Peesontsteking knie: oorzaken en behandeling springersknie

Peesontsteking knie: oorzaken en behandeling springersknie Een peesontsteking in de knie ontstaat vaak door (langdurige) overbelasting. Het gaat hierbij om patellaire tendinitis of springersknie (jumper's knee), een overbelasting van de patellapees tussen de knieschijf en het scheenbeen. De patellapees werkt met de spieren aan de voorkant van je dij om je knie te strekken, zodat je kunt schoppen, rennen en springen. Dit overbelastingssyndroom komt het meest voor bij atleten die veelvuldig moeten springen, zoals basketbal en volleybal. Maar zelfs mensen die niet aan deze sporten doen, kunnen last krijgen van een peesontsteking in de knie. Behandeling bestaat uit fysiotherapie om de spieren rondom de knie te strekken en te versterken.

Oorzaken

Een peesontsteking in de knie, ook wel springersknie, jumper's knee of patellaire tendinitis genoemd, is een veel voorkomende overbelastingsblessure, veroorzaakt door herhaalde stress op de patellapees, die loopt tussen de knieschijf en het onderbeen. De stress resulteert in kleine scheurtjes in de pees, die je lichaam vervolgens probeert te repareren. Naarmate de scheurtjes in de pees zich vermenigvuldigen, veroorzaken ze pijn door ontsteking en verzwakking van de pees. Wanneer deze peesschade langer dan een paar weken aanhoudt, wordt dit tendinopathie genoemd. Dat is de wetenschappelijk naam voor een peesblessure.

Symptomen van een peesontsteking in de knie

Een peesontsteking in de knie kenmerkt zich door de volgende symptomen:
  • pijn, meestal tussen je knieschijf en waar de pees hecht aan je scheenbeen
  • aanvankelijk voel je alleen pijn in de knie als je gaat bewegen lichaamsbeweging of net na een intensieve training
  • na verloop van tijd verergert de pijn en kan het de sportbeoefening verstoren
  • uiteindelijk interfereert de pijn met dagelijkse activiteiten en bewegingen zoals traplopen of opstaan ​​uit een stoel

Risicofactoren

Een combinatie van factoren draagt vaak bij aan de ontwikkeling van een springersknie:
  • Lichamelijke activiteit, zoals rennen en springen.
  • Strakke dijbeenspieren en hamstrings kunnen de druk op je patellapees vergroten.
  • Onbalans in de spierkracht, waarbij sommige beenspieren veel sterker zijn dan andere, waardoor sterkere spieren harder aan de patellapees trekken.
  • Chronische ziekte die bloedtoevoer naar de knie verstoren, waardoor de pees verzwakt, zoals nierfalen, auto-immuunziekten zoals lupus of reumatoïde artritis en stofwisselingsziekten zoals diabetes.

Huisarts / Bron: Michaeljung/Shutterstock.comHuisarts / Bron: Michaeljung/Shutterstock.com

Huisarts raadplegen

Neem in de volgende gevallen contact op met je huisarts:
  • als de klachten ondanks zelfzorg aanhouden of verergeren
  • als de klachten interfereren met je dagelijkse bezigheden
  • als er ook zwelling of roodheid van het gewricht optreedt

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

De huisarts zal vragen stellen over je klachten en je medische geschiedenis in ogenschouw nemen. Daarna volgt lichamelijk onderzoek, waarbij de huisarts met druk uitoefent op delen van de knie om te bepalen waar de pijn zich bevindt. Meestal bevindt de pijn als gevolg van een springersknie zich aan de voorkant van je knie, net onder je knieschijf.

Beeldvormend onderzoek

De volgende beeldvormingsonderzoeken kunnen zinvol zijn:
  • Röntgenfoto's kunnen andere botproblemen die kniepijn veroorzaken opsporen.
  • Echografie kan scheurtjes in je patellapees zichtbaar maken.
  • MRI-scan kan subtiele veranderingen in de patellapees tonen.

Behandeling van een springesknie

Behandeling van een springersknie richt zich meestal op het verlichten van de pijn. Je zult het aangedane been moeten laten rusten, waarbij het verstandig is om 1 tot 2 maanden de bewegingen die pijn geven zo min mogelijk te doen. Je kunt icepacks toepassen en paracetamol gebruiken tegen de pijn. Een injectie met corticosteroïden in de knie wordt niet aanbevolen, aangezien er volgens Thuisarts geen bewijs is dat dit helpt en zo'n injectie heeft mogelijk bijwerkingen. Een arts kan voorstellen om een kniebrace te dragen om de knie recht te houden en de pees te helpen genezen. Fysiotherapie kan helpen om geleidelijk de beweging te herstellen naarmate de pees geneest. Een fysiotherapeut kan ook versterkings- en rekoefeningen aanbevelen om thuis te doen. Bij een volledige scheur of ruptuur kan een operatieve ingreep nodig zijn, om de pees opnieuw aan de knieschijf te bevestigen. Volledig herstel kan in zo'n geval 6 maanden duren.

