Risicofactoren voor de oogziekte glaucoom (hoge oogboldruk)

Risicofactoren voor de oogziekte glaucoom (hoge oogboldruk) De oogaandoening glaucoom is wereldwijd een belangrijke oorzaak van blindheid, met name bij oudere patiënten. Een vroege opsporing en behandeling zijn de sleutels tot het voorkomen van schade aan de oogzenuw zodat het gezichtsvermogen zo lang mogelijk behouden blijft. Patiënten die een verhoogd risico lopen op de oogziekte glaucoom, laten best voor de leeftijd van veertig jaar een uitgebreid oogonderzoek uitvoeren. Een aantal doelgroepen hebben een hoger risico op het krijgen van deze oogaandoening waarbij de oogdruk verhoogd is.
Sommige patiënten lopen een hoger risico op de oogaandoening glaucoom omwille van medische redenen. Maar ook andere factoren verhogen het risico op het krijgen van deze sluipende oogziekte waarbij de oogboldruk te hoog is.

Medische factoren die zorgen voor een hoger risico op de oogziekte glaucoom

Dikte van het hoornvlies

Een hoornvliesdiktemeting, in medische termen gekend als een corneatopografie, is een onderzoek dat de dikte van het hoornvlies meet. Wanneer dit minder is dan 0,5 mm, heeft de patiënt een dun hoornvlies. Dit is een risicofactor voor het ontwikkelen van glaucoom.

Familiale geschiedenis oogziekte

De meest voorkomende vorm van glaucoom, primaire open-hoek glaucoom, is erfelijk. Als directe familieleden glaucoom hebben, is er een veel hoger risico op de oogzenuwaandoening. Een familiale geschiedenis verhoogt het risico op het krijgen van de oogziekte vier tot negen keer.

Gezondheid

Bij patiënten met diabetes mellitus, een extreem lage bloeddruk (hypotensie), een extreem hoge bloeddruk (hypertensie), migraine (aanvallen van een aura en/of eenzijdige hoofdpijn) en een slechte bloedsomloop neemt het risico op het ontwikkelen van glaucoom toe. De invloed van een hoge bloeddruk op diverse oogaandoeningen is potentieel groot. Het obstructief slaapapneusyndroom (slaapstoornis met tijdelijk gestopte ademhaling) is mogelijk een risicofactor, maar de medische wetenschap moet hiernaar nog meer studies uitvoeren. Dit blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek dat eind 2015 verscheen in Healio en gepubliceerd werd door onderzoekers van de Pacific University College of Optometry.

Oogaandoeningen

Andere oogaandoeningen zoals cataract, hoge myopie (bijziendheid) en hypermetropie (verziendheid) verhogen eveneens het risico op het ontwikkelen van glaucoom.

Oogletsel

Oogletsel veroorzaakt mogelijk secundaire openkamerhoekglaucoom. Dit type glaucoom treedt direct na het letsel of soms zelfs pas jaren later op. Een stomp trauma (blauwe plek in het oog, of verwondingen die doordringen in het oog) beschadigen mogelijk het drainagesysteem in het oog, wat leidt tot traumatisch glaucoom. Sportgerelateerde verwondingen, zoals honkbal of boksen, zijn de grootste oorzaken van deze oogziekte. Na een oogoperatie ontstaat overigens soms ook glaucoom als complicatie.

Steroïdegebruik

Oculaire hypertensie en openkamerhoekglaucoom komen vaker voor bij volwassenen die ongeveer 14-35 steroïden pufjes moeten inhaleren om hun astma (chronische ontsteking van de luchtwegen in de longen) onder controle te houden. Dit is een zeer hoge dosis, wat enkel vereist is bij ernstige astma. Maar ook een langdurig gebruik van steroïden leidt mogelijk tot glaucoom.

Andere factoren die het risico op de oogziekte bij patiënten verhogen

Afkomst

Patiënten van Aziatische afkomst hebben een verhoogd risico op nauwehoekglaucoom. Nauwehoekglaucoom is goed voor minder dan 10% van alle gediagnosticeerde gevallen van glaucoom. Patiënten van Japanse afkomst hebben eveneens een hoger risico op een normale spanningsglaucoom. Glaucoom is na cataract de belangrijkste oorzaak van blindheid onder Afro-Amerikanen en patiënten van Afrikaanse afkomst. Glaucoom presenteert zich zes tot acht keer vaker bij Afro-Amerikanen dan bij blanken. Over het algemeen hebben patiënten met een donkere huidskleur meer kans op het krijgen van glaucoom.

