Cortisone medicijn Clipper: gebruik, dosis & bijwerkingen

Cortisone medicijn Clipper: gebruik, dosis & bijwerkingen Een van de geneesmiddelen die kunnen voorgeschreven worden bij patiënten met de chronische darmziekte colitis ulcerosa is Clipper. Clipper is een cortisone medicijn waarvan de werkzame bestanddelen pas worden vrijgegeven in de dikke darm. Dankzij deze verlengde afgifte kan Clipper heel lokaal te werk gaan, en dit in het linkergedeelte van de dikke darm. De gebruikelijke dosis Clipper voor mensen met colitis ulcerosa is 5 mg. Dit medicijn werkt net als andere cortisone geneesmiddelen ontstekingsremmend en kan de klachten sterk doen verminderen. Toch zijn er bij het gebruik van Clipper bijwerkingen mogelijk, en deze kunnen zowel op lichamelijk als psychologisch vlak optreden. Waarmee moet je rekening houden bij het gebruik van Clipper, en wat zijn de mogelijke neveneffecten van dit cortisone medicijn?

Cortisone medicijn Clipper

Het geneesmiddel Clipper (beclometasondipropionaat) behoort tot de groep van cortisone geneesmiddelen, ook wel corticosteroïden genoemd. Cortisone geneesmiddelen zijn afgeleid van het lichaamseigen cortisone of bijnierschorshormoon. Het lichaam maakt meer cortisone aan wanneer het zich in een stressvolle situatie of toestand bevindt, zoals bijvoorbeeld psychologische spanning, een ontstekingsreactie of een langdurige ziekte. Cortisone is een van de meest efficiënte ontstekingsremmende medicijnen, dat onder meer voorgeschreven wordt bij ontstekingen van de gewrichten, de spieren, de luchtwegen en de darmen.

Gebruik Clipper

Colitis ulcerosa

Het cortisone medicijn Clipper wordt voorgeschreven bij de chronische darmziekte colitis ulcerosa. Colitis ulcerosa is een van de chronische darmziekten, ook wel IBD (Inflammatory Bowel Diseases) genoemd. Bij colitis ulcerosa is er sprake van een chronische ontsteking van de dikke darm en/of de endeldarm. Deze ontsteking kan gepaard gaan met symptomen als zweren in de darm, bloedingen, buikkrampen en koorts. Ook het slijmvlies van de dikke darm kan ernstig aangetast worden door de ontsteking. Bij een toiletbezoek kan je hevige pijn ervaren en is er mogelijk etter, slijm en bloed in de stoelgang aanwezig.

Lokale werking

Clipper wordt toegediend in de vorm van maagsapresistente tabletten met verlengde afgifte. Dit betekent dat de werkzame bestanddelen van het geneesmiddel pas vrijgegeven worden in de dikke darm. Het specifieke kenmerk van Clipper is dat het heel plaatselijk kan inwerken, meer bepaald in het linkergedeelte van de dikke darm. Het is op die plek in de dikke darm dat de werkzame stof van Clipper de ontsteking kan afremmen. Belangrijk bij de keuze voor Clipper als behandelingsmethode is een juiste lokalisering van de aantasting van de dikke darm. Bij een uitgebreidere aantasting van de dikke darm wordt doorgaans gekozen voor het meer bekende cortisone geneesmiddel Medrol.

Dosis en inname

Clipper 5 mg

Clipper wordt doorgaans voorgeschreven in een dosis van 5 mg, eenmaal per dag in te nemen. De tabletten neem je bij voorkeur 's ochtends in, op de nuchtere maag of na een licht ontbijt. Je mag de tabletten niet breken of erop kauwen, maar je moet ze in hun geheel innemen met een slokje water. Meestal duurt de behandeling met Clipper 5 mg vier weken. Het is heel belangrijk je te houden aan de door de arts voorgeschreven dosis en termijn. De behandeling mag slechts verminderd of stopgezet worden op advies van de behandelende arts.

Personen

Clipper wordt enkel aan volwassenen voorgeschreven. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven vragen het best eerst advies aan arts of apotheker voor ze een behandeling met Clipper starten. Personen die machines bedienen of voertuigen besturen kunnen gevoelens van sufheid of concentratieproblemen ervaren. In dat geval is het beter om die activiteiten niet meer uit te oefenen. Personen die regelmatig een glaasje alcohol drinken wordt geadviseerd om hun alcoholgebruik binnen de perken te houden, of bij voorkeur zelfs helemaal stop te zetten. Teveel alcohol in combinatie met Clipper kan de maag onder druk zetten en de dikke darm onnodig prikkelen.

