Ibuprofen, aspirine, paracetamol, wat zijn de verschillen?

Ibuprofen, aspirine, paracetamol, wat zijn de verschillen? Er bestaan vele soorten pijnstillers. Van medicijnen tegen zware pijn tot medicijnen tegen eenvoudiger of veelvoorkomende pijnen, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, spierpijn, rugpijn of pijn als gevolg van eenvoudige blessures. Ibuprofen, aspirine en paracetamol en het sterkere Tramadol, komen de meeste mensen wel bekend voor. Wat zijn de verschillen? Dit artikel beperkt zich tot de pijnstillers die het meest gebruikt worden tegen pijn, zoals paracetamol, paracod, paracof, aspirine, Ibruprofen en Tramadol of Tramaldruppels of -tabletten. Een groot deel van deze pijnstillers wordt vrij verkocht en kunt u zonder doktersrecept verkrijgen. Sommigen kunt u alleen op doktersrecept verkrijgen. Als u last van pijn heeft, is het begrijpelijk dat u graag van de pijn af wilt, bijvoorbeeld met behulp van een pijnstiller. Hebt u echter terugkerende pijn, onverwachts pijn of langdurige pijn, overleg dan altijd met uw arts. Pijnstillers bevatten allerlei stoffen die (ook op den duur) vervelende klachten kunnen veroorzaken of zelfs een gevaar kunnen opleveren voor uw gezondheid. Lees daarom voor gebruik altijd goed de bijsluiter. Een van de sterkere pijnstillers is Tramadol.

Aspirine

Van aspirine is bekend dat de werkzame stof acetylsalicylzuur het bloed verdunt, waardoor het gebruik bepaalde risico’s met zich meebrengt. De kans op maagbloedingen is groter en als u een wondje heeft kan het langer doorbloeden, zowel in als uitwendig. Mensen met hoge bloeddruk of mensen die om andere redenen een verhoogde kans lopen op hersenbloedingen, wordt afgeraden om aspirine te slikken. Ook mensen met maagzweren of met een geschiedenis van maagbloedingen of bloedingen op andere plaatsen in het lichaam, wordt aspirinegebruik afgeraden. In lage dosering wordt het zogenaamde kinderaspirientje wel voorgeschreven aan volwassenen om het bloed dun te houden, als daar noodzaak toe is. Bijvoorbeeld aan mensen met verhoogde kans op trombose.

Paracetamol

Paracetamol is de meest gebruikte pijnstiller ter wereld. Paracetamol werd al in 1893 als geneesmiddel gebruikt. Paracetamol bestaat in tabletvorm, zuigtablet, zetpil, drank (voor kinderen), intraveneus (Perfalgan) en in poedervorm. Paracetamol is een relatief veilige pijnstiller maar bevat wel stoffen die bijvoorbeeld op de lever een nadelig effect kunnen hebben, waardoor een volwassene nooit meer dan maximaal 6 a 8 paracetamol van 500 mg per tablet mag innemen, per 24 uur. Voor kinderen is de dosering anders en lager (overleg met huisarts of lees goed de bijsluiter). Paracetamol werkt pijnstillend en koorts verlagend. Paracetamol is er ook in combinatie met andere stoffen, zoals paracetamol codeïne (paracod) en paracetamol cafeïne (paracof). Paracetamol met cafeïne werkt langer en sterker dan gewone paracetamol. Van paracod kunt u suffig worden en van paracof juist actiever.

Ibuprofen

Ibufrofen is een bekende pijnstiller, herkenbaar aan de felroze kleur van de pillen. Ibuprofen heeft een pijnstillende maar ook een spier ontspannende werking. Het wordt ook een ontstekingsremmer genoemd en het is tevens een koorts verlagend middel. Ibuprofen wordt vaak geslikt door mensen met pijnen aan de spieren en de gewrichten. Ibuprofen is scherp voor de maag en verhoogt de kans op maagbloedingen. De tabletten moeten daarom steeds op een volle maag worden ingenomen. Ibuprofen vermindert de werking van sommige andere medicijnen, zoals bijvoorbeeld vochtafdrijvende medicatie. Mensen met hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en vocht vasthouden, moeten ook altijd overleggen met hun arts of ze Ibuprofen mogen gebruiken. (Het is altijd af te raden om medicijnen te gebruiken zonder overleg met uw arts.) Ibuprofen kan ook allergische reacties veroorzaken en ook kan benauwdheid optreden. U moet dan altijd stoppen met gebruik en overleggen met een arts. Stop altijd met Ibuprofen als u last heeft van kortademigheid, en ook bij maagklachten.

Opioiden

Opioiden zijn pijnstillende middelen die meestal van morfine afstammen. Een bekend middel van de groep opioiden is codeïne, zoals het al eerder beschreven Paracod (Paracetamol met codeïne). Codeïne wordt ook geslikt tegen een droge prikkelhoest. Tramadol is een sterke pijnstiller, maar minder snel verslavend dan morfine.
© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnstillers, wat voor merken bevatten welke stoffenPijnstillers, wat voor merken bevatten welke stoffenEr zijn veel soorten pijnstillers op de markt, vaak dezelfde soort onder een ondere merknaam. Hieronder een overzicht va…
Tramadol: een sterke pijnstiller bij matige tot erge pijnTramadol: een sterke pijnstiller bij matige tot erge pijnTramadol is een morfineachtige pijnstiller, ook wel een opioïd genoemd en het behoort tot de sterkere pijnstillers. Het…
Soorten pijnstillers: paracetamol, aspirine en NSAIDSoorten pijnstillers: paracetamol, aspirine en NSAIDEr zijn verschillende soorten pijnstillers die je kan krijgen bij de apotheek zonder voorschrift. We kunnen ze onderverd…

Alcoholisme, alcohol ge- of misbruikAlcoholisme, alcohol ge- of misbruikTijdens de feestdagen wordt door menigeen veel alcohol genuttigd. Het is gemakkelijk verkrijgbaar en voor ieder wat wils…
Beauty: Wat doet de sauna voor je?Beauty: Wat doet de sauna voor je?Dat de sauna goed voor ons is, is inmiddels wel bekend. Het maakt ons “schoon”, stimuleert de bloedsomloop en bovendien…
Bronnen en referenties
  • Wikpedia
  • Bijsluiters
Reactie

Stef Bakker, 13-03-2013
Kam je paracetamol gebruiken tijdendens het gebruik van tramadol? Reactie infoteur, 14-03-2013
Lees de bijsluiter van je medicijnen, als je het antwoord niet kunt vinden overleg dan even met je apotheek of huisarts.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 26-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.