Ibuprofen, aspirine, paracetamol, wat zijn de verschillen?
Er bestaan vele soorten pijnstillers. Van medicijnen tegen zware pijn tot medicijnen tegen eenvoudiger of veelvoorkomende pijnen, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, spierpijn, rugpijn of pijn als gevolg van eenvoudige blessures. Ibuprofen, aspirine en paracetamol en het sterkere Tramadol, komen de meeste mensen wel bekend voor. Wat zijn de verschillen?
Dit artikel beperkt zich tot de
pijnstillers die het meest gebruikt worden tegen pijn, zoals paracetamol, paracod, paracof, aspirine, Ibruprofen en
Tramadol of
Tramaldruppels of -tabletten. Een groot deel van deze pijnstillers wordt vrij verkocht en kunt u zonder doktersrecept verkrijgen. Sommigen kunt u alleen op doktersrecept verkrijgen. Als u last van pijn heeft, is het begrijpelijk dat u graag van de pijn af wilt, bijvoorbeeld met behulp van een pijnstiller. Hebt u echter terugkerende pijn, onverwachts pijn of langdurige pijn, overleg dan altijd met uw arts. Pijnstillers bevatten allerlei stoffen die (ook op den duur) vervelende klachten kunnen veroorzaken of zelfs een gevaar kunnen opleveren voor uw gezondheid. Lees daarom voor gebruik altijd goed de bijsluiter. Een van de sterkere pijnstillers is
Tramadol.
Aspirine
Van aspirine is bekend dat de werkzame stof acetylsalicylzuur het bloed verdunt, waardoor het gebruik bepaalde risico’s met zich meebrengt. De kans op maagbloedingen is groter en als u een wondje heeft kan het langer doorbloeden, zowel in als uitwendig. Mensen met hoge bloeddruk of mensen die om andere redenen een verhoogde kans lopen op hersenbloedingen, wordt afgeraden om aspirine te slikken. Ook mensen met maagzweren of met een geschiedenis van maagbloedingen of bloedingen op andere plaatsen in het lichaam, wordt aspirinegebruik afgeraden. In lage dosering wordt het zogenaamde kinderaspirientje wel voorgeschreven aan volwassenen om het bloed dun te houden, als daar noodzaak toe is. Bijvoorbeeld aan mensen met verhoogde kans op trombose.
Paracetamol
Paracetamol is de meest gebruikte pijnstiller ter wereld. Paracetamol werd al in 1893 als geneesmiddel gebruikt. Paracetamol bestaat in tabletvorm, zuigtablet, zetpil, drank (voor kinderen), intraveneus (Perfalgan) en in poedervorm. Paracetamol is een relatief veilige pijnstiller maar bevat wel stoffen die bijvoorbeeld op de lever een nadelig effect kunnen hebben, waardoor een volwassene nooit meer dan maximaal 6 a 8 paracetamol van 500 mg per tablet mag innemen, per 24 uur. Voor kinderen is de dosering anders en lager (overleg met huisarts of lees goed de bijsluiter). Paracetamol werkt pijnstillend en koorts verlagend. Paracetamol is er ook in combinatie met andere stoffen, zoals paracetamol codeïne (paracod) en paracetamol cafeïne (paracof). Paracetamol met cafeïne werkt langer en sterker dan gewone paracetamol. Van paracod kunt u suffig worden en van paracof juist actiever.
Ibuprofen
Ibufrofen is een bekende pijnstiller, herkenbaar aan de felroze kleur van de pillen.
Ibuprofen heeft een pijnstillende maar ook een spier ontspannende werking. Het wordt ook een ontstekingsremmer genoemd en het is tevens een koorts verlagend middel. Ibuprofen wordt vaak geslikt door mensen met pijnen aan de spieren en de gewrichten. Ibuprofen is scherp voor de maag en verhoogt de kans op maagbloedingen. De tabletten moeten daarom steeds op een volle maag worden ingenomen. Ibuprofen vermindert de werking van sommige andere medicijnen, zoals bijvoorbeeld vochtafdrijvende medicatie. Mensen met hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en vocht vasthouden, moeten ook altijd overleggen met hun arts of ze Ibuprofen mogen gebruiken. (Het is altijd af te raden om medicijnen te gebruiken zonder overleg met uw arts.) Ibuprofen kan ook allergische reacties veroorzaken en ook kan benauwdheid optreden. U moet dan altijd stoppen met gebruik en overleggen met een arts. Stop altijd met Ibuprofen als u last heeft van kortademigheid, en ook bij maagklachten.
Opioiden
Opioiden zijn pijnstillende middelen die meestal van morfine afstammen. Een bekend middel van de groep opioiden is codeïne, zoals het al eerder beschreven Paracod (Paracetamol met codeïne). Codeïne wordt ook geslikt tegen een droge prikkelhoest. Tramadol is een sterke pijnstiller, maar minder snel verslavend dan morfine.