Hyperventilatie: symptomen, klachten, oorzaak en behandeling

Hyperventilatie: symptomen, klachten, oorzaak en behandeling Hyperventilatie klachten en hyperventilatie symptomen kunnen behoorlijk beangstigend zijn. Hyperventilatie kan zowel overdag als 's nachts optreden. Hyperventilatie heeft te maken met een verkeerde ademhaling. De persoon die hyperventileert ademt te snel en/of te diep. Hyperventilatie veroorzaakt een afname van de hoeveelheid koolzuur in het bloed (kooldioxide of CO2). Dit geeft allerlei verschijnselen en symptomen. Symptomen die kunnen optreden hij hyperventilatie zijn benauwdheid, beklemming op de borst, hartkloppingen, tintelingen in vingers, voeten of mond, transpiratie, hoofdpijn, duizeligheid, gevoel van flauwvallen. Met oefeningen kun je hyperventilatie onder controle krijgen.
Hyperventilatie / Bron: Phugunfire/Shutterstock.comHyperventilatie / Bron: Phugunfire/Shutterstock.com

Wat is hyperventilatie?

Te snel of te diep ademen

De longen halen zuurstof uit de ingeademde lucht, welke wordt opgelost in het bloed en vervolgens wordt getransporteerd naar de weefsels en organen om deze van zuurstof te voorzien. Als de zuurstof is gebruikt, blijft het afvalproduct koolzuurgas (kooldioxide of CO2) over. De longen halen dit uit het bloed en het wordt uitgeademd. Hoe snel een mens ademt is afhankelijk van de omstandigheden. Als iemand hard loopt of zwaar lichamelijk werk verricht, zal hij vlugger ademen om meer zuurstof binnen te krijgen. Hij verbruikt immers meer zuurstof. Door vlugger te ademen (te hyperventileren) kan iemand meer zuurstof opnemen en meer koolzuurgas uitademen. Hierdoor is er te weinig koolzuurgas in het bloed, waardoor de lichaamsprocessen worden verstoord en het bloed minder zuur wordt en allerlei niet ernstige maar wel vervelende klachten kunnen ontstaan, zoals benauwdheid, beklemming op de borst, hartkloppingen, tintelingen in vingers, voeten of mond, transpiratie en duizeligheid.

Hoe ontstaan hyperventilatieklachten?

Hyperventilatie ontstaat door verkeerd te ademen; wanneer iemand sneller en/of dieper ademt dan normaal. Iemand gaat bijvoorbeeld sneller/dieper ademen, terwijl hij niet actief is en gewoon ergens zit. Dit wordt hyperventilatie genoemd. Het woord 'hyper' staat voor te veel en ventilatie staat voor ademen. Hyperventilatie staat dus voor een te intensieve ademhaling.

Oorzaak van hyperventilatie

Iedereen kan op een gegeven ogenblik last krijgen van hyperventilatie. Er zijn mensen die slechts één keer een hyperventilatie aanval hebben in hun leven, terwijl anderen er terugkerend last van hebben. Hyperventilatie is niet gevaarlijk.

Hyperventilatie door verkeerd te ademen

De oorzaak van hyperventilatie is het verkeerd ademen. De persoon ademt te snel en/of te diep. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Stress, paniek en psychische druk zijn de meest voorkomende oorzaken van hyperventilatie. Terugkerende hyperventilatieaanvallen zijn veelal een uiting van een onderliggende paniekstoornis.

Fysiologische hyperventilatie

Er bestaat ook fysiologische hyperventilatie. Dit treedt op wanneer er te weinig zuurstof in het bloed aanwezig is. In dat geval zal men hyperventileren om het zuurstofgehalte te verhogen. Dit ziet men bijvoorbeeld bij bergbeklimmen op grote hoogte, waar het zuurstofgehalte in de lucht lager is. Op grote hoogtes kan een klimmer spontaan beginnen te hyperventileren.

Hyperventilatie door onderliggende aandoening

Hyperventilatie kan ook optreden als gevolg van problemen veroorzaakt door astma, emfyseem, of na het oplopen van hoofdletsel. Het kan ook optreden door vergiftiging (overdosis aspirine).

