Peesontsteking knie: oorzaken en behandeling springersknie
Een peesontsteking in de knie ontstaat vaak door (langdurige) overbelasting. Het gaat hierbij om patellaire tendinitis of springersknie (jumper's knee), een overbelasting van de patellapees tussen de knieschijf en het scheenbeen. De patellapees werkt met de spieren aan de voorkant van je dij om je knie te strekken, zodat je kunt schoppen, rennen en springen. Dit overbelastingssyndroom komt het meest voor bij atleten die veelvuldig moeten springen, zoals basketbal en volleybal. Maar zelfs mensen die niet aan deze sporten doen, kunnen last krijgen van een peesontsteking in de knie. Behandeling bestaat uit fysiotherapie om de spieren rondom de knie te strekken en te versterken.- Peesontsteking in de knie: Als de motor van je beweging hapert
- Oorzaken
- Symptomen van een peesontsteking in de knie
- Risicofactoren
- Huisarts raadplegen
- Onderzoek en diagnose
- Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
- Beeldvormend onderzoek
- Behandeling van een springesknie
- Prognose
- Complicaties
- Preventie
- Sport niet door met pijn
- Versterk je spieren
- Verbeter je techniek
Peesontsteking in de knie: Als de motor van je beweging hapert
Een peesontsteking in de knie voelt alsof het hart van je beweging in de war is geraakt. Elke stap die je zet, elke buiging van de knie herinnert je eraan dat er iets mis is – een scherpe, zeurende pijn die niet onopgemerkt blijft. Of je nu een fanatieke sporter bent, je knie overbelast hebt, of gewoon pech hebt gehad, een ontsteking in de pezen rond je knie zet je stil in je dagelijkse activiteiten.Peesontstekingen, ook wel tendinitis genoemd, zijn het gevolg van irritatie en ontsteking van de pezen die je knie bij elkaar houden en soepel laten bewegen. Het kan voelen alsof een goed geoliede machine ineens begint te kraken. En terwijl je knie normaal gesproken je trouwe metgezel is, kan het met een peesontsteking veranderen in een tegenstribbelende metgezel.
Gelukkig is het geen verloren strijd! Met de juiste behandeling en zorg kun je de harmonie in je bewegingen weer herstellen en je knie weer laten bewegen zoals het hoort.
Oorzaken
Een peesontsteking in de knie, ook wel springersknie, jumper's knee of patellaire tendinitis genoemd, is een veel voorkomende overbelastingsblessure, veroorzaakt door herhaalde stress op de patellapees, die loopt tussen de knieschijf en het onderbeen. De stress resulteert in kleine scheurtjes in de pees, die je lichaam vervolgens probeert te repareren. Naarmate de scheurtjes in de pees zich vermenigvuldigen, veroorzaken ze pijn door ontsteking en verzwakking van de pees. Wanneer deze peesschade langer dan een paar weken aanhoudt, wordt dit tendinopathie genoemd. Dat is de wetenschappelijk naam voor een peesblessure.Symptomen van een peesontsteking in de knie
Een peesontsteking in de knie kenmerkt zich door de volgende symptomen:- pijn, meestal tussen je knieschijf en waar de pees hecht aan je scheenbeen
- aanvankelijk voel je alleen pijn in de knie als je gaat bewegen lichaamsbeweging of net na een intensieve training
- na verloop van tijd verergert de pijn en kan het de sportbeoefening verstoren
- uiteindelijk interfereert de pijn met dagelijkse activiteiten en bewegingen zoals traplopen of opstaan uit een stoel
Risicofactoren
Een combinatie van factoren draagt vaak bij aan de ontwikkeling van een springersknie:- Lichamelijke activiteit, zoals rennen en springen.
- Strakke dijbeenspieren en hamstrings kunnen de druk op je patellapees vergroten.
- Onbalans in de spierkracht, waarbij sommige beenspieren veel sterker zijn dan andere, waardoor sterkere spieren harder aan de patellapees trekken.
- Chronische ziekte die bloedtoevoer naar de knie verstoren, waardoor de pees verzwakt, zoals nierfalen, auto-immuunziekten zoals lupus of reumatoïde artritis en stofwisselingsziekten zoals diabetes.

Huisarts raadplegen
Neem in de volgende gevallen contact op met je huisarts:- als de klachten ondanks zelfzorg aanhouden of verergeren
- als de klachten interfereren met je dagelijkse bezigheden
- als er ook zwelling of roodheid van het gewricht optreedt
Onderzoek en diagnose
Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
De huisarts zal vragen stellen over je klachten en je medische geschiedenis in ogenschouw nemen. Daarna volgt lichamelijk onderzoek, waarbij de huisarts met druk uitoefent op delen van de knie om te bepalen waar de pijn zich bevindt. Meestal bevindt de pijn als gevolg van een springersknie zich aan de voorkant van je knie, net onder je knieschijf.Beeldvormend onderzoek
De volgende beeldvormingsonderzoeken kunnen zinvol zijn:- Röntgenfoto's kunnen andere botproblemen die kniepijn veroorzaken opsporen.
- Echografie kan scheurtjes in je patellapees zichtbaar maken.
- MRI-scan kan subtiele veranderingen in de patellapees tonen.