Medicijnen: wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen?

Medicijnen: wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen? Medicijnen zijn er om je te genezen, maar soms brengen ze erg vervelende nevenwerkingen met zich mee. Ongewenste neveneffecten ontstaan omdat het lichaam niet gewend is aan de pillen die het moet slikken. Hierdoor ontstaan er bijwerkingen zoals maagpijn, hoofdpijn of duizeligheid. Bij pijnstillers en kalmeermiddelen moet je vooral opletten voor gewenning en verslaving. Geneesmiddelen die vrij vaak bijwerkingen veroorzaken zijn bijvoorbeeld cortisone en antibiotica. Wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen van geneesmiddelen?

Meest voorkomende bijwerkingen van medicijnen

Als je arts medicijnen voorschrijft, dan is het de bedoeling dat die medicijnen goed voor je zijn en je genezen. Maar vaak is het zo dat geneesmiddelen ongewenste effecten veroorzaken. Die bijwerkingen horen er soms bij, maar mogen de patiënt toch niet te veel last bezorgen. Heb je al te veel last van bijwerkingen, meld dit dan aan de arts. Eventueel kan die een alternatieve therapie voorstellen. Lees altijd grondig de bijsluiter van het medicijn, dan weet je waarmee je rekening moet houden. In het algemeen kan je stellen dat de meest voorkomende bijwerkingen van geneesmiddelen te maken hebben met hoofd en hersenen, het spijsverteringsstelsel, en overgevoeligheidsreacties.

Maag- en darmproblemen

Het grootste deel van de medicijnen zijn chemische producten, die in de eerste plaats door de maag moeten opgenomen worden. De maag zal een tijdje nodig hebben om aan de ingenomen pillen te wennen, en dit kan dan klachten veroorzaken zoals maagpijn, misselijkheid en braken. Hetzelfde geldt voor de darmen die de pillen verder moeten verteren. Als reactie kan er een pijn in de darmen ontstaan, al dan niet gepaard gaand met buikkrampen en diarree. Bij het gebruik van cortisone en antibiotica komen deze neveneffecten vrij vaak voor.

Hoofdpijn en duizeligheid

Duizeligheid komt vrij vaak voor bij het gebruik van medicijnen. Geneesmiddelen komen via de maag in het bloed terecht en worden zo over het lichaam verspreid. De hersenen kunnen nadelen ondervinden van de chemische eigenschappen van geneesmiddelen, waardoor je duizeligheid, hoofdpijn en draaierigheid kan gaan ontwikkelen. Vooral bij zware pijnstillers zijn deze bijwerkingen vrij frequent.

Allergische reactie op geneesmiddelen

Sommige geneesmiddelen kunnen bij de patiënt een allergische reactie uitlokken. Het probleem hierbij is dat je pas weet dat je overgevoelig bent voor een bepaald medicijn als je het voor het eerst inneemt. Het lichaam zal in dit geval reacties ontwikkelen die soms erg acuut kunnen zijn en zich op meerdere niveau's kunnen manifesteren.

Huid

Ten eerste zal de overgevoeligheid voor een geneesmiddel duidelijk worden op het vlak van de huid. Na de inname van het medicijn kan je hevige jeuk voelen en mogelijk zal er huiduitslag te zien zijn die kan gaan irriteren en prikken.

Lichaamstemperatuur

Het verhogen van de lichaamstemperatuur is een soort van alarmsignaal dat je lichaam niet overweg kan met het medicijn. Koorts ontwikkelen, zweten en last krijgen van droge lippen zijn tekenen die kunnen wijzen op een probleem, in dit geval dus het "afstoten" van het nieuwe medicijn.

Zwellingen

Daarnaast kan een allergische reactie een benauwd gevoel en een algemeen gevoel van zwakte veroorzaken. Ook zwellingen en bulten op het gezicht, op de keel en op de tong kunnen het gevolg zijn van de overgevoeligheid voor een geneesmiddel.

Lever en nieren

Het is vooral in de nieren en de lever dat het lichaam stoffen zoals alcohol en pillen afbreekt. Ook voor medicijnen is dit het geval. Wie al een verzwakte lever of slecht functionerende nieren heeft, moet altijd opletten om medicijnen te nemen. Bij onvoldoende werking van deze organen is een deskundig advies onontbeerlijk. Op zowat alle bijsluiters van medicijnen zal je een vermelding vinden met betrekking tot eventuele nier- en leverproblemen.

Gewenning en verslaving

Soms moeten sterke medicijnen lange tijd genomen worden. De mogelijkheid bestaat dan dat het lichaam eraan is gaan wennen en steeds een hogere dosis nodig heeft om het product effectief te laten zijn. Hetzelfde geldt voor verslaving: wie lange tijd pijnstillers neemt kan eraan verslaafd geraken. Ook bij kalmeermiddelen en slaapmiddelen moet je de nodige voorzichtigheid in acht nemen.

Lees verder

© 2012 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Chemotherapie bij kanker: behandeling en bijwerkingen chemoChemotherapie bij kanker: behandeling en bijwerkingen chemoBij de behandeling van kanker met chemotherapie krijgt de patiënt medicijnen om de snel vermenigvuldigde kankercellen te…
Kans op bijwerkingen van medicijnen: de risicogroepenKans op bijwerkingen van medicijnen: de risicogroepenAls je een medicijn moet nemen is het altijd nuttig om eerst de bijsluiter te lezen. Op de bijsluiter van het geneesmidd…
Hoe de bijsluiter van medicijnen lezen en waarop letten?Hoe de bijsluiter van medicijnen lezen en waarop letten?Je kent het gevoel wel: je komt net van de apotheek met een medicijn dat je moet nemen en je hebt eigenlijk geen zin om…
Cortisone medicijn Clipper: gebruik, dosis & bijwerkingenCortisone medicijn Clipper: gebruik, dosis & bijwerkingenEen van de geneesmiddelen die kunnen voorgeschreven worden bij patiënten met de chronische darmziekte colitis ulcerosa i…

Nieuwjaar: hoe goede voornemens maken en ze volhouden? TipsNieuwjaar: hoe goede voornemens maken en ze volhouden? TipsGoede voornemens: we maken ze allemaal wel eens met nieuwjaar. Nieuwjaar is het ideale moment om iets aan ons leven te v…
Bij welke medicijnen drink je het best geen alcohol? TipsBij welke medicijnen drink je het best geen alcohol? TipsTijdens de feestdagen is het drinken van een glaasje wijn of champagne zo gebruikelijk dat het voor de meeste mensen wel…
Bronnen en referenties
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Medicijnen/Aandoeningen/Thema_s/Bijwerkingen.aspx?mId=10702&rId=19 (geraadpleegd op 25/05/2016).

Reageer op het artikel "Medicijnen: wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

W. M. Procee, 22-04-2015 10:33 #1
Ik gebruik Bloedverdunners clopidogrel 75 mg wat zijn daar de bijwerkingen van? Reactie infoteur, 22-04-2015
Beste,

Voor de precieze bijwerkingen van het betreffende medicijn kijkt u best in de bijsluiter.
Voor mogelijke bijwerkingen van bloedverdunners in het algemeen kan u een kijkje nemen op de volgende link:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/124968-bloedverdunners-of-antistollingsmiddelen-bijwerkingen.html

Vriendelijke groet,
Verdanov

Infoteur: Verdanov
Laatste update: 07-04-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Special: Bijwerkingen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!