Leeftijd

Glaucoom komt veel vaker voor bij veertig- en vooral zestigplussers. Zij hebben zes keer meer kans om glaucoom te krijgen. Verder lopen vrouwen die op vroege leeftijd (45-50 jaar) in de menopauze terechtkomen, een groter risico op glaucoom.

Roken

Roken is voor heel veel delen van het lichaam slecht en zelfs giftig. Dit geldt ook voor de ogen.

Behandeling voor de oogaandoening

De behandeling van glaucoom is afhankelijk van de aard en ernst. In het algemeen is glaucoom niet te genezen, maar is het wel onder controle te houden. Oogdruppels, pillen, een laserbehandeling en oogoperaties zoals een trabeculectomie of een drainage-implant zijn voorhanden om de oogziekte te voorkomen of vertragen zodat er geen verdere schade optreedt. Het is belangrijk om bij het nemen van de oogdruppels correcte oogdruppelrichtlijnen te hanteren. Bij elke vorm van glaucoom is een regelmatig en uitgebreid oogonderzoek met oftalmoscopie (oogspiegel) vereist zodat de oogarts in staat is om de achterkant van het oog te beoordelen. De oogarts inspecteert voorts de drainagehoek van de glaucoom via een gonioscopie. Daarnaast voert de oogarts standaard een tonometrie (oogdrukmeting) uit wat zeer belangrijk is om de progressie op te sporen en visusverlies te voorkomen. Omdat glaucoom soms verergert zonder dat een patiënt zich daarvan bewust is, hebben heel wat behandelingen vaak tijd nodig alvorens de patiënt de gewenste oogboldruk bereikt.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oogziekte glaucoom: laat je oogdruk meten vóór 't te laat isOogziekte glaucoom: laat je oogdruk meten vóór 't te laat isGlaucoom is een oogaandoening die geleidelijk en ongemerkt je oog beschadigt. Je merkt het meestal pas als het al te laa…
Neovasculair glaucoom: Vorming abnormale bloedvaten op irisNeovasculair glaucoom: Vorming abnormale bloedvaten op irisNeovasculair glaucoom is een zeldzame maar ernstige vorm van secundaire glaucoom. Deze oogziekte ontstaat als gevolg van…
Primair congenitale glaucoom: Aangeboren verhoogde oogdrukPrimair congenitale glaucoom: Aangeboren verhoogde oogdrukPrimair congenitale glaucoom presenteert zich meestal spontaan bij patiënten tussen de nul en drie jaar. Deze oogziekte…
Gesloten hoek-glaucoom: Oogaandoening met oogpijnGesloten hoek-glaucoom: Oogaandoening met oogpijnGlaucoom is een groep oogziekten die leiden tot schade aan de oogzenuw, wat resulteert in een verlies van het gezichtsve…

Hoe komt het dat ik zoveel hoest?Hoe komt het dat ik zoveel hoest?Hoesten is een tactische manier van het menselijk lichaam om van bepaalde stoffen af te kunnen komen. Deze stoffen kunne…
Nance-Horan Syndroom: OntwikkelingsstoornisNance-Horan Syndroom: OntwikkelingsstoornisHet Nance-Horan syndroom (NHS) is een X-gebonden ontwikkelingsstoornis gekenmerkt door aangeboren cataract, tandheelkund…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RichardBowen, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.allaboutvision.com/faq/glaucoma.htm
  • http://www.geteyesmart.org/eyesmart/diseases/glaucoma/risk.cfm
  • http://www.glaucoma.org/glaucoma/are-you-at-risk-for-glaucoma.php
  • http://www.glaucoma.org/gleams/understanding-who-is-at-high-risk-of-having-glaucoma.php
  • http://www.kellogg.umich.edu/patientcare/conditions/glaucoma.html#risk
  • http://www.newjerseyvision.com/glaucoma-risks-nj.html
  • http://www.oogartsen.nl/oogartsen/overige_oogziekten/glaucoom_glaucoma_oogdruk/
  • http://www.visionaware.org/info/your-eye-condition/glaucoma/risk-factors/125
  • https://www.glaucomafoundation.org/Risk.htm
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 26-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.