Pijn in scheenbeen na lopen, hardlopen of sporten
Pijn in scheenbeen na hardlopen of sporten? Scheenbeenklachten zijn courante overbelastingsblessures bij vooral hardlopers. Deze aandoening staat ook wel bekend als 'shin splints', 'springschenen', 'periostitis' of 'beenvliesontsteking'. Soms kom je ook wel de naam 'scheenbeenirritatie' tegen. In dit artikel gebruiken we de naam 'beenvliesontsteking'. Je kunt hierbij last krijgen van pijn in het scheenbeen na lopen, hardlopen of sporten. Vaak is de pijn gelokaliseerd op de overgang van het middelste naar het onderste derde deel van het onderbeen, op zo'n 10 of 15 centimeter onder de knie in het scheenbeen. Mogelijke andere oorzaken van pijn in het scheenbeen, worden in het onderhavige artikel niet besproken.
Pijn in scheenbeen door beenvliesontsteking
Beenvliesontsteking komt veel voor bij hardlopers /
Bron: Istock.com/logoffBeenvliesontsteking: pijn in scheenbeen
Vooral bij hardlopers
Beenvliesontsteking wordt veel gezien bij sporters en in het bijzonder bij hardlopers en wordt veroorzaakt door een overbelasting van de spieren van het onderbeen. Vaak voel je de klachten op de overgang van het middelste naar het onderste derde deel van het onderbeen en niet zelden voelen de kuitspieren aan de binnenzijde van de kuit stijf en pijnlijk aan. De continue trekkrachten van de spieren aan het scheenbeen, bijvoorbeeld door intensief hardlopen, kunnen leiden tot beenvliesontsteking, ofwel irritatie van de buitenste laag van het bot. Aanvankelijk kun je nog wel doorlopen of door blijven trainen zonder verdere maatregelen te nemen, maar op een gegeven ogenblik kunnen de klachten tijdens lopen en springen dusdanig toenemen dat sporten niet meer goed mogelijk is. Je bent dan in feite over een grens gegaan en in dit stadium kun je vaak ook pijn voelen bij dagelijkse verrichtingen, zoals de trap aflopen.
Klachten en symptomen beenvliesontsteking
Zeurende of scherpe pijn
Je krijgt last van een zeurende of scherpe
pijn na het sporten aan de voorzijde van het onderbeen. De pijn zit op het middelste (op zo'n 10 of 15 centimeter onder de knie) of op het onderste deel van het scheenbeen (een tiental centimeters boven de binnenenkel), aan de binnenzijde, zoals op de afbeelding goed is te zien. Er kan uitstralingspijn optreden tot aan de knie of de enkel. Bij het neerzetten of het afzetten van je voet, bij hurken en bij aanraking, ervaar je pijnklachten. Vaak trekt de pijn in rust weg, maar dat is zeker niet altijd het geval. Bij voortdurende overbelasting, zal de pijn op den duur continu aanwezig zijn, ook na langdurige rust. Op de aangedane plek kan een geringe zwelling optreden.
Mannen, vrouwen en kinderen
Beenvliesontsteking komt bij mannen en vrouwen even vaak voor. Kinderen kunnen het ook krijgen.
Mogelijke oorzaken scheenbeenpijn na lopen, hardlopen of sporten
Overbelasting
De oorzaak van beenvliesontsteking is altijd overbelasting. De volgende factoren kunnen daar (afzonderlijk of in combinatie) aan bijdragen:
- als een hardloper of lange afstand wandelaar overproneert, dat wil zeggen dat hij met zijn voet te veel naar binnenzwikt tijdens de landing van de voet op de grond;
- te slechte ondersteuning van de voetboog;
- wanneer er sprake is van een disbalans in kracht is tussen de kuitspieren en de spieren aan de voorkant van het onderbeen;
- lopen op een te harde ondergrond;
- teveel springen;
- teveel heuvel oplopen;
- te eenzijdige training of een plotselinge stijging in de trainingsfrequentie of -intensiteit.
- calciumgebrek;
- eerdere beenverwondingen of -blessures;
- slecht passende of niet goede loopschoenen, welke te weinig ondersteuning bieden voor de voet en enkel.
Meer risico op scheenbeenklachten
Er bestaat een grotere kans op scheenbeenklachten:
- als je voet naar binnen gekanteld is;
- als je platvoeten hebt;
- als er sprake is van beenlengteverschil; en
- bij instabiliteit of zwakte van de enkel.
Behandeling en preventieve maatregelen
Rust en ontstekingsremmende pijnstillers
De behandeling van
beenvliesontsteking bestaat vooral uit rust en ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs, zoals
ibuprofen). Koelen met ijs op de pijnlijke plek kan verlichting van de pijnklachten geven. Bij herstel van de klachten, weer langzaamaan de enkel belasten. Zorg voor een goede trainingsopbouw en luister naar de (pijn)signalen van je lichaam.
Maatregelen om overbelasting te voorkomen
Voorkom overbelasting door de volgende maatregelen in acht te nemen:
- Luister goed naar je lichaam, bij beginnende pijnklachten rustiger aandoen;
- Bouw je trainingen gelijkmatig op en geef je lichaam de gelegenheid om te herstellen (door rustdagen in te lassen);
- Draag goede (ondersteunende) hardloopschoenen met voldoende demping;
- Draag eventueel (podotherapeutische) inlegzooltjes bij voetafwijkingen;
- Train op een zachte ondergrond;
- Doe altijd een goede warming-up en cooling down, zodat je lichaam beter in staat is de trainingsbelasting te verwerken;
- Rekoefeningen van de kuit kunnen mogelijk helpen;
- Oefeningen van de kuitspieren zijn aan te bevelen, zodat je je spieren versterkt.
Lees verder