Laserbehandeling bij oogaandoening glaucoom

Laserbehandeling bij oogaandoening glaucoom Bij een te hoge oogdruk lijdt een patiënt aan glaucoom. Door deze oogaandoening verdwijnen geleidelijk aan stukken uit het gezichtsveld en verliest de patiënt bijgevolg zijn gezichtsvermogen. Het reeds verloren gezichtsvermogen krijgt de patiënt niet meer terug, maar de oogaandoening valt wel af te remmen. Dit is enkel mogelijk door de oogdruk permanent te verlagen via oogdruppels, een laserbehandeling of een operatie. Een laserbehandeling gebeurt pijnloos en voorkomt of behandelt de te hoge oogdruk.

Behandelingsmethodes

Vooreerst probeert de oogarts de oogdruk steeds te behandelen met oogdruppels die de patiënt gebruikt volgens correcte oogdruppelrichtlijnen. Als deze niet werken of te veel bijwerkingen geven, stelt hij een laserbehandeling voor. Door de behandeling met laserlicht (een dunne lichtstraal van één kleur) vergroot de afvoer van kamerwater wat resulteert in een verlaging van de oogdruk. Indien deze ooglaserbehandelingen niet helpen, biedt een trabeculectomie mogelijk soelaas. Dit is een chirurgische ingreep waarbij de chirurg de afvoer van het oogvocht (kamerwater) verbetert. Indien de oogaandoening glaucoom oncontroleerbaar blijkt na de trabeculectomie, voert de chirurg een drainage uit met een Baerveldt-implantatie. Bij de ooglaserbehandeling zijn er in grote lijnen drie mogelijkheden: een laser-iridotomie, een iris-basiscoagulatie en een selectieve lasertrabeculoplastiek (SLT). De voorbereiding voor deze verloopt voor al deze behandelingen op dezelfde wijze.

Voorbereiding

De patiënt neemt verder zijn oogdruk verlagende druppels of tabletten, zelfs op de dag van de ooglaserbehandeling, tenzij de arts iets anders heeft voorgeschreven. De patiënt begeeft zich naar de laserafdeling en neemt best een begeleider mee. Na de behandeling is zijn gezichtsvermogen namelijk meestal tijdelijk verminderd en daarom is het goed vervoer naar huis te voorzien. Op de laserafdeling krijgt de patiënt om te beginnen oogdruppels in het oog. Deze vernauwen de pupil en verlagen de oogdruk. Twintig minuten later zijn de druppels goed ingewerkt en krijgt de patiënt nog een verdovende oogdruppel. Dit verdooft het hoornvlies en is nodig omdat de arts even later een contactlens op het oog plaatst. Vervolgens zet de patiënt zijn kin op de kinsteun. Hij dient daarbij zijn hoofd tegen de hoofdband te plaatsen. Daarna blijft de patiënt goed stil zitten. De oogarts plaatst meestal een contactlens op het oog, al gebeurt dit niet standaard bij alle patiënten. De oogarts doet ook wat gelei op het oog van de patiënt. De behandeling zelf, die plaatsvindt in een donkere ruimte, is volledig pijnloos en kent een duurtijd van vijf à tien minuten. De patiënt mag na de behandeling meteen naar huis want de behandeling gebeurt poliklinisch.

Laser-iridotomie

Een laser-iridotomie is eveneens gekend als een perifere iridotomie. Vooreerst krijgt de patiënt een contactlens op het oog. Daarna maakt het laserlicht een minuscuul klein gaatje in de iris (het regenboogvlies). Dit voorkomt acuut glaucoom (een aanval van hoge oogdruk). Bij de meeste patiënten krijgen beide ogen een behandeling, al gebeurt dit normaalgezien niet tegelijkertijd. Een herhaalde behandeling is onnodig. De laser-iridotomie is vooral preventief gericht en voorkomt daardoor vooral een oogdrukstijging.

Iris-basiscoagulatie

Deze behandeling, die ook gekend is als een transsclerale cyclo fotocoagulatie, gebeurt eventueel in combinatie met een laser-iridotomie en een selectieve lasertrabeculoplastiek. Vooreerst krijgt de patiënt een contactlens op het oog. Daarna maakt het laserlicht ongeveer twintig tot veertig kleine schroeiplekjes op de rand van de iris (medische term voor "het regenboogvlies"). De iris vlakt vervolgens af wat er voor zorgt dat er weer ruimte is voor het afvoersysteem van het oog omdat er minder aanmaak van oogvocht is.

