Pijnstillers: bijwerkingen en risico's

Pijnstillers: bijwerkingen en risico's Vrijwel iedereen gebruikt wel eens een pijnstiller. De meeste pijnstillers zijn vrij te verkrijgen bij de drogist, deze kun je dus ook innemen wanneer je wil en in de hoeveelheid die je wil. Iedere pijnstiller heeft weer andere werkzame stoffen, de meest bekende zijn paracetamol, aspirine en ibuprofen. Bij het gebruik van medicijnen en dus ook bij pijnstillers horen altijd bijwerkingen, deze staan in de bijsluiter. Welke bijwerkingen en risico’s horen er bij de stoffen in de meest gebruikte pijnstillers?

Bijwerkingen

Welke pijnstiller je ook neemt, er kan altijd sprake zijn van bijwerkingen. Welke bijwerkingen je krijgt en in welke mate je hier last van hebt, verschilt per persoon. Dit heeft te maken met je algehele gezondheid en de gevoeligheid van je lichaam voor de
werkzame stoffen. De bekende bijwerkingen van pijnstillers staan altijd vermeld in de bijsluiter. Voordat je een middel gaat gebruiken, is het altijd belangrijk om eerst de bijsluiter te lezen en eventuele vragen aan je arts te stellen.

Acetylsalicylzuur

Acetylsalicylzuur is de werkzame stof in aspirine. Deze stof verdunt het bloed en werkt in op de maagwand. De bijwerkingen die hierdoor snel en op de korte termijn kunnen optreden zijn brandend maagzuur, maagpijn, diarree, braken, sufheid, duizeligheid, hoofdpijn en irritatie van de slijmvliezen. Vooral bij zéér regelmatig gebruik of zéér langdurig gebruik van het middel kan er ernstige schade aan de maagwand optreden.

Opiaten

Opiaten zitten vaak in de sterke pijnstillers die niet vrij verkrijgbaar zijn bij de drogist, maar alleen op recept bij de dokter. Een voorbeeld hiervan zijn morfinetabletten. De bijwerkingen hiervan die kunnen voorkomen op korte termijn zijn sufheid, stemmingswisselingen, onderkoeling, misselijkheid, braken, verstopping, een verlaagde bloeddruk en een verzwakte ademhaling. Morfine heeft bij regelmatig gebruik een zeer sterke verslavende werking. Je mag dit middel dus nooit zomaar en nooit voor langer dan de voorgeschreven tijd gebruiken.

Paracetamol

Bij het gebruik van paracetamol kunnen op korte termijn de volgende bijwerkingen optreden: medicijnafhankelijke hoofdpijn en overgevoeligheid voor het middel. Als je het middel enkele maanden, jaren in in hoge doseringen gebruikt kan er leverbeschadiging optreden, nierbeschadiging of bloedafwijkingen. Bij een veel te hoge dosering ontstaat het risico van een ernstige leververgiftiging.

Ibuprofen

De bijwerkingen die vaak voorkomen bij het gebruik van ibuprofen zijn buikpijn, maagzuur, braken, misselijkheid, opgeblazen gevoel, veranderde stoelgang, bloedbraken, bloederige ontlasting, hoofdpijn, duizeligheid, sufheid, benauwdheid, opgezwollen enkels en polsen, huiduitslag, jeuk en problemen met het gehoor.

Verslaving

Bij alle soorten pijnstillers is er bij gebruik op de lange termijn het risico op verslaving. Deze kans is bij zware pijnstillers veel groter dan bij de lichtere middelen die gewoon bij de drogist verkrijgbaar zijn. Als je verslaafd bent geraakt aan pijnstillers, zal het pijnstillende effect steeds minder lang duren en de pijn zal steeds minder gestild worden. Als je plotseling stopt met het gebruik van zware pijnstillers, kunnen er ernstige ontwenningsverschijnselen optreden. Deze ontwenningsverschijnselen zijn te vergelijken met de klachten die optreden na het stoppen met het gebruik van heroïne. Je kunt in dit geval last krijgen van misselijkheid, diarree, neerslachtige gevoelens, lusteloosheid, slapeloosheid en rillerigheid.

Eten en drinken naast pijnstillers

Wat je eet en drinkt kan ook nog invloed hebben op de werking van de pijnstillers die je neemt. In principe mag je bij geen enkele vorm van pijnstilling alcohol drinken. Alcohol kan de werking van de pijnstillers ernstig afzwakken of versterken en bij een aantal pijnstillers kan de combinatie met alcohol leiden tot ernstige klachten zoals maagbloedingen.

Andere medicijnen naast pijnstillers

Gebruik nooit zomaar voor langere tijd pijnstillers zonder dit met je arts te overleggen. Pijnstillers kunnen invloed hebben op de werking of bijwerkingen van andere medicijnen die je gebruikt. In de bijsluiter staat in combinatie met welke medicijnen je de pijnstillers beter niet kunt gebruiken of welke effecten dit kan hebben.

Let op!

Lees voor het gebruik van pijnstillers altijd eerst de bijsluiter. Als er na het gebruik van pijnstillers bijwerkingen optreden die niet in de bijsluiter voorkomen, of die ernstiger zijn of langer duren dan staat vermeld, neem dan altijd contact op met je huisarts. Gebruik ook nooit zonder overleg met je huisarts voor een langere periode pijnstillers.
© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tramadol: een sterke pijnstiller bij matige tot erge pijnTramadol: een sterke pijnstiller bij matige tot erge pijnTramadol is een morfineachtige pijnstiller, ook wel een opioïd genoemd en het behoort tot de sterkere pijnstillers. Het…
Hoe werken pijnstillers?Pijnstillers nemen de pijn weg, niet de oorzaak van de pijn. Als iemand zijn arm hard stoot, dan ontstaat er een pijnlij…
Verslaafd aan geneesmiddelenEen belangrijke bijwerking van sommige medicijnen, dus ook van kalmeringsmiddelen en sommige pijnstillers, is verslaving…
Buprenorfine, wat is dat voor een middel?Buprenorfine, wat is dat voor een middel?Buprenorphine of Buprenorfine is net als methadon een zogenaamd afkickmiddel. Buprenorfine is een middel wat verwant is…

Niertransplantatie - het doneren van een nier bij levenNiertransplantatie - het doneren van een nier bij levenIn Nederland zijn lange wachtlijsten voor het transplanteren van organen. Deze wachtlijsten zijn gemiddeld vier jaar en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Aloisiocostalatge, Pixabay
  • http://www.druglijn.be/drugs-abc/pijnstillers/risico%E2%80%99s.aspx
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ibuprofen
Loes_e (147 artikelen)
Gepubliceerd: 29-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.