Prognose

Een peesontsteking in de knie kan zich geleidelijk ontwikkelen, dus het is niet altijd gemakkelijk te herkennen. Iedereen met aanhoudende klachten of pijn in de knie doet er verstandig aan zijn of haar huisarts te raadplegen voor een diagnose. Het herstel van een springersknie duurt normaliter enkele weken tot enkele maanden tot een half jaar bij een operatie.

Complicaties

Als je de waarschuwingssignalen van je lichaam negeert en niet tijdig rust neem, kun je steeds grotere scheuren in de patellapees krijgen. Kniepijn en verminderde functie kunnen aanhouden als je niet op tijd pas op de plaats maakt.

Preventie

Een peesontsteking in de knie of springersknie kun je mogelijk voorkomen door de volgende preventieve maatregelen:

Sport niet door met pijn

Zodra je kniepijn hebt, is het belangrijk om rust te nemen. Vermijd activiteiten die de patellapees belasten totdat de kniepijn geweken is. De patellapees is de pees die de dijbeenspier via de knieschijf met het scheenbeen verbindt.

Versterk je spieren

Sterke dijspieren zijn beter in staat om de spanningen aan te pakken die een springersknie kunnen veroorzaken. Excentrische oefeningen, waarbij je je been zeer langzaam laat zakken na het strekken van je knie, zijn bijzonder nuttig. Dit wordt excentrisch trainen genoemd en duidt op een contractie waarbij de pees en de spier onder spanning in lengte toeneemt.

Verbeter je techniek

Vraag een instructeur om advies of neem sportlessen als je begint aan een nieuwe sport of als je nieuwe fitnessapparatuur gaat gebruiken.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken en behandelingen bij een peesontstekingTendinitis ook wel peesontsteking is een ontsteking aan de pezen. De pezen zijn de verbindingen tussen de spieren het he…
Peesontsteking als oorzaak van schouderpijnEen veel voorkomende oorzaak van schouderpijn is een peesontsteking. Met een dergelijke ontsteking is het amper of zelfs…
Hamstring tendinitis: Peesontsteking van hamstrings met pijnHamstring tendinitis: Peesontsteking van hamstrings met pijnHamstring tendinopathie (tendinitis) is een aandoening waarbij weefselbeschadiging en een ontsteking optreedt in één of…
Tendinitis of peesontsteking: oorzaken, behandeling & tipsTendinitis of peesontsteking: oorzaken, behandeling & tipsTendinitis is een term die je vaak hoort in de sportwereld, maar ook in het dagelijks leven vrij bekend is. Het gaat om…

Epispadias: Urinewegafwijking met incontinentieEpispadias: Urinewegafwijking met incontinentieDe urethra (plasbuis) is de buis die urine uit het lichaam uit de blaas haalt. Epispadias is een zeldzame aangeboren aan…
Dislocatie (ontwrichting): Behandeling van gewricht uit komDislocatie (ontwrichting): Behandeling van gewricht uit komGewrichten zijn gebieden waar twee botten samenkomen. Een dislocatie is de medische term voor een scheiding van twee bot…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Africa Studio/Shutterstock.com
  • Bauerfeind. Jumpers knee: irriatie van de patellapees. https://www.bauerfeind.nl/nl_nl/gezondheid/knie-en-knieschijf/jumpers-knee-irriatie-van-de-patellapees (ingezien op 1-6-2022)
  • https://www.mmc.nl/aandoening-en-behandeling/tendinopathie/
  • https://www.thuisarts.nl/springersknie
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/321294.php
  • https://www.ntvg.nl/artikelen/de-jumpers-knee-een-goed-te-behandelen-sportletsel/volledig
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/patellar-tendinitis/symptoms-causes/syc-20376113
  • https://www.spoc-ortho.com/patient-resources/patient-education/knee-tendinitis
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/knee-pain/symptoms-causes/syc-20350849
  • Afbeelding bron 1: Michaeljung/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 29-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.