Cortisone: gebruik, dosis, bijwerkingen & neveneffecten

Cortisone: gebruik, dosis, bijwerkingen & neveneffecten Het geneesmiddel cortisone is een variant van het lichaamseigen bijnierschorshormoon. Dat is een stresshormoon dat het lichaam helpt in haar reactie op een stresstoestand. Cortisone versterkt die werking en heeft een ontstekingsremmende functie. Cortisone onderdrukt ook het immuunsysteem en wordt gebruikt bij ziektes als reuma, artritis en huidaandoeningen. De efficiëntie van dit geneesmiddel is dermate groot dat het ook in de sportwereld vaak gebruikt wordt. Tegelijk staat het geboekstaafd als dopingmiddel wanneer het zonder doktersvoorschrift toegediend wordt. Nadeel van het geneesmiddel zijn de mogelijke bijwerkingen, zoals maagproblemen, botontkalking en een vermindering van de spiermassa. Ook op het vlak van de huid kunnen vervelende neveneffecten van cortisone optreden, denk aan huiduitslag en jeuk. Vooral bij cortisone injecties kan de huid gezwollen zijn en jeuk veroorzaken. Wat zijn de belangrijkste neveneffecten van dit uitermate sterk geneesmiddel?

Wat is cortisone?

Stress
Cortisone is een variant van het hormoon dat het lichaam zelf aanmaakt in de bijnierschors. Het gaat om een stresshormoon dat het lichaam helpt te reageren in een stresssituatie. Cortisone maakt energie vrij in het lichaam en bestrijdt ontstekingen. Het toedienen van het geneesmiddel cortisone heeft als doel om extra energie vrij te maken om infecties te kunnen afremmen. De bedoeling is dus om de werking van het lichaamseigen hormoon nog te versterken. Medicijnen met cortisone worden ook wel corticosteroïden of corticoïden genoemd.

Bijnierschorshormoon
Tijdens de medicamenteuze behandeling met cortisone wordt de natuurlijke aanmaak van het bijnierschorshormoon stilgelegd. Om die reden wordt steeds aangeraden om een behandeling met cortisone geleidelijk af te bouwen, zodat je lichaam weer langzaam op eigen houtje tot de productie van het bijnierschorshormoon kan overgaan. Een te bruusk stopzetten van de cortisonekuur kan schade toebrengen aan het lichaam. Daarom moet je bij cortisonemedicijnen heel strikt de dosis volgen die de arts voorschrijft. Een van de meest voorgeschreven cortisonemedicijnen is Medrol.
Andere merknamen van cortisonemedicijnen zijn oa.:
  • Prednison
  • Entocort
  • Kenacort
  • Daktacort
  • Budenofalk
  • Clipper

Gebruik en dosis

Ontstekingen

Cortisonemedicijnen zoals bijvoorbeeld Medrol worden vooral gebruikt om ontstekingen te bestrijden en het immuunsysteem te onderdrukken. Daarbij kan het een ontstekingsremmende functie hebben bij ziektes als reuma, artritis, huidaandoeningen of ziektes van het immuunsysteem. Cortisone komt ook vaak voor in zalfjes om ter plaatse huidproblemen aan te pakken, net als in puffers of neussprays, die onder meer gebruikt worden bij chronische ademhalingsproblemen aandoeningen zoals astma. Vermits cortisone relatief belastend is voor de maag, wordt er door de arts vaak tegelijkertijd preventief medicatie voorgeschreven om de maag te beschermen.

Afbouwen

Bij verbetering van het ziektebeeld kan de arts beslissen om de dosis van oraal in te nemen cortisonemedicijnen te verlagen, terwijl op die manier een nieuwe opflakkering van een ontsteking voorkomen kan worden. Dit geleidelijk "afbouwen" van de dosis cortisone is zoals gezegd belangrijk vermits op die manier weer lichaamseigen cortisone kan aangemaakt worden. Het afbouwen van de dosis cortisone kan gedaan worden over verschillende maanden of weken, afhankelijk van de hoogte van de startdosis.

Bijzondere gevallen

Als je cortisone neemt is het aangeraden om het gebruik van alcohol te beperken. In sommige gevallen zal de arts zelfs adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven dienen eerst advies te vragen aan arts of apotheker voordat ze een behandeling met cortisone starten. Bovendien is het aangeraden om eventuele bijwerkingen na de start van de behandeling aan de arts te melden. Personen die voertuigen of machines besturen kunnen merken dat hun alertheid verminderd is sinds ze cortisone nemen. Wanneer ze bovendien gevoelens van sufheid ervaren is het beter om de vermelde activiteiten stop te zetten.

Cortisone als doping

Bovendien is het gebruik van cortisone frequent in de sportwereld, waar inspuitingen met cortisonepreparaten toegediend worden om blessures zoals bijvoorbeeld peesontstekingen te behandelen. Een cortisone injectie kan erg effectief zijn om een ontsteking onmiddellijk te behandelen waardoor pijnklachten verminderd worden. In sporten zoals bijvoorbeeld wielrennen moet de sporter een doktersvoorschrift kunnen voorleggen bij het gebruik van cortisone, zoniet wordt cortisone als een verboden middel en dus als doping beschouwd. Meerdere ex-wielrenners als Lance Armstrong, Michael Boogerd en Lieuwe Westra bekenden in het verleden cortisone gebruikt te hebben zonder dat er een medische noodzaak was, wat dus neerkomt op dopinggebruik.

Bijwerkingen cortisone

Cortisone kan vooral voor onaangename bijwerkingen zorgen bij langdurig gebruik. Als je slechts een behandeling moet volgen van enkele weken zullen de bijwerkingen doorgaans beperkt blijven. Pas bij een maandenlange of jarenlange behandeling met cortisone zal de kans op neveneffecten vergroten. In dat geval zijn er heelwat bijwerkingen mogelijk, waarvan we de meest voorkomende even op een rijtje zetten.

Osteoporose of botontkalking
Een jarenlang gebruik van cortisone kan ervoor zorgen dat de botten van je lichaam brozer worden. Vaak kan dit leiden tot osteoporose en een grote gevoeligheid voor breuken. Langdurig het klassieke en welbekende cortisonemedicijn Medrol nemen kan botontkalking tot gevolg hebben. Daarom wordt aangeraden om bij chronisch cortisonegebruik regelmatig een botmeting te laten uitvoeren.

Spierproblemen
Het gebruik van cortisone medicijnen kan een invloed hebben op de spieren. Mogelijke klachten zijn spierpijn of een zwaar, vermoeid gevoel in de benen. Daarnaast kan cortisone op lange termijn de spierweefsels aantasten en de spiermassa doen verminderen. Dit wordt ook wel spieratrofie genoemd. Om dit effect tegen te gaan is het van belang om bij een langdurig gebruik van cortisone voldoende proteïnen in te nemen.

Vatbaarheid infecties
Doordat je immuunsysteem onderdrukt wordt met cortisone kan je vatbaar worden voor infecties. Opletten dus als je je grieperig en koortsig voelt.

Maagproblemen
Doordat cortisone de maag zwaar belast kunnen er maagproblemen optreden zoals maagpijn, maagzuur en misselijkheid. Artsen anticiperen hier vaak op door tegelijkertijd een maagondersteunende behandeling voor te schrijven, zeker wanneer de patiënt nog andere geneesmiddelen inneemt die de maag belasten. Een voorbeeld van een dergelijk medicijn om de maag te beschermen tegen de sterke impact van cortisone is Zantac.

Huid: uitslag en jeuk
De toediening van cortisonemedicijnen of het geven van een cortisone injectie kan aanleiding geven tot huidproblemen. De huid kan door langdurig gebruik van cortisone uitslag of bulten gaan vertonen en bovendien dunner worden. Bij de toediening van injecties treedt ook vooral jeuk op de huid op, vooral omwille van het feit dat er heel plaatselijk cortisone wordt toegediend.

Vochtophoping en verdikking
Cortisone kan op lange termijn zorgen voor heel wat vochtophoping in het lichaam en verdikking. Bij sommige mensen kan dit leiden tot het zogenaamde "vollemaansgezicht", waarbij vooral op de wangen vocht wordt opgestapeld en waardoor je een ietwat opgeblazen gezicht krijgt. Na het stoppen van de behandeling zal dit neveneffect vanzelf weer verdwijnen.