Selectieve lasertrabeculoplastiek (SLT)

Deze veilige behandeling is prima te herhalen indien nodig. De patiënt plaatst net zoals bij een aantal andere oogonderzoeken zijn kin op de kinsteun. Daarna plaatst de arts een contactlens op het oog. Vervolgens maakt het laserlicht ongeveer honderd kleine schroeiplekjes vlak bij het afvoersysteem van het oog. Hierdoor ontstaat een geringe schrompeling wat de weg vrijmaakt voor de afvoerkanaaltjes. Het oogvocht verlaat hierdoor vlot de oogbol.

Na de behandeling

De patiënt mag na de behandeling naar huis maar dient hiervoor wel een begeleider of vervoer in te schakelen. Hij gaat thuis verder met de oogdruk verlagende druppels, tenzij de arts iets anders heeft voorgeschreven. Gedurende één week gebruikt de patiënt thuis daarnaast ontstekingsremmende oogdruppels die hij via correcte oogdruppelrichtlijnen neemt.

Complicaties

Lasertherapie van glaucoom is veilig doch er is steeds een kleine kans op enkele bijwerkingen en complicaties. Bij sommige patiënten stijgt de oogdruk tijdelijk. Daarom zijn er ziekenhuizen waar de patiënt één uur na de behandeling een oogdrukmeting krijgt. Soms ontstaat er een ontstekingsreactie na de behandeling. Dit is herkenbaar doordat het oog rood of pijnlijk is. De arts tracht deze bijwerkingen steeds te voorkomen. De patiënt krijgt bijgevolg voor de ooglaserbehandeling extra oogdruk verlagende oogdruppels of tabletten. Tevens dient hij nog gedurende één week na de behandeling een ontstekingsremmende oogdruppel te gebruiken.

Resultaat lasertherapie van glaucoom

Vanaf de buitenkant is het niet zichtbaar dat de patiënt een ooglaserbehandeling gekregen heeft. Een ooglaserbehandeling geeft meestal een bevredigend resultaat. Het verlagen van de oogdruk lukt namelijk bij 80% van de patiënten goed nadat ze twee à drie keer een laserbehandeling hebben gekregen. Een herbehandeling is bijna nooit nodig. Wanneer echter de oogdruk hoog blijft of terug verhoogt, dient de patiënt wellicht toch een chirurgische ingreep te krijgen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oogziekte glaucoom: laat je oogdruk meten vóór 't te laat isOogziekte glaucoom: laat je oogdruk meten vóór 't te laat isGlaucoom is een oogaandoening die geleidelijk en ongemerkt je oog beschadigt. Je merkt het meestal pas als het al te laa…
Gonioscopie: Inspectie van de drainagehoek bij glaucoomGonioscopie: Inspectie van de drainagehoek bij glaucoomEen oogarts voert een gonioscopie uit om te kijken naar het voorste deel van het oog (voorkamer) tussen het hoornvlies e…
Posner-Schlossman Syndroom: Glaucoom (verhoogde oogdruk)Posner-Schlossman Syndroom: Glaucoom (verhoogde oogdruk)Het Posner-Schlossman Syndroom is een milde oogontsteking waarbij de patiënt in korte tijd een heel hoge oogdruk creëert…
Normale druk glaucoom: Oogziekte met schade aan oogzenuwNormale druk glaucoom: Oogziekte met schade aan oogzenuwDe oogaandoening glaucoom komt tot stand door schade aan de oogzenuw. Dit is de zenuw die het oog met de hersenen verbin…

Blessure bij hardlopers: stressfractuurBlessure bij hardlopers: stressfractuurHardlopen is een hoge impactsport, en elke hardloper zal wel eens kampen met een blessure. Een stressfractuur is een van…
Fuchs' hoornvliesdystrofie: Oogziekte met troebel hoornvliesFuchs' hoornvliesdystrofie: Oogziekte met troebel hoornvliesHoornvliesdystrofie van Fuchs, ook gekend als Fuchs' hoornvliesdystrofie, is een progressieve oogziekte die het hoornvli…
Bronnen en referenties
  • https://www.oogziekenhuis.nl/overzicht-aandoeningen-en-behandelingen/laserbehandeling-bij-glaucoom:-perifere-iridotomie-pi-informatie.html
  • https://www.oogziekenhuis.nl/overzicht-aandoeningen-en-behandelingen/laserbehandeling-bij-glaucoom:-iris-basiscoagulatie-informatie.html
  • https://www.oogziekenhuis.nl/overzicht-aandoeningen-en-behandelingen/laserbehandeling-bij-glaucoom:-lasertrabeculoplastiek-ltp-informatie.html
  • https://www.patient1.nl/encyclopedie/acuut-glaucoom-behandeling-en-medicatie
  • https://www.stjansdal.nl/misc/showFile.aspx?File=4b46ffe37471cb6e3c7709b5aa29ebeff46fe6be07e7cdacf9ea0bc95ffa160a14ce0dc905445387e52941cdac63ee3956b06b98556b423b93c32aa94a5734f7
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 09-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.