Chronische hyperventilatie

De meeste episoden van hyperventilatie zijn kort en zonder blijvende effecten. Chronische hyperventilatie of het chronische hyperventilatiesyndroom is van een andere orde. Hoewel het voortkomt uit 'overademing', is dit meestal niet direct duidelijk voor artsen of patiënten. Je zucht of gaapt echter vaak, terwijl je verder normaal lijkt te ademen. Je hebt vaak de neiging om je meer te concentreren op andere lichamelijke symptomen, zoals pijn op de borst, duizeligheid, hartkloppingen, spijsverteringsklachten, zwakte, prikkelbaarheid en slaapstoornissen. Veel mensen met chronische hyperventilatie lijden aan obsessief-compulsieve stoornissen, melden seksuele en huwelijksproblemen en hebben moeite met het omgaan met stress. Bovendien bootsen hun symptomen die van ernstige medische aandoeningen na die kunnen leiden tot veel onnodige medische tests en procedures voordat de echte oorzaak van het probleem wordt gevonden.

Symptomen van hyperventilatie

Verschijnselen

Symptomen van hyperventilatie duren meestal 20 tot 30 minuten en kunnen onder meer bestaan uit de volgende klachten:

Hyperventilatie: klachten zijn beangstigend

De klachten kunnen zeer beangstigend zijn voor de persoon met hyperventilatie. Hij kan denken dat hij gek wordt of dat hij een hartaanval krijgt. Deze angst kunnen de klachten doen verergeren, waardoor de persoon weer angstiger wordt en aldus in een vicieuze cirkel terecht komt, welke uitmondt in een paniekstoornis. Mensen die dit vaak overkomt, lijden aan een zogeheten paniekstoornis.

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

De arts zal allerlei vragen stellen over de klachten die je ervaart en hij of zij zal je medische geschiedenis in ogenschouw nemen. De arts zal je daarna lichamelijk onderzoeken en zich in het bijzonder op je ademhaling en de bloedcirculatie.

Vervolgonderzoek

Bepaalde tests kunnen worden bevolen om andere oorzaken van je klachten uit te sluiten:
 • arterieel bloedmonster, waarmee de hoeveelheid zuurstof en koolstofdioxide in het bloed wordt gemeten
 • ander bloedonderzoek
  Beeldvormend onderzoek van de longen / Bron: Minerva Studio/Shutterstock.comBeeldvormend onderzoek van de longen / Bron: Minerva Studio/Shutterstock.com
 • thoraxfoto (longfoto), waarbij een röntgenfoto van de borstkas wordt gemaakt
 • ventilatie-perfusiescan, waarmee de doorbloeding van de longen in beeld wordt gebracht
 • CT-scan van de borst
 • elektrocardiogram (ECG, of hartfilmpje)

Ziekenhuisopname

Als de arts vermoedt dat je mogelijk een ernstiger aandoening hebt dan het hyperventilatiesyndroom, dan kan een ziekenhuisopname nodig zijn voor verder onderzoek en observatie. Levensbedreigende aandoeningen geassocieerd met een snelle of diepe ademhaling zijn onder meer:

Behandeling van hyperventilatie

Als iemand klachten heeft die met hyperventilatie te maken lijken te hebben, dan is een bezoek aan de huisarts voor het stellen van een diagnose raadzaam. De huisarts kan de patiënt eventueel verwijzen naar een passende behandeling.

Hyperventilatieklachten verminderen door oefeningen

Er zijn oefeningen om hyperventilatieklachten te verminderen. Bepaalde ontspanningsoefeningen kunnen ook behulpzaam zijn. Oefeningen zijn prima, maar het is ook belangrijk om de oorzaak van de klachten weg te nemen. Bij lichamelijk gezonde mensen is hyperventilatie geen op zichzelf staand probleem, maar een symptoom van een onderliggend probleem, meestal stress of angst. Behandeling van hyperventilatie is afhankelijk van de oorzaak. Bij aanhoudende stress of angst kan een psychotherapeutische behandeling een positieve uitwerking hebben. Iemand kan ook zelf proberen na te gaan hoe het hyperventileren is ontstaan. Een hulpmiddel om te achterhalen welke situaties of spanningen hyperventilatie uitlokken, is het bijhouden van een dagboek.