Kans op diabetes
Cortisone zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel verhoogd wordt. De aanwezigheid van suikers in het bloed wordt verhoogd, wat gevolgen kan hebben voor mensen met een aanleg voor diabetes. In dat geval bestaat de kans dat diabetes zich werkelijk zal gaan ontwikkelen.

Stemproblemen
Na langdurig gebruik van cortisone, of in zeldzame gevallen zelfs na een cortisone injectie, kunnen problemen aan de stembanden optreden. Je stem kan hees worden en je hebt het moeilijk om met welluidende stem te spreken. Sommige mensen krijgen de indruk dat ze hun stem kwijt raken.

Depressie en euforie
Cortisone heeft bij tal van patiënten al voor uiteenlopende gemoedsreacties gezorgd. Zo zijn er patiënten die zowel met depressieve als met euforische gevoelens te maken krijgen, en is er soms sprake van psychische onevenwichtigheid en opvallende veranderingen in de stemming. Snel geïrriteerd geraken of plots vrolijk worden zijn daar enkele voorbeelden van. Ook kunnen mensen in de omgeving van de patiënt de indruk krijgen dat diens persoonlijkheid of karakter veranderingen heeft ondergaan. Enkele voorbeelden daarvan zijn: pessimistischer of zwartgalliger worden, teruggetrokken en minder sociaal worden, afstandelijker worden, enz...

Andere neveneffecten cortisone

Cortisone veroorzaakt niet alleen op lange termijn bijwerkingen, maar mogelijk ook kort na de eerste toediening. Dit is omdat het lichaam moet wennen aan het geneesmiddel en hierdoor vrij plots optredende neveneffecten kan ontwikkelen. Zo kan je de eerste dagen na toediening van de cortisone (tablet, injectie, infuus, enz...) symptomen gaan vertonen als hoofdpijn, maagpijn, misselijkheid en een algemeen gevoel van onbehagen. Ook overmatig zweten en prikkelbaarheid kunnen het gevolg zijn van het gebruik van cortisone. Bovendien is de kans op neveneffecten en de aard ervan ook afhankelijk van het type van cortisonemedicijn.

Lees verder

© 2009 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omeprazol tegen maagzuur: gebruik, dosis & bijwerkingenOmeprazol tegen maagzuur: gebruik, dosis & bijwerkingenHeb je vaak last van de maag en behoren maagklachten tot je dagelijks leven? Dan kan omeprazol een goede oplossing zijn…
Medicijnen: wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen?Medicijnen: wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen?Medicijnen zijn er om je te genezen, maar soms brengen ze erg vervelende nevenwerkingen met zich mee. Ongewenste nevenef…
Diclofenac: gebruik, bijwerkingen, merknamen & neveneffectenDiclofenac: gebruik, bijwerkingen, merknamen & neveneffectenDiclofenac behoort tot de geneesmiddelengroep van de NSAID's en is een van de meest gebruikte pijnstillers. Diclofenac w…

Beauty: Wat doet de sauna voor je?Beauty: Wat doet de sauna voor je?Dat de sauna goed voor ons is, is inmiddels wel bekend. Het maakt ons “schoon”, stimuleert de bloedsomloop en bovendien…
Lichaamstaal: overduidelijk sprekende voetenLichaamstaal: overduidelijk sprekende voetenLichaamstaal vertelt veel over iemand; maar zijn/haar voeten verklappen alles! Onze voeten verraden onze gedachten waars…
Bronnen en referenties
  • http://www.apotheek.nl/medicijnen/cortison?product=cortison. (geraadpleegd op 30/01/2016).
  • https://www.uzleuven.be/sites/default/files/uzremote/brochure/Cortisone%20of%20glucocortico%C3%AFden.pdf (geraadpleegd op 05/01/2017).
  • http://www.consumed.nl/medicijnen/642/Cortison_Tabletten_generiek (geraadpleegd op 12/01/2018).
  • https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180428_03488350 (geraadpleegd op 29/04/2018).
Reacties

Roos, 17-05-2019
Beste vorige week dinsdag spuitje cortisone gekregen in knie links buitenkant. Voel me grieperig en duizelig sedert een drietal dagen… Ik neem al jaren bloeddrukverlager emconcor… Is dit normaal dat ik deze bijwerking heb… Dank voor uw eventueel antwoordje. Reactie infoteur, 23-05-2019
Beste Roos,

Cortisone injecties kunnen tal van bijwerkingen veroorzaken, waaronder ook duizeligheid en een algemeen slecht gevoel. Duizeligheid op zich kan echter ook een gevolg zijn van lage bloeddruk, wat mogelijk dus een gevolg zou kunnen zijn van de bloeddrukverlagers die je inneemt.
Maar om een concreet verband te leggen tussen jouw klachten aan de ene kant en de medicijnen die je inneemt aan de andere kant (cortisone, bloeddrukverlagers) ga je het best even te rade bij je arts.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Marja Machielse, 10-04-2019
Had ook een vraagje. Heb spierreuma. Sinds januarimaand op 32 mg, mag ik met medicijn in de zon? Reactie infoteur, 11-04-2019
Beste,

Op zich is er geen probleem om tijd in de zon door te brengen als je cortisone inneemt, zolang je tenminste niet overdrijft. Urenlang in de volle zon doorbrengen is echter af te raden. Tegelijkertijd moet je er rekening mee houden dat bepaalde neveneffecten sneller kunnen uitgelokt worden als je je lichaam aan het zonlicht blootstelt, denk hierbij vooral aan hoofdpijn, huiduitslag, roodheid van de huid en jeuk.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Luc, 12-01-2018
Dag Verdanov, hartelijk dank. Kan het zijn dat die persoon zelf terug wat tot zijn vroegere karakter komt, nadat alles wat gestabiliseerd is? Of komt ie niet tot rust en tot zichzelf terug en is dat waarschijnlijk echt definitief? Heeft de diagnose nu 9 maanden. Reactie infoteur, 15-01-2018
Beste,

Het is moeilijk om voorspellingen te doen in verband met de evolutie van iemands karakter of persoonlijkheid, zeker niet wanneer er sprake is van chronisch medicijnengebruik. Ook de medische wereld - hoe ver deze ook gevorderd is op het vlak van wetenschappelijke kennis - kan moeilijk een antwoord geven op de vraag of iemands psychologische situatie definitief is of niet. Maar bij een stabilisatie van een ziekte, wanneer het gebruik van geneesmiddelen stopgezet kan worden en de patiënt aan de beterhand is, is niets onmogelijk. Misschien kan dit een troost bieden.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Luc, 11-01-2018
Een kennis van mij heeft reuma, en is van een heel lief persoon naar een heel hard persoon gegaan tov sommigen. Echt veranderd van karakter tov sommigen. Kan het zijn dat de medicatie hierin een rol speelt? Dat zegt toch iemand die ik ken wiens zoon lupus (ook een vorm van reuma) heeft. Reactie infoteur, 12-01-2018
Beste Luc,

Het is moeilijk om de precieze rol van medicijnen (in dit geval cortisone) te bepalen als het gaat om veranderingen van karakter. Een patiënt die te kampen heeft met een chronische ziekte kan psychologisch erg beïnvloed worden door zijn situatie, alleen al door het voortdurend ziek zijn zelf. Niet normaal kunnen functioneren, pijn hebben, sociaal min of meer geïsoleerd geraken: het kan iemands psyche danig beïnvloeden. Daarnaast is het zo dat cortisone een hormoon is dat invloed kan hebben op de stemming en de persoonlijkheid van een zieke, vooral wanneer het medicijn over een erg lange periode ingenomen wordt.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Donaat, 12-10-2017
Maandag een spuitje cortisone gehad in mijn oog om waterophoping achter mijn netvlies te doen verdwijnen. Gevolg is dat ik sinds dinsdag morgen "blind" ben met dit oog. Is dit een normale reactie n drie dagen toediening? Reactie infoteur, 13-10-2017
Beste,

Als een cortisone injectie in je oog ervoor zorgt dat je niet meer kan zien, dan lijkt me dat toch een vrij ernstige bijwerking. Aangeraden is om dit voor alle zekerheid te laten onderzoeken door de behandelende arts.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Marloes Boshuizen, 03-10-2017
Maandagochtend een cortisone injectie gehad in mijn hand. Ivm een peesontsteking. Sinds vanmiddag branderige vingers. En meer pijn. Hoort dit erbij? Reactie infoteur, 05-10-2017
Beste,

