Ontsteking patellapees: oorzaak, symptomen en behandeling

Ontsteking patellapees: oorzaak, symptomen en behandeling Een patellapeesontsteking is een vervelende pijnlijke aandoening van de kniepees. De kniepees gaat van de knieschijf (patella genoemd) naar het onderbeen. Bij krachtontwikkeling of een overmatige belasting kan de pees gaan irriteren. Er kunnen klachten optreden wanneer iemand hardloopt of springt. Overbelasting is in de meeste gevallen de oorzaak van een ontsteking. Men gebruikt ook heel vaak de naam springersknie of jumpersknie om een ontsteking van de patellapees aan te duiden. De pijn die men voelt heeft een zeurend karakter. De symptomen of klachten kunnen tijdens het sporten verminderen, om daarna pijnlijker terug te keren. De meeste peesontstekingen ontstaan als gevolg van een verkeerde beweging van de knie of het been, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. Bij een ontsteking van de patellapees moet men veel rusten. Tijdens de behandeling moet men het been omhoog leggen om de zwelling te laten afnemen. Een patellabrace is handig als steun waardoor men minder pijn voelt.
Een te grote belasting van het kniegewricht is de oorzaak van een ontsteking aan de patellapees. / Bron: Naturwohl Gesundheit, PixabayEen te grote belasting van het kniegewricht is de oorzaak van een ontsteking aan de patellapees. / Bron: Naturwohl Gesundheit, Pixabay

Wat is een patellapees?

De knieschrijf, in het Latijn patella genoemd, is een klein stukje bot met kraakbeen dat zich aan de voorkant van de knie bevindt. Het bot zelf bevindt zich in de pees van de voorste bovenbeenspieren. Daarom spreekt men van een patellapees. De patellapees is erg belangrijk bij het strekken van het kniegewricht. Een letsel aan de patellapees ontstaat heel vaak door een overmatige belasting. Sporters (bijvoorbeeld basketballers of voetballers) hebben een grotere kans op pijn aan de patellapees. Springen of hardlopen zet extra druk op de patellapees waardoor deze pees ontstoken geraakt. Een ontsteking van de patellapees wordt ook een jumpersknie of springersknie genoemd.

Andere soorten peesontstekingen aan de knie

Een rode, gloeiende knie met een zwelling doet een ontsteking van de patellapees vermoeden. Daarnaast zijn er nog andere pezen die voor een ontsteking kunnen zorgen, namelijk de quadriceps, de hamstrings en de iliotibialis. Bij een ontstekingsreactie treedt steeds een beperking van beweeglijkheid op.

Oorzaak van pijn aan de patellapees

Peesontstekingen ontstaan als gevolg van een verkeerde draaibeweging van de knie en/of het been. Het gevolg van een dergelijke draaibeweging is dat dat één of meerdere pezen gekwetst raken met een mogelijke ontstekingsreactie als gevolg. Bij het ouder worden, verzwakken de weefsels en pezen, wat de kans op peeskwetsuren verhoogt. Sporten waarbij men snel moet lopen, springen of van richting veranderen geven ook een verhoogd risico op een peesontsteking.

Ontsteking patellapees: symptomen en klachten

Bij een ontsteking van de patellapees ontstaat er een lichte pijn in en rond de knie wanneer je gaat bewegen. De knie strekken doet eveneens pijn. Indien je de knie niet voldoende laat rusten, dan zal de kwetsuur erger worden en blijven de symptomen aanhouden. De pijn is heel goed voelbaar net onder de knieschijf. De knieschijf is gezwollen, heeft een rode kleur en een warme gloed. De ziekte wordt gradueel erger naarmate men geen rust neemt. In een beginfase kan je enkel pijn hebben wanneer je op een trap moet lopen. Bij niet-verzorging van de peesontsteking kan je vervolgens ook pijn hebben tijdens een gewone wandeling. Ook kan er zich vocht opstapelen rondom de ontstoken plaats op de knie. Via een echografie of een MRI-scan kan een gespecialiseerd arts de ontsteking van de patellapees vaststellen.

Springen, lopen en versnellen in het basketbal verhoogt de kans op een ontstekingsreactie aan de knieschijf. / Bron: KeithJJ, PixabaySpringen, lopen en versnellen in het basketbal verhoogt de kans op een ontstekingsreactie aan de knieschijf. / Bron: KeithJJ, Pixabay

Behandeling: rusten is belangrijk

Het is erg belangrijk om de behandeling correct en snel op te starten. Rusten is de belangrijkste remedie. Je zal genoodzaakt zijn om volledig te stoppen met je sport. Tijdens het rusten doe je er goed aan om je been in de lucht te leggen, waardoor de zwelling aan de knieschijf kan afnemen. Daarnaast kan je met ijskompressen de ontsteking remmen en tegengaan. Elke twee uur een kwartiertje ijs op je knie aanbrengen, is een efficiënte manier om de zwelling tegen te gaan. Indien de pijn volledig weg is, dan kan je je sportactiviteiten weer beginnen. Doe dit geleidelijk aan en ga niet overhaast te werk. Je spieren en pezen moeten immers de kans krijgen om opnieuw sterker te worden en moeten wederom meer belasting kunnen verdragen. Indien deze conservatieve behandeling toch niet succesvol blijkt te zijn, dan kan een operatieve ingreep noodzakelijk zijn.