Hyperventilatieklachten worden door angst veroorzaakt / Bron: Istock.com/bahadosHyperventilatieklachten worden door angst veroorzaakt / Bron: Istock.com/bahados

Afleiding zoeken

Als de patiënt merkt dat hij begint te hyperventileren, dan moet hij bedenken dat de klachten geen enkel kwaad kunnen en vanzelf weer overgaat. Hij kan zichzelf geruststellen. Hyperventilatie wordt door angst veroorzaakt en niet door een ernstige ziekte. De patiënt doet er verstandig aan rustig te ademen, door steeds drie seconden in te ademen en vervolgens zes seconden uit te ademen en in gedachten mee te tellen. Een rustige ademhaling kan de klachten doen verminderen. Voorts is het belangrijk afleiding te zoeken door een slok water te nemen, naar buiten te nemen, hardop te lezen, enz. Iets actiefs doen zoals een eind wandelen, rennen of fietsen kan ook behulpzaam zijn. aanval te stoppen. Ademen in een papieren zak wordt niet meer aanbevolen.

Prognose

Met de juiste training of behandeling, kan een persoon technieken van stressreductie en ademhalingsoefeningen leren, waarmee het aantal en de ernst van de hyperventilatie-aanvallen zullen verminderen.

Preventie

Je kunt ademhalingstechnieken en ontspanningsmethoden leren om hyperventilatie te voorkomen. Ook helpt het om regelmatig te bewegen of te sporten (wandelen, hardlopen, fietsen, etc.). Vergeet niet om kalm en rustig te blijven als je een van de symptomen van hyperventilatie ervaart. Doe ontspanningsoefeningen en zoek afleiding.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
HyperventilatieHyperventilatie is heel vervelend. Het heeft vaak een angstige werking op de persoon en in combinatie met een paniekaanv…
HyperventilatieHyperventilatieWe weten er allemaal wat van en relatief gezien hebben veel mensen in meer of mindere mate last van hyperventilatie. Maa…
Wat te doen bij klachten van hyperventilatieWat te doen bij klachten van hyperventilatieHyperventilatie is geen ziekte maar wel zeer vervelend als men het verkrijgt. Zo kunnen er lichamelijke als psychische p…
Hyperventilatie: symptomen, oorzaken en behandelingHyperventilatie: symptomen, oorzaken en behandelingAls je angstig of erg gespannen bent, kan dat veel klachten geven, waaronder hyperventilatie. Als je hyperventileert, da…

Het behandelen van sinusitusHet behandelen van sinusitusAls je sinusitis hebt, lijkt het net of je de symptomen van zware verkoudheid hebt. Je krijgt een bepaalde druk op je ge…
Galstenen en fytotherapieGalstenen en fytotherapieGalstenen zijn ergernisstenen, wordt wel beweerd. Het gezegde 'je gal spuwen' of 'iets dat op je lever ligt' verwijst oo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Wavebreakmedia/Shutterstock.com
 • Drweil. Chronic Hyperventilation: Breathing Too Fast? https://www.drweil.com/health-wellness/body-mind-spirit/disease-disorders/chronic-hyperventilation-breathing-too-fast/ (ingezien op 10-11-2018)
 • Healthline. What Causes Hyperventilation? https://www.healthline.com/symptom/hyperventilation (ingezien op 10-11-2018)
 • Emedicinehealth. Hyperventilation. https://www.emedicinehealth.com/hyperventilation/article_em.htm#hyperventilation_overview (ingezien op 10-11-2018)
 • Emedicinehealth. Hyperventilation Treatment. http://www.emedicinehealth.com/hyperventilation/page3_em.htm (ingezien op 11-3-2017)
 • http://www.webmd.com/a-to-z-guides/hyperventilation-topic-overview
 • http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBR3a.htm
 • Afbeelding bron 1: Phugunfire/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Gene Hunt, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 3: Minerva Studio/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/bahados
Reactie

Gerard, 27-06-2011
Waarom mag men geen gebruikt maken van een plasticzakje of dergelijks bij hyperventilatie. Het zijn nieuwe richtlijnen van het oranje kruis? Reactie infoteur, 30-06-2011
Dat kunt u hier lezen: http://firstaid.about.com/od/shortnessofbreat1/f/07_paper_bags.htm

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 11-05-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.