Als je een inspuiting met cortisone hebt gehad in je hand, dan kunnen de genoemde neveneffecten inderdaad optreden. Een warm, branderig onaangenaam gevoel en zelfs pijn zijn mogelijke bijwerkingen van de toegediende cortisone.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Heidi, 13-09-2017
Ik heb laatst een echogeleide barbotage gehad van de schouder (kalkverwijdering van de pees) en ze hebben daarbij ook een cortisonespuit gebruikt… Heb een aantal dingen ondervonden. Tijdelijke opvliegers, veel trek/honger… en nu heel veel bultjes in mijn gezicht. Zijn dit normale verschijnselen? Reactie infoteur, 16-09-2017
Beste Heidi,

De genoemde symptomen kunnen inderdaad bijwerkingen zijn van de cortisonespuit. De neveneffecten van een injectie met cortisone kunnen vlak na de toediening optreden en enkele dagen blijven aanhouden.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Roosje, 13-09-2017
Beste,
Ik heb gisteren een spuit gekregen in mijn linkerknie buitenkant en ik vermoed met cortisone.
Nu heb ik 's nachts heel moeilijk kunnen slapen en heb ik ook hoofdpijn. Mijn aangezicht ziet ook ontzettend rood daar ik een bleke huid heb was ik toch verschoten. Zou dat een neveneffect kunnen zijn van die inspuiting?
MVG, graag een reactie. Reactie infoteur, 14-09-2017
Beste,

Een inspuiting met cortisone kan heel erg uiteenlopende neveneffecten veroorzaken. De kans is groot dat de neveneffecten waarvan sprake (hoofdpijn, moeilijk slapen, rood aangezicht) inderdaad een rechtstreeks gevolg zijn van de injectie in de knie. Na enkele dagen zouden de bijwerkingen van cortisone echter moeten verdwenen zijn.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Annick Moermans, 21-08-2017
Hallo
Zijn momenteel op vakantie in grand canaria. Thuis had zoontje van bijna 5 een uitslag op zijn handen (lijkende op netelroos) is hier erger geworden. zijn naar de dokter geweest en weten niet wat het is… we hebben cortisone zalf gekregen en medicatie… meandert Simple en aerius… zoontje mocht volgens hun geen zonnecrème gebruiken. vindt dit niet verantwoord… mag ik toch avène gebruiken en hem uit de rechtstreekse zon houden.en in de buggy gaan wandelen… en wat met het zwembad? Verboden? Bedankt alvast voor een snelle reactie Reactie infoteur, 22-08-2017
Beste,

De uitslag op de handen kan met verschillende oorzaken te maken hebben, zoals een reactie van de huid op de zonnecrème, een allergische reactie door gevoeligheid voor het water van het zwembad, enz… Mogelijk heeft de behandelende arts ook aan die oorzaken gedacht.
Het lijkt dus aangewezen om met het verstrekte medisch advies rekening te houden.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Leo Picqueur, 20-08-2017
Beste
kan het zijn als je lange tijd en vaak medrol moet nemen voor astmaaanvallen dat het op den duur niet meer werkt?

groetjes
leo Reactie infoteur, 22-08-2017
Beste,

Net als vele andere medicijnen kan er ook bij Medrol een soort van gewenning optreden. Dit betekent dat het lichaam steeds hogere dosissen nodig heeft om tot hetzelfde positieve resultaat (namelijk: vermindering van de klachten) te komen. Mogelijk is dat ook bij uw aanvallen van astma het geval en heeft u meer mg Medrol nodig om klachtenvrij te worden. Aangeraden is om hierover advies te vragen aan uw arts.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Annie Elsen, 01-05-2017
Beste, ik neem sinds een maand entocort 3 mg wegens collagene collitis, een ontsteking van de dikke darm die gepaard gaat met hevige krampen en diarree. Nu twee maanden later zijn de klachten verminderd maar nog niet helemaal weg. Kan het zijn dat di geneesmiddel je erg moe maakt? Ik ben stilaan oververmoeid aan het raken.
Bedankt voor tips en adviezen.

Annie Reactie infoteur, 02-05-2017
Beste Annie,

Cortisone is in de meeste gevallen erg efficiënt om de symptomen van colitis tegen te gaan. Op lange termijn kunnen er echter ook neveneffecten van het medicijn optreden, waaronder eventueel vermoeidheid, verlies van energie, vollemaansgezicht, enz… In het algemeen geldt echter dat bijwerkingen van cortisone (in dit geval entocort) vooral na lange termijn optreden. De oververmoeidheid waarvan je last hebt kan mogelijk ook te maken hebben met je ziektebeeld zelf. Als je last hebt van diarree verlies je immers ook veel vocht, en dus energie. Vaak diarree hebben kan bijvoorbeeld leiden tot een tekort aan bepaalde mineralen, zoals bijvoorbeeld ijzer en foliumzuur. Hierdoor kan je je moe, slap en futloos voelen.

Een eventuele bloedanalyse kan dit heel gedetailleerd opsporen en verduidelijken. Daarna kan je behandelende arts uitsluitsel brengen over de oorzaken van je oververmoeidheid.

Alvast veel beterschap gewenst.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Joyce, 20-12-2016
Ik ben sinds vrijdag gestart met medrol 32mg voor astma enz. we zijn nu dinsdag de situatie verbetert niet enkel slechter, snachts uren verschrikkelijke hoestbuien, benauwd, kraken. Dat is toch niet normaal of wel? Reactie infoteur, 20-12-2016
Beste Joyce,
Medrol is een medicijn dat normaal gezien snel effect oplevert. Indien er na vijf dagen geen verbetering van de klachten optreedt, slaat het geneesmiddel mogelijk niet aan. In dat geval kan een ander medicijn een alternatief bieden. Het is echter aan de behandelende arts om hierover op een juiste manier te oordelen. Het beste is om aan je arts te melden dat het medicijn tot op heden geen verbetering heeft gebracht, zodat de behandeling eventueel kan aangepast worden.
Vriendelijke groet, Verdanov

Ingrid, 11-09-2016
Beste

Nadat ik verschillende zware opstoten van de ziekte van Crohn heb gehad, heb ik nu te maken met 5 vernauwingen (semi opstructies) die bijna niet oplosbaar waren. Als laatste redmiddel werd er sinds eind juli gestart met hoge dosissen medrol.(80 mg) dat ik om de 10 dagen moest verminderen. Ik zit nu aan 16 mg per dag. Aanvankelijk werd ik terug beter, er kon terug voedsel door mijn darmen. Nu heb ik al een hele periode dat ik helemaal geen energie meer heb. Ik ben ook kortademig bij de geringste inspanning. Moet ik me zorgen maken. Kan dit afkomstig zijn door het cortisonen gebruik? Reactie infoteur, 13-09-2016
Beste,

Gebrek aan energie en kortademigheid hebben mogelijk te maken met de cortisone die je neemt. De dosis Medrol was inderdaad vrij hoog dus het lijkt niet onlogisch dat dit verband houdt met de genoemde symptomen.
Anderzijds kunnen deze symptomen ook te maken hebben met je ziekte zelf en het feit dat je een bepaalde periode niet voldoende voedsel hebt kunnen eten. Mogelijk is het niveau aan voedingsstoffen en calorieën in je lichaam hierdoor laag, waardoor je je moe voelt en weinig energie hebt.
Het is echter aan je behandelende arts om hierover te oordelen en jouw specifieke situatie correct in te schatten. Indien je arts het nodig acht kan hij de behandeling misschien aanpassen of wijzigen.
Alvast veel beterschap.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Hh, 17-08-2016
Beste

Omdat ik last had van ademhalingsproblemen (inspanningsastma) door de plotse hoeveelheid pollen door plots goed weer na 4 weken regen, heb ik een spuitje diphrophos gekregen. Nu moet ik zeggen dat dit me niet goed is bevallen. Mijn huid is rood, mijn hoofd gloeit en ik heb nog meer ademhalingsproblemen. Ik kan al 3 dagen niet slapen. Kan het zijn dat die spuit een omgekeerde werking op mijn ademhaling heeft gehad? Reactie infoteur, 17-08-2016
Beste,

