Last van onrustige benen?

Last van onrustige benen? We hebben er allemaal wel eens van gehoord, maar veel mensen weten niet wat het exact is als je last hebt van onrustige of rusteloze benen. Het vervelende aan deze aandoening is, is het gegeven dat je er last van gaat krijgen op het moment dat je aan rust toe bent. Bijvoorbeeld als je wilt gaan slapen. Hoewel de meningen niet altijd eensluidend zijn over de oorzaak, is er wel wat aan te doen.

Wat is het?

Officieel noemen we onrustige of rusteloze benen RLS en is afkomstig van het Engelse Restless Legs Syndrome. Het betreft een vervelend onrustig gevoel op het moment dat je je benen laat rusten. Zo’n half miljoen mensen heeft er last van en dat “last” kan in verschillende gradaties zijn. Bij de een is het enige onrust en de ander ervaart echt pijn of de benen kriebelen enorm en tenslotte kunnen er ook nog ongecontroleerde spiertrekkingen plaatsvinden. Bij nogal al wat mensen start het als men een langere tijd stil gezeten hebt met de benen. Denk hierbij aan de reis met auto, bus of vliegtuig. Regelmatig de benen strekken is om meerdere redenen goed.

Het gaat vanzelf bijna nooit over maar pas wanneer je je benen gaat bewegen. Aangezien dat bij benen die je bewust laat rustig net niet de bedoeling is (immers, je wilt niet voor niets gaan slapen), is dat eigenlijk geen oplossing.

Oorzaak?

Over de oorzaak lopen de meningen uiteen, maar waar men wel eensluidend over is, is het gegeven dat de oorzaak niet zozeer in de benen zit alswel in de hersenen (men denkt aan een soort mechanisme om schade aan gewrichten en bloedvaten te voorkomen). In het stijgen der jaren kunnen meer mensen er last van krijgen, maar dat is vaak maar in beperkte mate.

Behalve pijnlijke benen, kan het concentratievermogen afnemen en je wordt moe. De kwaliteit van je slaap boet immers na verloop van tijd danig in.

Er zijn wat redenen te bedenken die de last van RLS kunnen vergroten, zoals:
 • Ouder worden, na je 45ste is de kans groter dat je er last van krijgt.
 • Zwangerschap kan de kans op RLS ook vergroten.
 • Er is kans op een erfelijke factor. Gegeven het feit dat de helft van de mensen met RLS ook familieleden met RLS heeft, is dit een belangrijk aspect.
 • Vitamines tekort, zoals B12, ijzer of foliumzuur.
 • Aandoeningen zoals: nierziekten, diabetes, reuma en schildklierproblemen kunnen ook RLS tot gevolg hebben.
 • Een aanhoudende hoge dosis stress kan RLS veroorzaken.
 • Antidepressiva en anti allergie medicijnen kunnen RLS tot gevolg hebben.

Bron: Jill111, PixabayBron: Jill111, Pixabay

Wat is er aan te doen?

Je kunt de diagnose laten stellen en dan gaat dit vaak samen met een slaaponderzoek (polygrafie). Men kan je ook observeren tijdens een slaaponderzoek en men ziet dan of je bijvoorbeeld “vreemd” slaapt, rare bewegingen maakt etc.
Als een vitaminegebrek de oorzaak is, dat spreekt het voor zich dat daar de focus op ligt. Net zoals de oorzaak die bij een niet goed functionerend orgaan ligt. En soms is de oorzaak niet goed te achterhalen en dan komen de huis-tuin-en-keuken-middelen om de hoek. Deze kunnen zeker ook doeltreffend zijn. Enkele voorbeelden:
 • Om je glucosegehalte op niveau te houden, kan je voor het slapengaan nog iets eten.
 • Zorg dat je op dagbasis genoeg drinkt.
 • Kijk naar de hoeveelheid bewegingen, wat prettig voelt. Te veel kan het verergeren en te weinig ook.
 • Cafeïne en alcohol kunnen het proces verergeren, dus bij voorkeur niet drinken. Wil je alsnog wat drinken, wissel het dan goed af met het drinken van voldoende water.
 • Er zijn verschillende yoga oefeningen die goed zijn om vlak voor het slapengaan te doen. Combineer het met een goed buikademhaling. Allebei goed tegen stress.
 • Probeer, ondanks de benen, voldoende slaapuren te maken. Enkele hazenslaapjes overdag zijn ook goed, als dat wel lukt.
 • Masseer de onderbenen, of beter nog laat ze masseren met een lekkere bodylotion. Liefst vlak voor het slapen gaan.
 • Niet fraai, maar wel effectief zijn de steunkousen.
 • Zorg dat je hoofd leeg is voor het slapen gaan. Een rustige wandeling in de koele avond kan prima zijn.
 • Hot- of coldpack op de benen kunnen het proces ook verzachten.
 • Stop met roken … en dat is voor meer zaken meer dan uitstekend.
 • Magneetpleisters ondersteunen de circulatie in de haarvaatjes. Goed voor de bloedsomloop.

Tot slot

Het kan behoorlijk irritant zijn en dan wil je er zo snel mogelijk vanaf zijn. Er zijn genoeg zaken die je zelf allemaal kunt ondernemen, maar als dit alles niet helpt kan het toch goed zijn de huisarts te raadplegen. Deze kan je dan doorsturen voor nader onderzoek.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rustelozebenensyndroom (RBS): vormen, oorzaken & behandelingRustelozebenensyndroom (RBS): vormen, oorzaken & behandelingHet rustelozebenensyndroom of Restless Legs-syndrome kan je levenskwaliteit ernstig verstoren, en dit zowel 's nachts al…
Criteria voor rusteloze benen (Restless Legs Syndrome)Criteria voor rusteloze benen (Restless Legs Syndrome)Als je last hebt van rusteloze benen, is het aan de buitenkant niet zichtbaar. Het is lastig om uit te leggen, omdat je…
Pijnlijke benen voorkomen en genezenHeb jij al nu enige tijd last van vermoeide benen? Zware, vervelende en pijnlijke benen komen meer voor dan je wel denkt…
Rusteloze benen: Venoruton forte helptRusteloze benen: Venoruton forte helptRusteloze benen of Restless Legs is zo'n aandoening die niet tot gevaren voor de gezondheid leidt, maar die wel ontzette…

Glaucoom: Baerveldt drainage implant om oogdruk te verlagenGlaucoom: Baerveldt drainage implant om oogdruk te verlagenVoor een patiënt met een te hoge oogboldruk (glaucoom) bestaan er diverse behandelingsmogelijkheden. In eerste instantie…
Draaiingen in het hoofd, duizelingen en gevoel van omvallenDraaiingen in het hoofd, duizelingen en gevoel van omvallenDraaiingen in het hoofd of duizelingen zijn zeer vervelend. Soms kunnen de draaiingen zo erg worden dat er duizeligheid…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Greyerbaby, Pixabay
 • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/rusteloze-benen/item33711
 • Healthy De Tuinen, wellness magazine: ”Slapeloze nachten door onrustige benen”
 • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.