Operatieve ingreep

Indien je pijn blijft hebben na een flinke rustperiode, dan is het mogelijk dat enkel rusten niet volstaat. In dergelijke gevallen kan een operatie een oplossing zijn. Bij deze operatie gaat men het beschadigde weefsel van de pees verwijderen. Vervolgens wordt het weefsel schoongemaakt en vastgehecht aan elkaar. Een volledig herstel na een operatie duurt ongeveer negen maanden. Oefeningen bij een kinesitherapeut zijn noodzakelijk om het herstel te bevorderen. Na ongeveer zes tot twaalf weken moet je voldoende hersteld zijn om de gewone dagelijkse activiteiten te hervatten.

Patellapeesklachten: spierversterkende oefeningen

Indien je voldoende hebt gerust, dan kan je geleidelijk werken aan een herstel. Spierversterkende oefeningen kunnen hierbij helpen. De oefeningen zijn in vele gevallen gemakkelijk en eenvoudig (thuis) uit te voeren. Om de oefeningen op de juiste manier aan te pakken, kan je beroep doen op een sportarts of een sportfysiotherapeut. De versterkende spieroefeningen moeten de pezen versterken en bijdragen tot de stabiliteit van de knie en de omringende zones. Om de spieroefeningen te ondersteunen zijn er ook diverse materialen beschikbaar, zoals halters, balanskussens en medicine ballen. Excentrische spieroefeningen kunnen ook helpen. Dit zijn oefeningen waarbij men de spier onder spanning gaat verlengen.

Steun en verlichting van de pijn met een patellabrace

Een patellabrace zorgt voor extra steun wanneer je last hebt van een zeurende pijn onder de knieschijf. Via drukpunten op de kniepees kan de brace de knieschijf ondersteunen, met als gevolg minder pijn. Er bestaan verschillende maten in de braces, waardoor ook kinderen een patellabrace kunnen dragen. Een patellabrace is geschikt om mee te werken, te sporten of om allerlei andere activiteiten mee uit te voeren.

Shockwave therapie

Een shockwave therapie is een andere manier om een ontsteking van de patellapees (jumpersknie) te behandelen. Bij deze behandelmethode gaat men schokgolven toedienen. Het gevolg is dat de verhardingen in de pees verminderen en de doorbloeding verbetert. Door deze verbeterde doorbloeding wordt de pees aangespoord tot herstel. Een echografie van de knie(schijf) zal aantonen of een shockwave therapie aanbevolen is.
© 2018 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Peesontsteking knie: oorzaken en behandeling springerskniePeesontsteking knie: oorzaken en behandeling springersknieEen peesontsteking in de knie ontstaat vaak door (langdurige) overbelasting. Het gaat hierbij om patellaire tendinitis o…
Patellaire tendinitis: Overbelasting van patellapees in kniePatellaire tendinitis: Overbelasting van patellapees in kniePatellaire tendinitis is een knieblessure waarbij de patellapees tussen de knieschijf en het scheenbeen overbelast is. D…
De springersknie (jumpers knee)De springersknie (jumpers knee) is een veel voorkomende sportblessure bij tennis, badminton en andere 'snelle' sporten.…
Peesontsteking als oorzaak van schouderpijnEen veel voorkomende oorzaak van schouderpijn is een peesontsteking. Met een dergelijke ontsteking is het amper of zelfs…

Cortisone medicijn Clipper: gebruik, dosis & bijwerkingenCortisone medicijn Clipper: gebruik, dosis & bijwerkingenEen van de geneesmiddelen die kunnen voorgeschreven worden bij patiënten met de chronische darmziekte colitis ulcerosa i…
Meningokokken type W: herkenning, symptomen en besmettingMeningokokken type W: herkenning, symptomen en besmettingDe meningokokkenziekte (meningokokkose) kan omschreven worden als een groepering van ziekten die ontstaan als gevolg van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Naturwohl-gesundheit, Pixabay
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Knieschijf
  • Azklina.be, http://www.azklina.be/medisch-aanbod/medische-diensten/orthopedie/patellapeestendinitis-jumpers-knee
  • Praktijkjoosten.com, https://www.praktijkjoosten.com/2013/12/de-springers-knie-jumpers-knee/
  • Afbeelding bron 1: Naturwohl Gesundheit, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: KeithJJ, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 08-06-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.