Een rode huid, hoofdpijn en slecht sapen kunnen mogelijk neveneffecten zijn van de toediening van cortisone. Mogelijk zijn ook de toegenomen ademhalingsproblemen een gevolg van het spuitje diphrophos. Het al dan niet verdwijnen van de symptomen van een aandoening kan te maken hebben met de aard van de cortisone, de dosis ervan, maar ook met de gevoeligheid van de patiënt voor het toegediende product.
Het kan raadzaam zijn om je arts te melden dat de spuit een verergering van de ademhalingsproblemen heeft veroorzaakt. Aan de hand van deze informatie zal je arts al dan niet de behandeling van je astma aanpassen.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Victor, 04-08-2016
Beste,

voor mijn astma moet ik 5 dagen cortisone nemen, de eerste twee dagen een volledige pil van prednisolon, de volgende 3 een halve. Vandaag heb ik mijn 1e pil genomen, daarvoor nog nooit cortisone toegediend gekregen. Nu voel ik het op mijn hart, niet bepaald hartkloppingen of pijn op mijn borst maar gewoon een versnelde hartslag, ook in rust. Is dit normaal? Ben een beetje ongerust. Reactie infoteur, 06-08-2016
Beste,

Cortisone kan tal van bijwerkingen veroorzaken, maar het is niet altijd duidelijk of het betreffende symptoom een neveneffect van het medicijn is of niet. Mogelijk heb je een versnelde hartslag omdat je zenuwachtig bent omwille van een toestand van stress, druk, enz… Maar op zich kan een onregelmatige hartslag ook een bijwerking zijn van de prednisolon zelf. Allicht is het nuttig om je arts te laten uitmaken wat de oorzaak is van je snelle hartslag en aan de hand daarvan een diagnose te laten stellen.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Jolien, 27-07-2016
Ik heb gisteren een cortisonespuit gekregen tegen zonneallergie (eenmalig) aangezien ik vrijdag op vakantie vertrek. Nu vroeg ik me af of ik hiermee nog wel in de zon mocht komen. Niet heel de dag met mijn hoofd in de zon, maar wel nog kan genieten van het zonnetje. Reactie infoteur, 28-07-2016
Beste Jolien,

Als je een cortisoneprik tegen zonneallergie hebt gekregen lijkt het logisch dat je je lichaam niet ononderbroken aan hevig zonlicht moet blootstellen. Het hangt er allemaal van af wat je behandelende arts je heeft aangeraden maar ik vermoed dat je toch wel een beetje van de zon mag genieten, mits je het binnen de perken houdt.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Jess, 12-07-2016
Ik heb onlangs 2 inspuitingen van cortisonen laten uitvoeren in mijn nek. En ik ben op enkele weken tijd enkele kilo's aangekomen. Zou dit door die cortisonspuiten kunnen komen? Reactie infoteur, 13-07-2016
Beste Jess,

Vochtophoping en verdikking zijn mogelijke bijwerkingen van cortisone, maar treden vooral op bij gebruik van dit geneesmiddel op lange termijn. Amper twee inspuitingen met cortisone zullen er normaal gezien niet voor zorgen dat je op enkele weken tijd enkele kilo's bijkomt. Wel kan de cortisoneprik op de plaats van inspuiting zorgen voor een verdikking.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Chrisje, 11-07-2016
Beste,

sinds ik injectiies van cortiszonen in mijn nek heb gehad ben ik nogal overmatig beginnen met zweten,
eigenlijk veel te veel kan dit van die spuiten zijn?

groetjes chrisje Reactie infoteur, 12-07-2016
Beste,

Overmatig zweten door cortisone is inderdaad een mogelijkheid na een behandeling met injecties of met medicijnen. De neveneffecten van een cortisoneprik kunnen onder meer op de huid slaan, wat zich vertaalt in irritatie, jeuk en overmatige transpiratie. De lijst van bijwerkingen van cortisone is dermate lang dat het haast onmogelijk is om hier een volledige lijst te plaatsen.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Leonie, 21-06-2016
Ik kreeg vanwege een opstoot van astma medrol 32mg, moest 7 dagen een hele en dan 7 dagen een halve, maar na de 8e dag werd ik zo agressief van dat goedje en depressief dat ik er uit mezelf mee gestopt ben. Nu de vraag: kan dit kwaad? Reactie infoteur, 21-06-2016
Beste Leonie,

Zoals je in het artikel over cortisone kan lezen is het niet aangeraden om plots te stoppen met dit medicijn. Het is beter om geleidelijk af te bouwen met cortisone, wat beter is voor je lichaam.
Best ga je even te rade bij je arts om te kijken hoe de neveneffecten van Medrol aangepakt kunnen worden en of een lagere dosis eventueel tot de mogelijkheden behoort.
Eventueel kan je specifiek over Medrol ook meer te weten komen in het artikel dat vermeld staat onderaan bij de links.
Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,

Verdanov

H. van der Putt, 02-04-2016
Heb 8 dagen met Suficon gesmeerd ivm lupus uitslag op mijn geicht ivm met inmiddels gestopt medicijn. Nu heb ik weer uitslag, maar lijkt iets anders dan die van de lupus. Kan dat door de cortizonezalf komen? Reactie infoteur, 03-04-2016
Beste,

Uitslag op huid of gezicht is een van de meest voorkomende neveneffecten van cortisone. Cortisone in de vorm van zalf, medicijnen of injecties kan typische bijwerkingen veroorzaken en huiduitslag is er daar inderdaad een van. Mogelijk is dat ook in uw geval van toepassing.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Ron, 04-02-2016
Ik heb afgelopen dinsdag (02/02/2016) door de huisarts een cortisone prik gehad voor mijn schouderklachten. Klachten zijn ontstaan door een fitnessbeweging (chest fly). Ik had ongeveer een maand gewacht in de hoop dat de klachten zouden verminderen. Nadat dit niet gebeurde had ik een afspraak bij de huisarts gemaakt voor een doorverwijzing naar het ziekenhuis. Dit omdat ik twee jaar geleden hetzelfde probleem heb gehad maar dan aan mijn andere schouder. De arts in het ziekenhuis had toen onder geleide van een echo de spuit in de plek gezet en dat heeft goed geholpen.
Echter, nu geeft mijn huisarts tijdens het gesprek van afgelopen dinsdag aan dat het volgens onderzoek niet veel uitmaakt of je de prik precies in de pijn plek zet of in de regio van de pijn. Dus de huisarts heeft zelf de prik gezet, aan de achterkant net onder mijn schouder. En ik heb meegekregen de schouder een maand niet te belasten met fitness.

Nu komen mijn vragen: Ik heb na 2 dagen nog steeds evenveel last van mijn schouder Kan dit? En na hoeveel dagen ga ik het verschil merken? De prik twee jaar geleden door het ziekenhuis verminderde de klachten vrijwel meteen. Ik wil gewoon wat zekerheid.

Alvast bedankt voor een reactie. Groet Ron

Ps: de overige klachten zijn een rood gelaat, maar dat is te overzien. Reactie infoteur, 04-02-2016
Beste Ron,

Een cortisone prik heeft soms meer tijd nodig om effectief in werking te treden. Soms kan er onmiddellijk verbetering zijn, soms moet je 24 of 48u wachten op een vermindering van de klachten. Toch is er nu blijkbaar een verschil met de vorige cortisone prik, toen je onmiddellijk verbetering voelde. Mogelijk heeft dit te maken met de precieze plek van inspuiting, maar ook kan het probleem aan de schouder waar je nu last hebt, erger zijn en verloopt de genezing daarom moeizamer.
Het is moeilijk met zekerheid te zeggen hoelang de cortisone nodig heeft om je probleem te verhelpen, maar langer dan enkele dagen zou dit toch niet mogen duren. Heb je er na enkele dagen nog steeds last van, dan is het raadzaam om even bij je arts langs te gaan om dit te melden. Mogelijk gaat de arts over tot een hogere dosis of eventueel een ander medicijn.
Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Linda Cox, 16-11-2015
Beste,
Moet medrol kuur doen voor radiopneumonitis. Heb griepvaccin gehad 14 dagen geleden. Kan dit geen kwaad en zal de behandeling de pneumonie volledig kunnen genezen?
bedankt Reactie infoteur, 17-11-2015
Beste Linda,

De arts die je behandelt kent je specifieke situatie en oordeelt op basis daarvan om een medische behandeling, zoals bijvoorbeeld met cortisone, op te starten. Als de arts je een kuur met medrol voorschrijft, dan zal hij of zij ervan uitgaan dat dat wenselijk is en dat dit niet interfereert met een griepvaccin. Of medrol werkelijk zal helpen is niet te voorspellen, of toch niet met honderd procent zekerheid. Wel gaat het hier om een uitstekend medicijn dat heel erg efficiënt is om ontstekingen tegen te gaan.

Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Stella Neerbos, 08-10-2015
Hallo,
Ik heb een vraag over deze medicatie ik gebruik nu wekelijks een injectie cortisone voor mijn rug( Nu ongeveer een half jaar). Alles is op gezwollen dit zijn de bijwerkingen wat ik begrijp uit de tekst, alleen heb ik ook medicatie voor een te hoge bloeddruk. Alleen nu heb ik ontzettend last van mijn nieren enzo gekregen. Gaat deze medicatie wel samen met een te hoge bloeddruk medicatie? Ik maak me namelijk erge zorgen omdat ik nu ook last van de nieren begin te krijgen. Reactie infoteur, 08-10-2015
Hallo Stella,

Een cortisone injectie kan inderdaad bijwerkingen teweegbrengen als een gezwollen huid. Of de cortisone strookt met de medicatie die je neemt zal je arts je kunnen vertellen. Je arts kent immers je specifieke medische situatie en voorgeschiedenis.
Wel is het zo dat de nieren een soort van zuiveringsstation zijn die het lichaam van alle soorten afvalstoffen zuivert, en medicijnen horen daar ook bij (net als alcohol, vetten, enz.). Mogelijk staan je nieren dus extra onder druk doordat ze veel geneesmiddelen moeten verwerken (cortisone, medicijnen tegen hoge bloeddruk…).
Maar zoals gezegd is het aan je behandelende arts om te bekijken of dit medisch een probleem vormt of niet.

Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Hermans Edgard, 01-09-2015
Ik gebruik ongeveer 5 tubes zalf fucicort Lipid 20 mg/g van 30 gr. elk, en 4 doosjes Celestone 0,5 mg tabletten per jaar. Ik gebruik deze alleen bij opstoten van eczeem of allergie, naar behoefte. Moet ik dit gebruik beschouwen als continu gebruik waardoor er bijwerkingen zullen optreden op langere termijn? Reactie infoteur, 01-09-2015
Beste meneer Hermans,

Of er bijwerkingen van cortisone zullen optreden op lange termijn is per specifiek geval moeilijk te voorspellen. Als u alleen een zalf met cortisone aanbrengt wanneer u last heeft van bepaalde klachten kan er bijvoorbeeld wel een kans zijn op tijdelijke bijwerkingen die zich vooral plaatselijk zullen uiten, bijvoorbeeld gezwollen huid, hoofdpijn of huiduitslag op de betreffende plek.
Andere, ernstiger bijwerkingen (bv. spieratrofie, gewrichtsproblemen, vollemaansgezicht, vochtophoping) behoren tot de mogelijkheden wanneer u maanden- of jarenlang ononderbroken cortisone medicijnen slikt. In dat geval spreekt men dus van langetermijngebruik van cortisone.
Vier doosjes Celestone 0,5 mg tabletten per jaar gebruiken lijkt op het eerste zicht niet zoveel kans op bijwerkingen met zich mee te brengen. Anders is het wanneer u bijvoorbeeld maandenlang Medrol 32 mg moet slikken. Dan is de kans op bijwerkingen relatief groot.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Mariet Nijhuis, 15-08-2015
Ik kreeg een dag voor mijn rug operatie cortison conserveringsmiddel toegediend in mijn rug, gevolg was dat ik in de nacht een allergie en jeuk kreeg waardoor mijn operatie niet door kon gaan, overal behoorlijke uitslag? hoe kan dit!. nooit last gehad van cortison spuiten, moeten nu eerst de oorzaak weten waar de allergie vandaan komt, kan dat aan de combinatie liggen van cortison met conserveringsmiddel, dan kan ik geopereerd worden.
Graag reactie. Reactie infoteur, 15-08-2015
Beste,

Een allergische reactie op cortisone kan altijd "onverwacht" optreden, ook al heb je daarvoor nog nooit last gehad van bijwerkingen van cortisonemedicijnen of cortisone injecties. Het ontstaan van jeuk en huiduitslag kan het gevolg zijn. Mogelijk heeft de allergische reactie inderdaad te maken met het specifieke cortisone conserveringsmiddel. Het is aan de behandelende artsen om uit te maken wat de precieze oorzaak is van het probleem en hoe dit gegeven een invloed kan hebben op een eventuele operatie.
Alvast veel succes met de operatie.

Vriendelijke groet,
Verdanov

B. Praet, 21-06-2015
Ik heb een cortisone injectie gehad een week geleden in mijn bil, en af en toe heb ik jeuk het lijken wel muggenbeten, kan dat een bijwerking zijn van de cortisone.? Reactie infoteur, 21-06-2015
Beste,

Een cortisone injectie kan eventueel een gezwollen huid, huiduitslag en jeuk met zich meebrengen op de plek van inwerking, vooral omdat een injectie heel plaatselijk is. De huid rond de injectie kan dan ook erg gevoelig reageren op de inspuiting.
Zie ook:

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/137598-cortisone-injecties-mogeljke-nadelen-van-de-cortisonespuit.html

Het is aan de arts om uit te maken of het echt gaat om uitslag en jeuk vanwege de cortisone of vanwege een andere oorzaak (insectenbeet, e.d.).

Vriendelijke groet,
Verdanov

Push, 31-05-2015
Is het verstandig om een Cortisone prik ('Kenacort-A 10' in pols) nu te zetten want Cortisone verlaagt je immuunsysteem en aangezien mijn weerstand erg laag is, met overal ontstekingen en wondjes, kan ik dat er nu echt niet bij hebben… Reactie infoteur, 31-05-2015
Beste,

Het is toch vooral op de lange termijn dat je bijwerkingen en negatieve gevolgen van cortisone kan ondervinden, zoals bijvoorbeeld een verminderde weerstand. Of de cortisone injectie met Kenacort medisch nuttig of noodzakelijk is zal je arts duidelijk kunnen maken. Mogelijk beschouwt je arts het medisch voordeel van de cortisone injectie voor je gezondheid prioritair ten aanzien van eventuele bijwerkingen.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Kurt, 27-12-2014
Heb 10 dagen geleden een cortisonespuit gekregen in mijn heupgewricht. Nu heb ik wel nog altijd meer last dan voordien is dit normaal? Is er iemand die dit ook al meegemaakt heeft en hoelang duurt dit meestal? Reactie infoteur, 28-12-2014
Hallo Kurt,

Van een cortisonespuit kan je best wel lang de gevolgen ondervinden. De inwerking van de cortisone wordt altijd wel vrij fel door het lichaam gevoeld. Toch kan de ene persoon meer pijn ondervinden dan de andere. Tien dagen last hebben van de gevolgen van de spuit is niet zo abnormaal, in sommige gevallen duren de neveneffecten zelfs weken. Uiteindelijk zal je wel beterschap moeten gaan voelen, zoniet is de cortisone niet efficiënt als oplossing voor je probleem. Dan is bijkomend advies van een arts aangeraden.
Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Danielle, 09-09-2014
Ik heb 2 jaar terug van de dokter te horen gekregen dat ik een achillespees ontsteking heb, toen heb ik 3 keer een cortisone injectie in mijn been gehad, daar bleek ik allergisch voor te zijn en nu loop ik nog steeds met hetzelfde probleem rond, weet iemand wat mij kan helpen? (fysio etc. heb ik allemaal al geprobeerd)

Met vriendelijk groet,

Danielle Reactie infoteur, 09-09-2014
Hallo Danielle,

Een achillespeesontsteking is vaak een delicate aandoening die niet makkelijk definitief te genezen is. Cortisone kan inderdaad een allergische reactie veroorzaken. Mogelijk blijft je achillespees chronisch gevoelig en moet je er voortdurend rekening mee houden als je bewegingen uitvoert of aan sport doet. Heb je ook al aangepaste schoenen geprobeerd?
Mogelijk heb je ook wat aan de info op de volgende link:

