Ziekte van Osgood-Schlatter: symptomen en behandeling

Ziekte van Osgood-Schlatter: symptomen en behandeling Als er sprake is van de ziekte Osgood-Schlatter is er sprake van een ontsteking aan de voorkant van het scheenbeen onder de knie. Dat merk je, wanneer deze plek onder de knie pijnlijk en gezwollen is. Deze aandoening treedt vooral op bij kinderen in de leeftijd tussen de tien en veertien jaar oud. Jongens krijgen vaker met Osgood-Schlatter te maken dan meisjes.

Symptomen

De symptomen treden voornamelijk op aan de voorkant van het scheenbeen onder de knie:

  • Pijn
  • Roodheid
  • Zwelling
  • Pijn neemt toe en af
  • Extra pijn tijdens traplopen en hurken

Een typisch fenomeen bij deze aandoening is dat het botheuveltje waar de bovenbeenspier aan vast zit een lichte zwelling vertoont. Kenmerkend is dat het inknijpen van deze verdikking behoorlijk pijnlijk is.

Oorzaak

Op de plek waar de ziekte van Osgood-Schlatter optreedt, zit de kniepees. Daar vlakbij zit het botheuveltje. Waarschijnlijk ligt de oorzaak van deze aandoening in de peesaanhechting. Die zit dan niet in harmonie met de spieren aan de voorkant van het bovenbeen. Ook laat de peeskwaliteit te wensen over. De aandoening wordt heviger op het moment dat er flink wordt getrokken aan de spier bij de dij die in verbinding staat met de scheenbeen. Dat gebeurt bijvoorbeeld tijdens het sporten of traplopen. Er is in ieder geval sprake van overbelasting.

Diagnose

Bij pijn op de kenmerkende plek voor de ziekte van Osgood-Schlatter wordt eerst een lichamelijk onderzoek gedaan. De arts bekijkt of de knie gevoelig, pijnlijk en/of rood is. Daarna laat hij een röntgenfoto maken van de botten van de knie en de been. Daarna volgt nog een grondiger onderzoek naar het gebied waar de knieschijf zich vasthecht aan het scheenbeen.

Behandeling

De ziekte van Osgood-Schlatter gaat meestal voorbij zonder speciale behandeling. De klachten verdwijnen op het moment dat het kind stopt met groeien. Omdat dat dat vaak nog even duurt, kunnen pijnstillers en fysiotherapie goed helpen. Geschikte medicijnen zijn paracetamol, ibuprofen en naproxen. Een fysiotherapeut kan het kind helpen om oefening te doen om de dij- en hamspieren te stimuleren. Zij kunnen de gevoeligheid van de pijnlijke plek aan de voorkant van het scheenbeen onder de knie verminderen. De oefeningen verstevigen deze spieren. Ook stabiliseert het kniegewricht zich op deze wijze. Rond het zeventiende jaar sluit de knieschijf zichzelf. De klachten gaan meestal geleidelijk over.

Hoe om te gaan met Osgood-Schlatter

Overbelasting vermijden

Patiënten met de ziekte van Osgood-Schlatter kunnen zelf ook maatregelen nemen om goed om te gaan de aandoening. Dat kan door overbelasting te voorkomen door voldoende rustpauzes in te lasten. Zware inspanningen als knielen, springen en rennen dienen bij pijn te worden vermeden. De pijnlijke plek kan licht verdoofd worden met ijs in een doek.

Sporten en patellabandje

Door oefeningen uit te voeren die de fysiotherapeut voorschrijft voor de dijspieren kan de aangetaste plek steviger worden. Bij regelmatig sporten kan de knie extra worden beschermd met een speciale beschermkap op de plek waar de knie geïrriteerd is. Belangrijk is om zware bewegingen als springen, fietsen en zwemmen te vermijden, totdat de klachten van Osgood-Schlatter zijn verdwenen. Wie toch wil sporten kan ter bescherming een patellabandje dragen. Die is te koop in sportwinkels. Het patellabandje maak je vast onder de knieschijf en boven het aangetaste botheuveltje. Dit bandje kan kort worden gedragen en dient alleen bij lichte belasting te worden gebruikt. Een patellabandje maakt intensief sporten niet mogelijk. Tenslotte kan een sportmasseur voor verlichting zorgen door de aangetaste plek te masseren.
© 2014 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Osgood-SchlatterZiekte van Osgood-SchlatterDe ziekte van Osgood-Schlatter is een ziekte waarbij de scheenbeenknobbel aan sterfte onderhevig is. Dit wordt vaak vero…
Ziekte van Osgood-Schlatter: symptomen, oorzaak, behandelingZiekte van Osgood-Schlatter: symptomen, oorzaak, behandelingHeb je last van een zichtbare bult onder de knie die gevoelig is en warm aanvoelt? Mogelijk heb je last van de ziekte va…
Ziekte van Osgood-Schlatter: Pijn en zwelling onder knieZiekte van Osgood-Schlatter: Pijn en zwelling onder knieDe ziekte van Osgood-Schlatter is een aandoening waarbij het bot en de omliggende zachte weefsels net onder de knie onts…
Niet traumatische knieproblemen bij kinderen en adolescentenNiet traumatische knieproblemen bij kinderen en adolescenten uiten zich vaak in standsafwijkingen of pijnklachten. Stand…

Gezondheid: De ernst van het Ebola virusGezondheid: De ernst van het Ebola virusHoewel het Ebola-virus een zeldzame ziekte is, heeft het weer de kop op gestoken. Bij een kleine uitbraak gaat het veela…
Epilepsie: symptomen en diagnoseEpilepsie: symptomen en diagnoseAls je aan epilepsie lijdt, heb je last van aanvallen waarbij er een storing is in de elektrische geleiding van de herse…
Bronnen en referenties
  • http://www.blessure-aanwijzer.nl/osgood_schlatter.htm
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osgood-schlatter-disease/basics/treatment/con-20021911
  • https://www.thuisarts.nl/osgood-schlatter-knie/ik-heb-osgood-schlatter-knie
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 26-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.