Een bril die je van je kleurenblindheid afhelpt?

Een bril die je van je kleurenblindheid afhelpt? Als je kleurenblind bent heb je moeite om het onderscheid tussen kleuren te maken. In veel gevallen gaat het om gedeeltelijke kleurenblindheid, dan kun je bijvoorbeeld groentinten niet goed onderscheiden. Kleurenblindheid kan best vervelend zijn en het zou prettig zijn als je ervan af zou kunnen. Aangezien kleurenblindheid genetisch bepaald is, moeten we onze toevlucht nemen tot hulpmiddelen. Een speciale bril tegen kleurenblindheid, bijvoorbeeld.
Er zijn heel wat kleuren / Bron: LoggaWiggler, PixabayEr zijn heel wat kleuren / Bron: LoggaWiggler, Pixabay

Kleurenblind

Wanneer je één of meerdere kleuren niet goed van elkaar kunt onderscheiden spreken we van kleurenblindheid of ook wel Daltonisme, naar de Engelse scheikundige John Dalton, die in 1794 als eerste een wetenschappelijk artikel schreef over het onvermogen om kleuren te zien. Het zijn meestal mannen die een vorm van kleurenblindheid hebben, ongeveer één op de twaalf. Bij vrouwen komt kleurenblindheid ook voor, maar in veel mindere mate, ongeveer één op de tweehonderdenvijftig. Het verschil tussen het aantal mannen en vrouwen met kleurenblindheid is te verklaren. De verantwoordelijke genen zijn te vinden op het X-chromosoom. Mannen hebben één X- en één Y-chromosoom, vrouwen hebben twee X-chromosomen. Is één van de X-chromosomen voorzien van de zwakke kleurgenen, dan is dat bij mannen meteen een probleem, en resulteert in het slecht kunnen onderscheiden van kleuren. Bij vrouwen is één X-chromosoom met kleurproblemen niet zo'n punt, de kans is groot dat het andere X-chromosoom de juiste kleureigenschappen bij zich draagt.

Testfiguur. Als je 74 ziet, dan zie je alle kleuren. Zie je 21 of helemaal geen getal, dan heb je een vorm van kleurenblindheid / Bron: Sakurambo, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Testfiguur. Als je 74 ziet, dan zie je alle kleuren. Zie je 21 of helemaal geen getal, dan heb je een vorm van kleurenblindheid / Bron: Sakurambo, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Kegeltjes

In het netvlies zijn er verschillende lichtgevoelige cellen die het opgevangen beeld van de werkelijkheid vertalen naar beelden in ons brein, de staafjes en de kegeltjes. De kegeltjes zijn verantwoordelijk voor het zien van kleuren. Er zijn drie soorten kegeltjes, ieder verantwoordelijk voor het opvangen en vertalen van bepaalde golflengtes en dus kleuren. Als één of meer van die kegeltjes niet goed werken, dan heb je te maken met onvermogen om bepaalde kleuren van elkaar te onderscheiden, en ben je dus kleurenblind. De meest voorkomende vorm van kleurenblindheid is het onvoldoende onderscheid kunnen maken tussen groen- en roodtinten.

Actie tegen kleurenblindheid

Als je kleurenblind bent werken de kegeltjes in je netvlies niet goed genoeg, de kleuren worden dus niet voldoende van elkaar onderscheiden of gedetecteerd. Zou het niet mooi zijn als er een hulpmiddel was dat het defect van de kegeltjes kan opvangen? Een bril bijvoorbeeld. Onderzoekers Andrew Scheder, Tony Dukes en Con McPhearson richtten EnChroma op, in Berkeley, en gingen met dit idee aan de slag.

Stel je voor dat je met een bril alle kleuren zou kunnen zien! (Afgebeelde bril is een normaal exemplaar) / Bron: Timbo84, PixabayStel je voor dat je met een bril alle kleuren zou kunnen zien! (Afgebeelde bril is een normaal exemplaar) / Bron: Timbo84, Pixabay

Een bril tegen kleurenblindheid

De bril die door EnChroma wordt ontwikkeld is bedoeld voor mensen met problemen in het waarnemen van groen- en roodtinten. De bril moet de tinten waar de ogen moeilijk het onderscheid tussen kan maken uitfilteren. En dan moet het gemakkelijker worden om het juiste onderscheid wel te maken. Om te begrijpen hoe dat werkt moet je beseffen dat het zichtbare licht in verschillende golflengtes op ons af komt. Elke kleur heeft zijn eigen golflengte, er zijn hoge en lage frequenties. Sommige frequenties zitten tussen de primaire kleuren in. De bril filtert de opgevangen golflengtes zodanig dat het licht in primaire categorieën terechtkomt. Ofwel een tussenkleurtje tussen rood en groen wordt ofwel naar het rood, ofwel naar het groen gedwongen. Primaire kleuren zijn veel gemakkelijker te herkennen, waardoor het onderscheid beter gemaakt kan worden.

Op maat gemaakt

Het zou het mooiste zijn als dit soort brillen op maat gemaakt kunnen gaan worden, zoals dat nu ook bij normale brillenglazen gebeurt. Zo kan iemand die een vorm van kleurenblindheid is wellicht weer alle kleuren gaan zien. Ook zou het mogelijk kunnen worden dat bepaalde beroepen, waar het werken met kleur een vereiste is, ook weer toegankelijk worden voor mensen met kleurproblemen. Als je nooit de kleuren hebt kunnen onderscheiden, dan kan zo’n bril je leven belangrijk veranderen.
© 2015 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kleurenblindheid, kleurindrukKleurenblindheid, kleurindrukKleurenblindheid komt meer bij mannen dan bij vrouwen voor. Dit heeft te maken met een fout die gebonden is aan het X-ch…
Vrouwen zonder kleurVrouwen zonder kleur'Wat een leuke grijze trui heb je toch aan. Je lippenstift is mooi bijpassend, maar ik zou persoonlijk toch niet voor ie…
Kleurenblindheid of daltonisme: wat is er aan te doen?Kleurenblindheid of daltonisme: wat is er aan te doen?Bij kleurenblindheid is het vermogen om kleuren te onderscheiden minder dan normaal. In Nederland is ongeveer één op de…
Kleurenblindheid (achromatopsie)Kleurenblindheid (achromatopsie)Mensen die kleurenblind zijn, kunnen zich niet voorstellen hoe de kleuren anders waar te nemen zijn. Het komt weinig voo…

FFR-meting via CT-scan: Beeld van vernauwing kransslagadersFFR-meting via CT-scan: Beeld van vernauwing kransslagadersBij een vernauwing (stenose) van de kransslagaders rond het hart krijgt de patiënt op de cardiologie-afdeling vaak een h…
Slaapproblemen? Tips die helpen voldoende slaap te krijgenSlaapproblemen? Tips die helpen voldoende slaap te krijgenHeb je slaapproblemen? Dan ben je niet de enige. Meer mensen dan ooit hebben hier last van. Het is dan ook een typisch p…
Bronnen en referenties
  • http://www.scientias.nl/bril-rekent-af-met-kleurenblindheid/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kleurenblindheid
  • http://news.berkeley.edu/2015/11/23/en-chroma-colorblind-glasses/
  • http://alumni.berkeley.edu/california-magazine/just-in/2015-11-17/color-my-world-innovative-glasses-allow-colorblind-see-what
  • Afbeelding bron 1: LoggaWiggler, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Sakurambo, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • Afbeelding bron 3: Timbo84, Pixabay
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 18-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.