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/136986-pijn-aan-de-achillespees-behandeling-achillespeesontsteking.html

Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Anoniempje, 10-05-2014
Ik heb 6maanden geleden gehoord dat ik de ziekte van chrohn had. en ik moest 32mg medrol nemen nu 6maandn later neem ik maar nog 4mg, ik had toen gwn last van acne op de borst en wat op de shoudrs nu ik maar nog 4mg neem is dit bijna weg maar heb ik nu veel last in me gezicht en nek. Nu is de vraag is dit normaal en zal dit pas echt weg gaan als ik nx meer neem? Of moet ik nu naar een dermatoloog? alvast bedankt mvg anoniempje Reactie infoteur, 14-05-2014
Hallo Anoniempje,

Het cortisonemedicijn Medrol is een erg vaak voorgeschreven product ter bestrijding van de symptomen van chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Doorgaans is Medrol erg effectief en werkt het snel. Probleem is echter dat Medrol cortisone is en cortisone kan nogal wat bijwerkingen hebben, zoals inderdaad huidproblemen (acne). Bijwerkingen van cortisone kunnen ook pas beginnen op te treden nadat je het al een hele tijd aan het nemen bent. Zelfs bij het afbouwen van je Medrol kunnen er nog bijwerkingen zichtbaar zijn. Maar de kans is groot dat de bijwerkingen van Medrol pas helemaal zullen verdwijnen als je er volledig mee bent gestopt. Je kan volgens mij dus nog even wachten met de dermatoloog, maar als het je een beter gevoel geeft om medisch advies te krijgen van een huidspecialist, maak dan zeker een afspraak.

Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Carla, 16-12-2013
Ik heb vrijdag 13 dec een cortisone injectie gehad in mijn hiel omdat ik hielspoor heb.
Het is nu maandag avond maar ik heb nog steeds pijn is dat normaal of moet de injectie nog zijn werk gaan doen.
Ik ben wel veel misselijk ervan en heb pijn in mijn keel erbij gekregen kan dat an de injectie komen.
Ik heb geen koorts. Reactie infoteur, 17-12-2013
Hallo Carla,

De cortisone-injectie is pas vier dagen geleden gezet, dus mogelijk duurt het even voordat de pijn in de hiel volledig verdwijnt. Bijwerkingen van cortisone kunnen soms hardnekkig zijn en zelfs een tiental dagen of meerdere weken voelbaar zijn. Misselijkheid en keelpijn lijken mij niet direct met de cortisone-injectie tegen hielspoor te maken te hebben, maar voor alle zekerheid vraag je best eens advies aan de arts die de cortisone-injectie gezet heeft.

Alvast veel beterschap gewenst,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Betty van den Broecke, 30-11-2013
Hond wil enorm veel drinken na korte' cortisone behandling, mag hij veel drinken, en is het normaal? Reactie infoteur, 02-12-2013
Hallo Betty,

Op zich lijkt er mij geen probleem te zijn om een hond veel te laten drinken na een behandeling met cortisone. Het gevoel van dorst kan een reactie zijn van het lichaam om de cortisone te verwerken. Voor alle zekerheid kan je bijkomend advies vragen aan de veearts die je hond met cortisone behandeld heeft.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Ayse, 20-11-2013
Maandag moet ik een zenuwwortelinfiltratie ondergaan omdat ik ondertussen al 2 weken last heb van rugpijn. En dit voel ik vooral in mijn rechterbeen vanonder. Ik heb erg veel schrik. Kan dit negatieve gevolgen hebben voor mij? Reactie infoteur, 20-11-2013
Hallo Ayse,

Ik weet niet of die zenuwwortelinfiltratie in jouw geval te maken heeft met cortisone. Het lijken mij de symptomen van een klassieke discushernia. Of cortisone daartegen werkt, is mij niet bekend. Verder advies aan je arts kan uitsluitsel brengen.
Alvast veel beterschap gewenst.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Marianne, 19-11-2013
Ik heb vorige week een spuit in de schouder gehad, en nu nog veel pijn. Hoelang duurt het voor verbetering? Reactie infoteur, 20-11-2013
Hallo Marianne,

De pijn in de schouder na een cortisonespuit kan wel enkele dagen blijven duren, soms zelfs een week of langer. Geleidelijk aan zal de schouderpijn wel verminderen. Het hangt af van persoon tot persoon hoe lang de pijn aanhoudt. De cortisone zal stilaan uitgewerkt geraken en dan vermindert de pijn van de injectie. Als alles goed gaat dan ben je er na enkele dagen dus vanaf.

Alvast veel beterschap gewenst.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Tiny, 08-11-2013
Hallo heb vorige week een spuit in de heup gehad nu slik ik diazapam en een anti depressie middel lexapro voel me al een week weer heel onrustig en hoelang gaat dit duren? Reactie infoteur, 08-11-2013
Hallo Tiny,

Een spuit met cortisone kan voor heelwat bijwerkingen zorgen, en bij sommige mensen kunnen daar ook gevoelens van onrust bij zijn. Als je je onrustig voelt na het toedienen van de cortisone-injectie, dan zal dat wellicht verdwijnen wanneer de spuit is uitgewerkt. Dit kan mogelijk enkele weken duren. Of gevoelens van onrust ook te maken hebben met je gebruik van lexapro of diazepam is moeilijk te zeggen. In het algemeen zou je denken dat deze geneesmiddelen er op gericht zijn om net die gevoelens te verminderen.
Voor meer concreet advies is het denk ik goed om je arts te contacteren.

Alvast veel succes,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Jannie, 13-07-2013
Kan het zijn dat, na een cortisoneinjectie in de heup, nawerking komt in de koppen van de schouders. Ik kan er bijna niet van slapen of iets tillen bijvoorbeeld en moet dan weer een pijnstiller (ibuprofen) slikken om te kunnen slapen. Reactie infoteur, 14-07-2013
Hallo Jannie,

Een injectie met cortisone kan bijwerkingen veroorzaken op verschillende plaatsen in het lichaam, niet alleen op de plaats van inspuiting zelf maar ook op andere plekken in het lichaam. Maar na enkele dagen of weken zal de pijn veroorzaakt door de cortisonespuit normaal gezien vanzelf verdwijnen.

Alvast veel succes,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Ed Lazet, 08-07-2013
(Ed, 50 jaar) 6 maanden geleden is mijn uiteinde aan schouderkomkant van het sleutelbeen afgebroken. Bleek pas na maanden dat dat tot mijn aanhoudende nekkramp problemen had geleid. Vorige week donderdag cortisone prik in schouder gekregen maar na 4 dagen merk ik nog geen enkele verbetering, mijn kramp in mijn nek blijft en is onhoudbaar. Ben ik te ongeduldig of is alternatief van bijvoorbeeld stukje afzagen van sleutelbeen (omdat einde afsterft) een betere oplossing? Reactie infoteur, 09-07-2013
Hallo Ed,

Een injectie met cortisone in de schouder kan toch wel enkele dagen bijwerkingen veroorzaken zoals de kramp die je beschrijft. Veel hangt af van de gevoeligheid van je lichaam, de plaats waar de cortisonespuit gezet is enz… Misschien duurt de kramp zelfs langer dan een week, een beetje geduld hebben is dus de boodschap, ook al is het allemaal niet leuk natuurlijk.
Wat het laatste deel van je vraag betreft, stel ik voor dat je advies vraagt aan een specialist, want over zulk een oplossing heb ik geen wetenschap.
Alvast veel succes.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Hinke, 12-06-2013
Ik heb een injectie inmijn schouder gehad. Nu heb ik vreselijke kramp in beide bovenbenen gehad en het gevoel van kramp krijgen in beide kuiten! Sporten lukt nu ook niet. Kan dit ook met de injectie te maken hebben.
Gr.hinke Reactie infoteur, 12-06-2013
Hallo Hinke,

Een inspuiting kan vaak voor bijwerkingen zorgen, zoals krampen, pijn, of uitslag. Vaak hangt dit af van de gevoeligheid van de persoon zelf, van de plaats waar de injectie gezet wordt, en van het product (cortisone, vaccinatieproduct, enz…). Krampen in spieren kunnen mogelijk dan ook een bijwerking zijn van je injectie in de schouder. Na enkele dagen zou dit wel voorbij moeten gaan. Voor alle zekerheid kan je advies vragen aan de arts die de injectie gezet heeft.

