FFR-meting via CT-scan: Beeld van vernauwing kransslagaders
Bij een vernauwing (stenose) van de kransslagaders rond het hart krijgt de patiënt op de cardiologie-afdeling vaak een hartkatheterisatie, waarbij een Fractional Flow Reserve (FFR)-meting wordt uitgevoerd. Deze test meet de druk in het bloedvat voor en achter de vernauwing om de ernst van de obstructie te bepalen. Tot voor kort was een opname voor dit onderzoek vereist. Echter, op 9 december 2015 heeft het OLV Hartcentrum van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst (België) een wereldprimeur gepresenteerd. Dankzij een geavanceerde CT-scantechniek is het nu mogelijk om de vernauwing in beeld te brengen zonder een hartkatheterisatie uit te voeren. Deze nieuwe techniek, ontwikkeld in België, biedt aanzienlijke voordelen voor de patiënt, het ziekenhuis en de ziektekostenverzekering.
Geschiedenis van Beeldvorming bij Vernauwing van Kransslagaders
De techniek van de FFR-meting werd al geruime tijd geleden ontwikkeld in het OLV Hartcentrum, in samenwerking met het Amerikaanse bedrijf
Heartflow in Redwood City. Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van de FFR-meting door cardiologen de mortaliteit met 30% verlaagt. Dit betekent dat deze methode aanzienlijk kan bijdragen aan het redden van levens. De resultaten van deze studies zijn gepubliceerd in gerenommeerde medische tijdschriften zoals "The Lancet" en "The New England Journal of Medicine".
Methode van FFR-meting via CT-scan
Met de huidige technologie kunnen we veel preciezer informatie verkrijgen via een coronaire
CT-scan. Deze scan maakt het mogelijk om vernauwingen in de kransslagaders van het hart helder in beeld te brengen. De gegevens van de CT-scan worden door een computer doorgestuurd naar HeartFlow, dat een geavanceerd computermodel gebruikt om de beelden te analyseren. Dit model creëert een gepersonaliseerd, driedimensionaal beeld van de kransslagaders en voert een gedetailleerde analyse uit van de bloeddoorstroming bij de vernauwing. De resultaten worden weergegeven met kleurcodes die de ernst van de vernauwing aangeven. Het drukverschil tussen voor en achter de vernauwing geeft de cardioloog inzicht in de beste behandelingsoptie.
Op basis van deze informatie kan de cardioloog bepalen of de patiënt behandeld moet worden met medicatie of dat een chirurgische ingreep nodig is. Indien een ingreep noodzakelijk is, kan de keuze vallen op een interventie waarbij de kransslagader wordt geopend en eventueel een
stent wordt geplaatst, of een bypassoperatie.
Voordelen van FFR-meting via CT-scan
Voorheen werd de diagnose vaak gesteld met behulp van een
hartkatheterisatie, een ingrijpende procedure waarbij een katheter via de pols of lies wordt ingebracht om de vernauwing te meten. Deze procedure vereist vaak een ziekenhuisopname van minstens één nacht. Dankzij de nieuwe CT-scantechniek kan de informatie die anders door een invasieve FFR-meting wordt verkregen nu veel sneller en zonder ingrijpende procedures worden verkregen. De CT-scan, die in slechts enkele seconden wordt uitgevoerd op de afdeling Beeldvorming/Radiologie, is minder belastend voor de patiënt, die direct na het onderzoek naar huis kan.
De nieuwe FFR-techniek via CT-scan vermindert de noodzaak voor traditionele hartkatheterisaties, wat leidt tot lagere kosten voor het ziekenhuis, de ziektekostenverzekering en de patiënt. Bovendien maakt de techniek het mogelijk om de exacte locatie voor een ingreep vooraf te bepalen, wat de voorbereiding van chirurgische ingrepen vergemakkelijkt en herhaling van metingen voorkomt.
Lees verder