Clipper afbouwen

Wanneer een behandeling met een cortisone medicijn zoals Clipper gestart wordt, valt de lichaamseigen productie van cortisone stil. Bij het stopzetten van de behandeling moet het lichaam die productie dus weer zelf op gang brengen. Om het lichaam hiertoe de tijd te geven moet elke behandeling met cortisone geleidelijk stopgezet worden en nooit bruusk. Bij dit afbouwen van cortisone dient de patiënt heel nauwgezet de voorgeschreven dosis van de arts te volgen. Je mag dus nooit zelf op eigen houtje plots stoppen met cortisone omdat je je beter voelt en denkt dat je genezen bent.

Bijwerkingen Clipper

Wie en wanneer?

Net als andere cortisone medicijnen kan Clipper behoorlijk wat bijwerkingen veroorzaken. Deze neveneffecten kunnen optreden op lichamelijk en psychologisch vlak en zijn in sommige gevallen erg hinderlijk. Aangeraden wordt om vervelende bijwerkingen steeds te melden aan je behandelende arts. Sommige mensen hebben last van een of meerdere neveneffecten, terwijl andere helemaal geen last hebben van bijwerkingen. Doorgaans treden bijwerkingen pas op bij het gebruik van Clipper gedurende een of meerdere weken. Toch zijn er sommige neveneffecten die meteen na het starten van de behandeling kunnen optreden, met name maagproblemen en gevoelens van euforie of depressie. Na het stopzetten van de behandeling zullen de meeste neveneffecten geleidelijk aan verdwijnen.

Lichamelijke bijwerkingen

 • algemeen slecht gevoel
 • braakneigingen
 • koorts
 • maagpijn
 • hoofdpijn
 • spierkrampen
 • slaapproblemen
 • rood aangezicht
 • constipatie
 • cataract
 • wazig zien
 • vetophoping
 • broze beenderen
 • grieperig gevoel
 • vollemaansgezicht
 • hevige maandstonden
 • schimmelinfecties in de mond
 • verhoogde druk in de ogen
 • zwak gevoel in armen en benen
 • verhoogde druk binnen de schedel

Psychologische neveneffecten

 • angst
 • stemmingswisselingen: gevoelens van euforie afgewisseld met gevoelens van depressie

Lees verder

© 2018 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vollemaansgezicht: rol van cortisone bij gezichtsverdikkingVollemaansgezicht: rol van cortisone bij gezichtsverdikkingSoms valt het je wel eens op dat mensen opeens een dikker gezicht hebben gekregen, zonder dat hun lichaamsgewicht gesteg…
Cortisone injectie: nadelen & bijwerkingen cortisonespuitCortisone injectie: nadelen & bijwerkingen cortisonespuitEen van de meest voorgeschreven medicijnen tegen ontstekingen is cortisone. Naast de orale inname via tabletten kan dit…
Chronische darmziekten bij kinderen: algemene beschouwingenNiet alleen bij volwassenen maar ook bij kinderen komen chronische darmaandoeningen(Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa…
Cortisone medicijn prednison: gebruik, dosis & bijwerkingenCortisone medicijn prednison: gebruik, dosis & bijwerkingenPrednison is een cortisone medicijn dat erg effectief kan zijn tegen ontstekingen. Het gebruik van prednison kan bijvoor…

Cortisonezalf: gebruik en bijwerkingenCortisonezalf: gebruik en bijwerkingenCortisonezalf wordt vaak voorgeschreven bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis. De zalf biedt vaak goede resulta…
Ontsteking patellapees: oorzaak, symptomen en behandelingOntsteking patellapees: oorzaak, symptomen en behandelingEen patellapeesontsteking is een vervelende pijnlijke aandoening van de kniepees. De kniepees gaat van de knieschijf (pa…
Bronnen en referenties
 • http://www.uzgent.be/nl/zorgaanbod/mdteams/ibdcentrum/Behandelingen/Paginas/Behandeling-met-medicatie.aspx
 • https://www.azdelta.be/nl/medisch-probleem/ibd-de-ziekte-van-crohn-colitis-ulcerosa
 • https://www.apotheekloksbergen.be/clipper-tabl-verlengde-werking-30-x-5mg
 • Bijsluiters.fagg-afmps.be/DownloadLeafletServlet?id=104303
 • https://www.medicines.org.uk/emc/product/6417/pil
 • https://patient.info/medicine/beclometasone-tablets-for-ulcerative-colitis-clipper
 • https://www.healingwell.com/community/default.aspx?f=38&m=1939896
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Colitis_ulcerosa
 • https://www.dokter.nl/forum/medicijnen/365770-combinatie-medicatiebijwerkingenstoppen-met-alles/ (bronnen geraadpleegd op 12/06/2018)
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 22-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.