Alvast veel succes,
Vriendelijke groet,
Verdanov

Vanhaverbeke Ann, 21-02-2013
Ik kreeg dinsdag (19 febr) een cortisonespuit in mijn schouder, niets om bang van te zijn dacht ik. In de namiddag kreeg ik last van een raar gevoel in mijn aangezicht en kaken, precies of ik van de tandarts kwam. Heel veel pijn in mijn schouder kreeg ik ook, dat is nu veel beter, bijna weg.Heb wel nog een raar gevoel in mijn wangen en rond mijn ogen, een tandartsgevoel… Kan dat komen van die spuit of is het toevallig? Reactie infoteur, 21-02-2013
Hallo Ann,

Pijn in de schouder kan inderdaad optreden na het toedienen van een cortisoneinjectie (trouwens ook bij injecties met andere medicijnen zoals bijvoorbeeld bij vaccinatie tegen tetanos). Het gaat dan vooral om een reactie van de spier in de schouder op de plaats waar de spuit is gezet.
Zoals ik het lees kan het raar gevoel in je aangezicht, je wangen, je ogen en je kaken een uitdeinende reactie zijn op de cortisonespuit in je schouder. Als deze symptomen niet voorbijgaan is het aangeraden om voor alle zekerheid toch even navraag te doen bij je arts.

Veel succes en beterschap,
Verdanov

Sheela, 14-02-2013
Hallo,

Ik ben op dit moment bezig met een 2de kuur medrol om mijn allergische astma onder controle te krijgen.
De laatste week krijg ik enorme last van handkrampen!
Nu krijg ik de laatste 2 dagen bij elke handeling met de handen intens pijnlijke krampen, vingers die krom trekken en amper terug recht te krijgen zijn.
Het zorgt ervoor dat ik bijna niets meer kan de afgelopen 2 dagen.

Is dit een bijwerking van cortisonen? en is dit te verhelpen?

Ik start volgende maand waarschijnlijk met een cortisonenkuur via inspuitingen in het ziekenhuis. Dit voor een lange periode, tot makkelijk een jaar.
Gaan de bijwerkingen dan nog erger worden?

mvg
Sheela Reactie infoteur, 15-02-2013
Hallo Sheela,

Medrol is een geneesmiddel met cortisone dat veel bijwerkingen kan hebben. Een van de mogelijke neveneffecten zijn inderdaad krampen in spieren en pezen. Het kan dus inderdaad zijn dat de krampen in je handen te maken hebben met Medrol. Mensen die cortisonen gebruiken spreken vaak van krampen of pijnlijke samentrekkingen in de arm en de handen. Anderzijds kunnen bijwerkingen zoals deze na verloop van tijd ook weer verdwijnen. Het kan geen kwaad om deze bijwerkingen aan je arts te melden zodat deze een besissing kan nemen met betrekking tot een verdere behandeling.
Alvast veel beterschap.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Lutgarde, 23-11-2012
Hoelang blijven, door de apotheker zelf gemaakt, prednisolone gelulen goed? Reactie infoteur, 23-11-2012
Hallo Lutgarde,

De houdbaarheid van door de apotheker gemaakte gelulen met prednisolone zal allicht niet veel verschillen van reguliere cortisoneproducten. Doorgaans blijven medicijnen met cortisone enkele jaren goed. Best is om even te kijken of er geen houdbaarheidsdatum op de gelulen is bijgeschreven door de apotheker zelf. Zoniet kan je nog altijd even informeren bij de apotheker zelf.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Frederic, 11-10-2012
Na een diagnose van M.Crohn is door dokter gastro-enteroloog een cortisonekuur opgestart van 14 dagen 32mg en afbouwend tot 0mg over een aantal weken (8 weken), samen met Imuran 200mg. Ik weeg 120 kg (dus 2m/kg). Nevenwerkingen: steeds hongergevoel, euforisch (gemakkelijk onder controle te houden), maar vooral acne in aangezicht/rug, en zweetbuien (ook 's nachts) met lijfgeur (zelfs met 2 douches/dag).
Gevolg van Cortisone of Imuran? Wat eraan te doen?
Alvast bedankt Reactie infoteur, 11-10-2012
Hallo Frederic,

Bedankt voor je reactie. Of de neveneffecten waar je last van hebt zijn ontstaan ten gevolge van Imuran of Cortisone, is moeilijk te zeggen. De cortisone is vooral bedoeld om de symptomen van de darmonsteking ten gevolge van Crohn ter plaatse af te remmen, terwijl Imuran vooral een immuunsysteemonderdrukker is. Imuran wordt doorgaans voorgeschreven op langere termijn, omdat de werking pas na een tijd ingaat.
Bijwerkingen en neveneffecten zijn steeds afhankelijk van de persoon zelf. Sommigen krijgen er meteen na het opstarten van de cortisonekuur mee te maken, terwijl bij anderen pas op latere termijn vervelende nevenwerkingen optreden. Maar vooral huidproblemen, zoals acné en huiduitslag zijn typisch aan deze geneesmiddelen, net als overmatig zweten.
Of er iets aan de bijwerkingen gedaan kan worden, zal de dokter beslissen, in samenspraak met jezelf. Vaak wordt voorgesteld om de neveneffecten erbij te nemen, zo lang als het enigszins draaglijk is voor de patiënt. In geval van huidproblemen kunnen zalfjes eventueel soelaas bieden. (Vanuit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat ik voor mijn darmziekte zowel Cortisone als Imuran heb genomen. Cortisone bracht mij vooral een jeukerige huid en een vollemaansgezicht, terwijl Imuran in mijn geval alleen leidde tot veel zweten. Het is moeilijk uit te maken of dit een aanwijzing kan zijn voor uw geval, maar misschien heb je op deze manier toch een idee van de mogelijke bijwerkingen).

Alvast veel beterschap.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Patricia Pols, 17-09-2012
Mooie verhalen erg leerzaam. Mijn moeder heeft een cortisone spuit gehad in haar heup in verband met artrose klachten. Helaas is de pijn na een week alleen maar erger geworden en niet minder. Kan iemand mij vertellen hoe lang het duurt voordat de pijn gaat verminderen of moet zij een ander alternatief gaan zoeken?
Help me, want zo kan ze niet door. Reactie infoteur, 18-09-2012
Hallo Patricia,

Dat de pijn erger wordt, is natuurlijk geen goed teken voor de artrose van je moeder. De vraag is hoelang de arts de behandeling heeft voorzien en vanaf wanneer de arts verbetering van de klachten verwacht. Doorgaans zou verbetering moeten optreden vanaf de eerste injectie van cortisone. Het beste is om aan je arts te vragen wat de verwachtingen van de behandeling zijn en of alternatieven voor cortisone interessant zijn.

Alvast veel beterschap voor je moeder.
Vriendelijke groeten,
Verdanov

Mevr J. Bovenlander, 07-08-2012
Heb carpaal tunnel syndroom sinds begin juni en EMG-onderzoek gehad. Ondanks de vele pijn en verkromming van mn vingers heb ik 6 weken met spalken vd hand/pols geslapen en morgen krijg ik cortisone injekties. Na alle bijwerkingen gelezen te hebben heb ik er niet zo'n goed gevoel bij. In het ziekenhuis krijg ik weinig informatie hierover alleen anders opereren beide handen.
Heb een hond die ik dagelijks uit moet laten en sport veel.
Graag wat advies van U.
Alvast vriendelijk dank!
J. Bovenlander Reactie infoteur, 07-08-2012
Hallo mevrouw J. Bovenlander,

Of cortisone bijwerkingen met zich mee zal brengen, is vooraf aan een behandeling moeilijk te zeggen. De kans op neveneffecten hangt af van de sterkte van de cortisonebehandeling, de ziekte, en de persoon zelf. Vaak treden neveneffecten pas op lange termijn op, we spreken dan van maanden en soms zelfs jaren. Bij jarenlang cortisonegebruik vergroot de kans op neveneffecten, maar daarom is het nog niet noodzakelijk zo. Waarschijnlijk is het ook daarom dat men u in het ziekenhuis nog maar weinig concreets hierover heeft kunnen vertellen.
Ik denk dat het voorlopig nog te vroeg is om u zorgen te maken over mogelijke neveneffecten van de cortisoneinjekties. Cortisone is in de eerste plaats een erg effectief ontstekingsremmend geneesmiddel waar veel mensen beter van zijn geworden. In sommige gevallen traden neveneffecten op. Aangeraden is wel om tijdens de behandeling de arts te raadplegen als u meent last te hebben van symptomen die kunnen wijzen op neveneffecten.

