Beauty: Wat doet de sauna voor je?
Dat de sauna goed voor ons is, is inmiddels wel bekend. Het maakt ons “schoon”, stimuleert de bloedsomloop en bovendien is het heerlijk ontspannend. Maar wat doet de sauna nou precies allemaal voor de mens?
Basisuitgangspunten
De basisregel is dat het de wisselwerking tussen het snel verwarmen en afkoelen van het lichaam stimuleert. Het is goed voor de bloedsomloop. Door de wisselwerking stijgt je lichaamstemperatuur dus iets (1 of 2 graden) en omdat het om een soort kunstmatig opgewekte koorts gaat zullen de afweerstoffen hun werk gaan doen. Daarnaast wordt je huid zeker zo’n 8 tot 10 graden warmen en raak je je dode huidcellen kwijt.
Schrikken
Door de huid te laten schrikken, na een warme sauna dus onder de koude douche gaan staan, kan je de opgehoopte warmte in je lichaam snel laten verdwijnen. De eerdergenoemde wisselwerking geef je op deze wijze gestalte. Je kunt op deze wijze de verschillende soorten sauna’s uitproberen en in een groot resort daarmee de hele dag op een ontspannen manier “bezig” zijn. Immers, gene telefoon, ipad of andere vorm van communicatie ... behalve eventueel het gesprek met wie je bent.
Warmte en de verschillende soorten
Het is bij de sauna wel van belang je lichaam goed te volgen. Als je niet goed tegen de warmte kunt, moet je de geadviseerde tijd in de sauna niet kost wat kost willen volgen. Een sauna kan tot 90 graden (luchtvochtigheid tussen 10 en 20 graden relatieve vochtigheid) oplopen en dat is niet voor iedereen weggelegd. Gemiddeld verlies je zo’n 0,5 tot 1,5 liter vocht. De mensen die bij de sauna’s rondlopen, kunnen je van goed advies voorzien als je twijfelt.
De stoombaden (bijv. het turks stoombad) is een combinatie van vocht met warmte en dit wordt niet zo warm als de traditionele sauna’s. Deze baden worden vaak maar zo’n 50 graden, maar met een hoog vochtgehalte.
Verder zijn er meestal geur, infrarood en kleuren sauna’s met allemaal dezelfde basiswerking voor het lichaam. Het is heel persoonlijk waar de meeste voorkeur naar uit gaat.
Sommige saunacomplexen hebben nog meer aparte sauna;s als muziek-, film of voorleessauna.
…en verder
De meeste sauna’s hebben bij de douches ook heerlijk zeezout klaar staan. Als je je lichaam hiermee goed insmeert en afspoelt, stimuleer je je huid nog meer en kan de werking van de sauna (op je huid) nog intensiever zijn.
Hygiëne
Natuurlijk is de douche sowieso enorm belangrijk, want de hygiëne is erg belangrijk in de sauna. Een fris lichaam wat de sauna in gaat is belangrijk, maar neem altijd je handdoekje mee om op te gaan zitten. Zo kan je je persoonlijke hygiëne in het oog houden en daarmee ook voor de andere saunabezoekers.
Gezondheid
Als je de sauna regelmatig bezoekt wordt je lichaam langzaam gehard en vergroot je de kans op minder snel kou vatten aanzienlijk. Je lichaam gaat het warmte en daarna kou gevoel als prettig ervaren.
Maar goed voor de gezondheid is ook de ontspanning die je ervaart in de sauna. Even aan niets denken dan de sauna ondergaan.
Extra faciliteiten
Veel sauna’s hebben ook andere faciliteiten en kun je op voorhand via de website bekijken en vaak ook al reserveren. Het gaat hier om verschillende soorten massages, pakkingen, schoonheidsbehandelingen etc.
Daarnaast hebben de grotere complexen ook binnen en buiten zwembaden en als het weer het toelaat kan je buiten heerlijk ontspannen op de zonnebedden (deze zijn er binnen overigens ook). Verder hebben de grotere complexen ook een ruimte waar een maaltijd geserveerd kan worden. Probeer de voeding tijdens een sauna bezoek zo licht mogelijk te houden en perk het alcohol gebruik in. Wel altijd voldoende blijven drinken (water).
Als je niet graag in je blootje loopt, hebben de meeste complexen ook badkledingsdagen en verder zijn er speciale vrouwen dagen. Voor ieder wat wils dus.
Kosten
De kosten kunnen uiteenlopen en is afhankelijk van de faciliteiten van het complex. Een eenvoudige sauna kan al voor 7,50 euro bezocht worden, maar met meer faciliteiten en een dag lang vertoeven ben je zonder extra’s al snel zo’n 25,- tot 30,- euro kwijt. Behandelingen kosten uiteraard ook geld en je moet tevens betalen voor de huur van slippers, badlakens en badjassen. Het wordt allemaal een stuk goedkoper als je dus je eigen materiaal meeneemt.