ongemerkt je oog beschadigt. Je merkt het meestal pas als het al te laa…
Posner-Schlossman Syndroom: Glaucoom (verhoogde oogdruk)Posner-Schlossman Syndroom: Glaucoom (verhoogde oogdruk)Het Posner-Schlossman Syndroom is een milde oogontsteking waarbij de patiënt in korte tijd een heel hoge oogdruk creëert…
Gonioscopie: Inspectie van de drainagehoek bij glaucoomGonioscopie: Inspectie van de drainagehoek bij glaucoomEen oogarts voert een gonioscopie uit om te kijken naar het voorste deel van het oog (voorkamer) tussen het hoornvlies e…
Glaucoom: Preventie van oogziekte met verhoogde oogdrukGlaucoom: Preventie van oogziekte met verhoogde oogdrukGlaucoom is een sluipende en onomkeerbare oogzenuwaandoening waarbij pas in een laat stadium symptomen optreden. Door ee…

Pterygium en pinguecula, goedaardige letsels in de ogenPterygium en pinguecula, goedaardige letsels in de ogenPterygium, ook gekend als “surfersoog”, is een veel voorkomende oogaandoening bij mensen die veel buiten zijn of zich in…
Last van onrustige benen?Last van onrustige benen?We hebben er allemaal wel eens van gehoord, maar veel mensen weten niet wat het exact is als je last hebt van onrustige…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://archopht.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=262358
  • http://www.amo-inc.com/products/cataract/glaucoma-implants/baerveldt-bg-101-350-glaucoma-implant
  • http://www.oogartsen.nl/oogartsen/overige_oogziekten/glaucoom_operatie/
  • http://www.vumc.nl/afdelingen/patientenfolders-brochures/zoeken-alfabet/B/209052_W_Glaucoom-drainage_1.pdf
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Glaucoomimplantaat
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 18-07-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.