Alvast veel succes met de cortisonetherapie en veel beterschap gewenst.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Mirjam, 15-05-2012
Ik gebruik corticosteroide crème voor de aandoening lichen sclerose, nu sinds 3 jaar gemiddeld 2 keer per week. Ik heb enorme last van jeuk op mijn boven armen sinds 2,5 jaar het gebruik hiervan, kan dit te maken hebben met bijwerking van/of afhankelijkheid van de hormoon crème. Ook ben ik kilo's aangekomen vooral rond mijn buik. Is dit ook een gevolg van de crème? Reactie infoteur, 16-05-2012
Hallo Mirjam,

Cortisone kan tal van bijwerkingen met zich meebrengen, waarvan jeuk op de huid zeker een mogelijke is. Ook de termijn waarop je de crème gebruikt, met name 3 jaar, verhoogt de mogelijkheid op een negatief effect. Het aankomen van kilo's ten gevolge van cortisone is doorgaans een neveneffect van het oraal innemen van coritsonemedicijnen, maar voor alle zekerheid kan je toch even aan je huisarts vragen of de crème hier iets mee te maken kan hebben.

Alvast succes en beterschap,
Vriendelijke groet,
Verdanov

Margo, 07-05-2012
Kreeg op 2 maanden tijd 3 cortisone inspuitingen in het schoudergewricht ivm frozen schoulder. Na 6 weken ongeveer een transforaminale inspuiting in de nek wegens arthrose en hernia op c4-c5. leeftijd:54 j. Voor welke bijwerkingen moet ik bang zijn? Reactie infoteur, 07-05-2012
Hallo Margo,

Het aantal inspuitingen met cortisone lijkt mij te klein in aantal om bijwerkingen te gaan veroorzaken. Doorgaans treden neveneffecten van cortisone pas op na maanden- of zelfs jarenlang gebruik. Om er zeker van te zijn is het best om advies te vragen aan je arts.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Leona, 24-04-2012
Sedert december kreeg ik al 6 epidurale. Eerst 4 t.h.v.de lenden als bestrijding van een hernia, en dan nog 2 wegens zware arthrosepijn in de nek. Binnenkort moet daar nog een 3de op volgen. Maar sinds verleden week heb ik veel last van hoge bloeddruk, duizeligheid en mijn gewicht gaat zichtbaar de hoogte in. Ik twijfel of ik er goed aan doe om die 3de nog te laten zetten, maar volgens mijn huisarts kan dat geen kwaad!? Reactie infoteur, 24-04-2012
Hallo Leona,

Als een derde injectie geen probleem is volgens je huisarts, dan denk ik niet dat je je zorgen hoeft te maken. Als je blijft twijfelen aan het nut van die injectie, kan je natuurlijk altijd wel een second opinion vragen aan een andere arts.

Vriendelijke groet,
Verdanov

De Bruyne, 02-02-2012
Maanden geleden net voor de zomervakantie kreeg ik last van anale jeuk dat uitbreiding nam naar vagina. Heb een darmspecialist en vrouwenarts. Kreeg hiervoor een lichte corizone zalf, eigen samenstelling, was voor beide dokters een goede zalf. Ze was eveneens jeukwerend. Moest dit om te beginnen veertien dagen gebruiken niet langer. Het leek een wondermiddel te zijn. Al van het eerste uur geen jeuk of irritatie meer. Na veeriten dagen de behandeling stopgezet zoals de dokter adviseerde. Een paar dagen later kwam het probleem weer de kop opsteken. Ben toen op eigen houtje opnieuw de behandeling gestart voor veertien dagen. Opnieuw ging alles goed tot de behandeling terug werd gestopt. Zo ben ik maar doorgegaan tot in december. De darmspecialist zou me een weel zwaardere cortizone zalf voorschrijven, opnieuw een eigen samenstelling. Deze schreef hij zelden voor en mocht ik veertien dagen gebruiken absoluut niet langer.
Ik kreeg er schrik van en heb ze nog niet durven gebruiken en ben nog steeds bezig met de eerste voorgeschreven zalf te gebruiken maar nu lijkt ze vooral voor de vagina niet meer te werken. De irritatie blijft wanneer ik de zalf gebruik het voelt zelfs wat pijnlijk aan. Ik vraag me af of het inmiddels geen schimmel zou geworden zijn. Ik durf nu helemaal niet meer die zware cortizonezalf gebruiken, aangezien ik las dat cortizone de huid kan verdunnen. ik vrees dat ik nu ook dat probleem er gratis bijgekregen heb. Bestaat de kans, dat door maandenlang gebruik er schimmelinfectie opgetreden is ter hoogte van de vagina. Ik ben in ieder geval ongerust en vraag me af of dit nog ooit een goede afloop zal kennen. Reactie infoteur, 02-02-2012
Hallo De Bruyne,

Bedankt voor je reactie in verband met het artikel over cortisone.
Cortisone kan heel wat bijwerkingen hebben, waaronder onder meer het verdunnen van weefsels en spieren. Of het tot een schimmelinfectie kan leiden, weet ik niet. Langdurig gebruik van cortisone kan nare neveneffecten voor de huid met zich meebrengen. De vraag is alleen hoe lang de cortisone gebruikt wordt en in welke mate en sterkte. Dit verschilt van persoon tot persoon en van behandeling tot behandeling. Zwaardere zalven kunnen zwaardere gevolgen hebben voor de huid. Aangeraden is om meer advies van je behandelende arts te vragen, zowel wat betreft de neveneffecten als de schimmelinfectie.
Alvast veel beterschap.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Wilma, 23-07-2011
Heb een injectie gekregen rechts onder in de buik, nu erg veel pijn, is nu twee dagen geleden. Is dit normaal? Reactie infoteur, 24-07-2011
Hallo Wilma,

Het is zonder verdere informatie moeilijk om te zeggen of pijn na een injectie normaal is.
Waarom is de injectie gezet? En omwille van welk probleem of welke ziekte?
Best ga je bij bijwerkingen van injecties zoals pijn meteen advies vragen bij een arts, bij voorkeur bij de arts zelf die de injectie met cortisone gezet heeft.
Alvast veel beterschap.

Met vriendelijke groet,
Verdanov

G. Th Heijneman, 13-01-2011
Heb een kijkoperatie ondergaan van mijn knie, maar deze bleef maar warm en met vocht gevuld ook de slijmbeurs in de knieholte enorm opgezwollen, heb een cortison injectie gehad maar dat verbeterde de toestand in het geheel niet, nu 2,5 maand na de operatie heb ik een tweede cortisoneinjectie gehad maar heb nu helemaal een opgezwollen been gekregen, maagklachten(maagzuurbranden) en druk in mijn hoofd(roodgeziicht) en kortademig ik maak me zorgen, zullen deze klachten spoedig verdwijnen, of moet ik zsm treug naar deze orthopedish chirurg? Reactie infoteur, 18-01-2011
Beste G th heijneman,

Cortisone kan een hele reeks aan bijwerkingen en neveneffecten opleveren, en maagklachten maken daar zeker deel van uit. Ook het zogenaamde "vollemaansgezicht" kan een gevolg zijn van cortisonegebruik. Het is echter aan een arts om te oordelen of jouw klachten daadwerkelijk het gevolg zijn van de cortisoneinjecties die je hebt gehad.

Cortisone kan vooral neveneffecten met zich meebrengen na langdurig gebruik. Als je vindt dat je klachten ernstig zijn en je hinderen in je dagelijks leven, is het zeker aangeraden om raad te vragen aan een arts, zoals bijvoorbeeld je huisarts of de orthopedisch chirurg die je behandeld heeft zelf.

Met vriendelijke groeten,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 28-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.