Kleurenblindheid (achromatopsie)

Kleurenblindheid (achromatopsie) Mensen die kleurenblind zijn, kunnen zich niet voorstellen hoe de kleuren anders waar te nemen zijn. Het komt weinig voor in Nederland dat mensen echt geheel kleurenblind zijn. Lees in dit artikel meer over kleurenblindheid.

Kleurenblindheid (achromatopsie)


Het oog

In het oog zit een pupil, dit is het zwarte bolletje dat in de iris zit. De iris is het gekleurde gedeelte van je oog. Het licht komt door de pupil naar binnen. De pupil regelt hoeveel licht er door heen kan komen. Het hoornvlies die over het oog heen zit, buigt het licht af. De lens die achter de iris zit, zorgt ervoor dat het licht geconcentreerd wordt op één plek op het netvlies, dit heet de 'gele vlek'. Het netvlies zet het licht om in signalen die via zenuwen naar de hersenen gaan. De plek waar de zenuwen naar de hersenen gaan, heet de 'blinde vlek'. De signalen die naar de hersenen gaan worden omgezet in beeld.

Kleurenblind

Mensen die kleurenblind zijn, kunnen geen onderscheid maken of iets groen of rood is. Kleurenblindheid wordt ook wel achromatopsie genoemd. Mensen die hieraan lijden missen allemaal soorten kegeltjes in het oog waardoor zij alles in een soort grijs-tint zien. Vaak is het zo dat kleurenblindheid ook nog andere gevolgen met zich meebrengt, bijvoorbeeld dat de gezichtsscherpte 10% is vergeleken met andere mensen, en dat ze niet goed tegen licht kunnen omdat ze dan verblind worden. Daarom dragen mensen die kleurenblind zijn vaak een donkere bril. Ongeveer 1 op de 40.000 mensen lijd aan deze aandoening.

Soorten kleurenblindheid

Soorten kleurenblindheid Kegelsoort die problemen oplevert % mannen % vrouwen
Protanomalie'rood' storing1%0,02%
Deuteranomalie'groen' storing4,9%0,38%
Tritanomalie'blauw' storing0,001%0,001%
Protanoop'rood' doet niets1,1%0,01%
Deuteranoop'groen' doet niets0,002%0,002%
Tritanoop'blauw' doet niets0,0025%0,0025%
MonochromaatGeen kegeltjes en geen kleurN.v.t.N.v.t.

Test voor kleurenblindheid

Als je zo je twijfels hebt, of je kent iemand waarvan je denkt dat hij/zij kleurenblind is, laat hem dan deze test doen. Als je de getallen niet in de rondjes kan lezen, zou je je ogen verder kunnen laten onderzoeken.
© 2011 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een bril die je van je kleurenblindheid afhelpt?Een bril die je van je kleurenblindheid afhelpt?Als je kleurenblind bent heb je moeite om het onderscheid tussen kleuren te maken. In veel gevallen gaat het om gedeelte…
Kleurenblindheid, kleurindrukKleurenblindheid, kleurindrukKleurenblindheid komt meer bij mannen dan bij vrouwen voor. Dit heeft te maken met een fout die gebonden is aan het X-ch…
De biologie van de kleurenvisieDe biologie van de kleurenvisieHeb je je ooit wel eens afgevraagd of de wereld zoals jij die ziet, er hetzelfde uit zou zien als je door de ogen van ee…
Kleurenblindheid of daltonisme: wat is er aan te doen?Kleurenblindheid of daltonisme: wat is er aan te doen?Bij kleurenblindheid is het vermogen om kleuren te onderscheiden minder dan normaal. In Nederland is ongeveer één op de…

Tepelkloven: behandelen, voorkomen en verzorgen zalf & crèmeTepelkloven: behandelen, voorkomen en verzorgen zalf & crèmeTepelkloven zijn kloofjes, scheurtjes of ruwe plekken in de huid van de tepelhof of tepel. Deze voor de zogende vrouw ze…
Cholesterolverlagers zijn slecht voor het geheugenCholesterolverlagers zijn slecht voor het geheugenCholesterolverlagers worden vaak voorgeschreven als andere maatregelen nauwelijks helpen, zoals voldoende bewegen en een…
Bronnen en referenties
  • http://www.kleurenblindheid.nl/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Achromatopsie
  • http://www.accessibility.nl/internet/artikelen/kleuren/kleuren3
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 01-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.