Bij welke medicijnen drink je het best geen alcohol? Tips

Bij welke medicijnen drink je het best geen alcohol? Tips Tijdens de feestdagen is het drinken van een glaasje wijn of champagne zo gebruikelijk dat het voor de meeste mensen wel heel moeilijk is om neen te zeggen als het je wordt aangeboden. Dit geldt ook voor mensen die medicijnen gebruiken. Vaak wordt het gebruik van alcohol afgeraden als je geneesmiddelen neemt. Alcohol kan een versterkende, versnellende of vertragende invloed uitoefenen op bepaalde medicijnen. De werking van antidepressiva, pijnstillers en slaapmiddelen is bijvoorbeeld erg onderhevig aan de invloed van alcohol. Sommige medicijnen met cortisone laten dan wel weer een beperkt gebruik van alcohol toe. Bij welke medicijnen moet je zeker opletten met alcohol?

Medicijnen en alcohol

De periode van de eindejaarsfeesten is bij uitstek de periode dat er weer grote hoeveelheden alcohol verbruikt worden. Kerst en nieuw zijn de feesten van lekker eten en gezellig samenzijn met de familie. Het nuttigen van een glaasje wijn of champagne hoort daarbij. Maar voor wie geneesmiddelen neemt is het niet vanzelfsprekend om heel die eindejaarsperiode door te komen zonder één glas alcohol te drinken.

Geen alcohol drinken bij medicijnen: waarom?

Doorgaans zal je dokter of je apotheker het gebruik van alcohol afraden als je pillen moet slikken. Soms kan één glaasje alcohol geen kwaad als je bezig bent met een medicijnenbehandeling, maar in het algemeen kan je toch stellen dat een volledige onthouding beter is. Waarom is het beter om geneesmiddelen en alcohol niet te combineren?

Versterkende werking

Soms bestaat de mogelijkheid dat alcohol het effect van medicijnen versterkt. Bijvoorbeeld bij pijnstillers of kalmeermiddelen kan je een sterker effect waarnemen omdat alcohol verdovend werkt. Effecten zoals sufheid, vermoeidheid, lusteloosheid en een zwaar gevoel in het hoofd komen dan vrij vaak voor.

Versnellende werking

Soms stimuleert alcohol de werking van bepaalde medicijnen. In dat geval gaat de werking van het medicijn versneld optreden, maar duurt het minder lang dan bedoeld. Hierdoor kan het medicijn geen langdurig effect uitoefenen.

Vertragende werking

Bij sommige geneesmiddelen wordt het effect vertraagd door het gebruik van alcoholische dranken. Dit kan als gevolg hebben dat er een soort van overdosering van het medicijn optreedt. Ook kan alcohol de neveneffecten van sommige medicijnen versterken.

Afbraak alcohol vertraagd

Alcohol bevat giftige stoffen die door de lever en de nieren afgebroken moeten worden. Tegelijk staan deze organen ook sterk onder druk doordat de geneesmiddelen die je neemt verwerkt moeten worden. De lever en de nieren draaien in feite in "overdrive". Dit kan erg vervelende neveneffecten veroorzaken zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, overmatig zweten, hartkloppingen, misselijkheid, draaierigheid en een verlaagde bloeddruk.

Effect medicijnen bij alcoholgebruik: tips

Bijsluiter

Het belangrijkste is om in de eerste plaats de vraag te stellen aan je dokter of apotheker. Mag je alcohol drinken bij de pillen die je moet slikken of niet? Is een glas bier of wijn onschadelijk of drink je beter helemáál geen alcohol? Lees ook eerst de bijsluiter vóórdat je met de medicatie begint. In de bijsluiter staat vaak bijkomende gedetailleerde informatie die je kan behoeden voor een verkeerd gebruik van het medicijn.

Soorten geneesmiddelen

Voorts moet je bij bepaalde soorten medicijnen op specifieke dingen letten als het gaat om het drinken van alcohol:
  • Pijnstillers: mogelijk versterkend effect in combinatie met alcohol
  • Slaapmiddelen: mogelijk versneld effect
  • Kalmeermiddelen: mogelijk versterkend effect
  • Antibiotica: alcohol is bij de meeste antibioticamiddelen afgeraden
  • Cortisone: beperkt alcoholgebruik mogelijk bij sommige cortisoneproducten
  • Antidepressiva: sufheid mogelijk
  • Bloedverdunners (antistollingsmiddelen): beperkt alcoholgebruik mogelijk

Lees verder

© 2012 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnstillers: bijwerkingen en risico'sPijnstillers: bijwerkingen en risico'sVrijwel iedereen gebruikt wel eens een pijnstiller. De meeste pijnstillers zijn vrij te verkrijgen bij de drogist, deze…
Zelfmoord met pijnstillers: een overdosis is zelden fataalZelfmoord met pijnstillers: een overdosis is zelden fataalZelfmoord plegen met pijnstillers is een van de meest gebruikte methoden bij een zelf gekozen dood. Het innemen van een…
Medicijnen: tips voor als je moeilijk pillen kan doorslikkenMedicijnen: tips voor als je moeilijk pillen kan doorslikkenPillen slikken is nooit leuk en zeker niet als je verzwakt bent door ziekte. Sommige mensen hebben zodanig veel probleme…
Oxazepam en alcohol: welke effecten geeft dit?Oxazepam en alcohol: welke effecten geeft dit?Oxazepam is een kalmeringsmiddel dat gebruikt wordt om slapeloosheid en angstgevoelens te bestrijden. Dit middel heeft i…
Het warmtekussen is een weldaad voor het hele lichaamHet warmtekussen is een weldaad voor het hele lichaamNiet iedereen kent het en zeker niet iedereen heeft er al een, maar een elektrisch kussen is een weldaad voor vermoeide…
Bronnen en referenties
  • http://www.apotheek.nl/Thema_s/Thema_s/Alcohol_en_medicijnen (geraadpleegd op 29/05/2016).
Reactie

Jan Bruggenkamp, 27-12-2018
Ik slik het medicijn Prasugrel, ik heb hierbij veel spier- en gewrichtspijn. Kan het zijn dat alcohol drinken de pijn verergert? Ik drink regelmatig een wijntje, of een glaasje whisky.

vr, gr, JC Bruggenkamp Reactie infoteur, 28-12-2018
Beste Jan,

Het overmatig drinken van alcohol heeft een negatieve invloed op de gewrichten en kan op lange termijn schade toebrengen aan de gewrichten. Af en toe een kleine hoeveelheid alcohol drinken is echter niet meteen een probleem. Grote hoeveelheden wijn of whisky drinken is natuurlijk af te raden.
Indien u een oorzakelijk verband waarneemt tussen het drinken van alcohol en het voelen van extra pijn, laat u die enkele glaasjes het best staan.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 17-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.